Tujina

V ZDA izpustili več kot 300 aretiranih priseljenskih delavcev

Jackson, 09. 08. 2019 17.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
M.V. / STA
Komentarji
23

V ZDA so izpustili na prostost več kot 300 od skupaj 680 priseljenskih delavcev, ki so jih v sredo aretirali v tovarnah za predelavo perutnine v ameriški zvezni državi Mississippi. Kot je sporočil tiskovni predstavnik ameriške službe za priseljevanje in carine (ICE) Bryan Cox, so jih izpustili iz humanitarnih razlogov.

Po raciji so namreč številni otroci aretiranih ostali prepuščeni samim sebi, kar je v ameriški javnosti in tudi v demokratskem taboru sprožilo ostre odzive. Oblasti so pojasnile, da so številne prijete delavce izpustile, da bi lahko primerno poskrbeli za svoje otroke.

V sredo aretirali 680 migrantskih delavcev.
V sredo aretirali 680 migrantskih delavcev. FOTO: AP

Veliko so jih sicer morali izpustiti tudi zato, ker so uspeli dokazati, da imajo imajo dovoljenje za delo in bivanje. V sredo so namreč prijeli vse, ki niso mogli dokazati, da so državljani ZDA ali da imajo ustrezne dokumente.

Priseljenci brez ustreznih dokumentov, ki so bili izpuščeni, so se lahko vrnili k svojim otrokom in bodo na prostosti počakali na zaslišanje pred imigracijskim sodiščem.

Sredina racija proti nezakonitim priseljencem v Mississippiju je bila ena večjih v zgodovini ZDA, potekala pa je v petih tovarnah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

b75
12. 08. 2019 07.59
pa kdo jim bo pa delal?
Al83
11. 08. 2019 19.13
Torej če kršiš zakon in greš zaradi tega v zapor se lahko na humanitarne razloge sklicuješ in te izpustijo. Al je ta čast rezervirana izključno za rjave priseljence.
akmt
10. 08. 2019 20.14
+5
Povsod bi morali biti samo legalni priseljenci. Tudi v Evropi.Papirji ne stanejo dosti. Kaj bo Evropa z ilegalnimi Pakistanci npr????
akmt
10. 08. 2019 20.09
+4
TRUMP IMA PRAV. JOK GOR ALI DOL. NEZAKONITEZI SO ZA IZGON. Saj so vse to VEDELI, pa so vseeno dobili otroke. Jokajoci otroci-zmenite se s starsi, ne z vlado, ki je napacen naslov. En red mora biti, zato pa imamo meje.
dannyer
10. 08. 2019 12.08
+3
čustveno ja je res samo so si sami krivi mnogi so namenoma ostali ko jim je viza potekla in brez morale so si ustvarili družino sedaj ko je pa treba plačati za svoje početje se delajo da sniso krivi nezakoniti prehod meje je kazniv prav tako ostati ko ti poteče viza to je tudi medij objavil članek neke gospe na floridi. zavestno se je odločila da bo kršila zakon sedaj se pa čudi. potem takem če zakoni oz kazni niso vzgojni odpravimo prometno zakonodajo zakaj bi šel v zapor če koga povoziš mislim srednje vek. tudi američanoe ločijo od svojih otrok samo da pride CSD tukaj pa so malo zamudili. poleg tega pa se število nizko kvalificiranih služb manjša.
ivan res grozni
10. 08. 2019 13.00
+2
Pri nezakonitem prehudu meje jim pomagajo multinacionalke, ki iščejo poceni delovno silo. Nekatere so jim pod mejo zgradile celo predore.
dannyer
10. 08. 2019 17.47
+3
razni ngo si pa demokrati. pa sami saj vidijo lukne v zda pol pa pridejo.
akmt
10. 08. 2019 20.10
Ja in? Jaz ze ne bi sla nezakonito kam, pa sem tudi sama brez sluzbe in z otroci
akmt
10. 08. 2019 20.38
b75
12. 08. 2019 08.03
kako pa nahranis sebe in svoje otroke? kako jim omogocis potem solanje? to ni zastonj… mislim,ce si brez sluzbe, se miras nekako prezivet… sej to je kristalno jasno,da hodijo v ZDA s trebuhom za kruhom In se strinjam,da bi morali legalno priti cez mejo ampak vsi vidimo da je po celem svetu enak vzor… sito,skozi katerga pades legalno,je zelo drobno… zivljenje in lacna usta pa ne cakajo
nikhrast
10. 08. 2019 08.29
-6
Tako je, delovne sile primanjkuje, nekatera posla pa domači sploh ne bodo opravljali. Kdo bo pa delal v klavnicah, pa na sprehod po Floridi, po hotelih pucajo sami Latinos, po naseljih spet sami Latinos kosijo, zalivajo, strižejo palme..., pa po plantažah v Kaliforniji, špinačo, solato..., spet ne najdeš druge kot Latinos. Trump se pa zdaj dela pametnega, še sam je zaposloval ilegalne priseljence, še plačeval jih ni, samo poglej kje vse je bil na sodišču zaradi tega. Pa to je že star problem, Kao bo ekonomija praživela brez priseljencev ki so pripravljeni delati ta enostavna, delo-intenzivna posla. Kanada pripelje legalno cele avione Latinos ki delajo po toplih gredah, imajo pa vse poskrbljeno, penzion, zdravstvo…, delajo vso zimo, spomladi pa nazaj domov.
dannyer
10. 08. 2019 12.04
+6
prav to je tisto kar vedno levi bluzijo ni res če delavne slle ni ali primankuje povečaj plačo na pa da uvažaš ali zaposlluješ nezakonite s tem nižaš plačo ostalim sa joni namesto da bi bilo 20 dolerjev na uro dobijo 5 ali 7 poleg tega nekatera podjetja kao ne plačujejo i ns tem uničuješ lokalno ekonomijo.
nikhrast
10. 08. 2019 12.49
-6
Si v biznisu? Bi povečal plačo na $20 na uro, potem boš pa prodajal špinačo dvakrat dražje, pa dvignil cene po hotelih... Pa po restavracijah, bi plačal natakarje več? Daj no, sploh veš kaj je konkurenca. Saj mi sami plačamo nekaterim kar na roko, ne briga me če plača davke, malo ceneje mi je naredil rn vikend. Pa misliš da vsi natakarji prijavijo napitnine kot dohodek, morali bi pa.
ivan res grozni
10. 08. 2019 13.02
+6
Samo priseljenci so pripravljeni delati za mizerno plačilo. Trump bi moral sprejeti ukrepe proti multinacionalkam in ne proti priseljencem.
Veles_zaš?itnik
10. 08. 2019 13.07
+8
