Tujina

Mayeva: Glasovanje o dogovoru o brexitu bomo preložili

Luxembourg, 10. 12. 2018 09.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Premierka Theresa May je britanskemu parlamentu predlagala, da glasovanje o dogovoru o brexitu preložijo. "Če želimo doseči dogovor z EU, moramo biti pripravljeni sklepati kompromise," je v nagovoru poslancem sicer še enkrat poudarila Mayeva. Na glasovanju naj bi za dogovor glasovalo 187 poslancev, proti pa kar 418.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Velika Britanija lahko enostransko prekliče brexit
    02:34
    Iz 24UR: Velika Britanija lahko enostransko prekliče brexit
  • Iz SVETA: Mayeva predlagala preložitev glasovanja
    02:45
    Iz SVETA: Mayeva predlagala preložitev glasovanja
Theresa May je nagovorila poslance.
Theresa May je nagovorila poslance. FOTO: AP

Britanska premierka Theresa May je predlagala preložitev glasovanja o dogovoru z EU glede brexita, ki bi moralo biti v torek. Kot je povedala, je razprava pokazala, da obstajajo pomisleki glede predvidene varovalke za preprečitev trde meje na irskem otoku po izstopu Združenega kraljestva iz EU, zato se bo o tem znova posvetovala na vrhu EU.

"Srečala se bom s kolegi iz drugih držav in z njimi govorila o pomislekih, ki so jih izrekli britanski poslanci," je dejala Mayeva v nastopu pred britanskim parlamentom, ki že od prejšnjega tedna razpravlja o sporazumu z EU.

Vrh EU bo v četrtek in petek v Bruslju, a tam so danes že poudarili, da se EU ne bo znova pogajala o sporazumu o brexitu. Mayeva je sicer v odgovorih na poslanska vprašanja pojasnila, da se je pogovarjala "z več voditelji" evropskih držav, ki da so ji dali zagotovila, da so se pripravljeni pogovarjati glede dodatnih zagotovil v dogovoru.

Mayeva se je za preložitev glasovanja odločila, potem ko se je izkazalo, da bi velika večina v parlamentu, vključno z delom poslancev njene konservativne stranke, glasovala proti dogovoru.

Kot največji problem v parlamentu se je izkazala t. i. varovalka o Severni Irski. Gre za rešitev, da bi se v skladu z velikonočnim sporazumom ohranila "mehka" meja med Irsko in Severno Irsko in bi slednja v bistvu ostala del evropske carinske unije, ne britanske in bi ostali del Otoka moral izvajati nadzor nad blagom in ljudmi pri prehodu Irskega morja.

O tem vprašanju naj bi se sicer London in EU dogovorila v naslednjih dveh letih z možnostjo še dveletnega podaljšanja. A razprava v parlamentu je pokazala, da se poslanci bojijo predvsem tega, da bi ta "varovalka" postala stalen režim in da bi to razklalo državo.

Mayeva je pojasnila, da bo zdaj v Bruslju skušala dobiti dodatna zagotovila voditeljev ostalih članic EU, da ta varovalka ne bi postala stalna. Vendar pa je nakazala, da dogovorjenega sporazuma z EU ne namerava znova odpirati. Prav tako ni napovedala, kaj konkretno pričakuje, da bo dosegla v Bruslju in kdaj bi parlament lahko odločal o tem vprašanju. Nakazala je le, da je skrajni rok za to 21. januarja.

Nezaupnica Mayevi zaenkrat ni vložena

Na vse to so jo opozorili zlasti opozicijski poslanci, pa tudi poslanci iz vrst njenih konservativcev. Premier v senci, laburist Jeremy Corbyn je Mayevo pozval, da bi se morala izpogajati na novo, saj da je sedanji predlog "slab za Veliko Britanijo, slab za britansko gospodarstvo in slab za britansko demokracijo". "Sicer se raje umaknite," jo je pozval Corbyn.

