Tujina

FOTO: Voditelji štirih držav: Zastrupitev z živčnim plinom je napad na britansko suverenost

London/Moskva, 15. 03. 2018 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Francija, Nemčija, ZDA in Velika Britanija so v skupni izjavi ostro obsodile napad z živčnim strupom na nekdanjega ruskega dvojnega agenta v Veliki Britaniji. Prepričani so, da za napadom lahko stoji le Rusija. Ta je obtožbe britanske premierke označila za nore in napovedala povračilni ukrep.

Voditelji Francije, Nemčije, ZDA in Velike Britanije so v skupni izjavi obsodili napad z živčnim strupom v Veliki Britaniji. Prepričani so, da ni nobene "alternativne verjetne razlage", kot je ta, da za napadom stoji Rusija. Kot so poudarili, je šlo za "prvi napad z živčnim strupom v Evropi od druge svetovne vojne" in ga dojemajo kot napad na britansko suverenost. 

Francoski predsednik Emmanuel Macron je napovedal, da bo tudi Francija v prihodnjih dneh uvedla ukrepe proti Rusiji. "Velika Britanija od začetka tedna podrobno seznanja Francijo z dokazi, ki so jih zbrali britanski preiskovalci in kažejo na rusko odgovornost za napad," so sporočili iz Macronovega urada.

Britanska premierka Theresa May je sicer danes prvič obiskala Salisbury, kraj, kjer se je 4. marca zgodil napad. "Prepričani smo, da je Rusija kriva za ta brezsramen in podel napad," je dejala. Srečala naj bi se s predstavniki javnosti, podjetij, reševalne službe in policije.

Velika Britanija je po tem, ko se je izvedelo, da sta bila Sergej Skripalov in njegova hčerka Julia zastrupljena z novičokom – živčnim strupom, ki so ga izdelali v Sovjetski zvezi – sklenila, da iz države izžene 23 ruskih diplomatov in prekine vse diplomatske stike z Rusijo na najvišji ravni. London se je za izgon diplomatov odločil, ker Moskva ni želela pojasniti napada z živčnim strupom. Rusija namreč ves čas zanika vpletenost v dogodek. 

Povračilni ukrep: Tudi Rusija bo kmalu izgnala britanske diplomate

Rusija je danes sporočila, da bo na izgon ruskih diplomatov iz Velike Britanije odgovorila z izgonom britanskih diplomatov. To se bo po besedah ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova zgodilo kmalu.

"Za nas je stališče britanske strani absolutno neodgovorno," je danes dejal tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov. Napovedal je, da bodo povračilni ukrepi sledili kmalu in da se bo predsednik Vladimir Putin odločil za možnost, ki bo najbolj ustrezala ruskim interesom.

Tudi zunanji minister Lavrov je napovedal, da bo do izgona britanskih diplomatov prišlo kmalu, obtožbe britanske premierke Therese May na račun Rusije pa je označil za "nore".

Lavrov je še dejal, da je britanska vlada tako pristopila k temu primeru zaradi težav, ki jih ima z brexitom.

Velika Britanija bo po zastrupitvi vohuna investirala v obrambo pred kemičnim orožjem

Britanski obrambni minister Gavin Williamson je danes napovedal, da bo Velika Britanija investirala 48 milijonov funtov (54 milijonov evrov) v novi center za obrambo pred kemičnim orožjem in cepila več tisoč vojakov proti antraksu. Ukrepe je napovedal v luči zastrupitve bivšega ruskega vohuna Sergeja Skripala z živčnim strupom.

Williamson je dejal, da bodo novi center za obrambo pred kemičnim orožjem vzpostavili v obstoječem laboratoriju v vojaškem oporišču Porton Down, kjer so analizirali živčni strup, s katerim sta bila 4. marca zastrupljena bivši dvojni vohun in njegova hčerka Julija. 

Salisbury se je spremenil v prizorišče kaznivega dejanja

66-letnega Skripala in njegovo 33-letno hčer Julijo so 4. marca našli nezavestna na klopi v parku v Salisburyju na jugu Anglije. Oba sta še vedno v kritičnem stanju. 