Hrast, to kar ti govoriš izžareva popoln egoizem, zraven pa se sklicuješ na kapitalizem in konkurenco. Briga pa te, če so davki plačani, briga te za tvoje sonarodnjake in briga te za te migrantske delavce, samo da imaš ti iluzijo, da imaš dobiček in da si "nategnil" državo, ko ji nisi plačal davka. Koliko znaš povedati čez sistem v Sloveniji in dvigovati sebe nad to, sam pa se obnašaš natanko tako. Zagovarjaš prekarnost, zagovarjaš uvoz migrantov(beri poceni delovne sile), briga te, da globalisti s tem znižujejo ceno dela domačim ljudem,... In ne olepšuj razmer teh sezoncev iz južnih držav. V Kanado jih vozijo agencije za zaposlovanje in jih v povprečju plačujejo manj, kot bi morali plačevati kanadskega delavca. In ne sprenevedaj se, nebroj je primerov o spornih kanadskih (severno ameriških) praksah zaposlovanja tujcev. Kako se samo prirejajo razpisi, ki so pisani točno na kožo tem agencijam, ki priskrbijo delovno silo, delavci sami pa živijo v nemogočih razmerah in v človeku nedostojnih okoljih. Si slišal za sistem tople postelje, to je ko si eno posteljo delita dva, na način da delata v 12 urnih izmenah, brez benificij, ki bi jih delodajalci morali dati domačemu delavcu. Tebi je očitno vseeno, ker pač si v pokoju ampak si se kdaj vprašal, da bodo tvoji nasledniki živeli slabše kot si ti. Ko pametuješ, kako vse drvi v sverno Ameriko, si se kdaj vprašal, da je v tistih državah, od koder ti migranti prihajajo še slabše. Samo v ZDA naj bi bilo 30 milijonov Mehičanov in od tega samo 1/3 z legalnimi papirji. Si se kdaj vprašal, da sedanji srednji sloj v Kanadi ali Ameriki živi slabše, kot je živel srednji sloj v 70-tih ali 80-tih letih prejšnjega stoletja,... Ti pa pač pametuj kolikor hočeš in se delaj poznavalca, kar nisi.
akmt
10. 08. 2019 20.39
bodo pa enostavna dela delali legalni sezonski delavci
akmt
10. 08. 2019 20.40
kakorkoli-največji problem so nezakoniteži.ali si priseljen ali ne, nima veze
CestniKolesar370Wattov
09. 08. 2019 19.10
+23
San Francisco minimalna plača $15 za državljane Amerike. Namesto $15 lahko ilegalcu daš $5 na uro, saj ni državljan Amerike. Tako imajo zvezdniki poceni vrtičkarje, služabnike, itd. Tako zvezdniki še tisto kar zapravijo, zapravijo za poceni storitve, denar od ilegalcev pa ne vidi nobenega davka, prav tako ga veliko najde pot nazaj v domačo Mehiko. Temnopolti so najbolj brezposelna demografska skupina v ZDA. Tyrone in Shaniqa imata otroka pri 19ih. Tyrone bi se rad zresnil in ker nima narejene šole, bi rad prijel za najbolj osnovna dela upajoč, da bo v prihodnosti napredoval. Živi v New Yorku kjer je minimalna plača $13 na uro in manj kot $13 na uro ne more dobit. Išče službo in glej ga zlomka, ni prostih delovnih mest. Vsako delovno mesto primerno za Tyronea zavzajo Juani in Alejandre, ki jih zakon ne ščiti, da ne bi delali za $7 na uro. Tako je Tyrone brezposeln in edino rešitev vidi v kriminalu. Prodaji droga droge, naredi kakšen drive by. Gre v zapor, Shaniqa doma joka ker mali Jamal nima hrane... Demokrati pravijo, da je kriv Trump. Predstavljaj si Slovenijo na minimalcu. Tovarne, ki pokonci držijo cele manjše regije. Plača 700€ mesečno. Pride delodajalec in reče: "Živjo, spakirajte kovčke, prihajajo ilegalci, ki bojo vaše delo opravljali za 400€". Srečno.
LOS - T
09. 08. 2019 21.01
+7
In če pogledamo za domačim plotom, skoraj vsak Slovenc ima najmanj eno srednjo poklicno šolo, v tovarni ga ne morejo plačat manj kot določa kolektivna za njegovo izobrazbo. Lahko pa na isto mesto vzamejo imigranta ki je končal par razredov osnovne šole v Afganistanski vasi in mu plačajo deset plačnih razredov manj, ker nima prave izobrazbe. Po zakonu vse ok, ampak Janezi bodo brez službe, tuji lastniki tovarn v Sloveniji pa s presežki v profitu. Dejmo torej se iti open borders in humanitarce za cel svet.
NPC24ur
09. 08. 2019 21.38
+2
Ko bo to prebral Apostol ali Frane, jim bo skurilo mozgane... missa bo pa napisa kaksno moralno, tipa AOC inepiracijsko besedilo.
ivan res grozni
10. 08. 2019 13.04
+1
Ne razumete. Ni prblem v migrantih ampak v podjetjih.
akmt
10. 08. 2019 20.45
Afganistanec s par razredi osnovne ni sposoben priti v Slovenijo, doma je med reveži, nima niti telefona.Azijski migranti so srednji sloj, izobraženi, s službami.Inženirji, ja.Če tam ne narediš šol, si oplel.Poznam ene 100 Pakistancev, tako da vem, o čem govorim.Medicina tam traja 4 leta, v tem času narediš že tudi specializacijo." 2 leti je splošni del medicine, 2 leti je že specializacija.Torej si npr.kardiolog 4 leta po srednji šoli.
asdfghjklč
09. 08. 2019 18.23
+7
Ne moti me, da zapirajo ilegalce brez vseh dokumentov in ostalega … moti me samo, da otroke ločujejo in na koncu otroke "zavržejo" kot kakšno smet, češ, znajte se ali pa umrite.