3°C

V ZD Maribor zaradi bolniških odsotnosti in karanten manjka že več kot četrtina zdravnikov

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Rebeka Tomaduz /
KOMENTARJI
1
Že pred desetimi leti je primanjkovalo družinskih zdravnikov, epidemija pa je to le še dodatno izpostavila, ko je osebnim ambulantam naložila dodatno delo. V Zdravstvenem domu Maribor zaradi bolniških odsotnosti in karanten manjka že več kot četrtina zdravnikov. Dežurstva, redno delo in cepljenje zato padejo na preostale delavce. Takšnega ritma zdravniki v nedogled ne bodo zmogli, opozarja tudi direktorica Zdravstvenega doma Trebnje, saj so ob dodatnih naporih vse pogostejše nove bolniške odsotnosti zaradi izgorelosti.

Nepregleden kup zdravniških kartonov na mizi družinske zdravnice Maje Arzenšek v zadnjem času ni nič nenavadnega, pove, trenutno je namreč odsotnih od 15 od 51 zdravnikov. "Že če delaš samo v svoji ambulanti je zelo zahtevno, na kar opozarjamo že dlje časa, če pa ob tem pokrivaš še kolega ali pa v nadurnem delu nadaljuješ, je to še dodaten zalogaj, če je to recimo 10 ambulant, je to 20.000 ljudi," razlaga Arzenškova.

Dnevno tako pregleda dodatnih 30 pacientov ob že svojih 80. Pritiski so z epidemijo, pa ne samo zaradi karanten, temveč tudi zaradi dodatnega dela, postali ogromni. "Mi smo tisti, ki urejamo bolniške staleže, mi smo tisti, ki paciente pregledujemo, preden so napoteni v bolnišnico, ki ocenimo, če posameznik potrebuje bolnišnično obravnavo, mi smo tisti, ki delamo posvete na daljavo in tisti, ki smo zraven ves čas ob cepljenju," osem urni delavnik je že dlje časa samo še spomin, nadaljuje, enako je tudi v Zdravstvenem domu Trebnje.

Zdravnik
ZdravnikFOTO: 24ur.com

"Danes dela pet zdravnikov od skupno 10 zaposlenih. Zdravniki mesečno opravijo tudi 100 ali več nadur," pojasnjuje direktorica ZD Trebnje Vera Rozman in doda: "Treba je poleg rednih ambulant pokrivati tudi nujno medicinsko pomoč, urgenco čez cel dan, pokrivati moramo ambulantno oskrbo v največjem zaporu, pokrivamo ambulanto v DSO-ju." 

In če se bolniške v kratkem ne bodo prekinile, bi se stanje zaradi dodatnih odpovedi lahko le še poslabšalo, razlaga Rozmanova. Na voljo bi tako bili le še trije zdravniki. "Vsak mesec objavljamo razpise, v 10 letih se niti en zdravnik ni prijavil na noben razpis. Upati, da bomo samo z objavami iskali zdravnike, je čista utopija."

Javno zdravstvo skušajo pri življenju ohraniti s pomočjo tujih ali zunanjih sodelavcev. Slednji lahko zaradi svojih rednih ambulant pomagajo le v omejenem času. Prerazporejanje kadrov iz drugih ustanov pa ni smiselno, dodaja: "Dolgoročno za Slovenijo to ne pomeni nič. Na nekem področju so malo bolj oskrbljeni pacienti, na drugem področju posledično manj, povprečje pa ostaja enako." Bazen zdravnikov je namreč močno omejen in izčrpan, oskrba pacientov pa bo postala, če sprememb ne bo, le še slabša.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.