V Škotski nacionalni stranki (SNP) in liberalni demokrati so Corbyna tudi pozvali, naj vloži predlog nezaupnice Mayevi. Corbyn se zaenkrat za to ni odločil. Tudi sicer imajo na papirju premalo glasov, da bi bila nezaupnica Mayevi izglasovana, a po drugi strani je parlament njeno vlado prejšnji teden kot prvo v zgodovini britanske demokracije spoznal za krivo nespoštovanja parlamenta, ker ni dostavila celotnega pravnega mnenja o dogovoru o brexitu.

Tudi v stranki severnoirskih unionistov (DUP), ki podpirajo manjšinsko vlado, pa so premierko opozorili, da zgolj dodatna "zagotovila" Evrope ne bodo dovolj, ampak mora v parlament prinesti nov, drugačen sporazum, če želi, da bo dobil podporo.

Mayeva se je na drugi strani branila, da morajo nasprotniki dogovora povedati, kakšna je alternativa in ali si dejansko želijo, da pride do brexita, kar je bila sicer volja Britancev na referendumu. Dogovor, ki ga imajo na mizi, je bil najboljši možen kompromis, je poudarila. Brexit brez dogovora bi bil na drugi strani poguben za državo in gospodarstvo, ponovitev referenduma o odhodu iz EU, za kar navijajo predvsem v SNP, pa bi po njenih besedah še dodatno razdelila državo, "čeprav si jo prizadevamo znova poenotiti".

Opozorila pa je še, da se "nevarnost brexita po nesreči nevarno povečuje", torej da bi Velika Britanija iz EU izstopila brez dogovora, a ne z zavestno odločitvijo o tem. Rok za izstop Združenega kraljestva iz EU se izteče 29. marca 2019, dve leti od tedaj, ko je London sprožil dveletni postopek za izstop iz unije po 50. členu lizbonske pogodbe.

Mayeva na vse načine skušala dobiti zadostno podporo, a neuspešno

Mayeva se je za preložitev glasovanja odločila, potem ko se je izkazalo, da bi večina v parlamentu, vključno z delom poslancev njene konservativne stranke, glasovala proti dogovoru. SkyNews poroča, da naj bi na glasovanju o ločitvenem dogovoru o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije za sporazum glasovalo 187 poslancev, proti pa kar 418. Doslej je sicer britanska premierka zagotavljala, da je dogovor edini možen.

Mayeva kljub prizadevanjem enostavno ni mogla pridobiti zadostne podpore poslancev, čez vikend naj bi govorila tudi z številnimi evropskimi voditelji ter jih skušala prepričati, naj vsaj malo popustijo pri irskem vprašanju, a neuspešno. 

SkyNews prav tako poroča, da naj bi Mayeva vlada od 2. do 8. decembra zapravila skoraj 100.000 funtov za oglase na Facebooku v podporo brexitu. 

Prva škotska ministrica Nicola Sturgeon je preko Twitterja sporočila, da bo njena Škotska nacionalna stranka (SNP) podprla predlog laburistov o nezaupnici, če bi ga ti kot uradna opozicija vložili. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Britanski mediji poročajo tudi, da naj bi se Mayeva poskušala z Brusljem ponovno pogajati o vprašanju meje na irskem otoku. Predstavnik za odnose z javnostjo predsednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckerja je sicer danes dejal, da je EU pripravljena na vse scenarije brexita, a da se o ločitvenem sporazumu ne bo ponovno pogajala: "Kot je dejal predsednik Juncker, ta dogovor je najboljši in edini možni dogovor. Ne bomo se ponovno pogajali - naše stališče se ni spremenilo in kar se tiče nas bo Velika Britanija zapustila Evropsko unijo 29. marca 2019." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Nimamo operativne vlade' 

Predsednik laburistične stranke Jeremy Corbyn je po poročanju o preložitvi glasovanja v izjavi za javnost dejal, da Velika Britanija nima operativne vlade: "Vlada se je odločila, da je brexit dogovor Therese May tako katastrofalen, da se je odločila za korak obupa in preložila glasovanje v zadnjem trenutku"

Ostra je bila v odzivu tudi prva škotska ministrica Nicola Sturgeon, ki je Mayevo potezo, ki uradno sicer še ni potrjena, označila za dejanje 'patetične strahopetnosti s strani vlade, ki se sesuva v popoln kaos'. 

