Slovenija

Večmilijonske koristi zasebnih koncesionarjev po sprejetju interventnega zakona

Ljubljana, 14. 03. 2023 19.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Fedja Golež
Komentarji
9

Od interventnega zakona za skrajševanje čakalnih dob imajo milijonsko korist zasebni koncesionarji. Od lanskega septembra, ko je zakon začel veljati, do decembra so prejeli več kot tretjino državnega denarja, namenjenega za skrajševanje čakalnih vrst. Od 80 milijonov evrov, ki jih je slovensko zdravstvo po interventnem zakonu porabilo do konca lanskega leta, so skupaj prejeli 30 milijonov evrov. Kdo so največji zasebni prejemniki davkoplačevalskega denarja v zdravstvu?

Od Estetike Fabjan do Kirurgije Bitenc so največji zasebni prejemniki javnega denarja iz naslova interventnega zakona za krajšanje vrst v javnem zdravstvu. Zasebniki so prejeli primerljivo ali celo večjo vsoto davkoplačevalskega denarja kot javni zdravstveni zavodi, ki imajo po tisoče več zaposlenih kot zasebniki.

Za komentar smo zaprosili zasebne prejemnike, a so bili večinoma na naše klice neodzivni. Zasebnike smo želeli povprašati, za kaj so denar porabili, katere operacije ali posege so z denarjem financirali in kdo je operacije opravljal.

Na telefon smo priklicali direktorja zasebne klinike Arbor Mea d. o. o., ki nam je po daljšem pogovoru povedal, da nam bo odgovore posredoval pisno. Sporočil nam je, da so denar namenili operacijam endoprotez sklepov, stopal in hrbtenic. A da imen zdravnikov, ki so jih opravljali, ne more razkriti, noben pa ni 100-odstotno zaposlen v javnem zdravstvenem zavodu.

Obiskali smo tudi Kirurški sanatorij Rožna dolina, četrtega največjega prejemnika prej omenjenih sredstev, a pred naše kamere niso stopili, saj naj bi bila ravno v času našega obiska odsotna dva direktorja.

Čakalnica
Čakalnica FOTO: Shutterstock

Za mnenje, ali gre za negospodarno rabo javnega denarja, smo povprašali ekonomista Maksa Tajnikarja. Problem vidi v tem, da nekateri ljudje v javnem zdravstvu ne naredijo dovolj, da zaslužijo svojo plačo. "Že osnovni podatek, da imajo bolnišnice izgubo, kaže, da ljudje, ki delajo v bolnišnicah, verjetno za svojo plačo ne naredijo dovolj," je povedal Tajnikar. 

"Problem je tudi v tem, da če nekdo dela pri javnem izvajalcu, bi morala veljati konkurenčna prepoved. To pomeni, da bi javni izvajalec zasebniku moral zaračunati, ker je njegov delavec šel delat drugam," pravi Tajnikar in doda, da bi bilo smotrno beležiti efektivni delovni čas javnih uslužbencev v zdravstvu. "Da se v državnih izvajalcih uvede evidentiranje efiktivnega delovnega časa. Kar pomeni, da evidentiramo, koliko operacij je nekdo naredil, koliko ambulantnega dela, koliko pregledov, vizit in tako naprej."

A če so bili zasebniki uspešni pri črpanju javnega denarja, niso bili pri odgovarjanju na naša vprašanja, saj nam do začetka oddaje Estetika Fabjan in Kirurški sanatorij Rožna dolina odgovorov nista posredovala.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

snupy1
15. 03. 2023 11.07
+1
Kot da Maks Tajnikar zasluži svojo plačo z mlatenjem prazne slame.
Svobo-ne
14. 03. 2023 21.56
-1
Zasebniki pac delajo ,medtem ko se ostali ob kavi dogovarjajo kako bodo manj delali in vec zahtevali... V Mariboru sem pred dvemi meseci opravil pri koncesionarju na napotnico MR v nedeljo popopoldne in to po cakanju 7 dni....kje v javnem lahko to opravis med delavniki po 16.00 in po cakanju pol leta in vec ???? Vse mora iti privat.
blazter
14. 03. 2023 21.43
Herta je rešitev. In seveda HAT, sam se popalčkaš in diagnozo postaviš.
SlepiSlovenc
14. 03. 2023 21.41
+2
Jst pa za dobrga tisočaka na šiht hodim...teslo eno. 🥴
nonac
14. 03. 2023 21.30
+5
Raziskovalni novinarji, preverite, kako se pride zjutraj zdravstveno osebje štempljat, vseeno na kateri lokaciji, ker vzorec je povsod enak. Ne bom pisal dalje.
Ki zombi
14. 03. 2023 21.19
+4
Privatizacija v zdravstvu cveti na račun javnega zdravstva.
MladInPerspektiven
14. 03. 2023 21.33
+1
Bolj na račun starih strank, kot so NSi, SDS, SD in ostalih ki skačejo iz stranke v stranko. Govorijo eno delajo pa drugo. Tako enostavno je urediti zdravstvo vendar ni interesa preveč požrešnosti je.
2fast4
14. 03. 2023 21.15
+0
Odstop vlade pod nujno...
Slava b
14. 03. 2023 21.02
+4
V službo hodijo da se spočijemo za popoldansko delo pri privatnikih.