Tujina

Bela hiša o Venezueli: Vse možnosti so odprte

Caracas, 28. 01. 2019 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
K.H./U.V./STA
Komentarji
68

Juan Guaido je odločen, da bo "opravil delo" in prisilil predsednika Nicolasa Maduro, da odstopi. Pri tem računa predvsem na enotnost opozicije, pa tudi na mednarodno podporo. Medtem so ZDA uvedle sankcije proti venezuelski državni naftni družbi.

Združene države Amerike so danes uvedle nove sankcije proti venezuelski državni naftni družbi PDVSA ter blokirale premoženje v vrednosti sedmih milijard ameriških dolarjev, je na novinarski konferenci povedal finančni minister Steven Mnuchi. Ob tem je Bela hiša pozvala venezuelsko vojsko, naj podpre miren prenos oblasti. 

Svetovalec za nacionalno varnost John Bolton je dejal, da nove sankcije pomenijo, da predsednik Maduro in njegovi zavezniki ne bodo mogli več "pleniti premoženja venezuelskega ljudstva". Hkrati je pozval vse naroda, da priznajo Guaidoja kot legitimnega venezuelskega predsednika. 

Na vprašanje, ali obstajajo kakršnikoli pogoji, pod katerimi bi se ameriške sile lahko vpletle v Venezuelo, pa je Bolton po poročanju ABC News dejal, da je bil "predsednik zelo jasen ... vse možnosti so odprte"

Guaido odločen, da bo 'opravil delo', Maduro preveril zvestobo vojske

Politična kriza v Venezueli, kot kaže, dosega vrelišče. Nicolas Maduro se je oblečen v vojaško uniformo, obkrožen s svojimi generali, udeležil vojaških vaj in zbrane vojake vprašal, ali sodelujejo v zaroti imperialističnih ZDA. Vojaki so mu strumno odvrnili, da ne sodelujejo. Maduro je potem povedal, da so pripravljeni braniti domovino v vseh okoliščinah. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V nedeljo je namreč odjeknila novica o prebegu visokega vojaškega predstavnika Venezuele Jose Luisa Silva v ZDA. V videoposnetku, ki je nastal na venezuelskem veleposlaništvu v Washingtonu, je Silva pozval k izvedbi svobodnih volitev in "brate v oboroženih silah", naj priznajo predsednika Juana Guaidoja kot edinega legitimnega predsednika.  

Pripadniki opozicije so medtem vojakom po državi delili letake s ponudbo za amnestijo, če prestopijo k njim. Guaido, ki se je za predsednika razglasil v sredo med velikimi protesti proti Maduru, pa je vojake pozval, naj ne streljajo na sodržavljane, in obljubil, da bodo odgovorni za poboje kaznovani. Medtem pa je pozval k novim protivladnim protestom, ki naj bi bili v sredo in soboto. 

Ženska nagovarja vojake z napisom "Manjkaš samo ti".
Ženska nagovarja vojake z napisom "Manjkaš samo ti". FOTO: AP

Guaido odločen, da bo 'opravil delo'

V enem prvih intervjujev po sredini potezi, ko se je med protesti razglasil za začasnega predsednika, je Guaido za britanski The Guardian dejal, da je odločen, da bo "opravil delo" in prisilil Madura, da odstopi in tako konča človekoljubno krizo v tej obubožani latinskoameriški državi. Opozicijski voditelj je dejal, da ima Venezuela zdaj enkratno priložnost, da "pusti ta kaos za seboj", pri tem pa računa na mednarodno pomoč, opozicijsko enotnost in okrepljeno podporo prebivalstva. 

V ponedeljek zjutraj se je državam, ki priznavajo 35-letnega Guaidoja kot začasnega predsednika Venezuele do volitev, pridružila še Avstralija. Že v soboto so Španija, Velika Britanija, Francija, Nemčija in Nizozemska Maduru sporočile, da bodo priznale Guaidoja, če v osmih dneh ne bo sklical novih volitev. Maduro je v nedeljo ta "ultimat" zavrnil. Britanska centralna banka je njegovim uradnikom onemogočila, da dvignejo zlate rezerve, je poročal finančni časnik Bloomberg.

