Tujina

Stoltenberg po pogovorih z Lavrovom: Srečanje ni prineslo napredka

München, 15. 02. 2019 08.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.V. / V.Š. / STA
Komentarji
27

Osrednje teme 55. varnostne konference v Münchnu, kjer so zbrani svetovni voditelji, so EU po brexitu, krhajoči se transatlantski odnosi ter novo obdobje rivalstva treh velikih sil, ZDA, Rusije in Kitajske.Se nam po ameriški in ruski odpovedi pogodbe o prepovedi raket srednjega dosega obeta nova oboroževalna tekma? Slovenijo zastopajo Pahor, Erjavec in Cerar.

Vršilec dolžnost ameriškega obrambnega sekretarja Patrick Shanahan je v Münchnu dejal, da si ZDA želijo podporo v boju proti skrajni skupini Islamska država tudi v drugih regijah, ne samo v Iraku in Siriji. Pri tem je izpostavil Afganistan, Filipine in Sahel, kjer so skrajneži dobili krila in jih je treba zatreti.

Zagotovil je, da bodo ZDA po umiku svojih vojakov iz Sirije še naprej podpirale svoje partnerje v regiji v boju proti islamskim skrajnežem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

'Dejstvo je, da se obraz IS spreminja'

Nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen je poudarila, da se narava grožnje, ki nastaja iz Islamske države, spreminja, zdaj ko je skupina izgubila večino ozemlja v Iraku in Siriji.

"Dejstvo je, da se obraz IS spreminja, zateka se v ilegalo in tam gradi mreže, ki so del globalne organizacijske strukture," je dejala obrambna ministrica.

Ob robu münchenske varnostne konference sta se srečala generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg in ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Govorila sta o jedrski pogodbi INF, srečanje pa napredka ni prineslo, je pojasnil Stoltenberg.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg
Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg FOTO: AP

"Z ruske strani ni bilo novih znakov," je povedal generalni sekretar zavezništva glede ruskega spoštovanja pogodbe o omejitvi jedrskih raket srednjega dosega INF.

Po mnenju Nata Rusija pogodbo krši z nameščanjem novih raket srednjega dosega SSC-8, ki lahko imajo jedrsko konico, jih je težko zaznati, so mobilne in lahko dosežejo evropska mesta, zato te kršitve vzbujajo veliko zaskrbljenost, je opozoril.

Zaradi ruskih kršitev so ZDA v začetku februarja ob podpori zaveznic objavile odstop od pogodbe INF, ki sta jo leta 1987 podpisala tedanji ameriški predsednik Ronald Reagan in zadnji voditelj Sovjetske zveze Mihail Gorbačov.

Pogodba iz leta 1987 je bila v prvi vrsti namenjena zagotavljanju varnosti v Evropi.
Pogodba iz leta 1987 je bila v prvi vrsti namenjena zagotavljanju varnosti v Evropi. FOTO: AP

Odstop ZDA od pogodbe, ki prepoveduje jedrske rakete z dosegom od 500 do 5500 kilometrov, se bo udejanjil v začetku avgusta. Do takrat je še odprto okno priložnosti za Rusijo, da ravna odgovorno, je že večkrat poudaril Stoltenberg.

Konferenco sta odprla obrambna ministra Nemčije in Velike Britanije

Münchensko konferenco sta odprla Von der Leynova in njen britanski kolega Gavin Williamson. Dogodka se je udeležuje najmanj 35 predsednikov držav, 50 zunanjih ministrov in 30 obrambnih. Med njimi sta tudi slovenska ministra Miro Cerar in Karl Erjavec.

Nemški zunanji minister Heiko Maas je pred začetkom konference dejal, da bo dogodek priložnost, da Nemčija pokaže svojo zavezanost mednarodnemu sodelovanju.