Po napadu so posamezne dele Salisburyja spremenili v prizorišče kaznivega dejanja. Strokovnjaki v zaščitnih oblačilih jemljejo vzorce na krajih, kjer sta se zadrževala Skripal in njegova hčerka, preden so ju našli nezavestna na klopi v parku.

V policijski preiskavi sodeluje tudi skoraj 200 vojakov. Pristojni so ljudi, ki so se v času napada zadrževali na tem območju, pozvali, naj operejo svoja oblačila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
16. 03. 2018 15.44
-1
Pa zakaj Rusi ne uvedejo sankcije, pa še pipco za plin bi lahko zaprli. A ja, saj bi sami pocrkali, to je skoraj vse kar lahko ponudijo zahodu.
Ost1234
16. 03. 2018 21.28
+1
Rusi več niso tako odvisni od Evrope kot si narcisoidni evropejčki zamišljate! Energetsko pa sploh ne! Če se spomnijo in Evropi zaprejo plinske pipice bo najbolj naježkala Nemčija. Polovica gospodarstva in gospodinjstev je odvisna prav od ruskega plina! In ne se slepit, da je Evropa edini možni kupec tega energenta! Malo morgen dragi narcisoidki ;-))!!
flojdi
16. 03. 2018 14.01
+1
.in v teh pritožujočih se državah seveda ne dovoljujejo izdelave takih strupov, mar ne
Klemzi28
16. 03. 2018 13.08
+0
Kot da smo v vrtcu rekla kazala. Samo neka sklepanja brez dejstev in dokazov ista shema kot ameriske volitve..kje so dokazi ? Zakaj se ne pusti da Rusija sodeluje v preiskavah...spet metanje peska v oči EU elite... folk pa veselo naseda.
vetlan
16. 03. 2018 11.56
+0
Kje pa so dokazi? Lažejo in lažejo. Dokaz za njih - kjer oni tako mislijo. In tako je vedno zadnja leta. V nos amerom in EU gre, da Rusija napreduje.
vetlan
16. 03. 2018 12.00
+0
Nihče ne bo Rusije postavil na kolena. nikoli prej in tudi zdaj tega ne bo. Sankcije škodijo samo EU.
nikhrast
16. 03. 2018 15.39
Rusi napredujejo, enkrat nam bodo lahko ponudili še kaj drugega kot plin.
Uporabnik113189
16. 03. 2018 10.52
Gre za neko zakonitost, ki je skupna vsem velikim sistemom, ki niso sad narave in njene evolucije ampak človeka. Očitno jo nekdo zloben razume. Na primer avto je zapleten sistem, ki krasno deluje, se pa zgodi, da je en sam droben vijak dovolj, da obstanemo na cesti in iščemo pomoč. No, "ruski vohun" je droben vijak, okvara ki brez "serviserja" lahko povzroči velike težave v mednarodnih odnosih, velikem sistemom. Se že dogaja izganjanje diplomatov, komunikacije ne bo, kar vodi v višjo stopnjo nezaupanja, konfliktov, nerazumevanja in lažnih novic. Združeni narodi pa so postali kraj, kjer se problemov ne rešuje ampak stanje celo poslabša. Dogodki medtem tečejo svojo pot, žarišča po Evropi in enklave migrantov z no-go conami se širijo, nemiri tudi, NATO uresničuje strategijo ki ni v korist EU, Britanci se umikajo nazaj na otok, destabilizacija balkana, svilena cesta bi omogočila pohod Kitajske komunistične diktature v Azijo proti Evropi, gospodarsko Afriko že obvladujejo in večji del Avstralije. Za Evropo bi bila najboljša varnostna politika, če bi nastopala skupaj z Rusijo, ker bi z močnim varuhom geostrateško in zelo pomembno tudi v versko kulturnem smislu zelo težko kurili vojne na naši celini. To pa za tiste na drugi strani oceana nikakor ni donosno, še manj pa za britance, ki so se odločili da