Bela hiša bo 'odločno odgovorila na ustrahovanja'

ZDA so opozorile Venezuelo, da bodo na grožnje ameriškim diplomatom ali venezuelskemu opozicijskemu vodji Guaidoju "odločno odgovorile". Ameriški svetovalec za državno varnost John Bolton je dejal, da bi bilo kakršno koli ustrahovanje "grob napad na vladavino prava". 

Državni sekretar ZDA Mike Pompeo je sporočil, da Washington sprejema odločitev predsednika Juana Guaidoja, da na položaj vršilca odpravnika poslov veleposlanika Venezuele v ZDA imenuje Alfreda Vecchia, ki je bil do zdaj drugi človek veleposlaništva.

Predsednik Venezuele Maduro je po odločitvi ZDA, da priznajo 35-letnega predsednika nacionalne skupščine Guaida kot začasnega predsednika Venezuele, odpoklical diplomatsko osebje veleposlaništva Venezuele v ZDA, vendar vsi tega navodila niso upoštevali.

Washington in Caracas že več let nimata veleposlanikov, ampak le odpravnike poslov. Madurova odpravnica poslov v Washingtonu je bila Lissette Hernandez, ki je ubogala ukaz in se vrnila v Caracas.

Pompeo je sporočil, da se je Vecchio že sešel z državnim podsekretarjem za politične zadeve Davidom Halom, ki mu je potrdil trdno podporo ZDA začasnemu predsedniku Guaidoju, in dejal, da se ZDA veselijo sodelovanja z diplomatskim osebjem, ki ga bo potrdil Guaido.

Cerar: Slovenija podpira demokratičen proces v Venezueli

Zunanji minister Miro Cerar je danes dejal, da Slovenija v duhu evropskih vrednot in kot članica Evropske unije podpira demokratičen proces v Venezueli. V zelo konkretne procese pa se ta hip "ne moremo mešati, ker je to še vedno zadeva Venezuele", je še dejal o krizi v tej državi, kjer si opozicija prizadeva za konec režima Nicolasa Madura.

Kot je v izjavi za novinarje v DZ še povedal Cerar, je treba v skladu z venezuelsko ustavo čim prej izpeljati demokratične volitve, ki bodo zagotovile legitimno oblast. Slovenija je zagotovo med državami, ki obsojajo vse tiste negativne procese, ki nimajo politične legitimnosti in so v škodo ljudem, je poudaril.