Poleg vršilca ameriškega obrambnega sekretarja se konference v Münchnu udeležujeta tudi podpredsednik Mike Pence in državni sekretar Mike Pompeo. Na konferenco prihaja tudi visoki kitajski partijski funkcionar Yang Jiechi

Pahor o pobudi Treh morij 

Predsednik republike Borut Pahor je nastopil v okviru razprave z naslovom Pobuda treh morij: srednjeevropski odgovor na tekmovanje velikih sil. Spomnil je, da bo Slovenija v začetku junija gostila četrti vrh predsednikov 12 držav Pobude treh morij. V Ljubljani pričakuje tudi visoke politične predstavnike ZDA in Evropske unije, na srečanje pa bo povabil tudi nemškega predsednika Frank-Walterja Steinmeierja.

Predsednik Borut Pahor
Predsednik Borut Pahor FOTO: AP

Kot je poudaril, je cilj tega srečanja okrepiti medsebojno razumevanje in sodelovanje držav srednje in vzhodne Evrope in njihove vpetosti v EU in zvezo Nato. Omenil je, da imajo vse države članice te iniciative, razen Avstrije, precej sorodne izzive po demokratičnih spremembah in vključitvi v EU in Nato.

"Po padcu komunističnih režimov in železne zavese moramo vzpostaviti trdno demokracijo, vladavino prava in socialno tržno ekonomijo. Odpraviti moramo razvojni zaostanek za zahodnim delom Evrope. Zaradi izkušnje večine držav s članstvom v varšavskem bloku so posebej občutljive tudi na varnostna tveganja, ki prihajajo z vzhoda," je dejal Pahor, ki ne vidi nič slabega v tem, da sodelujejo med seboj, tudi v okviru Pobude treh morij.

Spomnil je tudi na pobudo Brdo-Brioni, ki je po njegovih besedah postala tako politično pomembna, da je z berlinskim procesom prerasla tudi na sodelovanje na ravni vlad. "Morda se bo nekaj podobnega razvilo iz Pobude treh morij," upa Pahor.

Poudaril je, da so že od začetka pobude na srečanjih navzoči visoki predstavniki ZDA, od lani pa tudi visoki predstavniki EU. "To je pomembno, ker je s tem ovržen očitek, da želijo ZDA Pobudo treh morij, zlasti na področju energetike, spremeniti v nek podoben klub, kot ga je uspelo ustvariti Kitajski s pobudo 16+1," je dejal Pahor.

Po njegovem mnenju je koristno, če se tudi najvišji politični predstavniki iz teh držav, ZDA in EU enkrat letno srečajo in poglobijo medsebojno razumevanje, spoštovanje in sodelovanje.

Transatlantsko zavezništvo, kriza v Ukrajini, iransko vprašanje 

"Ko pogledamo trenutno stanje mednarodnih zadev, se je težko izogniti občutku, da se svet ne sooča zgolj s serijo manjših in večjih kriz, temveč da imamo težavo v samih temeljih. Resnično se zdi, da se soočamo z reorganizacijo osrednjih delov mednarodnega reda. Novo obdobje rivalstva velikih sil se odvija med ZDA, Kitajsko in Rusijo, kar spremlja odsotnost vodstva t. i. liberalnem svetovnem redu." Predsedujoči konferenci Wolfgang Ischinger

Razpravljali bodo tudi o številnih drugih varnostnih vprašanjih, vse od krize v Ukrajini, Venezuele ter razmer v Siriji in Afganistanu, izogniti pa se ne bodo mogli niti iranskemu in severnokorejskemu vprašanju. Prav včeraj je sicer ameriški podpredsednik Pence na konferencu o Bližnjem vzhodu na Poljskem pozval evropske partnerice, naj sledijo potezi Washingtona ter odstopijo od iranske jedrske pogodbe.

Kaj se dogaja na kriznih območjih, bodo iz prve roke lahko pojasnili predsedniki Ukrajine, Afganistana in Egipta, Petro Porošenko, Ašraf Gani in Abdel Fatah al Sisi. Na konferenci pričakujejo tudi iranskega zunanjega ministra Džavada Zarifa.

