Tujina

FOTO in VIDEO: Rudarji in družine spet združeni

Santiago de Chile, 12. 10. 2010 21.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Danijela Levpušček/U.Z./T.Š./N.S.
Komentarji
808

Vodja izmene Luis Urzúa Iribarren je počakal, da so bili njegovi možje na varnem, šele potem je rudnik zapustil tudi sam. Zdaj je rekorder, človek, ki je pod zemljo preživel največ časa. Ko so ga rešili, so zatulile sirene, Čile je zajela prava evforija.

Veselje v Čilu po rešitvi vseh 33 rudarjev:

Naloga opravljena! so sporočili reševalci, potem ko so poskrbeli, da je vseh 33 rudarjev na varnem.
Naloga opravljena! so sporočili reševalci, potem ko so poskrbeli, da je vseh 33 rudarjev na varnem. FOTO: Reuters
Vem, da bodo v vseh čilskih domovih nocoj tekle solze sreče. Obljubili smo, da se ne bomo predali, in obljubo tudi držali. Čilski predsednik Sebastian Pinero pred začetkom reševalne akcije
Ne le Čile, ves svet je stiskal pesti za rudarje, ki so 69 dni čakali na rešitev pod površjem puščave Atacama. Toliko časa pod zemljo ni zdržal še nihče. Zdaj pa je življenje v le nekaj kvadratnih metrov velikem vlažnem in vročem prostoru za vse le še spomin.

Vseh 33 rudarjev je rešenih! Florencio Avalos, Mario Sepulveda, Juan Illanes, Carlos Mamani Soliz, Jimmy Sanchez Laguesa, Osman Araya Araya, Jose Ojeda, Claudio Yanez Lagos, Mario Gomez Heredia, Alex Vega Salazar, Jorge Galleguillos Orellano, Edison Peña Villarroel, Carlos Barrios Contreras, Víctor Zamora Bugueño, Víctor Segovia Rojas, Daniel Herrera Campos, Omar Reygadas Rojas, Esteban Rojas Carrizo, Pablo Rojas Villacorta, Darío Segovia Rojo, Yonni Barrios Rojas, Samuel Ávalos Acuña, Carlos Bugueña Alfara, José Henríquez González, Renán Ávalos Silva, Claudio Acuña Cortés,Franklin Lobos Ramírez, Richard Villarroel Godoy, Juan Aguilar Gaete, Raúl Bustos Ibáñez, Pedro Cortez Contreras, Ariel Ticona Yáñez in Luis Urzúa Iribarren.

V galeriji poglejte, kako so rudarji eden za drugim prihajali na površje:

Zgodovinski posnetek: Začetek dviganja zadnjega, 33. rudarja.
Zgodovinski posnetek: Začetek dviganja zadnjega, 33. rudarja. FOTO: Reuters

Vsakega od njih so pričakali z vzkliki in objemi, največjega navdušenja pa je bil deležen zadnji. Vodja izmene Luis Urzúa Iribarren je počakal, da so bili njegovi možje na varnem, šele potem je rudnik zapustil tudi sam. Predsednik Sebastian Pinera mu je posebej čestital zaradi tega, pa tudi zato, ker je ostale rudarje skozi 69 dni preizkušenj tako modro vodil. "Ostal si dober kapitan," mu je dejal.

Reševalna akcija je potekala brez zapletov, namesto v 48 je bila končana v 22 urah. Vsakič, ko se je reševalna kapsula Feniks približala površju, je zatulila sirena. Ko se je to zgodilo 33. – zadnjič – je v Čilu, ki je navdušeno pozdravljal vsakega rešenega rudarja, zavladalo nepopisno veselje. Slišali so se vzkliki "Čile! Čile! Či či či – le le le! Rudarji!", ljudje so spontano začeli prepevati himno, v zrak so spustili balone v barvah zastave. Po ulicah čilskih mest, kjer je življenje praktično zastalo, saj so vsi spremljali reševalno akcijo, vihrajo zastave, ljudje se vozijo z avtomobili in trobijo ter plešejo po ulicah.

33 rudarjev, 33 zgodb

Florencio Avalos, prvi rešen rudar
Florencio Avalos, prvi rešen rudar FOTO: Reuters

31-letni Florencio Avalos je bil prvi na svežem zraku, vendar je bil po nekaterih navedbah rahlo šokiran zaradi bučnega sprejema ogromne množice. Drugi, Mario Sepulveda, ki je bil v jami zadolžen za stike z javnostmi, je nadaljeval svoje ''nastopanje'' in je ob prihodu poskrbel za pravi šov.

Mamani Soliz, četrti rudar, ki je prišel na površje, je bil edini tuji državljan v zasutem rudniku. Bolivijec je v rudniku San Jose delal le pet dni, ko se je zgodila nesreča. Ob rešitvi naj bi ga osebno pričakal bolivijski predsednik Evo Morales, a ga na posnetkih ni bilo videti na kraju dogajanja.

Peti, ki je uspešno prestal reševanje, je Jimmy Sanchez Laguesa. Najmlajšega med rudarji šteje le 19 let, v rudniku pa je pred nesrečo delal pet mesecev. Doma ga čaka petmesečna hčerkica.

Takole se je za Florencia Avalosa začela pot na svobodo.
Takole se je za Florencia Avalosa začela pot na svobodo. FOTO: Reuters

Sanchez je med čakanjem na rešitev pod zemljo kazal največ znakov tesnobnosti in psiholoških težav. Zato je bil uvrščen v drugo skupino za reševanje, v kateri so tisti z več zdravstvenimi težavami. 46-letni Jose Ojeda je tako diabetik, eden od drugih trpi za povišanim krvnim pritiskom, ostali pa imajo vnetja dihal in zobovja ter težave s kožo, vzrok za to je predvsem vlaga v rudniku.

Kot devetega so na površje dvignili najstarejšega med ujetimi rudarji, 63-letnega Maria Gomeza Heredio. Ta je ob prihodu na površje najprej objel ženo, nato pa pokleknil in začel moliti.

Predstavnica čilske vlade Ena von Baer je povedala, da bodo rudarjem ponudili psihološko in zdravstveno oskrbo ter jim pomagali poiskati delo, ko si bodo opomogli. ''Pomoč jim bo ponudilo ministrstvo za delo, sami pa se bodo odločili, ali bodo to pomoč sprejeli,'' je povedala.

Dvanajsti po vrsti je bil 34-letni Edison Peña Villarroel, ki ga je na svobodi pozdravilo njegovo dekle Angelica Alvarez. Ko se je zgodila nesreča, se je počutil zelo slabo, svojemu dekletu je rekel, da preživlja ''živi pekel''. Vendar se je kmalu pobral in se odločil, da bo vsak dan po rovih pretekel 10 kilometrov. Ta navada mu je prinesla vzdevek "tekač". To pa ni edina stvar, po kateri je poznan. Je namreč tudi velik oboževalec Elvisa Presleyja in na njegovo željo so v jamo poslali predvajalnik glasbe.

56-letni upravljavec buldožerja Omar Reygadas Rojas, ki so ga rešili kot sedemnajstega, si je ob vrnitvi na svetlobo zaželel posebno kosilo. ''Zaželel si je telečje srce z avokadom in želi si gledati veliko televizije,'' je povedala njegova družina.

Zadnji rudar na površju se je predsedniku in ostalim pridružil ob petju himne.
Zadnji rudar na površju se je predsedniku in ostalim pridružil ob petju himne. FOTO: Reuters

Kot 21. je na svetlobo prišel 50-letni Yonni Barrios Rojas, ki pa ga pri rudniku ni pričakala žena, ampak ljubica. Žena, s katero sta poročena 28 let, se je, potem ko je izvedela, da je k rudniku povabil tako njo kot ljubico, odločila, da reševanja ne bo spremljala niti po televiziji niti v živo. Kot je povedala, jo je pri njeni odločitvi podprla tudi prva dama Čila.

25. je bil rešen Renan Avalos Silva, mlajši brat Florencia, rudarja, ki se je po klavstrofobičnem jašku pogumno pognal prvi.

Pred Renanom so na površje dvignili 55-letnega Joséja Henríqueza Gonzáleza, evangeličanskega pridigarja. Prijateljem je naročil, naj vsakemu rudarju pošljejo manjšo izdajo Biblije, uredil pa je tudi poseben kot za molitve. Oče dvojčic, ki je v rudniku delal 33 let, je že pred nesrečo veljal za junaka. Januarja je namreč reševal rudarje, ki so omedleli zaradi uhajanja plina. Vztrajal je tako dolgo, dokler niso mogli na pomoč priskočiti njemu. Leta 1986 je v rudniku preživel nevaren podor.

35-letnega Claudia Alcuno, ki je bil rešen 26., zdaj čaka poroka. Svoje dekle, Fabiolo Arayo, je zaprosil iz jame.

Pozornost športne javnosti pa je pritegnil 27. rešeni rudar, Franklin Lobos Ramírez. Nekoč je bil profesionalni igralec nogometa, še več, leta 1984 se je s čilsko reprezentanco celo uvrstil na olimpijske igre. Ob vrnitvi na površje Zemlje mu je zato predsednik Pinera podaril nogometno žogo.

Franklin Lobos Ramírez je od predsednika dobil darilo in takoj pokazal nekaj spretnosti z žogo.
Franklin Lobos Ramírez je od predsednika dobil darilo in takoj pokazal nekaj spretnosti z žogo. FOTO: Reuters

Naslednji rešen, 23-letni Richard Villaroel Godoy, se je vrnil še pravi čas, da bo lahko ob rojstvu otroka. Njegova žena je namreč visoko noseča.

17 let starejši Raúl Bustos Ibáñez, 30. rešen, je bil med ujetimi rudarji po nenavadnem spletu okoliščin. Še v začetku leta je živel 1000 kilometrov južneje, delo v rudniku San Jose je poiskal po februarskem potresu, ki je zrušil ladjedelnico, kjer je bil zaposlen. Ko se je zgodila nesreča v rudniku, bi moral biti doma, a so ga zaradi usipanja materiala kot inženirja poklicali na delo.

Kot 31. je iz Feniksa stopil Pedro Cortez Contreras. V rudniku se je zaposlil skupaj s prijateljem iz otroštva Carlosom Bugueñom Alfarom in skupaj z njim 69 dni čakal na rešitev. Ko je prišel na površje, smo doživeli enega najbolj ganljivih trenutkov, ko se mu je hčerka vrgla okoli vratu.

Predzadnjega so rešili Ariela Ticono Yáñeza. Iz rova je prišel prav na dan, ko je njegova najmlajša hčerka Esperanza – ime je predlagal sam – dopolnila mesec dni. In zdaj jo bo končno lahko vzel v naročje.

Vodja izmene, med rudarji poznan kot Don Lucho, je iz rudnika prišel zadnji.
Vodja izmene, med rudarji poznan kot Don Lucho, je iz rudnika prišel zadnji. FOTO: Reuters

Zadnji je iz rudnika prišel vodja izmene Luis Urzúa Iribarren. Je novi svetovni rekorder, toliko časa kot on pod zemljo ni preživel še nihče.

Rudarji in družine spet združeni

Reševalci, ki so jih spustili k ujetim rudarjem, so pred odhodom na svobodo vsakega dobro pregledali. Moški so po vsem tem času na površje prišli urejeni in sveže obriti. Posebej so se uredile tudi njihove žene, dekleta in matere, ki so jih več kot dva meseca težko čakale. Družine ujetih rudarjev ob prihodu njihovih dragih iz globine sta spremljala tudi čilski predsednik in prva dama, ki sta osebno pozdravila vsakega rešenega rudarja. Tam je bil tudi minister za rudarstvo Laurence Golborne. Zadnji dve noči nihče od njih ni spal.

Pljučnica in silikoza

Naše misli in molitve so z rudarji. Ameriški predsednik Barack Obama

Ob prihodu na površje so vsi rudarji nosili močna zaščitna očala, saj so po vsem tem času v temi njihove oči zelo občutljive. Pozdravili so se s svojci, nato jih je čakal zdravniški pregled, zatem pa so jih s helikopterjem prepeljali v 15 minut vožnje oddaljeno bolnišnico v mestu Copiapo.

Najstarejši rešeni rudar 63-letni Mario Gomez je zbolel za pljučnico in pljučno boleznijo silikozo. Slednjo bolezen ima tudi Mario Sepulveda, ki je iz rudnika prišel drugi. Zdravniki, ki skrbijo za rešene rudarje, si po poročanju BBC prizadevajo, da bi bili vsi rudarji povsem zdravi in čili, preden bodo zapustili bolnišnico. Nekateri bi lahko bolnišnico sicer zapustili še danes.

Z vsakim rešenim rudarjem je bilo veselje večje.
Z vsakim rešenim rudarjem je bilo veselje večje. FOTO: Reuters

Kako so minile zadnje ure do začetka reševanja?

Pred začetkom reševanja so tehnični strokovnjaki preverili, ali komunikacija z rudarji deluje, in se še enkrat prepričali, da je posebej v ta namen izdelana kapsula, v kateri je komajda dovolj prostora za enega moža, brezhibna. Nato so prazno spustili po jašku in jo spet dvignili. Vse je potekalo brez zapletov.

V naslednjem koraku v tehnično najbolj zapleteni reševalni akciji do zdaj so v podzemlje poslali reševalca Manuela Gonzaleza, ki je preveril trdnost jaška. Ko je kapsula dosegla prostor z rudarji, so reševalca – prvega "zunanjega" človeka, ki so ga videli po več kot dveh mesecih – navdušeno sprejeli. Nato pa se je reševanje zares začelo.

Prvi rešen rudar je bil Florencio Avalos. Poglejte, kako so ga sprejeli.

Klavstrofobično dvigovanje po ozkem jašku v kapsuli, ki se vrti okoli svoje osi, je huda preizkušnja. Na pot zato najprej pošiljajo telesno najbolje pripravljene in fizično najmočnejše delavce. S tem naj bi opogumili ostale. V rov se je spustilo tudi pet zdravnikov reševalcev, ki jim pomagajo.

Kdo so ujeti rudarji in po kakšnem vrstnem redu so jih dvigovali, si lahko preberete tukaj.

Priprave pred potjo na površje

V Čilu slavijo. Rudarji so zanje junaki, ponudbe za intervjuje kar dežujejo, prav tako obljube. Tako naj bi jih madridski nogometni klub Real povabil na tekmo, ponujajo jim počitnice v Grčiji, neki rudarski magnat naj bi vsakemu poklonil 10 tisoč dolarjev. Sami pa medtem razmišljajo o ustanovitvi fundacije, preko katere bi delili in tudi tržili svojo neverjetno izkušnjo.

Rudarji so se na vrnitev iz jame dobro pripravili. Stuširali so se in obrili, vsi so tudi preoblečeni v sveža oblačila. Po posebni oskrbovalni cevi so jim poslali posebne obleke, opremljene z instrumenti, s katerimi merijo njihove življenjske funkcije. Pred vstopom v kapsulo si nadenejo očala, ki po dveh mesecih teme ščitijo njihove oči. Vsakega posebej pred odhodom poučijo, kako uporabljati komunikacijsko opremo v kapsuli. Pri roki imajo kisikovo masko, poleg tega pa reševalci ves čas spremljajo njihov srčni utrip.

Reševalna kapsula, ki je dobila ime po mitološki ptici feniks, ima tudi lopute, skozi katere bi delavca v njej spravili na varno, če bi se zataknila. Prav tega so se rudarji najbolj bali, a doslej reševanje poteka "kot po maslu".

Florencio Avalos, prvi rešen rudar - 1
Florencio Avalos, prvi rešen rudar - 1 FOTO: Reuters

Sirena je tokrat dober znak

Vsakič, ko je kakšen delavec prispel na površje, je zatulila sirena. Ne prestrašite se, tokrat bo sirena pomenila dobro novico, je že pred začetkom reševanja dejal čilski minister za zdravje Jaime Manalich sorodnikom in prijateljem, ki že dva meseca čakajo na svoje najdražje. "Z njo bomo razglasili trenutek, tako poln veselja kot prihod otroka na svet,“ je ponazoril.

Kamp upanja postal kamp veselja!

Prvi je bil rešen 31-letni Florencio Avalos, zadnji pa vodja izmene, 54-letni Luis Alberto Urzua Iribarren. S tem pa se je v zgodovini zapisal kot človek, ki je pod zemljo zdržal najdlje.

625 metrov nad podzemno sobico so na svoje najdražje čakali mame, očetje, otroci, žene, ljubice. Tudi za njimi je huda preizkušnja, ki jih je močno povezala. Po nesreči 5. avgusta so najprej mislili, da so rudarji umrli. Šele 17 dni pozneje so izvedeli, da so se vsi rešili, a od snidenja z njimi sta jih ločevala še dva meseca.

V tem času je nad rudnikom nastalo pravo malo naselje, ki so ga poimenovali Kamp upanja. Poleg sorodnikov in prijateljev ujetih rudarjev je trenutno tam tudi 1500 novinarjev z vsega sveta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (808)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kamel.onka
14. 10. 2010 21.13
Želim jim vse dobro in čim manj posledic.Reševalcem in rudarjem vsa priznanja za srčnost in vztrajnost.SREČNO
Matevž Morato
14. 10. 2010 19.06
Ma že vse sem prebral pa ne razumem kako so reševalce potegnili vn !! drugače pa izjemna akcija res ... Nevem pa zakaj nekateri pišete samo kako je hotel zadnji pobrat vse...... VAŽNO JE DA SO JIH REŠLI !!!!!!
dixilandband
14. 10. 2010 12.34
Ko berem nekatere komentarje, ki v vsem vidijo le show in se ob tem prerekajo, če se slučajno kje pojavi beseda Bog, si ne morem kaj, da ne bi pritrdil teoriji, da je število omejenih neomejeno. Le to ne vem, zakaj ravno v Slovenij... Ljudje božji, tole je dogodek za zgodovino, mi pa v svoji majhnosti iščemo neka ozadja. Hvala Bogu ter vsem reševalcem, da se je tako končalo in kot bi rekel Srečko "kapo dol"!
Martian
14. 10. 2010 12.30
kako bi rad danes prebiral tiste komentarje,ko se je ta tragedija začela....ko je toliko pametnjakovičev na tem portalu,pametnjakoviči ki mislijo da prav vse vedo..razlagalo,da je usoda rudarjev zapečatena,da je jasno da jih ne bodo rešili,ker je ceneje da jih pustijo umreti..itd....že takrat sem vam rekel,pa vam tudi danes rečem.....vsi ste eni navadni loleki..pa sej veste kateri ste,ane?????ponavadi na vsakem koraku vidite teorijo zarote..
Martian
14. 10. 2010 12.25
no..pred dnevi sm reku da bom čestital,ko bo še zadnji rešen..no..bom držal obljubo...ISKRENE ČESTITKE vsem rudarjem,reševalcem,čilskemu narodu,pa tudi predsedniku...kot je reku nekdo na nekem tujem portalu..včeraj je bil ves svet ČILE...či či či Čile!!!!!!
unikat.33
14. 10. 2010 12.21
To pa je res enkratno reševanje s srečnim koncem. Čile so lahko ponosne nase!
moelmol
14. 10. 2010 11.53
ter jim pomagali poiskati delo, ko si bodo opomogli. tu se jasno vidi da je delo bolj važno kot zdravje....
ekofluid
14. 10. 2010 11.35
Nekdo je omenil filem na tako termo. Filem ko so tako reševali ujete iz rudnika že obstaja :D od tam verjetno ideja reševalcem :D
Northwest
14. 10. 2010 11.33
Bravo vsem,bojim pa se da psihicne posledice sele prihajajo.
BB220
14. 10. 2010 11.18
Čestitke vsem reševalcem,in čestitke vsem 33 rudarjem da so vzdržali 69 dnevni pekel.BRAVO
papajaja
14. 10. 2010 11.17
na unem posnetku NISO zadnji trije rešeni! sam zadnji na posnetku je zares zadnji rešeni. sem gledala v živo in sem prvega in drugega videla že prej
big brother
14. 10. 2010 11.14
Kmalu lahko pričakujemo film na to temo,ki bo sigurno zanimiv.
boy123
14. 10. 2010 11.05
Ja tudi pri nas ne smemo pozabiti rudarjev,ki delajo v rudnikih vsakodnevno!!!!CARJI STE!!!
puffdaddy
14. 10. 2010 10.56
tweety7 14.10.2010, 10:42 2 to ti je pravi predsednik, ne pa turk ko bi....eh saj brezveze kaj napisat pri nas bi rekli da nimamo dovolj sredstev! ! !
walle-e
14. 10. 2010 10.54
Je pa res, njegov predsednik je klasa! Tako sočuten , človeški in požrtvovalen. se vidi, da to niso kr eni ponarejeni nasmeški in igra..kokr od nekaterih! Vsi so dokaz, da mora biti človek človeku prva vrednota, potem se da marsikaj naredit. Bravo!
tweety7
14. 10. 2010 10.42
to ti je pravi predsednik, ne pa turk ko bi....eh saj brezveze kaj napisat
happygirl77
14. 10. 2010 10.40
CtrlDelete 14.10.2010, 10:27...HVALA, že gledam!!!
antonino
14. 10. 2010 10.33
vsaka čast tudi reševalcem, morali so imeti precej hrabrosti, da so se spustili v jamo in čakali do konca - lahko bi šlo kaj narobe in bi.....
DuskoDugousko
14. 10. 2010 10.31
Vse čestitke rudarjem in reševalcem... BRAVO
lolek99
14. 10. 2010 10.30
Herby89 ti si totalno zmešan mal pomisli kako bi blo tebi da se ti to zgodi zelo nepremišljen človek si in sebičen