Tujina

Ruski vohun ni več v kritičnem stanju

New York, 06. 04. 2018 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, / K.H., / K.P.
Komentarji
305

Sergej Skripal se po besedah zdravnikov dobro odziva na zdravljenje in njegovo zdravstveno stanje se hitro izboljšuje. Rusija je sicer v četrtek na zasedanju Varnostnega sveta ZN Veliko Britanijo opozorila, da se igra z ognjem.

Sergej Skripal ni več v kritičnem stanju.
Sergej Skripal ni več v kritičnem stanju. FOTO: AP

Nekdanji ruski vohun Sergej Skripal ni več v kritičnem stanju, so sporočili zdravniki bolnišnice iz Salisburyja, kjer se zdravi. Skripal se po njihovih besedah dobro odziva odziva na zdravljenje in njegovo zdravstveno stanje se "hitro izboljšuje".

Skripala in njegovo hčer Julijo so 4. marca našli nezavestna na klopi v britanskem Salisburyju. Po obtožbah Velike Britanije, da sta bila zastrupljena z živčnim strupom novičok, razvitim v nekdanji Sovjetski zvezi, je primer povzročil veliko diplomatsko krizo med Zahodom in Rusijo.

Prihodnji ponedeljek je sicer očeta in hčer v bolnišnici želela obiskati Skripalova nečakinja in Julijina sestrična Viktorija, ki živi v Rusiji. A kot je danes sporočilo britansko ministrstvo za notranje zadeve, so njeno prošnjo za vizum zavrnili, saj da ni bila "skladna z imigracijskimi pravili".

Po besedah vladnega vira se zdi, da "poskuša Rusija uporabiti Viktorijo kot orodje". London je njeno prošnjo zavrnil, potem ko je ruska televizija v četrtek predvajala posnetek domnevnega telefonskega pogovora med Viktorijo in Julijo. Pojavili so se dvomi o pristnosti posnetka, a Viktorija je dejala, da je stoodstotno prepričana, da je govorila z Julijo.

Juliji predali zahtevo Rusije, da stopijo v stik z njo

Julija Skripal, ki se je zbudila pred več kot enim tednom, medtem dobro okreva. Uradni London ji je po besedah britanske veleposlanice pri ZN Karen Pierce že predal zahtevo Rusije, da bi ruski diplomati prišli v stik z njo. Na zasedanju Varnostnega sveta Združenih narodov (VS ZN) je poudarila, da je britanska vlada ravnala v skladu z mednarodnimi konvencijami.

"Od države, ki se je v razpravi v VS ZN na vso moč trudila preprečiti pravo preiskavo o uporabi kemičnega orožja v Siriji, ne sprejemam lekcij o morali in naših obveznostih," je bila ostra britanska veleposlanica.

Britanska veleposlanica pri ZN Karen Pierce je bila jasna, da pridig Rusije o morali ne bodo tolerirali.
Britanska veleposlanica pri ZN Karen Pierce je bila jasna, da pridig Rusije o morali ne bodo tolerirali. FOTO: AP

Rusija je na četrtkovem zasedanju, ki ga je sklicala zaradi obtožb Velike Britanije, znova zavrnila odgovornost za zastrupitev nekdanjega dvojnega agenta Sergeja Skripala z živčnim strupom.

Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija je bil pri tem kritičen do Velike Britanije in je dejal, da želi diskreditirati in celo delegitimirati Rusijo z "neutemeljenimi obtožbami" in dodal, "da se igra z ognjem".

"Proti Rusiji vodijo propagandno vojno," je na zasedanju VS ZN dejal Nebenzija. Dodal je, da politična gonja temelji na metodah nekdanjega ministra za propagando v nacistični Nemčiji Josepha Goebbelsa.

Ruski veleposlanik je med svojim slikovitim govorom privzdignil knjigo Alica v čudežni deželi.
Ruski veleposlanik je med svojim slikovitim govorom privzdignil knjigo Alica v čudežni deželi. FOTO: AP

Ameriška veleposlanica pri ZN Kelley Currie je ocenila, da gre za nov poskus Rusije uporabiti VS ZN za svoje politične cilje. "Taka taktika ni primerna za to telo ZN," pa je ocenila ob omembi Goebbelsa.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (305)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik303528
10. 04. 2018 11.00
+2
Sami rusofili na tem forumu...katastrofa ko bereš te komentarje..najbolje da se preselijo v demokratični raj...meni in večini slovencev, ki cenijo kar imamo ni do tega...
Apostol1
07. 04. 2018 16.12
+8
Če bi mu podtaknili jesenski podlesek namesto čemaža bi bila po vsej verjetnosti oba mrtva in prav nihče ne bi sumil Ruse, tako je pa ta zastrupitev tako prozorno dejanje Angleževe in Američanov, da bolj ne more biti.
nightifly
07. 04. 2018 15.54
+5
Nesporno dejstvo je -da mora Krona storilcu dokazati neko dejanje -ki je v nasprotju s predpisanimi normami -zapovedmi britanske krone oz kraljev -kraljic --skratka -Krone / Ne samo da tega Briti ne morejo obesiti Rusom -celo zlagali so se /Se evc -najverjetneje so sami pripravili scenarij in o storili -seveda pa ne bom naredil njihove napake in jih obtozil za trdno / Naj napisem -da je Treeza highly likely bad and nasty ´´girl ´´? Da ne govorim o BoJo-tu . Ce bom imelkasneje cas bom prilimal metaforo / Toda kar se dogaja je neverjetno / Cel svet govori o prevari -lazeh - in britanski nadutosti - se vec /namesto opravicila -Rusi dobivajo po glavi tudi post -mortem -ce se tako izrazim -ali pa vsaj post -festum - namesto -da bi dobili opravicila / in veliko opravicil bi morala Mayeva napisati vsem svojim evropskim ovcam-ki so slepo kliknile - i like it in se podelale / Mene pa vseeno preseneca nizek profil obnasanja podanikov njenega visocanstva ----no -ki vedno bolj izgublja visokost - upam-da ne -ah ne - kraljica ne more postati kocijazinja !!! Sem pa razocaran nad pocetjem britov -absolutno
acco98
07. 04. 2018 15.35
+2
HollyBritanWood.
Frane Šajn
07. 04. 2018 14.49
+4
Glej si ga boca kakšna čudna medicina tam čez Rokavskim prelivom. Na pa je vendarle ratalo kajnede May-eva. Evro Garfildi so nasedli kot muhe na med.
Jaka014
07. 04. 2018 14.14
+3
Poslušal sem posnetek pogovora, ko je Julija Skripal poklicala sestrično in z njo govorila. Ko je sestrična vprašala, kako je Julijin oče, Sergej, je Julija odgovorila, dobro, zmatran je in veliko spi. Ko je Viktorija sporočila, da čaka na vizo v Britanijo, ji je Julija hitro povedala, vize ne boš nikoli dobila, zdaj pa ne morem več govoriti. Vse skupaj je ena velika prevara. Dobro, da sta živa, za ostalo pa se nič ne ve. Sta pa Julija in Sergej talca& tudi družinskih članov k njima ne pustijo.
nightifly
07. 04. 2018 12.23
+8
Treba se je nekaj zavedati - in to pravijo tudi sami angleski komentatorji /Krona -brit -imperij se ni se nikoli opravicil in se ne bo nikoli / To je to /In zato tudi pocenjajo vse mogoce stvari kar jih je mogoce misliti -oz so tudi pocenjali -nezaslisane krutosti po svetu /pika
nightifly
07. 04. 2018 12.10
+8
Zadnja novica je tudi ta -da substanca pod imenom novichok sploh ni ruska -ampak je dobila ime po angl-besedi newcombe ,ki oznacuje kemijsko substanco -ki so jo spacali skupaj Americani ( te dneve oz-mesec je izgledalo kot da nihce drug na svetu ni razvijal svojega kem -orozja ali substanc - v bistvu pa to pocne pol sveta ) /Vceraj sem poslusal bivsega profesorja kemije na univerzi Cornell -NY - ki je rekel cisto resno -da lahko potrdi dejstvo -da po znanih formulah -ki so na internetu tak ´´novichok´´ ali karkoli ze je -lahko naredi vsak njegov student in to v laboratoriju - ni treba gromozanskih institutov //// Substanca -ki jo imenujejo novichok - vsaj tista -ki so jo izdelovali Rusi ima oznake in obsega vsaj 20 razlicnih sintetiziranih strupov / Vsekakor pa je nekam cuden ta Novichok -ce ga ljudje zauzijejo oz- se ga dotaknejo -potem se vozijo z avtom -gredo v pub - pa na kosilo v pizzerijo in na klopco v park -pa kljub vsemu ostanejo zivi in so zdaj celo v dobrem stanju -neverjetno /// Se se kdo spomni iperita -sarina - iz I. svet vojne ?
DarkT
07. 04. 2018 09.22
+4
Źe od samega začetka je blo videt da je to zahodnjaška propaganda. Danes je že to tako moderno da sploh ne rabiš pomislit na to in vidiš da je larifari. Kot prvo zakaj bi neka država prilivala olje na ogenj in ogrožala svoj narod zaradi 2 tujih oseb, če ju matična drźava zastrupi glede na to da smo slovani že od nekdaj manj vredni od drugih in nas hočejo zasužnjit? Niti niso dali sožalja ko je v terorisričnem mestu v Rusiji umrlo 45 ljudi(2 leti nazaj). Se mi pa se že odpira vprašanje, če se je to sploh res zgodilo in so zaigrali tko tajno, da še sam njihov narod ne pride do resnice in koliko sta ta dva dobila v źep da sta izdala matično državo in 80miljonov ljudi(bratov, sester)...
komarec
06. 04. 2018 20.20
+15
Zanimiva je ocena ameriške veleposlanice pri ZN, kot, da bi Rusi začeli obtoževati okoli in ne Angleži.
Frane Šajn
07. 04. 2018 14.51
Ja stari zavezniki z roko vroki z zlom v sebi!
srebrnibreg
06. 04. 2018 19.52
+16
Sedaj sem v enem tujem mediju prebral, da so Britanci na hitro odstranili psa od Skripala preden so jih dali v analizo. Vedno bolj se izdajajo.
pippo1
06. 04. 2018 19.46
-26
Dogajanje na forumu ob tej novici me spominja na cas ruske vojaske zasedbe Krima in sestrelitve nizozemskega civilnega potniskega letala. Tudi takrat je KGB Centrala angazirala vse trole za zmanjsevanje skode.
nightifly
07. 04. 2018 11.45
+3
VERJAMEM -DA JE VASE PISANJE CISTA PROVOKACIJA IN MISLIL STE -DA SMO RES TAKO ZA LUNO /ZAL VAS MORAM RAZOCARATI IN VRNITI ZOGICO -OZ KAR LUNO /VI STE DOBESEDNO ZA LUNO / DAM VAM ZASTONJ NASVET / BERITE -BERITE -SPREMLJAJTE DEBATE -NOVICE- ANALIZE - KARKOLI -IZ CELEGA SVETA -NE SAMO IZ PRVE PRIZNICE -// LE TAKO BOSTE IZVEDEL KAJ VEC IN SE IZOBRAZIL / POLITIKO IN OSTALO RAJE PREPUSTITE TISTIM -KI VEDO ZA KAJ SE GRE IN ZNAJO PRIDOBLJENE PODATKE ANALIZIRATI CE SE LE DA BREZ PREDSODKOV / pika
Frane Šajn
07. 04. 2018 14.53
+1
pippo če je kdo tu trol se ve kdo to je v resnici večji in bolj naiven že ne moreš biti žal.
Ate_ist
07. 04. 2018 19.21
pipo, glede malezijskega avijona preizkava še ni končana, menda čakajo posnetke iz ameriškega satelita. kar se pa krima tiče; legalno bi bilo, če bi pripadel američanom in natu?
Ate_ist
07. 04. 2018 19.27
in berizovski, ki se je odločil poklekniti pred putinom in ga prositi odpuščanja se je nenadoma odločil obesiti, pri tem si še polomiti rebra in obviseti šele v drugem poskusu?
Ate_ist
07. 04. 2018 19.30
svojim gospodarjem lahko mirno ližeš konec hrbtenice, mogoče ti vržejo kakšno droptinico, predno dobiš brco. ne pozabi pa, da so te, ki jih častiš po božje, ukradli cono A slovenskemu narodu.
Bojan-F
06. 04. 2018 19.46
+10
Ce me ni par dni, desni sektor zacne razlagati zgodovino ... tokrat nickolikokrat prezveceni sporazum Molotov-Ribbentrop ... zato pro-memoria ...
Bojan-F
06. 04. 2018 19.54
+7
... sporazum podpisan 23.08.1939 nima nobene povezave z gospodarskem sodelovanju, ampak samo kako-bo-bilo-ce-bo-bilo prislo do geopoliticnih sprememb ... v tajnem delu ima nacrt postavitve sanitarnega koridorja ... Sovjestka zveza je podpisala sporazum sele potem, ko so vsi ostali (Poljska, Anglija in Francija) zavrnili kakrsnokoli obvezujoce vojasko sodelovanje ... Sovjetska zveza je vkorakala v Poljsko 16.09.1939, ko je postalo vec kot jasno, da sta Anglija in Francija izdali svojega zaveznika Poljsko ...
Bojan-F
06. 04. 2018 19.56
+5
... vaja za nadobudn desnosucne ljubitelje zgodovine ... kako je v sporazumu dolocena razmejitvena crta med Nemcijo in Sovjetsko zvezo?
Bojan-F
06. 04. 2018 20.08
+15
Mimogrede ... Sovjetska zveza je bila leta 1979 v Afganistan povabljena od takratnega legitimnega rezima in ga ni napadla ... niti false flag operacije ni bilo kot 15 let prej v Vietnamu.
ivanblagi
06. 04. 2018 19.26
+6
Te bosta prišla k sebi pa bosta priznala, da sta se sama zagiftala. Amerikani in brit. Ovčke pa v jok.
komarec
06. 04. 2018 20.09
+6
Kaj pa hrana, ki sta jo malček prej jedla?
Sisoje
06. 04. 2018 19.01
+18
Kaksen je to * strup ki je veljal da ubija v 15 minutah !!! po drugi strani po treh tednih bodo se zaceli nogomet igrati :) pa v soping hoditi .
Adel Obali
06. 04. 2018 21.42
+6
ni štos v strupu ampak je anglo zdravstvo tolk superiorno, da jim tud najhujši strup ne predstavlj problema. en teden bolniške pa že lahk greš v šoping
Sisoje
07. 04. 2018 07.19
to pomeni da je se prehlad bolj smrtonosen !
nightifly
06. 04. 2018 18.49
+11
Ce se ne motim so ukrajinci zasegli rusko barko ,zaprli kapitana in prisilili mornarje -da so izjavili da so ukrajinci / to je sicer vcerajsnja novica -- tako da -bo treba videti/
flojdi
06. 04. 2018 19.14
+2
. no in zdaj naj se jaz spomnim povedanega in prebranega mi , da so se že nekoč eni preoblekli v neke druge. torej PODTAKNILI. kaj naj rečem. NIČ NOVEGA.
User112003
06. 04. 2018 18.31
+9
ja sj to je res, UK je sama ta strup nardila(oz ga je itak mela) in so hotl tkole lepo rusijo potunkat, jaja malo morgen nč ne verjamemo nubenmu! Sam dokazi še veljajo (od neodvisnih organizaicj) , na žalost pa ste rekl ne morte dokazat od kje strup, zato je zadeva zaključena!
nightifly
06. 04. 2018 18.48
+15
Ooo , ne se bati -nic se ni koncano ! Ce kaj vem Zahodni ´´troublemakerji´´ ze delajo nove scenarije kako potunkati - prizadeti - ponizati -umazati - gospodarsko onemogociti Rusijo ali vsaj odstraniti Putina / Govori se -da bi ga radi eliminirali do 2024 / Ja -samo potem res bolje da odprejo vse svoje atomske marele /Zirinovski je obljubil-da bo pankr---te naucil kulture in spostovanja -z atomsko bombo / Bolj ucinkovito kot to -upam samo -da Zahod pride k sebi in se neha obnasati imperialist-fasissticno /
flojdi
06. 04. 2018 18.08
+6
. kako pa kaj z vsemi ostalimi ki so že bili pošpricani s takimi strupi ? / pa saj menda jih ne Delajo samo za enega ali dva
nightifly
06. 04. 2018 18.03
+21
Kako pa kaj novica o denarju -200 000 $ -do katerih je dobila dovoljenje Julija en teden pred zastrupitvijo ? Brit mediji sicer porocajo da je to v zvezi z bratom -ki je umrl eno leto prej -tudi v Angliji ! Kdo ve kaj vse je zadaj za vsem tem ! Kakorkoli - Skripal bo kmalu jedel ajdo -ampak tisto zdravo ! Nekam slab novicok so zmesali /Tu na portalu berem -da sta dve osebi umrli zaradi ene navadne travniske rastline - na -se ta je mocnejsa kot novicok ///// pa skoraj vojna med drzavama eksplodirala / A ni nenavadno vse skp
Rade 74
06. 04. 2018 17.35
+24
Zakaj ni Britanija objavila niti enega posnetka, da veš Svet vidi, kako je tip na aparatih? Hahaha.