Rusija naj bi pogodbo INF kršila predvsem z raketnim sistemom 9M729, ki ima lahko tudi jedrske konice in doseže evropska mesta z malo ali nič opozorilnega časa.
Rusija naj bi pogodbo INF kršila predvsem z raketnim sistemom 9M729, ki ima lahko tudi jedrske konice in doseže evropska mesta z malo ali nič opozorilnega časa. FOTO: AP

Ob robu konference naj bi se sestala tudi premierja Grčije in po novem Severne Makedonije, Aleksis Cipras in Zoran Zaev. To bo njuno prvo srečanje po spremembi makedonskega imena, potem ko so v Skopju potrdili spremembe ustave v ta namen, v Atenah pa ratificirali prespanski sporazum in protokol o vstopu severne sosede v Nato. Približevanje severne sosede evroatlantskim integracijam so pred tem blokirali več kot desetletje.

Pa tudi sicer bodo na dnevnem redu problematike, ki lahko vplivajo na varnostno situacijo, od podnebnih sprememb do kibernetske varnosti in pomena tehnoloških inovacij.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nightifly
16. 02. 2019 13.50
Se pa popolnoma strinjam s Trumpom ,ki je prvi od predsednikov po 2 vojni zaropotal in osmesil Evropske velike drzave zaradi njihove lastne varnosti . Se se spomnimo ,kako je grdo pogledal Merklovo in ji zabrusil , ZDA daje skoraj 3 % za Nato ,bogata Nemcija ,ki ji to najbolj koristi ,pa komaj 0,7 % , se smeje ,in denar raje nalaga v industrijo ,bogati na racun drugih in se jim smeje . In kot drugo , INFv treaty je star dogovor in ga je treba obnoviti . Trump se zeli o vsem pogovarjati s Putinom ,pa ga demokrati doma imenujejo kar izdajalca . No , jaz osebno upam ,da bo ne glede na carovnico Hilarijo in vse ekstremiste uspel dogovoriti t Rusi , ker je to primarnega pomena tudi za Evropo . Evropejci pa naj se nehajo skrivati za ritjo Amerikanov . Ce hocejo obrambo ,ali karkoli naj stegnejo denar ,ne pa da jih morajo kar naprej iz dre...a vleci Ameri , ki jassno potem zelijo tudi placilo in imeti vlogo .
nightifly
16. 02. 2019 13.43
Ce je kdo bral stare se Jugo nacrte napadov iz Zahoda je bila meja prvega vala nekje pri Nanosu ,potem pa naprej . Ko bi pa zdaj pocilo , bi pocilo tako ,da bi cela Slovenija dozivela nuklearni udar sicer omejene velicine ,kot to napoveduje izraelski strateg . Take bombe so pripravljene za kontraudar na UE . Jasno ,odvisno od Nata . Oni dan sem poslusal ruske in izraelske voj . strokovnjake , ki so v bistvu razgrnili operativni nacrt obrambe Rusije ..... boga Evropa . Rusija ima ze razdelan avtomatski ale*rt sistem nuklearnih izstrelkov ,ki se avtomatsko sprozijo ob vsakem neznanem letecem -neprepoznanem objektu -izstrelku . Torej vprasanje par minut . In potem ostane samo se cas za kratko molitev ...
nightifly
16. 02. 2019 13.42
+1
No ,to je tudi del dobre politike in demokracije , vseeno pa zahodni imperializem nezadrzno praska ruskega medveda po trebuhu .... to pa ni dobro .In ko bo pocilo bo spet Rusija kriva ,pa komunisti in tako naprej . Slovenija ,Avstrija in Svica bi lahko razglasile demilitariziran pas nevtralnega obmocja in s tem vojasko in politicno razbremenile ta konec sveta . Mene se zdaj ne preprica vloga Slovenije v Natu . Samo zato ,da bi imeli krito rit v slucaju vojne ? Dragi Slovenci , Slovenija bi bia med prvimi zrtvovana ze zaradi strateskega polozaja ,ki ga ima
