Tujina

FOTO: Na ulicah Ženeve zaostrene razmere, bojda iščejo več džihadistov

Ženeva, 10. 12. 2015 12.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na terenu je povečano število policistov, so potrdili v ženevski policiji. Pred stavbo ZN so oboroženi varnostniki, ki preverjajo vozila, ki prihajajo pred stavbo. Na območju Ženeve naj bi bile štiri osebe, ki naj bi bile povezane s terorističnimi napadi v Parizu.

V švicarski Ženevi so oblasti zvišale stopnjo pripravljenost. Po podatkih varnostno-obveščevalnih virov naj bi bile na območju štiri osebe, ki naj bi bile povezane s terorističnimi napadi v Parizu 13. novembra.

Policija v Ženevi je na teren poslala povečano število svojih pripadnikov, kar so tudi uradno potrdili, niso pa potrdili, da bi lahko imeli osumljenci povezave z napadalci v Parizu. Neimenovani vir AFP sicer trdi, da so bili povezani, a da niso bili vpleteni v napade. 

Že v sredo izpraznili Palačo narodov

V Švici so med drugim zaradi morebitne teroristične grožnje že v sredo zvečer izpraznili Palačo narodov, sedež organizacij ZN v Ženevi, varnostno osebje pa izvaja preiskave po pisarnah. Ob vhodu v kompleks so namestili tudi varnostnike, oborožene s strojnicami, kar sicer ni ravno običajna praksa v Ženevi, še navaja AFP.

Ženeva leži nekaj čez 500 kilometrov stran od Pariza na meji s Francijo. Mesto je s treh strani obkroženo s francoskim ozemljem, meja pa praktično ni nadzorovana.

Francoska policija je pred mesecem dni v bližnjem kraju Ferney-Voltaire preiskala tudi domova dveh imamov iz ženevske mošeje, ki leži le streljaj stran od sedeža ZN. Po poročanju švicarskih medijev naj bi ta imama širila ekstremistične ideje. A policija zaenkrat ni sporočila, ali sta imama morda vpletena v kake sporne dejavnosti, še poroča AFP.

Povečana varnost v Ženevi - 2
Povečana varnost v Ženevi - 2 FOTO: Reuters

Na Nizozemskem obsodili šesterico zaradi novačenja v IS

Nizozemsko sodišče je sicer danes šest moških obsodilo na zaporne kazni do šest let zaradi sodelovanja v mreži za novačenje mladih muslimanov v džihadistično skupino Islamska država. "Cilj njihove kriminalne organizacije je bil vzpodbujati in rekrutirati 'brate' za boj v Siriji in njihovo financiranje v ta namen," je dejal sodnik Rene Elkerbout.

Tri ostale obtožence so obsodili na manjše kazni zaradi drugih, s terorizmom povezanih obtožb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Deveterico so prijeli lani v okviru obsežne policijske preiskave dejavnosti džihadistov v haaški četrti Schilderswijk, ki je bila nekoč delavska četrt, sedaj pa tu živi druga in tretja generacija priseljencev predvsem maroškega in turškega izvora.

Gre za prelomno in kompleksno sodbo na 190 straneh, ki po ocenah strokovnjakov pomeni preizkus mej verskih svoboščin in svobode izražanja na Nizozemskem, kjer so znani po strpnosti.

Sodni senat je glavnega obtoženca, 33-letnega Azzedina Choukouda, ki so ga označili za gonilno silo skupine, obsodilo na šest let zapora. Druga dva so v odsotnosti obsodili prav tako na šest let zapora. Domnevno naj bi se borila v Siriji.

Ostale tri so dobili zaporne kazni od treh do petih let. Med njimi je 19-letnik, ki ga je tožilstvo označilo za duhovnega vodjo skupine.

Sodniki so v obsodbi dejali, da je skupina rekrutirala mlade muslimane predvsem preko družbenih omrežij, tudi Facebooka, kjer so objavili "vsaj 97 sporočil s pozivi k boju v Siriji in vzpodbujali nizozemske džihadiste k oboroženemu boju".

Obsojeni so zaradi oblikovanja kriminalne in teroristične organizacije in rekrutiranja predvsem ranljivih in dovzetnih mladih, še posebej v revni haaški četrti Schilderswijk.

Obsojenci večinoma izvirajo iz te četrti in so vsi vztrajali, da so nedolžni, češ da na podlagi svobode govora in verskih svoboščin lahko objavijo sporočila v podporo IS.