Nicola Sturgeon.
Nicola Sturgeon. FOTO: AP

Velika Britanija se lahko enostransko odloči, da ne bo izstopila iz EU 

Velika Britanija je po referendumu junija 2016, na katerem so se Britanci s tesno večino odločili za brexit, postopek za prenehanje članstva v EU sprožila 29. marca lani s sprožitvijo 50. člena Pogodbe o Evropski uniji, zaključil pa naj bi se 29. marca prihodnje leto.

Kot je sodišče še zapisalo v razsodbi, lahko britanske oblasti o preklicu odločitve za brexit odločijo po demokratičnem procesu, ki bo v skladu z ustavo. O tej nedvoumni in brezpogojni odločitvi morajo pisno obvestiti Evropski svet.

Sodišče je še pojasnilo, da bi Velika Britanija s preklicem odločitve o izstopu iz EU ostala članica unije, njen status se ne bi spremenil, postopek za izstop pa bi se končal.

Mayevi in njenemu dogovoru z Brusljem podpora pada.
Mayevi in njenemu dogovoru z Brusljem podpora pada. FOTO: AP

Sodišče EU je tako sledilo mnenju generalnega pravobranilca Manuela Camposa Sanchez-Bordone. Ta je prejšnji torek objavil mnenje, da se Velika Britanija še vedno lahko enostransko odloči in umakne napoved odhoda iz EU.

Pobudo za presojanje o tem vprašanju je na škotsko sodišče skupaj s poslanskimi kolegi vložil škotski poslanec Andy Wightman. Zadeva je pred Sodišče EU prišla v začetku oktobra, v Luxembourgu pa so se odločili za pospešen postopek, da bi sprejeli odločitev še pred 29. marcem 2019, torej pred predvidenim brexitom.

Današnja odločitev Sodišča EU je okrepila upanje nasprotnikov brexita, da bo na Otoku nov referendum o članstvu v EU. Lahko bi vplivala tudi na odločitev britanskih poslancev, ki bodo po napovedih v torek zvečer glasovali o potrditvi predlaganega dogovora o brexitu, ki ga je vlada premierke Therese May z EU sklenila 13. novembra. Zaenkrat kaže, da predlog ne bo dobil dovolj podpore.

V tem primeru bi lahko padla vlada Mayeve, Velika Britanija pa bi bila že nevarno blizu brexitu brez dogovora. To pa bi lahko državo pahnilo ne le v politično krizo, ampak tudi v recesijo, po oceni centralne banke celo hujšo, kot je bila zadnja finančna kriza.

Tusk sklical vrh EU

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je sporočil, da je za četrtek ob robu zasedanja voditeljev članic EU sklical tudi vrh o brexitu. A novih pogajanj o dogovoru ne bo, je dejal.

"Ne bomo se ponovno pogajali o dogovoru, niti o varovalki ne, smo se pa pripravljeni pogovarjati o tem, kako omogočiti ratifikacijo v Združenem kraljestvu," je sporočil Tusk.

"Ker se čas izteka, se bomo pogovarjali tudi o naši pripravljenosti na scenarij, da do dogovora ne pride," je še dodal.

Predvideni datum brexita je 29. marec 2019.

Preložitev zamajala evropske borze in potopila britanski funt

Poteza britanske premierke Therese May, ki je predlagala preložitev glasovanja o dogovoru z EU glede brexita, je zamajala evropske borze in potopila britanski funt. Ta je popoldne izgubil 1,5 odstotka vrednosti, tečaj pa je upadel pod 1,2527 dolarja, kar je najnižja vrednost po lanskem aprilu.

