Tujina

Guaidoju grozi aretacija, a poudarja: Nič nas ne bo ustavilo

Caracas, 03. 04. 2019 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Venezuelska ustavodajna skupščina, ki jo je ustanovil predsednik Nicolas Maduro, je odvzela imuniteto predsedniku nacionalne skupščine in samooklicanemu začasnemu voditelju Venezuele Juanu Guaidoju. Poznavalci opozarjajo, da lahko to vodi v aretacijo Madurovega največjega konkurenta.

Politična kriza v obubožani Venezueli se še zaostruje. Venezuelska ustavodajna skupščina, ki jo je leta 2017 samovoljno ustanovil Nicolas Maduro, je soglasno potrdila odvzem imunitete predsedniku legitimno izvoljene nacionalne skupščine Juanu Guaidoju, ki se je januarja razglasil za začasnega predsednika države. Dovolila vrhovnemu sodišču, da ga kazensko preganja.

Vrhovno sodišče, ki je polno Madurovih zaveznikov, je ustavodajno skupščino namreč zaprosilo za ta ukrep, da lahko Guaidoja kazensko preganja zaradi razglasitve za predsednika države in zaradi tega, ker je prekršil prepoved potovanja iz države. Guaido je februarja in marca obiskal Kolumbijo, Argentino, Brazilijo, Ekvador in Paragvaj, nato pa se vrnil domov.

Ko je bil rezultat glasovanja znan, so Madurovi podporniki stopili na noge in zavpili: "To je pravica!"

Juanu Guaidoju grozi aretacija.
Juanu Guaidoju grozi aretacija. FOTO: AP

Na ukrep se je že odzval Guaido, ki se je zavezal, da se bo še naprej boril proti "strahopetnemu in morilskemu režimu", kljub temu da mu grozi aretacija. Tvitnil je, da bodo silovito odgovorili, če si ga bo režim drznil ugrabiti in izvesti državni udar, ter da ustavodajna skupščina ne obstaja.

V Venezueli se nadaljuje pomanjkanje hrane, vode, zdravil in elektrike, v torek pa je blokade na mejnem prehodu s Kolumbijo pri mestu Cucuta prebilo več sto Venezuelcev. Madurove varnostne sile so prehode blokirale od februarja, da preprečijo dostavo humanitarne pomoči v Venezuelo.

Korak Madura je označil za strahopeten poskus zadušitve ljudske vstaje proti diktatorski vladi, ki ljudem ne zagotavlja niti dostopa do vode, elektrike in delovnih mest. Venezuela je bila namreč nedavno dlje časa v temi, potem ko je zmanjkalo elektrike. Maduro je za neljubi dogodek okrivil "imperialistične saboterje", vendar se je večina strinjala, da je bila situacija posledica nesposobnosti Madurove vlade.

 

 

 

 

 

 

 

"Mislijo, da bodo z napadom name ustavili upanje na spremembe v Venzeueli," je dejal Guaido novinarjem pred svojim domom v glavnem mestu Caracas. "Toda tranzicija je v teku ... nič nas ne bo ustavilo."

Guaido je zagovornike pozval, naj se odzovejo na Madurov ukrep s pametjo, drznostjo, upanjem in več uličnimi protesti, hkrati pa dejal, da morajo zdaj venezuelske oborožene sile sprejeti odločitev, kako se bodo odzvale na korak Madura.

Povedal je še, da se je že pogovarjal s tujimi zunanjimi ministri in voditelji o razvoju države. "Nasilje in zastraševanje in tovrstni ukrepi nas ne bodo ustavili," je vztrajal Guaido. "Če ne bi bili tako blizu končnemu cilju, režim ne bi bil tako obupan."

V zadnjem času se sicer pritisk s strani Madura samo še povečuje. Nedavno so aretirali vodjo Guaidojevega kabineta, ki so ga obtožili vodenja teroristične celice, ki naj bi načrtovala val političnih atentatov.

