Tujina

Maduro že drugič predsednik, revno ljudstvo pa počasi in boleče umira

Caracas, 10. 01. 2019 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / K.G.
Komentarji
33

Venezuela se bori z revščino katastrofalnih razsežnosti, predsednik Nicolas Maduro pa začenja nov mandat. Njegovi nasprotniki opozarjajo na nelegitimnost volitev in ga pozivajo, naj se vladanju odpove.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro bo danes kljub očitkom opozicije začel svoj drugi predsedniški mandat. Kljub temu, da je leto 2019 označil za leto novih začetkov, pa se Venezuela zaradi čedalje večje ekonomske in politične izolacije v mednarodnih odnosih sooča s hudo gospodarsko krizo.

Maduro na tiskovni konferenci
Maduro na tiskovni konferenci FOTO: AP

56-letnik bo namesto v parlamentu, kjer ima večino opozicija, slavnostno prisegel pred vrhovnim sodiščem. V ustavodajni skupščini, večinsko zastopani s strani njegovih podpornikov, je prisegel sicer že nekaj dni po majskih volitvah, na katerih je slavil z nekaj manj kot 70 odstotki podpore. Večina opozicijskih strank jih je bojkotirala in ima rezultate za nelegitimne.

Parlament, kateremu je bila lani odvzeta zakonodajna moč, je v soboto Mandurov predsedniški mandat razglasil za nelegitimnega, predhodno vlado pa pozval, naj organizira demokratične volitve. Pri tem je prejela podporo tudi s strani ZDA.
Tudi EU je v torek ponovno pozvala k organizaciji novih in svobodnih volitev. Iz evropske službe za zunanje delovanje so namreč sporočili, da ''predsedniške volitve niso bile ne svobodne ne verodostojne. EU zahteva nove volitve, ki bodo svobodne in pravične.''

13 od 14 večinoma latinskoameriških držav članic skupine Lima je pozvalo Madura, naj se svojemu drugemu mandatu odpove, pooblastila pa prenese na parlament. V nasprotnem primeru njegovega 6 letnega mandata ne bodo priznale. Caracas je to označil za spodbujanje že tako nezadovoljnega in obupanega ljudstva - ki se zaradi nevzdržnih razmer v državi sooča z ekstremno lakoto, nasiljem in diskriminacijo - k državnemu udaru. 

Prizor iz vsakdanjega življenja
Prizor iz vsakdanjega življenja FOTO: AP

Predsedniki držav Organizacije ameriških držav, ki prav tako ne priznavajo legitimnosti volitev, se bodo danes sestali na izrednem zasedanju, na katerem bodo razpravljali o Venezueli. ''Tistim, ki ne priznavajo legitimnosti venezuelskih institucij, bomo recipročno in primerno odgovorili, ukrepali bomo zelo odločno,'' je v odzivu povedal Manduro, ki ga podpirata tako vojska kot tudi ustavodajna skupščina, katero je vzpostavil lani. 

Kljub temu, da velja Venezuela za državo z največjo naftno zalogo na svetu, pa številni zloglasnega politika krivijo, da je s svojimi ukrepi državo pahnil v hudo gospodarsko krizo. Inflacija je namreč letos dosegla kar 1,35 milijona odstotkov, po napovedih Mednarodnega denarnega sklada pa naj bi se ta še dodatno močno povečala. Za kilogram riža morajo namreč ljudje odšteti tudi trikratno vrednost povprečne mesečne plače.

Po podatkih Združenih narodov je državo, ki jo pesti huda revščina, od leta 2015 zapustilo že več kot 2,3 milijona ljudi, številka pa bi do konca leta lahko presegla 5,3 milijona. Številna mesta po Venezueli so namreč podvržena nadzoru s strani gverilskih skupin, ljudje se za preživetje borijo z iskanjem hrane po smetnjakih, da bi pobegnili nevzdržnim razmeram na kocko postavljajo svoja življenja, medtem pa državni politiki obtožbe javnosti glede najhujše krize človekovih pravic v zgodovini Venezuele ostro zavračajo. 

Migranti na meji
Migranti na meji FOTO: AP

Globalne nevladne organizacije kot je CARE, so pred kratkim že začele z akcijo dobavljanja hrane, kot tudi zagotavljanja pravne in psihosocialne pomoči. 
Venezuelska opozicija, ki Mandurovemu prevzemu novega mandata ostro nasprotuje, je sicer razdeljena, številni njeni voditelji pa so v zaporu ali izgnanstvu. V nedeljo je v tujino pobegnil tudi vrhovni sodnik Christian Zerpa, ki prisegi Madura nasprotuje. 
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Chavez2
10. 01. 2019 18.33
-7
V Venezueli je za stanje kriv izključno socializem in samodržec na oblasti. Saj socializem brez samodžca na oblasti ne more laufat.
flatearth
10. 01. 2019 17.20
-12
Sedaj bo Kordiš prišel z Madurotam na majici v parlament,
emilzapata
10. 01. 2019 14.13
+12
za trenutne težave v Venezueli je mogoče socializem kriv samo za 10% težav, vse ostale so uvožene in vsiljene s strani velikega severnega soseda.
+18
točno tako...to je tudi del Ameriške vojne ki traja že 225 let
nikhrast
10. 01. 2019 16.13
-14
Fantje, verjetno tudi pogrešate revščino v Jugi. Pa zakaj ta obup prav v državah prepojene s socializmom. Poglej Norveško, kako lepo upravljajo z nafto, pa nobenega socializma v Skandinaviji, kapitalizem pa tako uspešen da imajo še polno sociale.
glava2
10. 01. 2019 18.32
-5
amerika ali JJ , kdo drugi le, edino oni so krivi za vse....vedno!
mackintosh
10. 01. 2019 19.10
-3
neverjetno prav imaš. amerika v svetu ĐĐ v sloveniji.
Razumnež
11. 01. 2019 07.29
-3
Za revščino v Venezueli je kriva ZDA, ker je tam ni. Če bi bili siromaki še v ZDA, potem ne bi bilo take razlike. Vsi enaki, vsi enako revni. Živela revolucija in podobno sranje.
obamafix
10. 01. 2019 13.59
+20
našim desnim, možgani ne dosežejo zunaj norišekega kraljestva da bi sploh kaj dojeli zakaj se nafta prodaja v dolarjih in zakaj ima zdej venezuela probleme.
Smotko2
10. 01. 2019 15.56
+10
Na kratko...uradno je v dolarjih zato, da je lažje preračunavanje zlato-nafta da je enotni merski sistem. Neuradno se s tem finančno podpira ameriška ekonomija, če bi to skenslal bi šla ta ekonomija v kurac.
PUTINOVI?
10. 01. 2019 13.42
+31
važna je venezuela kera dvoličnost ,"demokracija" v savdiski arabiji je nepomebna ker prodaja nafto v dolarjih...umor novinarja sredi ambasade,načrtno stradanja celega jemna,miljoni mrtvih in invalidnih otrok ,podporniki teroristov isis lahko bi našteval 3 dni pa nebi nehal ...maduro je angel za njih ,sploh niso kredibilni da bojo govoril kakšen sistem bo imela bilo katera država...poberi se amerika in evropa pocrkal bi da že 500let ne kradete po tujih deželah...ko bojo ljudstvo odneslo madura lastnoročno jih bom takoj podpru...tole cviljenej židski medijev mi gre na bruhanje...naj si pogledajo demokratične države ki jih podpirajo kot mehika,kolumbija brazilija leglo kriminala ,karteli vodijo državo vsi bežijo v ameriko ....oni pa tulijo o venezueli ki kot edina držav v ameriki nudi brez plačno šolanje...so se pač odločili za izobraževanje državljanov,bolje kot da jih poneumljajo da postanejo kriminalci s ciljem da bi jim lahko orožje prodajal...brazilc ga bo po novem začel še navadnim državljanom prodajat,mimo logike vse za kapital...
+5
Fulano in Beltrano
10. 01. 2019 16.10
-12
Putinovich, jaz ti predlagam en izlet v Boa Visto, v zvezno državo Roraimo na severu Brazilije. Tam boš v živo videl, kaj se dogaja, po ogledu začasnih begunskih kampov lahko najameš avto in se pelješ proti venezuelski meji, na poti nazaj pa pobereš čim več izmučenih Venezuelcev, ki brez denarja pešačijo po žgočem soncu proti negotovi prihodnosti. Kar se tiče Brazilije ( Mehika in Kolumbija pa nista kaj dosti drugačni ) ljudje "bežijo" v ZDA in Evropo iz več razlogov. Glavni je ta, da je povprečna/osnovna plača cca 250 evrov, in s tem lahko preživiš, kaj več pa ne. Tako, da se vsekakor splača oditi, če hočeš kdaj kaj imeti. Kar se pa tiče "izobrazbe"....A bit ti svojega otroka pošiljal v "brezplačno šolo", ne bi mu mogel kupiti pa niti jabolka, da bi ga nesel s sabo? Potem, ko bi se pa ta otrok zaposlil, bi pa prejemal eno mizerijo, socialistična vlada pa prodajala meglo, on pa veselo verjel v nebuloze….
pepe007
10. 01. 2019 13.34
-8
Kako lahko EU nasprotuje njegovemu mandatu? Del EU je tudi Slovenija in pomemben del slovenske vlade je Levica, ki se hodi k svojemu vzorniku v Venezuelo učit, kako se uniči državo in trpinči svoj narod.
+7
Viejo cabron
10. 01. 2019 13.33
-2
Kakšnega vodjo si izbereš takšnega si zaslužiš!
NPC24ur
10. 01. 2019 13.30
-10
Vsa lepota socializma in slika prihodbosti, ce mislite volic Levico
+11
Plalan članek od države ki je že 225 let v vojni trenutno Ukrajina,Sirija,Avganistan ,Jemen itd
Rotter
10. 01. 2019 13.26
-11
Violeta Tomić in Miha Kordiš sta leta 2015 na račun venezuelskih davkoplačevalcev z zasebnim letalom poletela v Venezuelo, kjer sta se udeležila neke blesave konference "intelektualcev". Šlo je za nekdanje letalo Huga Chaveza, katerega je Kordiš opisal kot "pravzaprav nič posebnega". To ti je pa kaviar Levica, anede. Vsi smo enaki, le da eni bolj in drugi manj. Po drugi strani npr. Michel Barnier, ki je dejansko pomembna oseba, v London na pogovore potuje z vlakom Eurostar, ravno tako britanska delegacija, ko pride na povovore v Bruselj. Pa si misli, kar si boš.
+5
Plačana propaganda od Amerike!!!!!
Ka pa mislis
10. 01. 2019 13.12
+12
jansa bi njih resu v 2 dneh
mackintosh
10. 01. 2019 16.45
+5
res je ahahahahahaha je pa maduru podoben po tem da noče prepustiti stolčka :)))))
maneno48
10. 01. 2019 12.57
+5
kaj pa maduroti v Sloveniji, nimamo samo enega!?
Kruh+sol!
10. 01. 2019 12.50
-10
Tudi nasa Levica ob tem slavi.
Chavez2
10. 01. 2019 12.46
-5
Samodržec je samodržec..ne bo sestopil z oblasti, tudi če ljudstvo umira od lakote. Potem ko bo pa zagustilo, se bo pa skril v svoj bunker, rov, oziroma luknjo, kot je to značilno za samodržce.
PUTINOVI?
10. 01. 2019 13.49
+13
-16
Nehajte že z Ameriško lažnivo propagando