nightifly
16. 02. 2019 13.41
+3
Stoltenberg ,,kako se kaj pocutite ,ko ste jih dobil po usesih (predvsem velike clanice Nata) od Trumpa - nato pa se od Lavrova ,Rusije ? Ce jaz kaj vem , in to je tudi znano in resnicno , je Zahod s svojo Nato vojsko prekrsil vse z Rusi . 30 let nazaj so se obvezali ,da ne bodo Nata premaknili niti za eno colo (tako NATO) proti Rusiji .No , zdaj so ze na ruski meji ,vkljucno s slovenskimi vojaki ,kar je se vecji absurd . Slovenec bo moral jutri streljati na ruskega , ce mu bo tako ukazano .Jaz se pa sprasujem -zakaj tako? Se bolj se cudim Rusom , Putinu ,da imajo take zivce in da toliko potrpijo .
emilzapata
16. 02. 2019 10.32
+4
včerajšna izjava venezuelskega veleposlanika na Dunaju: Američani pošiljajo v Venezuelo humanitarno pomoč v znesku nekaj milijonov dolarjev, medtem ko blokirajo venezuelske bančne vloge v vrednosti 20 milijard dolarjev, prav tako angleži njihovo zlato v enaki vrednosti. Kakšne umazane igre, bruh.
trdovrat
16. 02. 2019 08.30
+2
Stoltenberg pravi da naj Rusija miži, ko jo hočejo spraviti v kot! In mi smo se šli poklonit tej zločinski združbi, ki je pod taktirko svetovnega zločinca in prvega predatorja! SMRT FAŠIZMU
Klotilda H
16. 02. 2019 07.23
+3
NATO NAJ BI BIL POROK EVROPSKE VARNOSTI: - ARBITRAŽNI SPORAZUM IN UDEJANJANJE LE TEGA MED SLOVENIJO IN HRVAŠKO. ODGOVOR NATO: TO NAS NE ZANIMA. - OZEMELJSKE TEŽNJE ITALIJE DO SLOVENIJE. ODGOVOR NATO: TO NAS NE ZANIMA. POROK EVROPSKE VARNOSTI?
komarec
15. 02. 2019 19.04
+7
Rusija je tudi delno evropska država, a ne. Amere poslat nekam, ker jim je samo za denar in kako druge izkoriščat.
KrucefixKarabol
15. 02. 2019 11.08
+20
ZDA delajo vaje na ruski meji... ZDA bombardirajo neodvisne države... ZDA so uničile Irak, Sirijo...hočejo odstranit Assada... zahtevajo od Venezuele demokracijo... krepijo baze po svetu... zahtevajo več prispevka za NATO... ja, ZDA se gre, da je čimveč vojn, čimveč orožja, ker edino tako bodo lahko konkurenčni vse močnejši Kitajski in vedno za vse krivi Rusiji... orožje je pač največji biznis...
nikhrast
15. 02. 2019 15.52
-7
Nisi na tekočem, malo na sprehod po vzhodu Evrope, po Latviji, Poljski, Ukrajini..., oči se ti bodo odprle, folk se boji samo Rusov, neverjetno kako sovražijo Ruse. Imaš sorodnike, prijatelej, sodelavce... ki so Poljaki, Ukrajinci..., vprašaj jih kaj mislijo o Rusih.
Thinc25
15. 02. 2019 17.06
-9
Kruce....! Nisi prav dosti načitan, preveč poslušaš Kordiša in levičarje ! Kakšno knjigo v roke, tudi zgodovinsko, oglej si tuja poročila.., potem bo pa tvoj komentar drugačen.
nikita50
15. 02. 2019 17.29
+11
Ja v vseh teh državah ko si jih naštel so Ruske manjšine in se do njih obnašajo kot da so drugorazredni brez pravic ter jih hočejo asimilirat, da nebi bili Rusi. Rusi tudi vidijo, kaj počnejo z njihovim narodom v teh zgoraj navedenih državah. Zahodnim državam pa te nevedene države prikažejo kako so ogrožene s strani Rusov. Vsako stvar si je potrebno pogledati z vseh strani in potem komentirat.