Maduro je nedavno zaukazal tudi aretacijo vodje kabineta Guaidoja. Obtožil ga je vodenja teroristične celice.
Maduro je nedavno zaukazal tudi aretacijo vodje kabineta Guaidoja. Obtožil ga je vodenja teroristične celice. FOTO: AP

Odkar je januarja sprožil svojo kampanjo za umik Madura, je bil Guaido odprt glede možnih nevarnosti. "Politika v Venezueli je tveganje in lahko plačate s svojim življenjem," je v intervjuju za The Guardian povedal februarja. Ali bodo Guaidoja zares aretirali sicer ni znano. Ameriški predsednik Donald Trump je že večkrat opozoril, da se bodo ZDA hitro odzvale, če bodo Guaidoja aretirali.

V torek zvečer je republikanski senator Rick Scott na Twitterju zapisal: "Še enkrat bom povedal: ZDA ne bodo le mirno opazovale, če se kaj zgodi Guaidoju ali njegovi družini."

Venezuelci so se doslej znašli tako, da so šli v Kolumbijo po pomoč preko reke, ki pa je sedaj narasla in se je ni dalo več prečkati. Zato so prebili blokade. Venezuelski časopis El Nacional poroča, da je doslej v Kolumbijo pobegnilo okrog 1000 pripadnikov policije in vojske, zvestobo Guaidoju pa je nazadnje prisegla skupina upokojenih vojaških in policijskih častnikov.

Pretekli teden pa je v intervjuju še en pomemben opozicijski voditelj Henrique Capriles pozval Madura in njegov notranji krog, naj odstopijo, preden uničijo svojo stranko in svojo državo. "Ne zanima jih, če Venezuela postane pokopališče, dokler lahko ostanejo v predsedniški palači Miraflores," je opozoril Capriles, ki podpira Guaidoja. "Kar doživljamo v Venezueli, je grozljivka. Venezuelce je spremenil v zombije," je še dodal. "Koliko časa še lahko to traja? Ne vem. Resnično, ne vem."

Več kot 50 držav je sicer že priznalo Guaidoja kot legitimnega začasnega voditelja države, odkar je januarja začel kampanjo, s katero je želel prisiliti Madura, naj odstopi. Glasno so ga podprle ZDA, Velika Britanija in večina latinskoameriških držav.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
30. 04. 2019 20.56
+1
Še dolga leta mu boste Venezuelci preklinjali grob kjer ga bodo zagrebli tega kvizlija Venezuele!
mr_green
30. 04. 2019 17.34
+1
Veseli me da je večini Slovencev jasno....da je ta ;lanek čista ameriška propaganda...amerom se pa res gre za ljudi ja....tako kot za njihove številne brezdomce ki umirajo na ulicah brez zdravstvene oskrbe....te ljudje so instinktivni morilci...
Ciymbalta
03. 04. 2019 20.18
+3
Kaj Američani so pozabili da so Rusi v Venezueli
Dragonball
03. 04. 2019 16.18
-5
Haloooo Mesec, vaš bratski socialistični raj se maje, bo morala skupina večnih študentov iz Roga, Metelkove in vaše stranke hitro intervenirat v podporo še ene napredne, razvite socialistične države delavcev in kmetov, ki zadnje cajte ekspresno ostaja brez delavcev in kmetov pa tudi vseh ostalih kadrov zgleda... Ne vem ne vem, očitno bo treba spet en megalomanski zid narest kot pred desetletji v Nemčiji da ne bo na koncu postala še Sahara bolj obljudena od tega vašega južnoameriškega levega paradiža
janez0606
03. 04. 2019 16.26
+4
Ja k se gre res za ljudi, kot se je šlo v Iraku, Afganistanu, Libiji,... Bolane ofce, sejni čudno da nas ozemajo na vsakem koraku. Me zanima kje bi bili slovencwljni ob sankcijah polovice sveta😁
Dragonball
03. 04. 2019 20.47
-1
Pa kaj imajo te islamske falirane kvazi države zdaj veze z Venezuelo? Kake sankcije neki, saj jih podpirajo največje in najmočnejše države na svetu od Rusije, Kitajske, Turčije, Irana...
Frane Šajn
30. 04. 2019 20.59
Ne otresaj te votle nevedne glave hlapče! ven letijo le še stokrat omlatene pleve !
Al83
03. 04. 2019 15.51
-4
Rusi in Kitajci bodo zganjal kažin po Južni Ameriki, ZDA naj pa milijonske "karavane" beguncov sprejemajo. Po moje se to ne bo zgodilo. Amerika v zadnjih 200 letih ni nobeni državi pustila, da se utika v njihovo hemisfero in močno dvomim, da bo zdaj kaj drugače.
Dragonball
03. 04. 2019 16.12
-4
Valda ne bojo, majo doma zadosti problemou...kinezi morajo masakrirat Tibetance in Ujgure, pjanci pa Sirce, Čečene, Čerkeze, Kozake, Ukrajince, Gruzijce itd.
Frane Šajn
30. 04. 2019 21.02
+1
No pa si pokazal podstrešje v svej veličini, če ti rečem vol bom nehote užalil nič hudega slutečo žival.
M_teorija
03. 04. 2019 15.43
+0
Guiado pravi, da naj se oblast že odloči. Sej ga bo uslišala, sam ne vem če mu bo to glih všeč!?
Al83
03. 04. 2019 15.40
-6
Komunistom so spet za lastne poraze krivi vsi drugi. Njbrš so Guaido in ZDA, ki so na drugem kontinentu, krivi za to, da je v državi z največjim zalogam nafte na svetu povprečen prebivalec izgubil po 20 kilogramov v času Mandure. Med tem se v ultraliberalnem San Francisku v bogati liberalski ograjeni soseski, ki je v 2016 volitvah volila 95% za Hilarij v bližini googlovega centra, liberalci zavzeto borijo proti izgradnji novega centra za brezdomce, za katerega so zbrali denar iz prostovoljnih prispevkov na gofundme. Kot z Mandurom in njegovo partijo je tudi s tem liberalci načelo naredite tako kot pravimo, in ne tako kot delamo.
Dragonball
03. 04. 2019 16.07
-4
Ja kaj pa si pričakoval, a je bila že kdaj v zgodovini levica kriva za katerikoli svoj neuspeh??? Ko ne bo več amerov in guaidoja bojo pa magari pande pa marsovce obtožil da pripravljajo teren za kontrarevolucijo
Frane Šajn
30. 04. 2019 21.04
No, brez podtikanja, ta praksa se je žal na desni že v prejšnjem mileniju globoko zasidrala.
Ate_ist
03. 04. 2019 14.54
+0