Tožilstvo je izrazilo zadovoljstvo z obsodbo kot precedenčnim primerom, ki bo odvrnil ostale od novačenja mladih za džihad, še poroča AFP.

Po uradnih podatkih je v Sirijo in Irak v boj odšlo najmanj 220 nizozemskih državljanov. Od teh se jih je v državo vrnilo 40, kakih več kot 40 pa naj bi jih umrlo v bojih.

 

 

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skorumpiranpolitik
10. 12. 2015 17.46
+3
Zanima me kdaj bo kdo organiziral kakšne demonstracije pred ameriškimi stavbami?
skorumpiranpolitik
10. 12. 2015 17.45
+4
V Sirti v Libiji letuje glavni štab ISIS, pripeljali so pa za osebno varstvo še 3000 kriminalcev!
skorumpiranpolitik
10. 12. 2015 17.08
+7
"Al Bagdadijev prevoz v Turčijo je organizirala CIA v sodelovanju s turškimi obveščevalnimi službami (MIT)," povzema Fars arabsko televizijo Al Manar. "Medtem ko ga vsi iščejo v Iraku in Siriji, nihče ne pričakuje, da je v Sirti," je dejal za agencijo Fars News neimenovani vir. toliko o napadih....seveda na popu tega ne boste poročali, ker vas plačuje američan in trapasti slovenclji preko reklam!
Jimi1
10. 12. 2015 17.07
+2
Ha,ha,ha....pa naj "obrezanci" tokrat do zob oborožene Švicarje napadejo, pa da vidimo njihov tokratni "izplen" ? Nekaj podobnega bodo doživeli, kot ona dva "kozjejebca", ki sta napadla "karikaturiste Mohameda v texasu".... Bili sta namreč 2 žrtvi terorističnega napada....terorista namreč.
skorumpiranpolitik
10. 12. 2015 17.05
+6
Očitno je to vse delo zahodnih obveščevalnih služb: Pred kratkim ste pokazali na zanimiv vzorec, ki je bil zadnje čase opažen v tej zvezi, o katerem običajni uporabnik medijev še nikoli ni slišal ničesar. Nekdo, ki se je leta intenzivno ukvarjal z 9/11, gleda na vsak nov napad z zelo kritičnimi očmi. Pozoren je na stvari, ki drugim morda niso padle v oči. Ko so po pariških napadih sporočili, da je bila istega dne vaja intervencijskih služb, katere scenarij je bil podoben temu, kar se je le nekaj ur kasneje v resnici zgodilo, sem zastrigel z ušesi. Moral sem pomisliti na bombne napade v Londonu leta 2005, kjer je bila prav tako istega dne vaja po scenariju, ki je bil napadu enak do zadnje podrobnosti. In tudi vaj zračne obrambe v dopoldanskem času 9/11, kjer so vadili ugrabitev, sem se spomnil. Te informacije sem povezal v članek v reviji Telepolis, da bi najprej vzbudil zavest o teh čudnih naključjih, ne da bi zanja lahko tudi že ponudil razlago. In potem se je to razraslo. Bralci so se javljali neposredno v komentarjih pod člankom, pa tudi osebno po elektronski pošti in opozarjali na nadaljnje napade, pri katerih je bilo jasno opaziti ta vzorec: Boston 2013, Madrid 2004. Nekdo je pisal iz Norveške in poročal, da je bila tudi na dan Breivikovega množičnega poboja v letu 2011 podobna vaja. Te informacije sem preveril - vira sta mi bila norveški dnevnik Aftenposten in ameriški Boston Globe - in združil vse v drugem članku. Na to je bilo spet na stotine komentarjev. Na Facebooku si je besedili delilo skupaj več kot deset tisoč ljudi. Ta dimenzija je nova. Mnogi ljudje so budni, želijo biti obveščeni z več strani, in se ne pustijo imeti za norca.
ONniON
10. 12. 2015 17.01
-1
komaj čakam da vse skup propade
bu?e24 1
10. 12. 2015 16.01
+2
Tesko je postenim in dobrim ljudjem će jih usi hoćejo mrtve .js sm pa mislu će si dobr pa posten da se nerabs bt nć
emilzapata
10. 12. 2015 15.42
+31
a sedaj se bo šla pa cela Evropa, zaradi nemške nemodre kanclerke, policaje in kriminalce. Oj, joj, koliko škode je to ženšče naredilo na tem prostoru.
