Tujina

'Ti boš umrl od starosti, jaz bom umrl zaradi podnebnih sprememb'

Ljubljana/New York, 20. 09. 2019 08.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.Z. / N.P. / STA
Komentarji
143

Zasedanje Generalne skupščine ZN v New Yorku so spremljali množični podnebni protesti po vsem svetu. Na milijone udeležencev v 139 državah svetovne voditelje poziva k odločnemu podnebnemu ukrepanju. Oblasti v New Yorku so več kot milijon študentom dovolile izostanek od pouka, na avstralske ulice pa se je odpravilo več kot 300.000 ljudi.

Od Londona do New Yorka, od Pertha do Pariza, danes si mladi podnebni aktivisti po vsem svetu prizadevajo za to, da bi bil njihov glas slišan. Veliki podnebni protest se bo po pričakovanjih zapisal v zgodovino kot največji doslej, poroča CNN.

Oblasti v New Yorku več kot milijon študentom dovolile izostanek od pouka

Eden največjih protestov je po pričakovanjih potekal v New Yorku, kjer zaseda Generalna skupščina ZN. Udeležila se ga je tudi mlada švedska aktivistka Greta Thunberg, ki je pravzaprav začela s podnebnimi protesti ob petkih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prireditelje v tem mestu je med drugim navdušila odločitev mestnih oblasti, da 1,1 milijona učencem na ta dan ne bo potrebno opravičiti morebitne odsotnosti od pouka. Župan Bill de Blasio je tvitnil, da potezo podpira: "Bitka s klimatskimi spremembami bo dobljena ali izgubljena v naslednjem desetletju in ti otroci bodo morali živeti s posledicami. Njihova prihodnost je naša prihodnost in zanjo se bomo borili!"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres v ponedeljek v New Yorku sicer prireja podnebni akcijski vrh z namenom krepitve ambicij in hitrejših podnebnih ukrepov za doseganje ciljev pariškega sporazuma in ciljev trajnostnega razvoja iz Agende 2030.

Aktivisti množično sporočajo: Ni planeta B!

Prvi so na ulice seveda odšli Avstralci. Po podatkih skupine irskih študentov School Strike 4 Climate se je po državi zbralo več kot 300.000 ljudi in gre za največjo podnebno mobilizacijo v zgodovini države – 100.000 protestnikov naj bi bilo v Melbourneu, 80.000 v Sydneyu, 30.000 v Brisbaneu, 20.000 v Hobartu, 15.000 v Canberri in 10.000 v mestu Adelaide.

"To je ogrooomno, Melbourne! Organizatorji so sporočili, da je zbranih več kot 100.000 ljudi!" je na tviterju zapisal predstavnik Zelenih v parlamenentu Adam Bandt.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Učenci, študenti in njihovi somišljeniki med odraslimi so odšli na ulice ter zahtevali ustavitev vseh novih energetskih projektov, ki bi izkoriščali premog ali plin. Prav tako je med njihovimi zahtevami 100-odstotni delež energije iz obnovljivih virov do leta 2030. "Pravijo nam, naj ostanemo v šoli in dobivamo dobre ocene, a kaj je smisel tega, če uničujejo našo prihodnost?" je dejala 16-letne Freya Croft iz Sydneyja.

"Ti boš umrl od starosti, jaz bom umrl zaradi podnebnih sprememb!", "Moj svet gori, kaj pa tvoj?", "Ni planeta B!", "Rešimo naš planet!" se glasijo transparenti, ki jih nosijo v rokah.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Namestnik avstralskega premierja Michael McCormack protestov ne odobrava, kot je sporočil, gre "samo za motnjo", ki bi jo morali organizirati za konec tedna in se tako izogniti težavam v podjetjih, šolah, na univerzah. Učenci se bodo po njegovih besedah več naučili v šoli kot pa na protestih. Premier Scott Morrisonis se sicer mudi v ZDA na sestanku z Donaldom Trumpom, poroča Sky News.

Tudi avstralski minister za izobraževanje Dan Tehan je podnebne protestne obsodil in v Canberri poudaril, da bi "morala politika ostati zunaj učilnic".

Thunbergova je zaslovela s protesti pred švedskim parlamentom, ki so k odhodu na ulice ob petkih spodbudili mlade po vsem svetu. Prejšnji teden se je 16-letnica udeležila podnebnega protesta pred Belo hišo v Washingtonu, ta teden pa je nastopila v ameriškem kongresu ter od političnih voditeljev zahtevala odločno ukrepanje.

Je pa proteste prek spletne strani podprlo okoli 2500 avstralskih podjetij iz vse države. Številni so zaposlenim dovolili, da odidejo iz službe in se pridružijo protestom. V Sydneyju naj bi bilo odraslih celo več kot mladostnikov.

V New Delhiju so se učenci in aktivisti zbrali pred prostori ministrstva za stanovanjska in urbana vprašanja in zahtevali podnebno ukrepanje v državi, ki je tretja največja proizvajalka toplogrednih plinov na svetu. "Zahtevamo pravico do dihanja, do življenja in do upora," je dejal mladi aktivist Aman Sharma.

Podobno je bilo drugod v Aziji. V Bangkoku je več kot 200 mladih pred Ministrstvom za naravne vire in okolje leglo na tla in se pretvarjalo, da so umrli. "To se bo z nami zgodilo, če ne ustavimo podnebnih sprememb," je povedal 21-letni Nanticha Ocharoenchai. Razglasitev podnebne krize so zahtevali tudi na dveh univerzah na Filipinih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Protesti so zajeli tudi afriško celino. V Južni Afriki se je nedaleč od ustavnega sodišča v Johannesburgu zbralo več sto ljudi, ki so s prepevanjem in vzklikanjem terjali odločen boj proti globalnemu segrevanju. Podobni protesti so se odvili v Kampali v Ugandi in v kenijskem Nairobiju.

Protestniki so se množično zbirali tudi po Evropi. Organizatorji v Veliki Britaniji so napovedali okoli 200 protestov, tudi v središču Londona nedaleč od britanskega parlamenta.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mladi so se podali tudi na ulice nemških mest, kot so Berlin, Freiburg in Frankfurt. V Berlinu so kolesarji blokirali promet, pred Brandenburškimi vrati pa so trije aktivisti stopili na kocke ledu pod giljotino.

Slovenski protestniki na ulicah prihodnji petek

Protestni val se bo nadaljeval prihodnji petek, ko bo glavna pobudnica dogajanja mreža Earth Strike. Takrat bodo protestirali tudi Mladi za podnebno pravičnost in njihovi somišljeniki v Sloveniji.

Mladi za podnebno pravičnost so pozvali k udeležbi na protestu, ki bo 27. septembra.
Mladi za podnebno pravičnost so pozvali k udeležbi na protestu, ki bo 27. septembra. FOTO: Mladi za podnebno pravičnost

