Tujina

Velika Britanija: žrtve posilstev bodo morale policiji predati mobilne telefone

London, 29. 04. 2019 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Žrtve kaznivih dejanj, med katerimi so tudi žrtve spolnega nasilja, bodo v Veliki Britaniji morale odslej policiji predati mobilne telefone, s čimer ji bodo omogočile dostop do elektronske pošte, kratkih sporočil in fotografij. Vprašanje razkritja omenjenih podatkov se je v ospredju zanimanja javnosti znašlo potem, ko je na sodišču padla vrsta primerov posilstev in spolnih napadov.

V Angliji in Walesu bodo v uporabi posebni obrazci, na podlagi katerih bodo žrtve privolile v dostop policije do njihovih podatkov, vključno z elektronsko pošto, SMS-sporočili in fotografijami. Za takšen ukrep so se odločili, potem ko je padla vrsta primerov posilstev in spolnih napadov, poroča britanski BBC.

Žrtve kaznivih dejanj, med katerimi so tudi žrtve nasilja, bodo v Veliki Britaniji morale poslej policiji predati svoje mobilne telefone.
Žrtve kaznivih dejanj, med katerimi so tudi žrtve nasilja, bodo v Veliki Britaniji morale poslej policiji predati svoje mobilne telefone. FOTO: Dreamstime

Na nov ukrep se je že odzvala skupina za podporo žrtvam, po mnenju katere bi lahko slednji še dodatno odvrnil žrtve posilstev od tega, da se sploh izpostavijo. Zelo verjetno je, da bo dostop policije do osebnih podatkov na telefonih še dodatno povečal stisko žrtev. "Večina pritožnikov popolnoma razume, zakaj je razkritje komunikacije z obtožencem pošteno in razumljivo, toda nejasno je, zakaj bi bila pomembna njihova pretekla zgodovina, vključno z morebitno 'spolno' zgodovino. Zdi se, da se vračamo k slabim starim časom, ko so bile žrtve posilstva obravnavane kot osumljenci," je povedala Harriet Wistrich, direktorica organizacije Center za pravice žensk, ki prav tako opozarja na "odvračilni učinek poročanj o obtožbah v zvezi s posilstvom". Navedli so primer žrtve z imenom Olivia, ki je nedavno prijavila posilstvo pristojnim organom. "Moj telefon dokumentira najbolj osebne trenutke v mojem življenju. Misel na to, da jih pregledujejo tujci in da jih lahko uporabijo proti meni, mi daje občutek, kot da sem znova žrtev napada," je dejala.

Na drugi strani predstavniki policije in tožilstva trdijo, da bodo obrazci poskus zapolnitve vrzeli v zakonu, ki trenutno predvideva, da tožnikov in prič ni mogoče prisiliti, da predajo dokaze s telefonov, prenosnih računalnikov, tablic ali pametnih ur.

Vprašanje razkritja omenjenih podatkov se je v ospredju zanimanja britanske javnosti znašlo potem, ko je na sodišču padla vrsta primerov posilstev in spolnih napadov.
Vprašanje razkritja omenjenih podatkov se je v ospredju zanimanja britanske javnosti znašlo potem, ko je na sodišču padla vrsta primerov posilstev in spolnih napadov. FOTO: Dreamstime

Vodja javnega tožilstva Max Hill je ob tem izpostavil, da bodo ukrep uporabili samo v primerih, kjer bo ta predstavljal "razumen potek preiskave", pri čemer bodo pred sodiščem uporabili le ustrezno gradivo, ki bo moralo izpolnjevati stroga pravila.

Tako imenovane obrazce za digitalno soglasje bo sicer mogoče uporabiti v preiskavi kateregakoli kaznivega dejanja. Pri tem pa je pričakovati, da se bodo uporabljali predvsem v primerih posilstev in spolnih napadov, kjer žrtve pogosto poznajo osumljenca.

V obrazcih je prav tako navedeno, da bodo žrtve dobile možnost, da pojasnijo, zakaj policiji ne želijo dati omenjenega soglasja za dostop do podatkov. "Če zavrnete dovoljenje, da policija razišče ali da tožilstvo razkrije gradivo, ki bi obtožencu omogočilo pošteno sojenje, potem se preiskava ali pregon ne bosta mogla nadaljevati," opozarjajo na tožilstvu.