Z zunanjega ministrstva so že v soboto sporočili, da se Slovenija v celoti pridružuje sobotni izjavi visoke predstavnice EU Federice Mogherini o razmerah v Venezueli, ki poziva k izvedbi svobodnih, transparentnih in poštenih predsedniških volitev v skladu z mednarodnimi demokratičnimi standardi in venezuelskim ustavnim redom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ponosensadist
29. 01. 2019 10.43
venezuela ni irak
emilzapata
29. 01. 2019 09.18
+4
zahodna "demokratizacija" Iraka in Libije je dosegla, da je iz držav, kjer je bil standard prebivalstva leta 1981 in 82, ko sem jaz imel priložnost delati tam, neprimerno višji kot v tedanji jugi, in tudi v sloveniji, sedaj pa je na vsakem koraku vonj po smrti. Dobro jim uspeva. Potem se pa čudite, da ni neke ljubezni med obema religijama.
Devilz Pff
28. 01. 2019 22.45
-2
opozicijo v glavnem podpira lzrael.
puspan
28. 01. 2019 20.37
+1
Mene pa zanima, če ima Manduro avtobus že napolnjen z zlatom, ko bo moral bežati. Trikrat lahko ugibamo, kam ima namen zbežati in prositi za politični azil.
+3
dragan krstic
28. 01. 2019 21.18
+1
Za zlato ne vem kako bo, vem pa da ima nadobudni Madurov sinček pozlačenega Ferrarija. Menda mu ga je poklonil Sebastian Vettel, levakarski pametnjakovič ki se redno oglaša na tem portalu.
FAUSTOS1
28. 01. 2019 18.35
+3
ultimat evrope v 8 dneh volitve je celo skregano z evropsko zakonodajo,prav nobene volitve se ne morejo izvesti v 8 dneh a evropa posluša cio ki ruši legalno oblast,ker ameriko zanima nafta- zakaj ozn ne pomaga državi ,da brez vojne preide v demokracijo
+0
točno tako tudi oni bi radi pokradli nafto
Jimi1
28. 01. 2019 13.57
+0
Podoben rezultat, ko takrat, ko so se šli "socializma" afriški samodržci in kanibali, Titovi veliki prijatelji.... No naslednja je na vrsti JAR, kjer ravnokar poteka "nacionalizacija zemlje in podjetij", kar bo peljalo v lakoto in masakr nad belo manjšino…. Kako so vse slabe zadeve predvidljive...
NPC24ur
28. 01. 2019 13.59
+1
bi rekel Lukec: to je sovrazni govor, ti rasisticni ksenofob. naci
Quercus
28. 01. 2019 11.53
+9
Zaradi takih kot je Maduro pride socializem, ki se v teoriji kaže kot čisto soliden sistem, na slab glas. Ne vem zakaj se grejo "socializem" tipi, ki so v bistvu 100% kapitalisti, hujskači, prepotentneži, ki nimajo najmanjšega čuta do sočloveka.
jagermeister1
28. 01. 2019 10.53
+17
pišete krive so ZDA .............a Maduro nima pa nič pri tem , ko strada lasten narod , on in njegova družina pa se kopa v miljonih in miljardah dolarjev ?................a to je za vas model pravega socialističnega voditelja ?
NPC24ur
28. 01. 2019 13.55
+3
Seveda, partijci na lepem ostali pa "enakopravni" .
Ost1234
28. 01. 2019 15.57
+6
In seveda ZDA iz samega ljubega samaritanstva po Južni Ameriki strmoglavljajo vlade ki nočejo postati njihove sluge... In jasno da se kot " najbolj demokratična" država na svetu prizadeva za plasma njihovega izvoznega modela " demokracije".. Hja, če ne bo šlo z lepa, bo šlo pa zgrda. Če se Madura ne bo vdal, ga bomo pa z marinci prisilili ... Narod je Maduro izvolil. Že ve čamu in zakaj ...
-8
ha ha ha izdajalec domovine Ameriški plačanec se širokousti ha ha hs
sid33
28. 01. 2019 10.40
+9
Zakaj imajo vsi socialisti tako umazane roke s krvjo lastnega ljudstva?
sid33
28. 01. 2019 10.41
+0
Ka pa mislis
28. 01. 2019 10.45
+15
socialiste imas tudi v nordijskih drzavah oa neki nevem da bi meli vojno...
Ka pa mislis
28. 01. 2019 10.46
+26
demonkracijo imas zdaj v afganistanu, iraku, libiji, haitiju...
NPC24ur
28. 01. 2019 10.55
-4
Horde zla. Ta mit, da so nordijske drzave socialisticne je tako nerealen, da brezveze razpravljat
Zmaga Ukrajini ..
28. 01. 2019 11.16
+2
Castrum
28. 01. 2019 11.16
+5
