Tujina

Veliki koralni greben pretresa najhujše beljenje doslej. Ga v 20 letih ne bo več?

Canberra, 28. 11. 2016 15.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Veliki koralni greben, ki je dvakrat starejši od človeštva, bi v dvajsetih letih lahko popolnoma izumrl. Letos ga je namreč prizadelo najhujše beljenje koral v vsej zgodovini opravljanja meritev, to katastrofo pa so povzročile podnebne spremembe - temperature morja so vse višje in nič ne kaže, da bi se razmere izboljšale.

Strokovnjaki so že konec marca opozarjali, da na Velikem koralnem grebenu odvija največje beljenje koral doslej, zdaj pa so po vnovičnem pregledu območja ugotovili, da je stanje še hujše, kakor so mislili. Če so konec marca še menili, da si lahko korale opomorejo, zdaj to upanje vedno bolj plahni. 

Znanstveniki opozarjajo, da je okrevanje, če se bodo podnebne spremembe odvijale z istim tempom, praktično nemogoče. 

Februarja, marca in aprila so bile temperature morja po celotnem grebenu najvišje, odkar opravljajo meritve, in sicer vsaj eno stopinjo Celzija višje od mesečnega povprečja.

Profesor Terry Huges je pojasnil, da je sprva del koral odmrl zaradi temperaturnega šoka, korale so se pravzaprav skuhale. Nato pa jih je večina odmrla zaradi tako imenovanega beljenja koral. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Gre za postopno stradanje, namreč korale zaradi stresa, ki ga doživijo zaradi višjih temperatur, prekinejo odnos sožitja z algami, ki jim dajejo hrano in tudi značilne močne barve, in jih izločijo iz svojih struktur. To pa vodi do svetlejšega ali popolnoma belega videza, iz česar tudi izhaja ime procesa. Če se morje ne shladi, si korale ne opomorejo, ne povrnejo odnosa sožitja in postopno umrejo.

Strokovnjaki opozarjajo, da bodo, če se bo segrevanje nadaljevalo, korale v dvajsetih letih na tem delu umrle.

Veliki koralni greben, ki je sicer dvakrat starejši od človeške vrste, bi tako v naslednjih dveh desetletjih izumrl. 

Letošnje množično beljenje je bilo najhujše, odkar opravljajo meritve, pred tem so takšno močno beljenje zaznali le še leta 1998 in 2002, a je letošnje bistveno hujše. 

Študija je ugotovila tudi, da so korale, ki so preživele beljenje, zdaj podvržene še večjemu tveganju – plenilcem, kot so polži in morske zvezde.

Na najbolj izpostavljenem severnem delu grebena, ki je v dosedanjih beljenjih ušel brez hujših posledic, je tokrat umrlo kar 67 odstotkov koral.

Najhuje je prizadeto območje v bližini otoka Lizard, kjer je umrlo okoli 90 odstotkov koral. Andrew Hoey, ki je z ekipo pregledal območje, je povedal, da je vpliv veliko hujši, kot so se bali po prvi študiji, ki so jo opravili aprila. "Pretresljivo je iti v vodo, kamor si hodil skoraj 20 let, in vidiš, da je vse popolnoma drugače, kot si bil vajen," je dejal. "Le še čisto malo koral je ostalo, izgubili smo skoraj vse." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na otoku Lizard stoji raziskovalna postaja, kamor hodijo znanstveniki iz vsega sveta, da preučujejo morsko življenje. Ena izmed vodij postaje, Anne Hogget, je povedala, da je to ena izmed hujših katastrof, ki je prizadela Veliki koralni greben, kar jih je videla, odkar dela tam (od leta 1990). "Imeli smo beljenje leta 2002. Takrat smo mislili, da je stanje zelo slabo. A se ne more kosati s tem, kar imamo sedaj, zdaj je neprimerno hujše," je dejala.