HorstWiesel
15. 02. 2019 18.11
+12
nikhrast še vedno laže k pes. Proti Rusom imajo samo proameriške plačane marionetne vlade v vzhodnih državah. Ukrijini je šlo npr. precej bolje, dokler se ni zaradi ameriškega vmešavanja spričkala z Rusijo. Od takrat je tam sama revščina.
komarec
15. 02. 2019 19.06
+10
Kruce a na Libijo, Vietnam, pa Avganistan si pozabil in še bi se kaj najdlo. Kamor so prišli prodajat demokracijo je ratalo sra....
puspan
15. 02. 2019 19.10
-6
žblj, nič ne laže, to so dejstva, samo priznati nočeš tega. Je pa razprava s teboj brezvezna, ker si napumpan, kot polna guma.
MountainVibes
15. 02. 2019 10.17
+21
Hahaha trio adijo zastopa slovenijo
Cesar Millan - Vodja krdela
15. 02. 2019 10.50
+10
To je globalna mafija !!! Da se proda čim več orožja !!! Od koga bomo že kupili ! Pa presodite sami ! Oboroževalna mafija si že mane roke !!!!
za bojši jutri
15. 02. 2019 10.15
+21
Pravi trije pajaci zastopajo Slovenijo
Tomvojo
15. 02. 2019 09.54
+16
O varnosti v €U pa nič, čeprav jo hudič jemlje.
korintos23
15. 02. 2019 09.17
+22
Mora pa biti tota Rusija z 190 milijonskim prebivalstvom res dobro oborožena da celi svet nori in cvili. Da niso bi jih že davno Ameri s svojimi hlapci pregazili.
emilzapata
15. 02. 2019 09.39
+1
oh Korintos, kot pa hodiš, sem se kar oddahnil, ko vidim, da boš še sesal pokojninsko blagajno.
korintos23
15. 02. 2019 09.16
+16
Zakaj smo taki hlapci, Rusi nas ne bodo nikoli napadli, na Evropo mislim, zakaj totim Amerom tako v rit silimo?
puspan
15. 02. 2019 13.35
+2
Tudi v primeru, da nas Rusi ne napadejo, bomo v enem ali drugem primeru v samem sendviču dogajanja. Mislim, da ne rabimo ne bunkerjev, ne zalog hrane, ker bo ob totalni jedrski vojni Evropa izbrisana iz sveta. Tudi drugod ne bo veliko drugače, ampak tam me niti nič ne zanima.
Ate_ist
16. 02. 2019 10.16
+2
rusi ne potrebujejo totalne jedrske vojne. oni so zaščiteni pred cunamiji, ki jih lahko po principu saharova sprožijo v atlantskem in tihem oceanu. tako poplavijo večino amerike in evrope. to je tudi razlog da jih amerika z natom ne bo napadla s klasičnem načinom vojskovanja. poskušajo preko koruptivne oligarhije vplivati na razpad države. ker to ljudje vidijo so stopili skupaj s putinom proti temu. strah nas bi moralo biti zahodno demokratičnih šakalov, ki so preslišali putina in njegovo izjavo, kaj nam bo tak svet v katerem ne bo rusije.
Sputnik
15. 02. 2019 09.14
+10
se je že začela. še hrvati se oborožujejo. mi pa nove elastike za frače kupujemo medtem ko francozi novega rafalea testirajo z jedrskimi konicami
velikizmaj
15. 02. 2019 09.13
+26
Če bo Evropa pokleknla pred US and A in jim dovolila namestitev taktičnih raket v Evropi pol se nam kar težko piše...namesto da bi murikancm že zdavni rekl NE, sami ste to zakuhal in se tud sami znajdite naprej!!! Zarad teh kavbojcev bo šla cela evropa v maloro kar je bil tudi del njihovega načrta za to da bomo na koncu še bol odvisni in podložni do murikancev!!!
Bananistanec
15. 02. 2019 10.59
+9
Evropa je že zdavnaj hlapec, dokaz so baze po vsej Evropi in razen njih noben ne ve kaj so navlekli sem