rusija se hitro uči; če pri libiji ni reagirala, v sirijo prišla leto za američani, je danes v venezueli pred američani. vse to nakazuje da se veliki imperializem zda ruši kot stari rim iz znotraj na ven
Dragonball
03. 04. 2019 16.10
-2
Ma dej dej, so oni še hujši imperialisti ko ameri, od vekomaj v sporu z usemi okrog sebe...pa ne razumem kašna ti je logika da eni državi rečeš da so imperialisti, v istem stavku pa hvališ največjo državo na svetu s 17 milijoni kvadratnih kilometrov ozemlja
Dragonball
03. 04. 2019 11.36
-4
Evo in to je pa socialistični raj katerega naša Levica tako vneto zagovarja in poveličuje, skratka totalen kolaps gospodarstva države z najvrčjimi zalogami nafte na svetu, enakost za vse(v bedi in revščini seveda), nacionalizacija vsega po spisku da lahko politična elita državno blagajno uporablja kot svojo denarnico, korupcija, cenzura, neprestamo zgovarjanje na druge in iskanje nekih zunanjih sovražnikov od amerike do marsovcev, skratka prava indija koromandija
PUTINOVI?
03. 04. 2019 13.33
+7
meeeeeeeeee beeeeeeeeeee meeeeeeeeee beeeeeeeeeeee....ajde znova beeeeeeee meeeeeeeee beeeeeeeeeee......
Thinc25
03. 04. 2019 11.33
+2
Najlaže se ga je znebiti tako, da sega kazensko preganja, podobno počnejo tudi pri nas...
alien8potnik
03. 04. 2019 11.30
+15
a naj se še jaz danes samookličem za predsednika slovenije? mi pahor ne paše. menim da bi bilo v slo manj revnih, če bi jaz bil tam ;)
Dragonball
03. 04. 2019 11.48
-7
Če bi si moral v Sloveniji folk brisat rit z golimi rokami ker ne bi bilo toaletnega papirja ti tega ne bi bilo treba narest ker bi Pahorja folk že zdavnaj v morje vrgel
aloalo
03. 04. 2019 19.32
lol pa slovennčki nismo spsobni ene normalne vlade sestavt ti boš pa pahorčka metal v vodo hahahahah seronja
Hellsrael
03. 04. 2019 10.40
+12
Tako kot so 'osvoboditelja katalonije' .... pravilno! Ze beseda SAMOOKLICANI dosti pove
Dragonball
03. 04. 2019 11.49
+1
Bedna primerjava, Katalonci niso izvajali represije nad nikomer, so je pa kar precej izvajale nad njimi španske oblasti
User300173
03. 04. 2019 10.25
+20
Opozicijski voditelj in predsednik Parlamenta? Guaido je navaden izdajalec in tuji podrepnik, ki se na tako visokem in odgovornem položaju proda tujcem. Koliko je držav, kjer je vodja opozicije predsednik Parlamenta? Če bi bil človek, bi odstopil s položaja in potem kritiziral in vse ostalo, kar gre poleg. Beda od človeka. Tudi v Sloveniji je podoben politik.
+1
Dragonball
03. 04. 2019 11.38
-4
Ne vidim nič slabega v temu da v taki bedi od venezuele nekdo podpira tuje, uspešnejše države in si želi njihove pomoči, hvala bogu da je temu tako, vsakdo z malo zdrave pameti bi naredil isto
Ka pa mislis
03. 04. 2019 10.24
+6
Cimprej ga prijeti in na javno razsvetljavo obesit
+3
Dragonball
03. 04. 2019 11.41
+0
To ne bo pomagalo javni razsvetljavi da bi pa čudežno začela delati, za to bo potrebno gor avtobusarja obesit
sagesse
03. 04. 2019 10.18
-1
Hmm slo socialisti,luzerji, kateri v lajfu niso ustvarili ničesar, kateri vetrijona državni sociali se ukvarjajo z svetovnimi problemi, palestino, venezuelo itd. So izrazito proti kapitalističnim državam, skupaj z slovenijo, toda nimajo nič proti pri uporabi kapitalističnih dobrin. Upam da uporabljajo ruske ali palestinske računalnike, telefone in se oblačijo v indijske halje domače proizvodnje. Luzerčki.. Samo v vednost, sem bil v venezueli pred in v času huga chaveza... Ko je bil demokratični socializem sovenezuelci živeli 100 x slabše in v strahu. Ker so nacionalizirali tuje investitorje so jim prve nabile sankcije skandinavske države.. Norveška in švedska.. Zda so danes edine, katere kupujejo venezuelsko nafto po tržnih cenah, medtem ko jo rusi kupujejo po 30% vrednosti in bogatijo partijsko in vojaško diktaturo...
Mauzahecmauzares
03. 04. 2019 11.20
-3
Malinha
03. 04. 2019 11.29
+1
Belo peščena plaža Indonezije, senčnik, iz kratkih hlač štrle bele kosmate noge, turistični Tutankamon, smehljaje mežika v mencajoče nožne prste. Mimo gre mladenič, ob pogledu na belo telo se mu dvigne v želodcu, turistični Tarzan tone v otroški sen, ko gre mladenič tretjič mimo stiska v žepu denarnico Tarzana kapitalizma, v bližnjem baru iz nje potegne denar, denarnico magnetnih kartic zlata zaluča v smeti, ki jo hip za tem jo prekrije porcija odpadne hrane iz kuhinje. Čez slabo uro mladenič sedi v baru, ob njem mladenka, pogled mu čarobno tone v nje žametne oči, srce tolče v sapniku, ne izdavi besede. V spremstvu dveh policistov mimo prisopihajo penasto besneče kratke hlače, popolnoma nepomembne, mladenka počasi stegne drobne prste v dlan mladeniča, nebo žari. V goščavju žvrgole drobne ptice.
Manandi
03. 04. 2019 09.52
+7
Poleg Slovenije zadnja mentalno pohabljena DRŽAVA...na svetu..
alien8potnik
03. 04. 2019 09.41
+24
guaido je za venezuelo nekaj takega kot šiškova varda za slovenijo. zavržen prevratnik. in - ameriški plačanec. venezuelo (in njeno nafto ter rudno bogastvo) bi potisnil v ameriške roke v imenu zasebnih koristi. kaj bolj bednega še ne.
Dragonball
03. 04. 2019 11.42
+2
Oja, je pa še nekaj bolj bednega - da gre avtobusar za prezidenta države
alien8potnik
03. 04. 2019 09.37
+31
kaj, ko bi raje napisali - več kot 140 držav guaidoja ni priznalo. ves čas pišete - več kot 50 držav ga je priznalo. katerih držav? ameriških in natovih podrepnikov. koga so priznali? nekoga, ki ni bil izvoljen v legalni in legitimni proceduri. se pravi, na volitvah. maduro je bil. s 67 procenti. kar priča o tem, da tam niti zdaleč ne gre za nikakršno diktaturo in prirejanje rezultatov. še več - mednarodni monitoring priznava, da je volilni sistem v venezueli eden najboljših na svetu. kako bedna je ta proameriška propaganda, ki izvaža državne prevrate (v imenu demokracije in človekovih pravic), kamor in kadar se jim zljubi. kjer je nafta, so pa sploh neverjetno aktivni. razsuli so že cel bližnji vzhod, zdaj bi še venezuelo. neverjetno. skratka, več kot 140 držav tega ameriškega plačanca in podtaknjenca ni priznalo. med njimi sta tudi rusija in kitajska. torej?
Dragonball
03. 04. 2019 11.53
+0
Alien se popolnoma strinjam, saj je še naša Levica rekla da je Venezuela čisti zakon in da so ljudje ijemno borbeni in iznajdlivi(npr. če za nekaj dni zmanjka kruha ali jajc pač jedo kaj drugega, npr. živali ki jih ukradejo v najbližjem živalskem vrtu...če jih je še kaj ostalo seveda)
sagesse
03. 04. 2019 09.31
-7
Ampak zanimivo, kako slovenske socialiste prav nič ne moti obubožani venezuelci. Vsi lažejo, celo slovenci živečiv venezueli lažejo v korist američanov.... Tele naše revolucionarje bi jaz poslal v venezuelo za kak mesec ali dva in bi do konca življenja izgubili pripadnost socializmu....
alien8potnik
03. 04. 2019 09.45
+14
ne bluzi. o čem ti govoriš? a američani rešujejo uboštvo venezuelcev? a res? potem naj najprej odnmrznejo 38 milijard dolarjev, ki so jih venezueli zamrznili. to je venezuelski denar. samo, ne bluzi, plz.
alien8potnik
03. 04. 2019 09.47
+12
aha, pol pa naj najprej afričane nahranijo. pa nehajo naj izkoriščat poceni delovno silo. ko so že tako dobri, ne?
Hasan
03. 04. 2019 10.50
+0
Trump naj prvo nahrani in omogoči zdravljenje američanom.
alien8potnik
03. 04. 2019 11.32
+0
Justiceiscoming81
03. 04. 2019 09.17
+35
Kere vi tuki klobasate 24ur... Guaida skoraj nihče ne podpira.... če bi bil tak junak ljudstva, se nebi v Caracas pripeljal z blindiranim vozilom obkroženim z varnostniki, ki so odstranjevali ljudi, ki so hoteli ta izgine iz Caracasa. Ta tip je samo orodje za ameriške imperialiste, da imajo razlog posredovati...
Dragonball
03. 04. 2019 11.44
+1
A avtobusar pa nima varnostnikov pa blindiranega avtomobila?