Sicer upa, da si bo greben opomogel, a se boji, da ne bo imel priložnosti, saj temperature vode še naprej rastejo.

"Projekcije niso dobre," je pojasnila. "Še vedno v ozračje spuščamo ogljikov dioksid, in ta katastrofa je posledica izključno tega."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jzkzfzmz
29. 11. 2016 08.46
+0
V 15 letih marsičesa ne bo več!
c00kies
28. 11. 2016 21.12
+5
Odkar obstaja človeštvo, smo odgovorni za pomor več kot 50% vseh vrst na Zemlji. Kot veste, je Zemlja veliko dlje od nas tukaj in z njo tudi življenje. Sami sebi jamo kopljemo in s te luknje zaenkrat ni izhoda zaradi našega pohlepa.
tali?ni tom
28. 11. 2016 20.13
+3
takole mimogrede,da ne bo kateri mislu da bo homo sapiens večno! glede na evolucijo smo nekje na sredini zatona! pa če se razpočimo! edino kot je rekel un v vozičku stručko,če se izstrelimo v globine vesolja! drugače smo pečeni ne glede kaj počnemo!
shaft6
28. 11. 2016 20.16
+1
shaker
28. 11. 2016 20.34
-1
Planet Zemlja tudi ni večna, kot tudi ne osončje. Za koga oz. za kaj se naj torej borimo?
MajstaAles
28. 11. 2016 21.21
+3
Shaker: to je stvar posameznika. Jaz se borim za svojo boljšo prihodnost. Če bi načrtoval otroke, pa za njihovo.
felixkp
28. 11. 2016 19.33
+5
žalost od komentarjev.
DeBill
28. 11. 2016 18.48
-8
spet norite. morje je bilo okoli l50 višje kot sedaj. pa med srednjeveškim maksimumom tudi. vsaj to se ve. o čem je potem govora?
MajstaAles
28. 11. 2016 21.21
+7
Wortex2
28. 11. 2016 18.30
-3
Ljudje pa res nismo nič krivi...
shaft6
28. 11. 2016 20.17
+5
In nikoli tega ne bomo priznali. Je pa res.
nevica
28. 11. 2016 17.18
-6
Morje se je v zgodovini na dolgi rok že velikokrat popolnoma premaknilo, Nekoč je bilo v Sahari, pa v Alpah, take spremembe bodo še naprej, korale se bodo, če jim je namenjeno preživetje, preselile in ustvarile nove grebene tam, kjer bo voda hladnejša - lahko bi poskusili preseliti kakšno kolnijo. Morski tokovi se tudi spremnjajo in za seboj vlečejo strašne vremenske spremembe.
nevica
28. 11. 2016 17.19
-5
MajstaAles
28. 11. 2016 21.24
+2
Predvidevam, da je po tvojem vsega kriv Bog?:) V Sahari ni bilo nikoli morja. Bilo je mogoče nekoč na istem mestu, vendar nikoli v Sahri. Te zadeve si je potrebno razjasniti. Tektonski premiki in tako naprej. Če ti je vseeno za potencial naše brste, potem ok. Če ti pa ni, pa je čas, da odpreš oči.
Kollerik
28. 11. 2016 21.43
+4
Nevica.... človek bi še vedno lahko imel vpliv, če bi lahko samo malo preusmeril ta svoj podivjani sistem eksploatacije in onesnaževanja. Zaradi segrevanja se talijo ogromne količine leda, količina sladke vode recimo v Atlantiku se dviga in atlantski tok, ki nosi ogromno toplote od Ekvatorja do zahodne Evrope zaradi porušnega razmerja med sladko in slano vodo že bremza. In nihče ne ve, kdaj se bo popolnoma ustavil, ko pa se bo, se lahko v večjem delu Evrope kljub segrevanju kar pripravimo na mini ledeno dobo.
Karantanija
28. 11. 2016 16.43
-1
Žal nič ni večno.