Zaradi 'napak' opustili obtožbe

Vprašanje razkritja omenjenih podatkov se je v ospredju zanimanja javnosti znašlo potem, ko je na sodišču padla vrsta primerov v zvezi s posilstvi in spolnimi napadi zaradi pojava nekaterih drugih ključnih dokazov.

Eden takšnih primerov se je zgodil, ko je sodišče med drugim opustilo obtožbe zoper 22-letnega študenta Liama Allana. Metropolitanska policija se mu je opravičila za vrsto napak pri obravnavanju njegovega primera, v katerem je bil napačno obtožen posilstva. Med omenjenimi 'ključnimi dokazi' so bila tudi sporočila, ki so jih našli na mobilnem telefonu domnevne žrtve. Ta so vsebovala žrtvine navedbe o tem, kako domnevnega napadalca ljubi in da je Allan prijazen fant. V omenjenem primeru so obstajala sklicevanja na fantazije o posilstvu, kar je potrdil tudi obtoženčev odvetnik. Allan je pozneje za BBC dejal, da mu je zadeva "popolnoma raztrgala osebno življenje".

V Angliji in Walesu so nato sprožili pregled vsakega posilstva in resnega pregona spolnega napada ter izvedli načrt izboljšav, na podlagi katerega bi poskušali popraviti napake v sistemu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Al83
01. 05. 2019 08.35
+1
Polovico prijav posilstev je fejk. Sem pa za to, da se tiste, ki se jim dokaže posilstvo najprej kastrira, po tem zapre za maksimalno možno kazen in po tem, če gre za tujce tudi na koncu dosmrtno izžene iz države. Podpiram pa tudi to, da se kazuje babnice, za lažne prijave posilstev z vsaj polovično kaznijo, ki bi jo dobil posiljevalec. Aja pa posiljevalcem na hišo in avto obvezna tabla, tu živi posiljevalec in tu živi obtoževalka lažnega posilstva v primeru ženske.
Našvasan_zob
29. 04. 2019 19.19
V stilu "Logike" zakaj morajo policisti meriti in računati zavorno pot po tem ,ko je avto zletel s ceste....
marston
29. 04. 2019 18.59
+4
A osumljeni bo moral tudi predati telefon? Ali ga bo varoval zakon?
Našvasan_zob
29. 04. 2019 19.22
Sej v bistvu je dovolj da en od akterjev obtožnice preda telefon, itak je celotna korespondenca zabeležena v obeh telefonih..
Shisui
29. 04. 2019 18.45
+7
Naj se že poberejo iz EU preden še našim kakšna totalitarna zamisel prileti v tisti zabiti pisker.
NoLiesYesTruth1
29. 04. 2019 18.37
-1
Razburja? Pol očitno neka skriva tak folk...namerne prijave...samo dopisovanje +posiljanje slik(izivanje)...mislim da se mora tak napad kaznovat...nwm zakaj bi razburjal?
lumpimonster
29. 04. 2019 17.32
+1
Sej zato pa raje nebodo šli na policijo
RamzesII
29. 04. 2019 16.56
+1
"pri obravnavanju njegovega primera, v katerem je bil napačno obtožen posilstva. Med omenjenimi 'ključnimi dokazi' so bila tudi sporočila, ki so jih našli na mobilnem telefonu domnevne žrtve" Pa smo tam, bolj je dokaz sporočilo, kot pa vsebina le te. Vprašanje in večna dilema kako se na sodišču prikažejo in predstavijo dokazi, kar se smatra kot dokazi. Teorija je eno, praksa pa drugo.
RamzesII
29. 04. 2019 16.53
+1
"Če zavrnete dovoljenje, da policija razišče ali da tožilstvo razkrije gradivo, ki bi obtožencu omogočilo pošteno sojenje, potem se preiskava ali pregon ne bosta mogla nadaljevati" Proti obtožencu običajno iščejo dokaze za krivdo, ne nedolžnost. Proti nekomu, ki so ga po krivem obtožili, bodo težko sodili pošteno. Če bi res radi tako, potem ga niti obtožiti ne bi smeli, logično, saj je nedolžen. Najprej dokazi, potem obtožba in obsodba, sicer izpade kot se dokazuje upravičenost ali neupravičenost obtožbe (v kontekstu, najprej streljal, potem sprašuj, preverjaj), nato naprej, če se je izkazala za upravičeno, sodba do končne obsodbe. Drugače je tam kjer je storilec znan oz. so ga dobili zraven oz. so neposredni dokazi jasni.