se bodo po preverjeni recepturi skrivali na otoku, vse dokler se megla na celini ne razkadi. Svet je prenaseljen in trenutno gre za izbiro, katera celina je tisti šibki člen, ki jo bodo ostali izrabili za svoje preživetje ( bolje oni kot mi). Kot sem že omenil, ZDA niso več tisti Novi Svet iz naseljencev iz stare Evrope, njen značaj je afroameriški,Obamova politika je precej odkrito delovala v korist islama. Seveda se pojavljajo tudi vse mogoče teorije zarot,o tem katera ima tudi podporo v politikah držav pa ne bi ugibal.
Ehnaton
16. 03. 2018 10.05
+1
Hmmm; tole je pa vedno bolj in bolj sumljivo. Nikakor se ne morem zgubiti občutka, da ima tale imperialna farsa z obtoževanjem Rusije za tale očitno načrtno izsceniran dogodek, tesno povezavo z verižnim emailom, ki mi ga je pred približno štirinajstimi dnevi posredoval naprej nek znanec, V tem mailu je natanko opisan načrt zahodne oz. svetovne imperialno-luciferjanske (Vatikansko-"kraljevske"-politične- korporativne-bankarske...) "elite" globalnega genocida in popolnega zasužnjenja preživelega človeštva. Posamezne postaje tega načrta so opisane kot naklepni popolni ekonomskih zlom ZDA in Evropskih držav in drugih držav, uvedba "vojnega stanja" ("Martial Law"), zaplemba vse lastnine evropejcev in američanov in drugih pri Svetovni Banki (IMF) zadolženih narodov, načrten genocid večine evropejcev in američanov in drugih narodov, na različne "kemične", "biološke", jedrske in ekzekucijske - vojaške-policijske način, nazadnje pa vgradnja mikročipov in s tem popolno zasužnjenje vseh preživelih. V tem mailu je vključena tudi povezava z dokumentom z angleškim naslovom "A look at the Present...", ki se ga lahko pogoogla tudi na ključne besede: Blick auf Gegenwart von 2017 und Zukunft - freundderwahrheitit (prva povezava od vseh, ki se jih ponudi). Besedilo v tem dokumnatu je v angleščini in nemščini. V tem dokumentu je opisanih 43 točk načrta tega 7 milijardnega globalnega genocida in popolnega zasužnjenja preostalega človeštva.
Ehnaton
16. 03. 2018 10.06
+1
Med temi 43-timi točkami načrta je tudi točka 31, ki se v prevodu glasi približno takole: " 31. Načrtovana prepoved na gotovino bo pripeljala do popolne razlastitve ljudstva, medtem ko bo "elita" vladarjev in kapitala "plavala" v izobilju. Celoten finančni sistem celega sveta bo zrušen, in sicer z namenom, da se bodo reorganizirali vsi obstoječi dolgovi vseh držav, in sicer tako, da bodo prizadeti le navadni ljudje. V ZDA in EU diktaturi obstaja že kar nekaj časa skriti načrti, da se iz Nemčije začne vojna proti Rusiji, ki se bo navajala kot razlog za vso nastalo vseobsegajočo krizo. Pri tem se bo, seveda popolnoma nepravično, kar bo razvidno že od vsega začetka, kot krivca za to vojno prikazovalo Rusijo. In če do te vojne v resnici pride, potem bo povsod (v imperialnih državah) uvedeno "vojno stanje", s katerim bodo popolnoma zatrli prebivalstvo, ki bo na nasilen način popolnoma razlastninjeno, tudi s pomočjo močne in okrutne vojske in policije."
Klemzi28
16. 03. 2018 13.12
-1
