Tujina

Več aretacij v Avstraliji

Rim/Sydney, 07. 11. 2005 12.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Avstralske oblasti sporočajo, da so v Sydneyju in Melbourneu aretirale 15 domnevnih teroristov.

Avstralija je grožnje vzela zelo resno
Avstralija je grožnje vzela zelo resno FOTO: Reuters

Avstralske oblasti so sporočile, da je policija v dveh največjih avstralskih mestih, v Sydneyju in Melbourneu, vdrla v več stanovanj in aretirala 15 oseb, ki naj bi pripravljale teroristični napad.

Predstavnik policije je povedal, da je v akciji sodelovalo 400 policistov. Dodal je še, da oblasti menijo, da so s temi akcijami preprečile velik in grozovit teroristični napad, ki naj bi se zgodil v kratkem.

Avstralski premier John Howard je prejšnji teden izjavil, da je policija prejela zelo specifične informacije o možnem terorističnem napadu na Avstralijo. Parlament je zato po hitrem postopku sprejel več protiterorističnih zakonov.

Napad na Italijo?

V Rimu so oktobra izvedli protiteroristično vajo. V Italiji že dlje časa pričakujejo napad
V Rimu so oktobra izvedli protiteroristično vajo. V Italiji že dlje časa pričakujejo napad FOTO: Reuters
Al Adel je po ameriškem napadu na Afganistan leta 2001 izginil, po prepričanju obveščevalnih služb pa naj bi se zatekel v Iran.

Skrajneži, povezani s teroristično mrežo Al Kaida, so Italiji zagrozili z napadom. Udarili naj bi ob božiču. Grožnjo so objavili na neki internetni strani, ki jo uporabljajo skrajne islamske organizacije, na spletu poroča italijanski časnik La Repubblica. Teroristi naj bi napovedali napad z raketami zemlja-zrak ali s kemičnim orožjem.

Teroristi grozijo, da bodo raketirali Italijo
Teroristi grozijo, da bodo raketirali Italijo FOTO: Reuters

»Udarili bomo ob božiču!« še piše v sporočilu, ki naj bi ga podpisal Saif al Adel, eden od vodilnih mož v teroristični mreži Al Kaida. Verodostojnost še preverjajo.

Iraško krilo teroristične mreže Al Kaida je zagrozilo, da bo povzročilo 'potres v Iraku', če ameriške in iraške sile v 24 urah ne končajo operacije, ki jo od sobote izvajajo na zahodu Iraka.

Pisec med drugim zagotavlja, da poročanje nekaterih časnikov, da je najbolj iskan terorist na svetu Osama bin Laden umrl v potresu v Pakistanu, ni resnično. »Osama bin Laden je živ in zdrav in na varnem. Kmalu ga bomo spet videli, že v času božičnih praznikov, po novem napadu v Evropi, ki se bo zgodil v Italiji,« piše.

Teroristični napad naj bi izvedle Brigade Abu Hafs al Masri. »Naši bratje v Italiji so si v Čečeniji priskrbeli rakete zemlja-zrak, uspelo pa jim je dobiti tudi večje količine strupenih snovi, ki jih lahko uporabijo v bombah,« sporočajo domnevni teroristi.

Bodo dovolili sestrelitev?

Ustavno sodišče v Nemčiji bo presojalo zakon, ki dovoljuje sestrelitev ugrabljenih letal, da bi preprečili ponovitev 11. septembra. Šest državljanov, med njimi tudi pilot, je namreč vložilo pritožbo, ker se jim ne zdi prav, da na tak način žrtvujejo življenja potnikov.


Peterico ameriških vojakov obtožili zlorab


Pet ameriških vojakov je bilo obtoženih domnevne zlorabe zapornikov v Iraku, je danes v Bagdadu sporočila ameriška vojska. V sporočilu za javnost je še zapisala, da so bile obtožnice proti peterici podane v soboto, in sicer zaradi njihove vpletenosti v incident 7. septembra, v katerem so tri zapornike domnevno tepli s pestmi in jih obrcali, medtem ko so ti čakali na preselitev v pripor.

"Po odkritju domnevnih zlorab so uslužbenci nemudoma sprožili preiskavo, ki je pripeljala do objave obtožnice," je zapisala ameriška vojska, ki v sporočilu sicer ni navedla činov peterice vojakov, prav tako pa ni objavila podrobnejših podatkov o primeru. Leta 2004 so obtožbe o zlorabi zapornikov v bagdadskem zaporu Abu Graib sprožile buren odziv mednarodne javnosti, ameriške vojaške oblasti pa so več ameriških vojakov obtožile poniževanja in nasilja nad zaporniki v ustanovi. Zaradi škandala je bilo pozneje obsojenih devet vojaških rezervistov

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni