Tujina

Veliko so se pogovarjali, a preboja ni bilo

Bruselj, 14. 10. 2018 20.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Bruslju so tri dni pred vrhom EU med Veliko Britanijo in EU potekala intenzivna pogajanja o brexitu. A kot je po vrsti sestankov sporočil glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier, preboja ni bilo.

Theresa May - Brexit - 6
Theresa May - Brexit - 6 FOTO: AP

Barnier se je sešel z britanskim ministrom za brexit Dominicom Raabom, ki je danes prišel na pogovore v Bruselj. "Ker je treba rešiti še nekaj pomembnih vprašanj, med njimi tudi glede nadzora na meji med Irsko in severno Irsko, smo se strinjali, da so pred vrhom ta teden nujni pogovori na štiri oči," je pred pogovori pojasnil tiskovni predstavnik britanske vlade.

Diplomatski viri so pojasnili, da so veleposlanike držav članic pri EU danes poklicali na pogovore ob 18.30. Barnier je po pogovorih z Raabom veleposlanike seznanil, da v pogajanjih do danes zvečer niso uspeli doseči preboja, kot je bilo načrtovano.

Prek družbenega omrežja Twitter pa je Barnier sporočil, da ostaja odprto predvsem vprašanje nadzora na meji med Irsko in Severno Irsko. Tam nadzora zdaj ni, z izstopom Združenega kraljestva iz EU pa bi morali na tem območju vzpostaviti vsaj nekakšen nadzor blaga.

Barnier je v sredo opozoril, da bo morala Velika Britanija z dogovorom o brexitu sprejeti uvedbo omejenega upravnega nadzora trgovine s Severno Irsko. Britanska premierka Theresa May vztraja, da ne bo pristala na dogovor o brexitu, ki bo posegal v britansko suverenost.

EU cilja na dokončen dogovor o ločitvenem sporazumu še ta mesec, a se zdi verjetneje, da bo ta mogoč šele novembra. EU sicer poudarja, da bodo za november načrtovani vrh o brexitu pripravili le, če bo do rednega vrha EU, ki bo v sredo in četrtek, na tem področju narejenega dovolj napredka. Vzporedno se nadaljujejo tudi priprave na brexit brez dogovora.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

samuray1
15. 10. 2018 11.01
Sreča da Angleži niso nagnjeni h terorizmu tako kot so bili naši češ osvoboditelji ki so v dve dneh umorili kar 75 mladih vojakov.
Pikabalonca
15. 10. 2018 07.26
+2
Z Pijanduro se pa res ne morejo kaj zmenit..Novi standardi Junker bo po novem letu nova merska enota za Alkohol ?? Violeta pa za neumnost...
brezimenomir
14. 10. 2018 22.53
+3
Tko kot u šoli...zmiri se zadnji dan čaka
Sunshine73
14. 10. 2018 22.36
+3
Dober je tale IŠIJAS ...