Pri svojem raziskovanju si malo zašel oz. so te zavedli...nekatere stvari držijo. Nauči se ločit informacije od dizinformacij. Ko enkrat odkriješ kaj se dejansko dogaja z svetom imaš v sebi željo da daš ven..da poveš ostalim...vzami si čas in nadaljuj raziskovanje čez čas bos spoznal da je veliko dezinformacij tudi pri alternatvnih virih. Povedo 50% resnice pol te pa zavedejo na svoje. Lp
Ehnaton
16. 03. 2018 14.14
Če kdo želi vedeti kaj več, se lahko obrne na worteac78(afna)gmail(pika)com pa mu bo posredovana tista slovenska verzija tega opozorilnega verižnega maila.
JApajaDAja
16. 03. 2018 09.54
+3
usa zopet z "dokazom"...."ker smo mi tako rekli" obdolžili rusijo za hakerski napad na energetsko mrežo usa!
Uporabnik113189
16. 03. 2018 09.28
-1
Mnogo je "indicev", ki kažejo na izvirni greh, ki prihaja iz ZDA. Pravijo mu Wall Street, njegova podružnica pa je City v Angliji. Razviti zahod je prišel v svojo zadnjo fazo kapitalizma, ki to več ni. Znani desničarji javno razlagajo, da nimajo popolnoma nič s temi vrednotami, ker pravi kapitalizem (imperializem) prihaja v paketu z moralno noto protestantov. Skratka bankirska z.alega se je odločila da druge poti ni, kot da netijo vojne. Zgodbo poznamo že iz časov prejšnjih kriz. Kar me najbolj skrbi, je to, da se v strateškem smislu vse pripravlja po scenariju, da je sovražnik Rusija ( že tretjič v zgodovini po Napoleonu in Hitlerju) in da vsem najbolj ustreza svetovno bojišče bližnji vzhod in Evropa. Tisti na Otoku bi zopet obogateli in tudi v ZDA bi si nakopičili velike kupčke, pa še znebili zdraharjev ki bi jih poslali na bojišča kot "osvoboditelje". Žal nimam druge razlage kot strateški interes velikih pri vsem tem zlagani medijski gonji. Mogoče bi bila v pomoč drobna podrobnost v zgodbi z "ruskim vohunom". Skripal je bil zastrupljen skupaj s hčerko in "pravočasno" rešen. Kdor premore malce empatije ( ki ni značilnost bankirskih psihopatov) bo razumel, da bo oče storil marsikaj ko je ogroženo življenje njegovega otroka. Vsi pozabljajo da je ta trenutek on glavni vzvod za gonjo proti Rusiji in če kdo verjame da bo jutri ko bo zdrav izjavil karkoli kar ustreza resnici, je hudo naiven..
JApajaDAja
16. 03. 2018 09.12
+2
ko misliš, da so dosegli dno in da niže ne gre, ugotoviš.da so še nižje etaže dna! te atake ,več ali manj brez argumentov,na rusijo se jim (nam) bodo maščevale
jzkzfzmz
16. 03. 2018 07.57
+5
Ate-ist je spodaj lepo napisal. Dodal bi samo, zakaj pa ne pošljejo potem teh dokazov (vzorca) v Rusijo, da primerjajo. So res vrhunski specialisti. Enako kot američani streljajo s Kalašnikovo v Vietnamu My liamu in so Rusi krivi za to! Mediji ste polom stoletja. Da ne govorim o britancih, američanih ;)
Manu Cocker
16. 03. 2018 07.48
-1
Zakaj pa so sploh dihali?
acco98
15. 03. 2018 22.25
+5
Dvojni agent biti je smrtno tveganje....ker je na drugi strani nasprotnik državni aparat z svojimi tajnimi agenti.
skradin
16. 03. 2018 07.31
+3
Ti si sigurno UDBOVC z kumrovške fakultete!
Ost1234
15. 03. 2018 22.06
+1
Dvojnega agenta nekdo fenta. Delal je za dva gospodarja zato sta oba imela motiv za njegovo likvidacijo. Vemo, daje bil en gospodar Rusija, toda ne vemo kdo je bil drugi? Velika Britanija ali ZDA??
Ate_ist
15. 03. 2018 21.39
+18
