Tujina

Velike izgube laburistov

London, 02. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanska vladajoča stranka premiera Blaira je na lokalnih in regionalnih volitvah utrpela velike izgube. Laburisti naj bi po podatkih, ki so jih objavili danes, v 340 mestih in občinah v Angliji in na Škotskem izgubili okoli 700 mandatov.

Te volitve veljajo kot preizkus za premiera Blaira po njegovem tesnem sodelovanju z ameriškim predsednikom Georgeom Bushem pri iraškem vprašanju in za prvi preizkus po parlamentarnih volitvah izpred dveh let.

Laburisti naj bi izgubili okoli 700 mandatov
Laburisti naj bi izgubili okoli 700 mandatov FOTO: Reuters

V številnih večjih mestih, med njimi v Bristolu, Birminghamu, Coventryju in Exeterju, so laburisti izgubili oblast v mestnih svetih. Mestni svet v Birminghamu, ki je največji v Angliji, so laburisti vodili celih 19 let.

Opozicijski konservativci in liberaldemokrati so na račun laburistov veliko pridobili. Konservativci pod vodstvom Iana Duncana Smitha so na primer pridobili več kot 500 sedežev.

Na Škotskem in v Walesu so v četrtek potekale volitve v regionalna parlamenta, pri čemer so laburisti neizpodbitno ostali najmočnejša stranka. Nacionalističnim strankam, ki se zavzemajo za popolno odcepitev od Anglije, volivci niso bili preveč naklonjeni, zato sta tako škotska SNP kot waleška Plaid Cymru utrpeli znatne izgube.

Volilna udeležba na lokalnih volitvah je bila po prvih ocenah manjša od 30 odstotkov. Na Škotskem in v Walesu pa se je parlamentarnih volitev udeležilo okoli 45 odstotkov volilnih upravičencev.

Britanska vlada je zaradi nezadovoljstva s stopnjo popuščanja Irske republikanske armade (IRA) v četrtek znova preložila severnoirske regionalne volitve. Za 29. maj predvidene volitve na Severnem Irskem naj bi tako izvedli šele jeseni. ZDA so izrazile razumevanje s takšno odločitvijo britanske vlade. "Razumemo dejavnike, ki so privedle premiera Blaira do sprejetja tako težke odločitve glede preložitve volitev na Severnem Irskem," je v četrtek povedal tiskovni predstavnik State Departmenta Philip Reeker. Ob tem je dodal, da Washington upa, da bodo volitve potekale čimprej, ko bo mogoče.