Funt in borze padajo zaradi vse večje negotovosti vlagateljev, ki se bojijo, da bi Velika Britanija marca prihodnje leto lahko zapustila EU brez dogovora. Mayeva je namreč danes dejala, da je razprava pokazala, da obstajajo pomisleki glede predvidene varovalke za preprečitev trde meje na irskem otoku po izstopu Združenega kraljestva iz EU, zato se bo o tem znova posvetovala na prihajajočem vrhu EU.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 1,36 odstotka. V Frankfurtu je DAX izgubil 1,54 odstotka, v Parizu CAC 40 1,47 odstotka in v Londonu FTSE 100 0,83 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 3,09 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 2,18 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB trgovanje sklenil 1,72 odstotka pod izhodiščem.

Padajo tudi indeksi na newyorških borzah. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 1,51 odstotka nižji ravni kot v petek. Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 1,81 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa je 1,35 odstotka pod izhodiščem.

Tečaj evra se je nekoliko okrepil. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1399 dolarja, kar je 0,03 odstotka nad izhodiščem. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1425 dolarja, medtem ko ga je v petek pri 1,1371 dolarja.

Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena januarja, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 51,61 dolarja, kar je en dolar pod izhodiščem. V Londonu so se februarske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 77 centov na 60,90 dolarja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (92)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
11. 12. 2018 10.07
+2
Ve se, zakaj Rezi na vsak način želi iz EU. Angleški tajkuni imajo od vseh na svetu največ naravbanega denarja naloženega po davčnih oazah. Če bi ostali v EU, bi jim ga odkrili, če pa so izven članstva pa lahko delajo, kar hočejo.
brezimenomir
10. 12. 2018 22.00
+3
Ko bodo izstopili iz EU, bi jim morala EU v posmeh zavrteti Rule Britannia
staridida
10. 12. 2018 21.51
+0
Slovenija je futrala Beograd-Angleži futrajo Bruselj....
staridida
10. 12. 2018 21.41
-2
Slovenija izšla iz Jugoslavije -propala Jugoslavija-Britanija izšla izEvrope-propala Evropa.....
User416781
10. 12. 2018 22.13
+6
...a si dolgo razmišljal, da si zapisal to globoko misel...?
korintos23
10. 12. 2018 19.13
+7
Treza, s Trumpom se sparita!
eskil
10. 12. 2018 17.57
+21
Voljo ljudstva je v demokratičnih državah potrebno spoštovati. Torej, je potrebno glede na rezultat referenduma narediti vse, da VB zapusti članstvo EU marca 2019. Vse kar bi bilo drugače od tega, je nespoštovanje odločitve ljudstva in bi bilo nedemokratično. Če pa mislijo, da je bilo ljudstvo s strani takratne politike zavedeno in so se napačno na referendumu odločili, kar v resnici je verjeno tudi bilo, potem morajo referendum z istim vparašanjem ponoviti. Vse ostalo je brez veze.......
korintos23
10. 12. 2018 18.42
+4
Vsak referendum mora parlament potrditi, to ni nič slabega.
User416781
10. 12. 2018 22.12
+3
Referendum za odločanje o taki zadevi ni primeren način za sprejemanje odločitev. Žal je na svetu preveč funkcionalno nepismenih ljudi.
Gašper Rozenstein
10. 12. 2018 17.45
+29
briga me za te imperjalne angleže, tud zarad njih je evropa skregana z rusijo... naj že enkrat odidejo pokvarjenci!!!
Krainerland
10. 12. 2018 17.48
-13
staridida
10. 12. 2018 21.42
-1
mallonge
10. 12. 2018 17.26
