Tujina

V ZDA ponovno vojne obveznice

New York, 23. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški kongres si prizadeva sprejeti zakon, s katerim bi prvič po drugi svetovni vojni državljanom omogočili nakup vojnih obveznic.

Bela hiša
Bela hiša FOTO: STA

Senat je predlog zakona o vojnih obveznicah že sprejel kot del predloga zakona o porabi finančnega ministrstva, predstavniški dom pa bo o svoji različici predloga odločal danes. Mnenja o uporabnosti vojnih obveznic so deljena, vendar nihče ne dvomi, da ne bi bile koristne vsaj za dvig morale med Američani, ki ne vedo, kako bi pomagali v vojni proti terorizmu. Predsednik ZDA George Bush, newyorški župan Rudy Giuliani in drugi pozivajo sodržavljane, naj se čimprej vrnejo k starim potrošniškim navadam, ker bodo s tem najučinkoviteje pomagali domačemu gospodarstvu, vendar doslej še ni bilo množičnega odziva.

Predlagatelj senatne različice zakona, republikanec Mitch McConnell meni, da bodo množice Američanov z vojnimi obveznicami dobile možnost sodelovati v vojni proti terorizmu. Gospodarski strokovnjaki menijo, da bo taka pomoč le simbolična. Vlada bo tudi brez tega potrošila vsak dolar, ki se ji bo zdel potreben za boj proti terorizmu, četudi bo to pomenilo proračunski primanjkljaj. Denar od prodaje vojnih obveznic se bo zbiral v proračunu in bo lahko porabljen za karkoli, ne le za boj proti terorizmu. Američane je trenutno zaradi neznank glede vojne v Afganistanu, pisemskih pošiljk z vraničnim prisadom in varnosti zaposlitve strah povečati porabo, vojne obveznice pa bi bile dovolj varna naložba.

ZDA so vojne obveznice prvič uvedle med državljansko vojno, v času druge svetovne vojne pa so jih prodali za približno 185 milijard dolarjev. Če se bosta predstavniški dom in senat hitro uskladila in Bela hiša ne bo nasprotovala, bodo obveznice v prodaji šele čez kakšno leto, saj je postopek njihove izdaje v ministrstvu za finance dolgotrajen in zapleten.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni