Svet

Varčevanje z energijo: Kako kuhati testenine in katere so 'vampirske' naprave?

Ljubljana, 06. 10. 2022 19.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Barbara Bašič
Komentarji
309

Pred nami je tisti del leta, ko bomo še bolj pozorno, predvsem zaradi draginje, gledali na porabo električne energije. Pa ste kdaj naredili načrt, kako in koliko bi lahko sami zmanjšali zneske na položnicah za elektriko? Kateri gospodinjski aparat največ potroši? Koliko se v resnici pozna, če perilo peremo le ponoči in ob koncih tedna, če hladilnike napolnimo do zadnjega kotička ali če izklapljamo elektronske naprave, ko jih ne uporabljamo? Kje kot uporabniki delamo največ napak in kako lahko prihranimo dodaten evro?

Največja porabnika energije v kuhinji sta hladilnik in zamrzovalnik. Če imamo doma že nekaj let star hladilnik, energetski strokovnjak Matjaž Valenčič svetuje, da s pomočjo indikatorja energije preverimo njegovo porabo."Se meri dan, dva, tri in na ta način se vidi, koliko je rabe energije in potem se izračuna, koliko je bilo to v enem letu. Če je raba energije občutno višja od deklarirane, potem je nekaj zelo narobe." 

Če zamenjamo stari hladilnik z najbolj učinkovitim na trgu, lahko prihranimo osem odstotkov pri računu za električno energijo oz. porabimo 441 kilovatnih ur na leto manj. Če domači hladilnik še ni za odpis, si lahko pomagamo tudi drugače. Valenčič opozarja: Vrata hladilnika naj bodo odprta čim manj, v njem pa shranjujte hrano, ohlajeno na sobno temperaturo. "Hladilnik naj ne bo na toplem delu kuhinje zraven štedilnika, virov toplote in tudi ne na sončnem delu. Tudi te stvari vplivajo na raven energije v hladilniku," svetuje Valenčič. Če je eden od nasvetov, da poln hladilnik in zamrzovalnik porabita manj energije, to ni vedno čisto res, dodaja energetski strokovnjak. "Če pa je hladilnik preveč poln, potem hladen zrak v hladilniku slabše cirkulira, pa je tudi slabše hlajenje. Tako da ne preveč ne premalo hrane," dodaja.

Hladilnik
Hladilnik FOTO: Shutterstock

Pri zamenjavi pralnega stroja lahko privarčujemo pet odstotkov pri računu za elektriko oz. porabimo 151 kilovatnih ur manj. Če ima gospodinjstvo dvotarifni števec in če je nočna tarifa, je ugodnejše prati ponoči ali ob koncu tedna, vendar naj bo stroj poln perila. Nekaj lahko prihranimo tudi pri temperaturi pranja, tako ni nujno, da vso perilo peremo na najvišji temperaturi, razlaga Valenčič. "Ni pa rečeno, da je zaradi tega čas pranja kaj krajši. Lahko je, lahko pa ni." Ko pa je perilo oprano, je najbolj varčno, da ga posušimo na zraku, ker pa to ni vedno mogoče, ima večina gospodinjstev tudi sušilne stroje. Čeprav imajo nekateri stroji obe funkciji, Valenčič pravi, da če želimo prihraniti, je bolje imeti napravi ločeni."Če stroj pere pet kilogramov perila, lahko suši samo 2,5 kg in je treba pol perila dati ven, je bolje imeti dva stroja," pravi Valenčič.

Če zamenjamo stari steklokeramični kuhalnik z indukcijskim, plačamo za elektriko tri odstotke manj oz. je porabimo 168 kilovatnih ur na leto manj."V Italiji so zdaj dali nova navodila za kuhanje testenin. Testenine se vrže v krop, se lonec zapre in ugasne. Čas kuhanja je malo daljši, ampak se z veliko manj energije skuhajo testenine. Ta italijanski trik za špagete bo kmalu prišel čez cel svet, ker če bodo Italijani drugače kuhali špagete, jih bomo vsi," meni Valenčič.

Največja porabnika električne energije sta sušilnik za lase in likalnik, vsak ima priključno moč okoli dva kilovata in če bi bila v uporabi stalno, bi na leto porabili več kot 5000 kilovatnih ur. Dobro pa je, da v gospodinjstvih prepoznamo tudi t. i. vampirske naprave, kot so polnilci za naše elektronske naprave, telefone in podobno ter jih, ko jih ne potrebujemo, izključimo iz omrežja, zaključi Valenčič. 

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (309)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Navideznademokracija
07. 10. 2022 21.42
Varčevanje z energijo: Kako kuhati testenine in katere so 'vampirske' naprave?" Ne se igrati z energetsko velesilo? Pa še za testenine...vedno piše navodilo na pakiranju,ponavadi "kuhati v kipoči vodi 10-15 minut". Vampirske naprave? Tipkovnice določenih pisunov katere vlečejo sorazmerno preveč elektrike,glede na to,kaj pride ven iz njih...
Pascalo70
07. 10. 2022 10.40
+2
svet je res zblaznel....ne samo pri nas, v celi Evropi že mesece ukvarjajo ali se bomo greli za stopinjo več ali manj, ali naj gori ena žarnica ali dve...vsi delajo dramo brez veze....svet je funkcioniral tudi prej podobno, če si imel denar si se pač grel če ga nisi imel se pač nisi, če si si skozi leto napravil drva si bil na toplem, v nasprotnem primeru na hladnem...in svet je šel naprej....največji strošek celega sveta so državni birokrati tako na državni kot na evropski ravni...jasli so vedno prazne in se je potrebno vedno spomniti nekaj novega da govedo ne bo lačno pri koritu.....že večkrat rekel...naredite odklop od države....in bo svet lepši...lep dan
Navideznademokracija
07. 10. 2022 19.53
+0
Koliko sveč si kupil danes? Ali boš pa petrolejko iz kleti prenovil? Drugi del tvojega komentarja je v nulo,prvega dela pa ne zastopim,ker totalno ne gresta skupaj.
Skadi
07. 10. 2022 10.30
+5
V RAZMISLEK... V KAJ NAS HOČEJO TOKRAT PRISILITI?🤔🤔🤔🤷🏼🤷🏼🤷🏼 Kupite avto na elektriko (iz termoelektrarne), sortirajte smeti, oblecite pulover in grejte stanovanje le do 19°, hodite v službo, hodite da rešite podnebje...🙉🙈 Zakaj moramo varčevati za skupnost, ki: - Olimpijske zimske igre so potekale v Pekingu na umetnem snegu. - V EU smučišča osvetljujejo ponoči , da lahko "pozni rekreativci" smučajo ponoči. - Lufthansa opravi 8.000 'praznih' letov, da obdrži svoje niše. - Večina elitnih nogometnih tekem se odvija zvečer pod mega reflektorji, ki požrejo MW elektrike! - 8 novih, masivnih nogometnih stadionov, za gostitev svetovnega prvenstva v Katarju, je klimatiziranih (v puščavi! ) - Na stotine tovornjakov se vozi naokoli, da nam pripeljejo sadje in zelenjavo iz Španije, Italije, medtem ko regionalni izdelki gredo v smeti ali pa jih podorjejo. - Največja ladja na svetu: Wonder of the Seas bo prevažala 7.000 potnikov, 2.300 članov posadke in obkrožila morja ter pokurila mega energije. - Po svetu kroži okoli 3.500 ladij nosilcev zabojnikov in vsak porabi 28.000 litrov goriva na 1000 km. - Milijarderji si kupujejo vesoljska potovanja -V miljonih mest sveti cele noči milijarde luči in reklam, v predelih in na ulicah, kjer od 22h do 5h praktično nihče ne hodi. (tudi če se kdo vozi ima na vozilu luč) In... medtem bodo " V IMENU EKOLOGIJE" prepovedali vožnjo malo starejšega dizelskega ali bencinskega avtomobila za ljudi, ki si ne morejo privoščiti menjave avtomobilov in morajo na delo, ter predlagali, da zmanjšajo toploto za 1°C in ugašajo luči! Koga vlečejo za nos?😢😥 mene🤷🏼 tebe🤷🏼 nas🙄🤷🏼 Kopriano od Miha Plazar
Navideznademokracija
07. 10. 2022 20.00
+1
Komentar v nulo! Lahko samo dodam še avtomobilske dirke,F1,2,3,4,5 ipn pa še raznorazne rally-je in drift tekmovanja.Cela moja družina varčuje z energenti že leta,sortira smeti ipn...pa gledam on EN SAM frdamani bolid,ko voznik pritisne na plin,je celo leto našega vestega vedenja do narave izničeno v eni sami sekundi.
hondoid
07. 10. 2022 10.21
+4
Ma kakšni nasveti...res se vračamo v l.1946. Vi boste nas učili..
Prokontra
07. 10. 2022 10.12
+1
Manj žrite in se bolj oblecite, pa bo!
Mariborcan1970
07. 10. 2022 10.12
+4
Evropa dela kolektivni samomor. ZDA so Ukrajino, in posledično Evropo, porinile v vojno proti Rusiji. Tudi ko so ZDA naredile sabotažo ruskega plinovoda je Evropa tiho in bo kupovala nekajkrat dražji plin iz ZDA in z Bližnjega vzhoda. Posledično bomo v Evropi zmrzovali in varčevali z energijo, podjetja bodo šla v stečaj, brezposelnost se bo zvišala....
Navideznademokracija
07. 10. 2022 20.02
Tako je.Samo butast ne vidi tega.Žal je takšnih veliko,preveč v EU.
guruguru
07. 10. 2022 10.03
+4
Nakup električnih toplotnih teles se je v zadnje pol leta početverilo, grelniki vode podvojilo, drvarji ne folgajo razvajati in cepiti drv kljub temu, da so cene drv] ponekod že po 140-150€ za meter...
Vladimir Bog
07. 10. 2022 09.55
+3
Res se sprašujem, kje dobite takšne strokovnjake in kako vam to uspe. Zadnjič tisti gasilec, štromar o baterijah, sedaj pravi gospodinjec... Prtav bojim se kaj še sledi. Zaradi tega prispevka (prebral sem ga včeraj pred spanjem), sem imel kraten spanec in prave nočne more. Če je že tako hudo (vemo da ni), bi morali ljudi spodbujati in skušati pomagati. Tukaj (ne samo 24ur), pa gre samo za povzročanje zmede, predvsem pa za zastraševanje. Očitno po naročilu vrhov, saj je prestrašeni in bogaboječi množici lažje vladati in jo voditi. Ob vseh ostalih za podajanje mnenj in razpravo pomembnih člankih, kjer se mimogrede stvari ne odvijajo kot bi si vladarji želeli, pa je najlažje zapreti možnost komentiranja. Na takšen način bo doseženo ravno nasprotno; saj zdodba povezana s covidom ni ntako dolgo nazaj, da se ne bi spomnili, ali pač? Takšnim gospodinjskim nasvetom bi se samo nasmehnil in zamahnil z roko, pa žal ne gre, ker dejansko delujejo (levi ali desni - vseeno), samo v smeri, da nas podjarmijo in naredijo hlapce. Ne zavedajo se, da bo na koncu učinek nasproten. Kaj pa ostane drugega, ko gre vse nekam, ko razvrednotijo vse kar je bilo in se nabere v človeku gnev? Kaj? Ko pridejo Rusi, bom vzel puško in odšel v boj. Na rusko stran! Ob izjavah takšnih strokovnjakov, kot smo jim priča v nekaj zadnjih prispevkih, bom kmalu pričel financirati ruske osvoboditelje.
Navideznademokracija
07. 10. 2022 20.06
Ah...ko bi le bilo tako.Kaj pišejo,ni samo ustrahovanje,je na žalost zelo velika možnost da pride do tega.Ampak oni to pišejo ne zato da bi nas ustrahovali,ampak zato,da ko zares pride do tega,mi to sprejmemo kod da je to nekaj normalnega,da je neizogibno in da ni druge rešitve.
ježko
07. 10. 2022 09.50
+7
Ko ne bodo več cerkve osvetljene, ko bo gorelo do 75% manj javne rasvetljave, ko ne bo več grelnikov na terasah v gostinskih lokalih in ko bom vido na bo za novo letne praznike manj ali nič lučk ,ko ne bodo rasvetljeni oglasni panoji, takrat bom jaz kuhal špagete po " italijansko". Do takrat pa lepo vse po starem.
Mia1998
07. 10. 2022 09.46
+5
zakaj ? da dolar raste, evro pada !?!?
Miha Mihel?i? 1
07. 10. 2022 09.39
+12
Jaz naj varčujem vodje bodo pa orožje pošiljal v Ukrajino....a bejžte no.......
nagec123
07. 10. 2022 09.37
+13
Jaz naj varčujem pri makaronih,da bodo eni bogateli?!
Nikay
07. 10. 2022 09.28
+13
Ni vampirskih naprav VAMPIRJI so v Bruslju in Ljubljani z Golobom na čelu, drugje jih pa ni.
Navideznademokracija
07. 10. 2022 20.07
+1
BorisDBoris
07. 10. 2022 09.23
+5
Namesto vampirske bi bilo bolje reči pijavke ali trakulje ;-)
jozez200
07. 10. 2022 09.11
+9
pol letos nic okrasevat mest ce varcujemo z elektriko
bahattee
07. 10. 2022 09.08
+11
Korona je bila test poslušnosti..
NisemBot
07. 10. 2022 09.02
+15
Ta pravi vampirji sedijo v Davosu in se bogatjo na na račun vseh drugih....
bahattee
07. 10. 2022 09.04
+9
dasmullkind
07. 10. 2022 09.02
+7
Dej ne nabijejte.
Pia235
07. 10. 2022 09.00
+13
Enako kot je bilo pri vašem kovid poročanju je zdaj tole. Varčevanje z elektriko se naj začne pri nepotrebnih javnih zadevah. Potem ko bo ponoči tema pa se lotite odkrivanja tople vode s strokovnjaki. Pa medtem maske gor in maske dol, pa pct, pa necepilci pa teorije zarote pa koline pa špricer iz vode. Raja naj varčuje, javni sektor pa orgijsko razmetavanje z denarjem in energijo.
deny-p
07. 10. 2022 08.56
+9
Dokler bodo te naše stare javne razsvetljave svetile cele noči, ni energecke krize??!!