Tujina

V ZDA končali še eno preiskavo elektronske pošte Hillary Clinton

Washington, 19. 10. 2019 09.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
8

V vrsti preiskav elektronske pošte nekdanje ameriške državne sekretarke Hillary Clinton se je z "oprostilno" sodbo končala še ena preiskava. Ta je ugotovila, da ni nihče namerno delal kaj slabega z zaupnimi informacijami ZDA. Preiskava elektronske pošte s strani FBI je prispevala k porazu Clintonove na predsedniških volitvah leta 2016.

V petek se je sklenila preiskava, ki jo je pri State Departmentu naročil republikanski senator iz Iowe Chuck Grassley. Ugotavljala je, ali je Clintonova na položaju državne sekretarke (2009-2013) ogrožala zaupne informacije z uporabo zasebnega strežnika elektronske pošte.

Clintonova je preiskovalcem izročila okrog 33.000 elektronskih sporočil že leta 2014 in preiskava State Departmenta ni našla dokaza o sistematični zlorabi zaupnih informacij. Odkrila pa je, da je 38 nekdanjih ali sedanjih uslužbencev State Departmenta odgovornih za 91 kršitev varnostnih protokolov, čeprav nobena pošta ni bila označena kot zaupna.

V vrsti preiskav elektronske pošte nekdanje ameriške državne sekretarke Hillary Clinton se je z "oprostilno" sodbo končala še ena preiskava.
V vrsti preiskav elektronske pošte nekdanje ameriške državne sekretarke Hillary Clinton se je z "oprostilno" sodbo končala še ena preiskava. FOTO: AP

Trump izkoriščal dejstvo, da je uporabljala zasebni strežnik

Tako preiskava State Departmenta kot FBI je sicer ugotovila, da naj bi uporaba zasebnega strežnika povečala nevarnost vdora v elektronsko pošto. Donald Trump je leta 2016 s pridom izkoriščal dejstvo, da je Clintonova uporabljala zasebni strežnik in je sejal dvom med volivce, da nekaj skriva.

Vmes je celo javno pozval Rusijo, naj najde domnevno manjkajočo elektronsko pošto Clintonove. Pomagal mu je direktor FBI James Comey, ki je najprej zaprl preiskavo, ker ni našel nobene kršitve zakona, kljub temu pa je Clintonovo javno okaral, da je bila neprevidna z zaupnimi informacijami.

Comey je nato še enkrat tik pred volitvami ponovno odprl preiskavo, v kateri so preverili prenosni računalnik pomočnice Clintonove, ki ga je uporabljala skupaj z možem, osramočenim newyorškim politikom Anthonyjem Weinerjem. Tudi ta preiskava ni odkrila ničesar, vendar pa je bila politična škoda narejena.

Trump je Comeyja po zmagi odpustil s položaja, ker direktor FBI ni hotel končati preiskave njegovega prvega svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna in preiskave ruskega vpletanja v volitve 2016 na Trumpovi strani.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
19. 10. 2019 18.36
Baje je varnostnik ustrelil Killary, ker mu je bilo razloženo, da bo tretja svetovna, če zmaga na volitvah. Potem so jo rešili, vendar zmagala ni.
Al83
19. 10. 2019 15.16
+6
Strogo prepovedano je imeti zaupne podatke na strežniku izven Ameriške vlade in kaznjivo z zaporno kaznijo. Če bi kdor koli drug to naredil, bi bil za rešetkami. Klintonova je bila pa oproščena še preden je sploh pričala. Preizkavo so pa vodili agentje, ki so hoteli Trumpu podtaknit, da je u koluziji z Rusijo in Ruski agent. Med tem je Klintonka prodala 20% ameriškega urana Putinu, da dela jederske bombe, pa s tem ni nič narobe. In Klintonova bo spet kandidirala. Demokratska stranka je stranka u lasti Hillarij in Bila in tam nimja noben drugi nopbene besede. Pa ne da se bojim da ima ta čarovnica možnosti da zmaga, bojim se tega, ker bo volitve spet poskušala ukrasti. In tokrat ji lahko celo rata. Nasalednja stvar bo pa spet vojne po bli jem vyhodu in poplave migrantov v Evropo. Če ne se ne bo spomnila še napasti Rusije zaradi domnevnih cajberheckov.
nikhrast
19. 10. 2019 16.02
-3
Si pa dobro naklamfal, lahko bi končal s svetovno vojno.
CestniKolesar370Wattov
19. 10. 2019 12.07
+5
Clintonova je dobila sodni poziv naj preda strežnik. PO TEM, ko je poziv dobila, je najela profesionalca, ki je strežnik počistil. Ta profesionalec se je na zaslišanju poslužil 5. amandmaja v stilu Zokijevega Jurčka: "Brez komentarja". To je v bistvu vse, kar se mora o tej zadevi vedeti.
Ramzess
19. 10. 2019 11.39
+1
Še no, koliko pa je bilo preiskav istega, iste zadeve.
ni_mi_vse_eno
19. 10. 2019 11.15
+3
Lasten varnostnik jo je ustrelil, to vse pove o njej.
PotPuffer
19. 10. 2019 11.03
+7
Killary se lahk sam smeje ker je ena od članic deep state-a, seveda svojih vampirjev ne bojo zakoličili!
Al83
19. 10. 2019 15.18
+4