Tujina

Varnostni svet enoten v obsodbi Iraka

New York, 25. 01. 1998 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Varnostni svet OZN je pokazal visoko stopnjo soglasja o potrebi po odločnem odgovoru Iraku, ki onemogoča delo inšpektorjev komisije ZN - UNSCOM. Po mnenju slovenskih diplomatov v VS pa v kratkem ni moč pričakovati nove resolucije, čeprav si predvsem ZDA želijo na določen način kaznovati režim Sadama Huseina.

Iračani menijo, da v zadnjem času ni bilo dokazov o obstoju orožja za množično uničevanje, zato je delo inšpekcij ZN nepotrebno. Iračani so si pravzaprav sami pokopali upanje na skorajšnjo ukinitev sankcij z ostrimi reakcijami na delo inšpektorjev, saj so nekatere članice VS pred tem že razmišljale o bolj prožnem odnosu do problema Iraka. Inšpektorji ZN namreč nimajo določnih dokazov o obstoju jedrskega, biološkega in kemičnega orožja v Iraku, vendar onemogočanje dostopa inšpektorjem vzbuja mnenja prav o nasprotnem. Kot je povedal eden od slovenskih diplomatov, je največja težava v tem, da iraškim voditeljem nihče ne verjame, saj so jih že doslej večkrat ujeli na laži.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.