RamzesII
29. 04. 2019 16.47
-3
"Tako imenovane obrazce za digitalno soglasje bo sicer mogoče uporabiti v preiskavi kateregakoli kaznivega dejanja." Ja, saj ne gre pričakovati, da si bodo omejevali možnosti, zadeva bo dovolj splošna, kot so drugi nalogi na preiskave, recimo hišne preiskave ipd., pridejo zaradi ene zadeve, na koncu je pa človek obtožen še zaradi tretje zadeve, ker so menda našli še nekaj, kar sicer niso iskali, ker so prišli primarno zaradi nečesa drugega. Nikoli ne veš kam ta 'pes' taco moli.
RamzesII
29. 04. 2019 16.57
-3
RamzesII
29. 04. 2019 16.44
-3
"da bodo ukrep uporabili samo v primerih, kjer bo ta predstavljal "razumen potek preiskave", pri čemer bodo pred sodiščem uporabili le ustrezno gradivo" Če bi to bilo res, nikoli niso, nikoli ne bodo, splošno rečeno.
RamzesII
29. 04. 2019 16.42
-1
"Na drugi strani predstavniki policije in tožilstva trdijo, da bodo obrazci poskus zapolnitve vrzeli v zakonu, ki trenutno predvideva, da tožnikov in prič ni mogoče prisiliti, da predajo dokaze s telefonov, prenosnih računalnikov, tablic ali pametnih ur." Kakšne vrzeli, da jih bodo z obrazcem zavezali k zavezi, da predajo tovrstno tehniko. Nak, napiši kaj konkretno rabiš, za kateri čas, dokazno gradivo, ga poiščem, dam na ključ, ga dobiš, nič več, ker sicer ne vem kaj vse boš prebrskal, pogledal, naredil s tem, kaj boš naredil s tehniko, hadwer ali softwer, morda kaj podtaknil. Kako naj ti zaupam, če delaš za oblast. Tako je moje prepričanje.
RamzesII
29. 04. 2019 16.31
+2
Torej se domneva, da je vsaka žrtve, že prej komunicirala z obtoženim oz. krivcem. Po krivem obtoženi ne šteje, ali pa je že zaradi komunikacije pečen.
Uporabnik443897
29. 04. 2019 16.27
+4
Oko za oko pravijo, se pa že najdejo trije močni prijatelji posiljenega dekleta ali žene. Posiljena pol pa policiji ne samo povedat, še dati na razpolago kompletno osebno življenje. So res rebci !!!
acco98
29. 04. 2019 15.29
+23
Izboljšave sistema zgledajo dobre in učinkovite... nasprotujejo pa predvsem totalno nepoštene osebe, ki bi jih potencialno lažje razkrinkali.
BUONcaffee
29. 04. 2019 15.17
+13
Anglija od kar raziskuje morebitno posilstvo Assageea želi resnico. Očitno se je pravilno odločila, kajti ne želi kršiti človekove pravice in človeka krivično predati Švedskim oblastem.
BUONcaffee
29. 04. 2019 15.09
+1
Pikantne slike, objave in napise se ne da izbrisati iz telefona. Prebrisane bodo kupile drug telefon. Sicer pa težko prelisičiti policijo in serverje.
Aijn Prenn
29. 04. 2019 15.06
+14
Me pa močno čudi, da to doslej ni bila praksa. A se ne naredi preiskava takšnih dogodkov in pri tem so potrebni vsi podatki, sicer preiskava ne more biti natančna.
RamzesII
29. 04. 2019 16.35
Težava je, da policija in oblasti dobijo dostop do več podatkov, kot jih dejansko potrebujejo, kje pa končajo ti, pa lastnik ne more vedeti in se bo vedno spraševal to. Isto pri video posnetkih kamer. Policija naj da določene podatke, pa bo dobila kar potrebuje, ne pa vsega na dostop.
BUONcaffee
29. 04. 2019 15.04
+18
Problem zna biti pri teh katere so danes spregovorile, da so bile posiljene 30 let nazaj, ko še ni bilo mobitelov.
BUONcaffee
29. 04. 2019 15.02
+12
Feministke zagotovo protestirajo.
BUONcaffee
29. 04. 2019 15.00
+36
Angleži so očitno dojeli da "žrtve posilstva" niso bile žrtve ampak izsiljujejo denar od določenih ljudi. Lažne prijave je treba najstrožje kaznovat.