vezuv_
10. 12. 2015 16.01
+13
ja pa ženska leta naziv je dobila ta hudička
tedo9GWTSmedo
10. 12. 2015 16.47
+6
tedo9GWTSmedo
10. 12. 2015 15.33
+10
V Švici, bazi glavnih svetovnih bank in jedru Bilderbergov, ki so avtorji vojn in nasilj zadnjih 100 ali še več let, se ne more zgoditi nič hudega, če se bo, bo to zagotovo samo zaigrano. kot je bil zaigran letalski napad na WTC.
vezuv_
10. 12. 2015 16.02
-3
torej trdiš, da WTC sploh ni bil zrušen?
tedo9GWTSmedo
10. 12. 2015 16.42
+1
Lastnik WTC-ja ga je hotel zrušit, ker sta bili stavbi zelo stari in bi bilo dražje vse predelovati, ceneje pa, da se je vse zrušilo in na novo zgradilo, in se je zmenil z ameriško oblastjo, da je natančno postavila bombe, da sta stavbi padli natančno dol, da se ni bistveno poškodova nobena druga stavba, potem so poslali letalo, kar je bila samo farsa, da se je reklo, da je to bil napad al kaide, in da se je s tem dobil razlog za napad na Afganistan. Oštir, odgovorni urednik ameriškega medija, bo verjetno to zbrisal.
Pantokrator
10. 12. 2015 14.57
+12
čaparija se je razlezla na vse strani kot testo
Antropozofija
10. 12. 2015 14.20
+22
Skrajni čas je, prestavimo žico iz Kolpe na naše severne in zahodne meje. Da ne bi slučajno kakšen đhihadist slučajno....
Zaboljsijutri
10. 12. 2015 14.13
+25
>>Komentiranje na naših portalih je moderirano in deluje v skladu s pravili, ki določajo njihovo objavo.Vaš komentar ni v skladu s temi pravili in smo ga zato tudi izbrisali.<< Ali lahko pojasnite kje je problem? 'Kosovo je glavni center za novačenje borcev IS v Evropi' Zakaj se to objavlja sele po nekaj letih? Po drugi strani ali ima pomen sploh objavljati, ce pa ne bo nobenih ukrepov, sankcij, sprememb. V Angliji podjetja skupaj z dobrodoelnimi ustanovami vnemo organizirajo obisk Calais-a za svoje zaposlene, v upanju, da se ustvari zavest in socutje za te migrante. A vendar Calais vodi Albanska mafija in kjer je trenutno nastanjenih 4500 migrantov.
spletni_nepridiprav
10. 12. 2015 13.50
-8
a niso švicarji taki ful neutralni pacifisti.. kako to da so sedaj nenadoma postali pariški teroristični ekstremisti?
LOPOVEpredZID
10. 12. 2015 13.48
+21
Ko bi te 4je vedeli, kako svobodno bi se lahko sprehajali po Sloveniji.....a še je čas, da nas odkrijejo in se naselijo in razplodijo na naši zemlji.
osmanolaj
10. 12. 2015 13.42
+40
Nostradamusova izjava se uresničuje. Kamele že pijejo vodo počasi iz Rena. Vprašanje je kdaj jo bojo dokončno. Naj se gospodje vrha EU in ostali malo podvizajo in začnejo ukrepat tako kot je potrebno. Očitno se Evropa od zgodovine ni nič naučila. We must secure the existence of our people and a future for White Children.
tron3
10. 12. 2015 13.31
+10
Kaj sedaj to pomeni, da so davčne oaze ta glavne, da Švica ni več varna Država???
LOPOVEpredZID
10. 12. 2015 13.51
+8
To ti med vrsticami sporočajo, da je treba in bodo najprej in samo davčne oaze zaščitili, da bogati nebi manj bogati ratal!!!
raptor2
10. 12. 2015 13.28
+40
V Ljubljani pred parlamentom je bilo tudi zaostreno, okoli 3000 policistov je blo
kraljicavesolja
10. 12. 2015 13.24
+15
Eni smo to vedel že odkar je bla vojna v Bosni in da ne omenjam KOsova, dvajset let, dragi moji, ni to od dons.
Tretja Švica
10. 12. 2015 13.22
+15
A zdej že Švica nima miru!?
GlavniModerator
10. 12. 2015 13.23
+4
kraljicavesolja
10. 12. 2015 13.25
-4
SEj je prov, da še oni mal okusjo strah in bedo.
GlavniModerator
10. 12. 2015 13.17
+8
sklepam da so stirje nedokumentirani liberalci