v rusiji leta 93 predsednik izda ukaz o prepovedi kemičnega orožja. v letu 17 dokončno uničijo vse zaloge pod mednarodnim nadzorom. nato se zgodi dober teden pred volitvami v rusiji napad s kemičnim orožjem nad bivšim ruskim uslužbencem vojaške obveščevalne službe, ki je svoje dni izdajal svoje kolege sovražni državi. za to je bil obsojen, odslužil del kazni, bil pomiloščen in menjan za drugega agenta z nasprotne strani. in kar na enkrat so ga po 8. letih pospravili? in theresa je kot kniževni junak takoj ugotovila da so za to krivi rusi in še več, točno je vedela s čem so ga. čudno, da bi lahko potrdili napad s točno določenim kemičnim strupom, morajo imeti tako njegovo specifikacijo kot uzorec. in vse to je s proizvodnimi zmogljivostmi praktično v neposredni bližini napada. še več, glavni snovalec imenovanega strupa že vrsto let živi v zahodni demokraciji. za kakšen denar že? pri vsej zgodbi ti pride na misel le zadnji del reklame, ko svizec zavije čokolado.
zefa20
15. 03. 2018 21.14
+8
Ti angleži so zares ena velika posrana nacija ki nastavlja Ameriki rit. Tukaj bi rad nekdo pokazal kako zelo je njim za tega odsluženega dvojnega agenta, ko pa jih od časa do časa napadajo z bombami in raznimi strupi musliči, pa položijo rožice spustijo na silo nekaj solzic in karavana gre naprej. Toliko o tej vaši verodostojnosti!!!!!
Klemzi28
16. 03. 2018 13.16
zefa20
15. 03. 2018 21.06
+17
Dajte ne nabijajte več o teh agentih ki si itak drugo ne zasližijo kot so dobili. Zakaj pa nobeden ne pove koliko ljudi pa so taisti agenti spravili pod rušo. Drugo kar pa treba povedati je to da vse to skupaj izgleda kot slab konstrukt iz strani VB, EU in ZDA! Putin 100% ni takšen i.diot ki bi se ubadal z odsluženimi agenti pa še to s strupom, ker če bi ga hoteli bi ga pospravili tako da ga nebi nihče nikoli našel.
silly
15. 03. 2018 21.44
-8
razocarani
16. 03. 2018 07.39
+0
saj tvoj janzek je tudi zakrknjen komic ,,
Klemzi28
16. 03. 2018 13.17
Klemzi28
16. 03. 2018 13.17
z765
15. 03. 2018 20.41
+21
Komentarji so več kot zgovorni in odražajo mnenje ljudi. Zanima me, ali odgovorni urednik daj prebere naše komentarje in pokara svoje novinarje o pristranskem poročanju v korist ZDA in njegovih satelitov ?
Acidic
15. 03. 2018 20.17
+3
Stari še v penziji nima miru, nevem kaj jih toliko moti nek davno odslužen agent... Vsaj taktiko bi malo zamenjali, da bi izgledalo kot nesreča, ne pa da imajo vsakič isti modus operandi in potem se šele otepajo očitkov ...
razocarani
15. 03. 2018 20.12
+21
pa kaj ste vi nori ko pa vi morite po celem svetu in to cele naciej pa nikomur nic ,,usrani arogantni anglezi so pomorili ogromno narodov in s evedno morijo ,,tega pa se ne sme omenjati ali se zgrzati nad morijami izprijenih anglezev pa se ropajo zrven vs eka r jim prav prid e doma ,,d a niso izropali pol sveta bi bili dane na slabsem kot banglades ,,moralno pa so neljudje zafrustrirani psihopati visjega so polozaja bolj so izprijeni z vsem plemstvom na celu ,,in svet s e se vedno klanja tej aristokrasiji in jim leze v degenerirane zadnjice ,,
Zrkizz
15. 03. 2018 20.09
+15
To je ze nora komedija, ki ogroza ves svet. Ti napadi sluzijo samo eni ocitni skupini. Z veliko manj zrtvami a podobnimi ucinki kot 11.9.