+8
Angleži obvladajo0 samo kolonije in sužnje. Demokracijo pa priznajo samo v svojo korist.
mallonge
10. 12. 2018 17.25
+7
Šarko meni, da so babe žabe. To ni res. Res pa je, da je Mayeva kura.
staridida
10. 12. 2018 21.47
Kruh+sol!
10. 12. 2018 17.07
+13
Super. Torej ostajajo v EU. To se vidi, koliko stran vrzenega denarja in casa za izhod, ker predhodne analize niso bile narejene.
kameltrajbar
10. 12. 2018 17.04
+7
Kwa je grda??
Krainerland
10. 12. 2018 17.49
+1
Maxx365
10. 12. 2018 20.57
jugatneme
10. 12. 2018 16.55
+22
Ta teta se bo še malo z domačimi posvetovala, poizkusila iztržiti še kakšno boniteto za GB v Bruslju in odstopila od Brexita ter se še sama upokojila. The End
kameltrajbar
10. 12. 2018 17.02
+6
lakala28
10. 12. 2018 16.52
+25
Mislim da bi bilo za EU najboljše, da se držijo izpogajane časovnice, torej marec 2019 in se brexit enostavno zgodi, če so si to zaželeli in z referendumom izglasovali. Takoj naslednji dan bi jim ponudil, da se smejo začeti pogajati o pridružitvi. Jasno, malo bolj drugače, kot je bilo to prvič in v duhu, da če hočeš kaj dobiti moraš tudi kaj dati, kot načeloma vse ostale članice EU. Imam pa občutek da je ves ta rompompom okrog brexita velik nateg politike.
klukec
10. 12. 2018 16.49
+13
Anglosi se kr bluzijo
lakala28
10. 12. 2018 16.42
+11
Pa to pravo dobesedno čara oz. ustvarja čudeže. Ko naši Primci, Grimsi in podobni čuvarji družinskega življenja izglasujejo neumni referendum, le-ta drži kot pribito. Ko se grejo Angleži referendum o brexitu naenkrat ugotovimo, da je blo vse skupaj malo za hec, ker so očitno hoteli videti, kaj jih čaka izven oz. btrez EU. Če bi bile matematike vsaj približno takšne, kot sta jih lažnivo naštevala onadva kljukca, ki sta že na smetišču zgodovine, dokler sta še bila v parlamentu EU, bi šli od danes na jutri. Tako pa očitno le ni vse tako super brez EU. Tudi za največje ne. Ampak dejstvo ostaja: za elito je pravo kot vreli kavčuk: raztegovanje do neskončnosti prenese. Sicer je (za tamale ljudi) je bolj toge sorte. Dvoličnost brez primere.
nebel
10. 12. 2018 16.56
+14
In to je potem Evropa, ki smo jo želeli? Opozorilo, da smo na drugi strani gumice. Če jo na drugi strani spustijo, mi pa ne, bo presneto peklo. Bili smo prvi na vasi, sedaj pa smo zadnji v mestu. Zadnji tudi zaradi naših vodij.
M_teorija
10. 12. 2018 14.44
+24
Kam so se pa populisti skril!?
M_teorija
10. 12. 2018 14.41
+29
Hja, no vsaj rumen karton bi jim pa lahko dal!?
razocarani
10. 12. 2018 15.13
+17
vsaj rdecega ,se bolje pa kartonaste cevlje in papirnato obleko ,in izkopano jamo ,,tile nadutezi kar naj gredo cim prej iz evrope in enkrat pozro svoj drek ,,kar so nasrali naj se pozro
User416781
10. 12. 2018 14.39
+35
Sem že večkrat napisal, da Brexita ne bo...Trump pa v jok in na drevo.
puspan
10. 12. 2018 15.14
+15
razocarani
10. 12. 2018 15.16
+27
bo bo ker nadutezi ne morejo iz svoje koze ,,raje crknejo ,,aroganca jim je vse kar se imajo po 500 letih ropanja in morije po svetu ,,tudi te arabske zadeve so njihovo maslo ,,vse te vojne so ravno oni zakuhali ,,ko je propadlo otomansko cesarstvo so oni ustanovili vse te drzave in z razlogom da tam nadzorujo se naprej ,pa so jim zavezniki ameri pokvarili racune ,,ha ha ha ,,
rofo
10. 12. 2018 14.34
+44
Naj že enkrat končno prenehajo s to neumnostjo,končno so spoznali tudi sami Britanci,da je ta brexit najslabše kar se jim lahko zgodi.......
korintos23
10. 12. 2018 14.26
+28
Vidiš Treza, ti si že fasala, sedaj pa še to Trumpa čaka. hahaha