NPC....saj je znano dejstvo, da jih veliko sploh ne loči med socializmom in socialo. Ampak, kaj čmo...
Ost1234
28. 01. 2019 15.58
+2
tornadotex
28. 01. 2019 10.36
-10
Oh ta Manduro,pa njevova vojska,kot bi gledal Bedanca na Kekčevi planoti in ko bo enkrat počilo,jo bo podurhal v prvo luknjo,,,res je gl up,že sedaj se naokrog vozi v rešilnem splavu...manjka mu samo še medalja okrog vratu,da naredi vtis na Trumpa...
felixkp
28. 01. 2019 10.34
+8
Maduro je isti kot Kim. Za vse je kriva Amerika.....
PUTINOVI?
28. 01. 2019 10.29
+3
Prišlo je 50000 kitajskih vojakov...pred 3 dnevi pa 20000 severno korejcev.američani bojo bežal ko iz sirije in viatnama.
obamafix
28. 01. 2019 10.23
+21
Britanci so blokiral zlate rezerve z namenom da maduro nemore kupit hrane in zdravila.ko bo pa guaido zajahal bojo pa sprostil račune da narod vidi da jih je demokracija nahrani...
Cisto na hitro
28. 01. 2019 10.25
+11
Maduro naj poskrbi za svoj narod, ki je lačen in brez dela. Kaj ga brigajo drugi.
felixkp
28. 01. 2019 10.32
+11
torej po tvojem ima Venezuela gore denarja, do katerega ne more prit, ker jo zahod blokira?
PUTINOVI?
28. 01. 2019 10.37
-3
felixkp
28. 01. 2019 11.13
-3
putinovič...od kje pa naj bi imeli vso to silno bogastvo? gospodarstvo, ki ga sedaj ni, ni niti v preteklosti bilo dobro. edino nafta jim nekaj prinese, da se vse skupaj ne sesuje. če ste pa mislili na madurovo osebno bogastvo, potem je pa kar prav da je zaklenjeno.
Ost1234
28. 01. 2019 16.02
+3
Venezuela praktično leži na zlatu - NAFTA!! A kaj , ko imajo koncesije korporacije iz ZDA ... In tu se pojavijo ameriški nacionalni interesi! Za Venezuelce pa jih figo skrbi!!
Aijn Prenn
28. 01. 2019 10.20
+1
Ne bo dolgo, ko bo imel urejeno prezračevanje podstrešja.
Cisto na hitro
28. 01. 2019 10.18
+10
Ljudstvo ima oblast, ne vojska.
Bi? Božji
28. 01. 2019 10.12
-2
Kokr se spovnem je Husein kurde masovno klal , zapiral in podil. Dokler je bil podlozen USA se niso sekiral jenkiji za ljudi. Tud desnaki niste nic pametoval o komunisticnem diktatorju. Hinavske bozanake dvolicne desnakarske čkepi.
Castrum
28. 01. 2019 10.16
+5
Sadam Husein, še eden v vrsti socialističnih diktatorjev
komarec
28. 01. 2019 10.06
+11
Sirija se torej seli v Venezuelo. Saj bo bližje Ameriki. Še par sto tisoč žrtev v imenu demokracije se nam obeta.
felixkp
28. 01. 2019 10.13
+4
Equilibre
28. 01. 2019 10.17
+10
da ne govorimo koliko žrtev je v venezueli zaradi podhranjenosti ... zdravnikom so celo porepovedal da, če je lakota vzrok za smrt tega ne sme zapisat...
trumpet2018
28. 01. 2019 10.22
+12
od kje vam levičarjem te neumne ideje, da namerava Trump vojaško posredovati, tega ni nikoli izjavil, vedno nekaj podtikate. Dovolj bo ekipa specialcev, natanćen strel od daleč, in rešen problem, in prihranjeno bo na tisoče žrtev
tornadotex
28. 01. 2019 10.38
+1
Ja,verjetn po popapcal zastrupljeno pašteto...
Ate_ist
28. 01. 2019 10.41
+7
ameriška vojska je daleč od tiste ki nam jo kaže njihova filmska industrija. zato bežijo iz sirije. stalno se obračajo v nebo, ker ne vedo od kot jim lahko prileti ruska ali kitajska raketa
Castrum
28. 01. 2019 10.02
+14
Žal je tako, da diktator ne gre nikoli s prestola. In če je prisiljen v to da gre, potem je ta odhod grd in štejemo žrtve. Nič kaj lepo ne kaže že tako ubogim Venezuelcem.
Castrum
28. 01. 2019 10.05
+6
Je pa to že n-ti dokaz, da socializem ne deluje!
Equilibre
28. 01. 2019 10.14
+4
problem je ker tisi ki zagovarjajo socializem govorijo da to ni pravi socializem in da deluje če se ga pravilno izvaja ...
zmago56
28. 01. 2019 09.59
+8
Maduro zavrača predlog Evropskih voditeljev, češ, da ne predstavljajo mnenja Evropejce, pravo mnenje naj bi predstavljali njegovi Evropski prijatelji. Za prijatelje in podpornike je verjetno mislil na Meseca, Violeto in njima podobne.