Na spletni strani globalclimatestrike.net pojasnjujejo, da so se za dva septembrska datuma odločili v luči trajne masovne mobilizacije, ki bo svetovne vlade prisilila v ukrepanje v skladu s podnebno znanostjo in pravičnostjo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (143)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bublika
26. 09. 2019 12.53
Naši pa protestirajo proti vetrnicam češ motijo ptice. Ali ne bodo prej izumrle če ne bo nič vetrnic ????? Taisti ki so proti vetrnicam, sedaj navijajop za alternativne vire energije. Narobe svet!!!
dannyer
21. 09. 2019 13.16
+0
Problem teh protestov je da spoloh nimajo z klimo nič gredo za radikalne leve regresivce ,ki zahtevajo neko" pravičnost" in repreacije od drugih po domače radi bi vzeli drugim lastnene in jo sami imeli. pač socializem.
Klotilda H
21. 09. 2019 09.20
+5
POTREBNA JE LE RESNICA!!! dejstvo je, da je ta planet, po oceni zmernih ekologov, najmanj trikrat prenaseljen. za ukrepanje je torej vsaj nekaj desetletij prepozno!!!
Al83
21. 09. 2019 11.31
-1
Pojdi jamrat Afri;anom in Arabcem, ki imajo vsak po osem otrok
dannyer
21. 09. 2019 12.24
+1
planet ni prenaseljen. le napačni deli sveta so se preveč namnožili to ni isto.
Quatflow
21. 09. 2019 07.30
+2
Ali vsi ti zivijo minimalisticno zivljenje, kupujejo v second shopu, jedo vecino rastlinsko hrano, se vozijo s kolesi in javnim prevozom, so skromni in darezljivi?
PredsednikPepe
21. 09. 2019 09.44
-5
Pa koliko plastike in drugih odpadkov ostane za njimi tam, kjer protestirajo
Al83
21. 09. 2019 07.24
-8
Ko smo že pri podnebju. Kitajska odda vsako leto več CO2, kot ZDA in EU skupaj, pa jih nihče ne krtitizira, ker so kitajci Komunisti in vsi mediji in ekologi skrajni leičarji. Tako, da nikoli ne kritizirate drug drugega. Kitajska bo v 20 letih proizvedla veliko večino CO2 na Zemlji in nobeno število veternic, sončnih celic in avtomobilov na elektriko, ki jih uporabljamo v ZDA in Evropi ne bo imelo več nobenega pomena. Zakaj ne gredo ekologi protestirat v Azijo, ki je odgovorna za 80% odpadkov, ki gredo v naravo. Zakaj, vsi vemo zakaj. Ta rdeči, rdečih ne boste nikoli kritizirali. NIKOLI. Ker na kocu konca, se vam levim ne gre res za okolije ampak hočete samo moč in denar in kontrulirat življenja normalnih ljudi, kot da so govedo. In ta protest, kot vsi drugi, je zrežiran in zaigran. Otroke ste namirno izpustili iz šol, vsi ki so šli danes špricat imajo opravičeno, ker potiskajo agendo levih politikov in levih učiteljev, ki jim perejo pamet in jih radikalizirajo v skrajno levico ter jih strašijo, da bo konec Sveta, če se ne izigra leva agenda, mi davkoplačevalci pa za vse to plačijemo.
Nabru3
20. 09. 2019 21.31
-3
Ne moreš verjet, kako je ta mladina prtišena. Podnebne spremembe so se in se bodo dogajale, pisa vam materna! Naj grejo Al Goru tisto zalednelo barkačo odkopat, da mu je ne bodo severni medvedi naselil.
PredsednikPepe
21. 09. 2019 09.49
-2
Obstaja že nova teorija o nagibu zemeljske osi, kar je neprimerno bolj nevarno, koz izpustni plini. Tudi tem znanstvenikom bi bilo treba prisluhniti, ne pa samo politiku Goru in njegovim slepim sledilcem
tomi.passion@gmail.com
20. 09. 2019 21.15
+5
Ljudje ne vidijo, da za vsemi temi "protesti" stojijo globalisti s svojo idejo o novi svetovni ureditvi. Kako deluje ta propaganda? Po principu ustvari problem, ponudi rešitev in prodajaj sanje. Naivneži temu sledijo. In ja, absolutno se strinjam, da je treba drugače delati z našim okoljem. Žal rešitev ponujajo prav ti, ki so problem.
BobbyP
20. 09. 2019 21.15
+6
Podnebni protest. A to protestirajo proti podnebju? 😕
HorstWiesel
20. 09. 2019 20.15
+14
Mladi, vsa čast vam za tile proteste, zdej pa samo še pokažite kako s enaj to realizira. Nehajte kurit fosilna goriva, rabit elektriko,..... nehajte z moteli in računalniki, ki potrebujejo veliko energije in surovin (plastike) za izdelavo in veliko nafte za ladje, da jih razvozijo po celem svetu.
nightangel
20. 09. 2019 19.57
+15
Oh kako lahko je zmanipulirati ljudi,da blejajo to,kar jim naročijo,predvsem je najlažje manipulirati z mladimi.Če bi ljudje vedeli kje so pravi problemi in kdo jih povzroča,bi bila reakcija nepredstavljiva.
HellWolf
20. 09. 2019 19.50
+7
Ekologija je pač nek začetek nove religije... okoljevarstveni ''preroki'' pa se vozijo luksuznih jahtah in privat letalih.
sodelujem
20. 09. 2019 19.27
+3
Ja, tako izgleda če protestiraš sam proti sebi.! A bodo financiral vse njihove okoljske bedarije vezane na življenja ljudi???Takoj grem na elektriko, če mi bodo financirali investicijo.! Pa peči menjat,pa dimnike,pa okna .....vse samo podpora financiranju določenih struktur.!
Mega100
20. 09. 2019 19.22
+6
EKO aktivisti, najbolj se je delati ubogega, stalno protestirati imeti kompleks žrtve....to je danes moderno.
KungFuPanda
20. 09. 2019 19.14
-2
Vsi, ki se tukaj pritožujete, da nimajo kaj proestirat, lahko bi se kaj naučili. Ti vsaj gredo priestirat, pq kakršen koli razlog, vi se pa anonimno pritožujete tukaj s komntarji na nekem marginalnem mediju. S em ne boste nič dosegli, saj s komentarji prepričujete sami sebe in gledate, koliko plusov boste zbrali.
KungFuPanda
20. 09. 2019 19.15
-4
Pa ajde, dajajte mi minuse, itak ne mislim it nazaj pogledat, koliko jih je...
za bojši jutri
20. 09. 2019 19.11
+8
Ti boš pa umrl od neumnosti
Apostol1
20. 09. 2019 18.46
-12
Berem tele komentarje pod menoj in edino kar lahko rečem hvala bogu za te otroke ,ki opozarjajo bedake na oblasti kot je Trump ali pa Brazilski predsednik Bolsonaro in upam , da bodo ti otroci ohranili to vizijo in voljo tudi ko bodo odrasli. vi pa ,ki jih kritizirate se pa malo zamislite nad seboj, ker najprej je treba začeti pometati pred lastnim pragom
Mega100
20. 09. 2019 19.11
+13
Apostol ti koliko imaš a...12 let ali nekaj manj.
Kollerik
23. 09. 2019 12.04
-1
Mega, koliko forintov na mesec dobiš za tele tvoje plačane bedastoče, ajde povej no....
dannyer
20. 09. 2019 18.36
+7
Mnogi od teh otrok sploh osnov nima ali pojma o tej temi celo agresivno so napadli v neki zd s predlogom da bi prepovedali vodo dodo in naši mediji jih tolerirajo sprejemajo predsednik in predsednik vlade. to so hujši kot WS ali naci.
Haralmaan
20. 09. 2019 18.31
-1
Z razlogom še hodijo v šolo in ne morejo odločati o svetovnih problemih
dannyer
20. 09. 2019 18.31
+9
kot sem rekel ti bodo umrli od nevednosti lakote ali drog ne pa od tega. saj mnogi od njih mislijo da jim pripada hrana na mizi kako do nje priti to pa je drugo vprašanje.
ANDRO2004
20. 09. 2019 18.28
+11
Ne izkorišajte otrok. Tudi na sliki ne.