Tujina

Varnostni svet edina možnost?

New York, 18. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Iz sveta prihajajo ostri odzivi na govor iranskega predsednika v ZN, ki je zagovarjal iranski jedrski program.

Iranski predsednik meni, da ima vsaka država pravico razvijati jedrski program v miroljubne namene
Iranski predsednik meni, da ima vsaka država pravico razvijati jedrski program v miroljubne namene FOTO: Reuters

Potem ko je iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad v govoru pred Generalno skupščino ZN potrdil, da Teheran ne namerava ustaviti svojega jedrskega programa, nam je ostala le še možnost, da iransko jedrsko vprašanje prepustimo Združenim narodom, je dejala predstavnica Evropske unije. “Želimo pa zagotoviti soglasje mednarodne skupnosti glede te zadeve, zato se bomo posvetovali z vsemi,” je povedala po srečanju predstavnikov petindvajseterice.

Iranski predsednik Ahmadinedžad je v soboto dejal, da ima Iran pravico razvijati jedrsko tehnologijo v miroljubne namene v skladu s Pogodbo o neširjenju jedrskega orožja.

Britanski zunanji minister Jack Straw je po govoru iranskega predsednika izrazil obžalovanje in se zavzel za diplomatsko reševanje spora. Podobno meni tudi njegov francoski kolega Philippe Douste-Blazy, ki je za New York Times dejal, da je možnost napotitve iranskega vprašanja pred Varnostni svet ZN še vedno na dnevnem redu in da ga zelo skrbi, ker se Iran sploh ne ozira na skrbi mednarodne skupnosti.

Velika Britanija, Francija in Nemčija se v imenu EU pogajajo z Iranom.

Iran svari IAEA

IAEA bo na ponedeljkovem srečanju razpravljala o nadaljnih korakih v zvezi z Iranom
IAEA bo na ponedeljkovem srečanju razpravljala o nadaljnih korakih v zvezi z Iranom FOTO: Reuters

Teheran je Mednarodno agencijo za jedrsko orožje (IAEA) posvaril pred "radikalizacijo" pogovorov o iranskem jedrskem vprašanju v primeru, da bo zadevo predala Varnostnemu svetu ZN, o čemer bodo odločali na ponedeljkovem sestanku Sveta guvernerjev IAEA.

"Nočemo, da bi IAEA postopala nepremišljeno, enostransko in na skrajen način," je dejal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Hamid Reza Asefi. "Če se bo ukvarjala s političnimi namesto tehničnimi in pravnimi vidiki, bo prišlo do radikalizacije vzdušja," je še povedal in dodal, naj agencija primer obravnava z logiko in realizmom, da ta ne bi postal še bolj težaven.

Rusija in Kitajska nasprotujeta prenosu iranskega vprašanja pred VS ZN, saj je, kot opozarjajo, pravica do proizvodnje jedrskega goriva zagotovljena z določili Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja (NPT).

ZDA, ki najbolj pritiskajo za prenos iranskega vprašanja pred Varnostni svet ZN, trdijo, da obstaja široko soglasje tako med razvitimi kot nerazvitimi državami, da mora Iran ponovno zaustaviti proces bogatenja urana in polno sodelovati z IAEA, za kar je potrebno nanj izvesti večji mednarodni pritisk.

Iran bo dobil več časa

Sporni iranski jedrski laboratorij
Sporni iranski jedrski laboratorij FOTO: Reuters

Verjetno se bo Iran tokrat izmuznil predaji napotitvi vprašanja pred Varnostni svet, ki bi proti državi lahko uvedel sankcije, trdijo neimenovani diplomati blizu IAEA.

Po njihovih besedah bi lahko evropska trojka Teheranu ponudila novo priložnost za zaustavitev bogatenja urana, IAEA pa bi lahko v roku nekaj tednov sklicala še eno srečanje sveta guvernerjev.

SORODNI ČLANKI

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni