Tujina

Turška ofenziva: sirski Kurdi sklenili prelomni dogovor z Damaskom

Damask, 13. 10. 2019 10.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Kurdi pa so v luči turške ofenzive oznanili, da če Turki ne ustavijo napadov, ne bodo več varovali zaporov, v katerih so zaprti skrajneži Islamske države. Sirski Kurdi pa naj bi sklenili dogovor z uradnim Damaskom. "Če moramo izbrati med kompromisi in genocidom, bomo zagotovo izbrali življenje za naše ljudstvo."

Sirski Kurdi so po poročanju tujih medijev sklenili prelomni dogovor z uradnim Damaskom o namestitvi sirskih sil blizu meje s Turčiji v luči turške ofenzive na severu Sirije. Kurdi, ki so v primerjavi s Turki številčno v manjšini, na slabšem pa tudi glede opreme in orožja, so dogovor opisali kot nujen korak za zaustavitev napada. 

"Da bi preprečili to agresijo, smo dosegli dogovor s sirsko vlado... da se napoti sirska vojska vzdolž sirsko-turške meje in pomaga Sirskim demokratičnim silam," so po poročanju AFP zapisali v sporočilu za javnost. 

Obenem je sirska tiskovna agencija SANA sporočila, da bo napotila svoje sile na sever države in se "soočila s turško agresijo". Vodja SDF Mazlum Abdi je za Foreign Policy zapisal: "Če moramo izbrati med kompromisi in genocidom, bomo zagotovo izbrali življenje za naše ljudstvo."  

'Mi smo tisti, ki se moramo boriti proti njim, saj so okupirali našo zemljo, ropali naše vasi, pobili naše otroke in zasužnjili naše ženske'

"Svet je za nas prvič slišal med kaosom, ki je izbruhnil v času državljanske vojne. SDF ima 70.000 vojakov, ki so se borili proti džihadističnemu ekstremizmu, etničnemu sovraštvu, zatiranju žensk od leta 2015. /.../ Teroristi Islamske države so sem prišli z vsega sveta. Mi smo tisti, ki se moramo boriti proti njim, saj so okupirali našo zemljo, ropali naše vasi, pobili naše otroke in zasužnjili naše ženske," piše uvodoma in nadaljuje z opisom boja proti islamskim skrajnežem ter pomočjo mednarodne skupnosti, vključno s sodelovanjem z ZDA - da so v skladu s tem dogovorom tudi umaknili svoje sile z meje s Turčijo. In nadaljuje, da jih Turčija ne bi nikoli napadla, če bi ZDA držale svojo besedo in dogovor, ki so ga sklenile s SDF. 

"V luči eksistencialne krize, kar napad predstavlja za naše ljudstvo, moramo na novo premisliti svoja zavezništva. Rusi in sirski režim sta podala predloge, ki bi lahko rešili milijone ljudi, ki živijo pod našo zaščito. Ne zaupamo njihovim obljubam. Težko je vedeti, komu zaupati. Vemo, da bomo morali skleniti boleče kompromise z Moskvo in Bašarjem al Asadom, če bomo sodelovali z njimi. A če moramo izbrati med kompromisi in genocidom, bomo zagotovo izbrali življenje za naše ljudstvo," zaključi svoj zapis. 

'Varovanje zapornikov Islamske države ni več prioriteta'

Sirske demokratične sile (SDF), ki jih vodijo Kurdi, v zaporih zadržujejo tisoče skrajnih islamistov. Območja na severu države so od srede podvržena hudim napadom Turčije, ki želi na območju vzpostaviti t. i. 'varno območje', ga odvzeti izpod kurdskega nadzora in tja naseliti sirske begunce. V času od začetka ofenzive je na obeh straneh meje umrlo že več kot 50 civilistov, piše BBC.

Člani kurdske skupnosti v ZDA se ob fotografijah bežečih Kurdov spomnijo na svoje bežanje v prejšnjem stoletju.
Člani kurdske skupnosti v ZDA se ob fotografijah bežečih Kurdov spomnijo na svoje bežanje v prejšnjem stoletju. FOTO: AP

'Varovanje zapornikov Islamske države ni več prioriteta'

SDF je medtem sporočil, da zaradi bojev ne bodo več mogli nadzorovati kampov, v katerih zadržujejo pripadnike Islamske države. "Varovanje zapornikov Islamske države ni več prioriteta. Kdor koli si želi, da bi ti zaporniki ostali, kjer so, je dobrodošel, da pride in najde rešitev," je dejal Redur Xelil iz SDF in dodal, da bodo sami raje zaščitili svoja mesta in svoje ljudi.

"Raje bomo ščitili svoja mesta in ljudi," pravijo Kurdi.
"Raje bomo ščitili svoja mesta in ljudi," pravijo Kurdi. FOTO: AP

Opozoril je še, da lahko turška operacija Islamski državi ponudi možnost za ponovni vzpon, piše BBC. "Oživele so že njihove celice v mestih Kamišli in Hasekeh," je opozoril.

Pobegnilo več sto družinskih članov islamskih borcev

Iz begunskega taborišča na severu Sirije je danes pobegnilo skoraj 800 družinskih članov borcev Islamske države, sporočajo kurdske oblasti. V taborišču Ain Issa, kjer je sicer nastanjenih več tisoč družin islamskih borcev oziroma skorajda 12.000 ljudi, naj bi pridržani napadli vrata, medtem ko so v bližini taborišča potekali boji. Prav tu je nastanjenih tudi skorajda 1000 žensk in otrok tujih islamskih borcev. 

Podrobnosti pobega sicer še niso znane, niti dokončno število pobeglih ter kam so ti zbežali. 

Ubili generalno sekretarko kurdske stranke

Iz Sirije poročajo, da so ubili kurdsko političarko in borko za ženske pravice. Bila naj bi med devetimi ubitimi civilisti, ki so jih zajeli in usmrtili na cesti na severu države. Hervin Khalaf je bila generalna sekretarka Stranke za prihodnost Sirije, zajeli pa so jo, ko se je vračala s sestanka v Hasaki, je poročal Sirski observatorij za človekove pravice.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
ZN poročajo o več kot 100.000 razseljenih ljudeh, medtem kot kurdske oblasti trdijo, da jih je že več kot 191.000.

Borci, ki jih podpira Turčija, naj bi političarko izvlekli iz vozila in jo ustrelili, observatorij pa je sporočil, da so ob cesti na tak način usmrtili devet ljudi. Predstavnik sirskih upornikov, ki jih podpira Turčija, je zanikal, da bi šli tako daleč.

ZDA umikajo 1000 vojakov s severa Sirije 

Združene države Amerike so danes sporočile, da bodo v luči turške ofenzive s severa Sirije umaknile vse preostale ameriške vojake na tem območju, bilo naj bi jih okoli 1000, poroča Reuters

"V zadnjih 24 urah smo ugotovili, da bodo Turki verjetno razširili svojo ofenzivo bolj južno in proti zahodu, kot je bilo prvotno načrtovano," je dejal obrambni minister Mark Esper. "Prav tako smo izvedeli, da bi lahko SDF sklenila dogovor s sirsko vlado in Rusi, za protinapad proti Turkom na severu." 

"Vidimo, da je zelo verjetno, da ostanejo ameriške sile ujete med dvema nasprotujočima si vojskama, kar je zelo nevzdržna situacija," je še dodal. 

Ameriški Kurdi: Trump nas je izdal

Prebivalci Tennessee Cityja, kurdske prestolnice v ZDA, menijo, da jih je predsednik Donald Trump z umikom čet izdal, a to jih ne preseneča. Kurdi v Siriji poudarjajo, da so jih zavezniki že v preteklosti izdali, piše Guardian. Pogosto je slišati stavek: "Nimamo drugih zaveznikov razen gora."

"Izdal je celotno kurdsko ljudstvo," pravi Salah Osman, imam mošeje Slahadeen Center. "Vedeli smo, da se to lahko zgodi. Vedeli smo, potem ko so kurdske sile opravile svoj posel, da bodo znova ostali brez prijateljev."

V času od začetka ofenzive je na obeh straneh meje umrlo že več kot 50 civilistov.
V času od začetka ofenzive je na obeh straneh meje umrlo že več kot 50 civilistov. FOTO: AP

V Nashvillu stanuje več kot 15.000 Kurdov, več kot kjer koli drugje v ZDA. Člani njihove skupnosti, kot je Osman, se ob fotografijah bežečih Kurdov spomnijo na bežanje v prejšnjem stoletju. Najprej v 70. letih po neuspelem uporu v Iraku, pa bežanje pred režimom Sadama Huseina deset let kasneje in tudi v času zalivske vojne, ko je George Bush starejši spodbudil Iračane k vstaji, a nato ni pomagal.

V ZDA so tisti, ki so se rodili v begunskih taboriščih, pa tisti, ki so bežali v 90. letih, potem ko so jih Huseinove sile izgnale iz severnega Iraka. In nazadnje še tisti, ki so bežali po invaziji na Irak leta 2003.

Današnji Kurdi tečejo pred turško ofenzivo v Siriji, a po novi Trumpovi zaostritvi azilne zakonodaje je malo verjetno, da se bodo ti lahko zatekli v ZDA, čeprav so zaradi njihove 'izdaje' morali zapustiti svoj dom, še piše Guardian.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (305)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
14. 10. 2019 13.50
+2
Tudi to je del pospešenega nastajanja Novega svetovnega reda - 4 vladarji sveta! Žrtve so pa stranskega pomena.
BUONcaffee
14. 10. 2019 13.33
-2
Dejansko če gledamo kar se dogaja sedaj je Asadu le ratalo ohraniti državo tako kot je imel prej. Kaj dela pametna politika mojstra Putina?????
BUONcaffee
14. 10. 2019 13.31
-1
In na koncu bo vse kot je bilo 9 let nazaj.
BUONcaffee
14. 10. 2019 13.20
+0
Torej Kurdi so v vsakem primeru izgubili vojno. Sedaj je samo to pod kom hočejo živet, pod Sirijo ali Turčijo.
BUONcaffee
14. 10. 2019 12.29
+0
Putin še ni zažugal Turkom????
Matjaž ?renc
14. 10. 2019 12.47
+3
Bod brez skrbi, ko bo CAR Putin se premaknu, bo Erdogan sam rep med noge stisnu pa jo ucvru da se bo kar kadilo za njim, nerab Putin nič žugat, bo sam Črnomorsko floto premaknu do Otrantskih vrat pa malce pojačal prisotnost v Siriji in bo konc debate
reakcionar
14. 10. 2019 11.26
+2
Boljše pozno kot nikoli.
Lessihinav?ek
14. 10. 2019 11.04
+0
Buoncaffe ali si starejši od 13 let?
BUONcaffee
14. 10. 2019 12.27
-4
Kaj te jaz zanimam??? Sem prepameten ali kaj???
provokatorr
14. 10. 2019 13.35
+6
mogoče pa so mu všeč mladi fantki, pa ga zato zanima....
bigbooss
14. 10. 2019 10.12
+3
Pa pejt delat vidim da si ze ceu dan tu gor, poskrbi za sebe, ne klazi po drugih
provokatorr
14. 10. 2019 10.43
+8
glede na to, da tudi ti cel dan visiš tu gor, me ne bi čudilo, če bi se izazalo, da si tudi ti na sociali in visiš na sosedovem wifi, ter pišeš nebuloze z maminega kavča.
BUONcaffee
14. 10. 2019 12.25
-2
prašek
14. 10. 2019 10.11
+0
Kofetar ima spet samogovore. Želim vam veliko užitkov ...... ☺☺☺
BUONcaffee
14. 10. 2019 12.24
+0
Kar se tiče Sirije nimaš pojma zakaj se gre. Tudi druga svetovna vojna ti močno škripa, pišeš pa neumnosti.
BUONcaffee
14. 10. 2019 10.05
-2
Turčija bo Kurdom morala vrniti ozemlje.
bigbooss
14. 10. 2019 10.11
+1
BUONcaffee...Me zanima kje bos ko se bo drugace obrnilo, ti misliš da je ona turčija 20 let nazaj se motis...dej tel te poklicem pa greva na kavo pa da vidimo kdo ma prav...ne pa tu se skrivas pa pises kr neki na prazno
BUONcaffee
14. 10. 2019 12.26
-1
BUONcaffee
14. 10. 2019 10.04
+0
NATO razpada.
grumf
14. 10. 2019 09.56
+9
No, končno se zadeve premikajo v pravo smer. Konec vojne v Siriji je na obzorju. Če sem malo zarotniški; ni dvakrat za rečt, da se je Putin z Erdoganom dogovoril za invazijo, pritisk na Kurde, ti sprejmejo sirsko vojsko, Asad dobi nazaj večino ozemlja in še Američani postanejo res ilegalni v Siriji. Edino še Idlib bodo morali sčistiti.
BUONcaffee
14. 10. 2019 10.01
-3
Ne kaže na to, da zaporniki nekontrolirano bežijo stran.
bigbooss
14. 10. 2019 10.14
+1
To si lepo napsial, mogice je res tako.... Ne pa ostali tu gor pišejo bv stvari
bigbooss
14. 10. 2019 10.16
+1
Dovol te imam...kdo si ti da vse ves...dej cifro ce upas pa ti v zuvo vse razložim, vidi se da si na socialni in ceu dan tu visis
BUONcaffee
14. 10. 2019 12.29
-2
Bigbooss, zdi se mi kot, da si zjutraj vstal na levo nogo.
BUONcaffee
14. 10. 2019 09.55
-2
Kurdi so sprejeli dogovor tudi z Moskvo, tako, da stvar postaja zanimiva.
BUONcaffee
14. 10. 2019 09.53
-3
Turčija se je ujela v lastno past.
BUONcaffee
14. 10. 2019 09.51
-4
Imam dokaze, da je Turčija v resnici majhna država, ostalo ozemlje pa je okupirala. Ča je da vrne okupirana ozemlja.
orcus
14. 10. 2019 09.50
+4
Da se nebi amerikanosi cudili ce jim bodo kurdi cez nekaj let kako stavbo v luft spustili
BUONcaffee
14. 10. 2019 09.52
-3
BUONcaffee
14. 10. 2019 09.53
+0
ZDA se bodo tudi razpadle. Stavbe se modo same rušile.
BUONcaffee
14. 10. 2019 09.49
-3
Erdogan zavozil si, sedaj pa ti bodo sodili za zločine.
BUONcaffee
14. 10. 2019 09.49
+0
Požar se širi na Turčijo. Prvi Ruski vojaki so že na meji z Turčijo. Me zanima kaj bodo sedaj naredili Turki.
BUONcaffee
14. 10. 2019 09.45
-1
Putin ne bo dovolil, da Turki ogrožajo svetovni mir.
BUONcaffee
14. 10. 2019 09.44
+0
Turčija glavna grožnja za mir v svetu.