Tujina

Moskva: vmešavanje ZDA vodi v prelivanje krvi

Caracas, 24. 01. 2019 18.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Potem ko so številne države že podprle samooklicanega začasnega venezuelskega predsednika Juana Guaidója, Maduro pa je nato izgubil živce in ameriškim diplomatom ukazal odhod iz države, je vrh venezuelske vojske potrdil lojalnost sedanjemu predsedniku. Mednarodna skupnost je medtem razdeljena. Podporo Guaidóju je izrazila še Velika Britanija, Rusija pa je obsodila opozicijo in poudarila, da je edini legitimni voditelj Maduro.

Politična kriza v Venezueli se poglablja. Potem ko se je v sredo na poziv opozicije na ulicah glavnega mesta Caracas zbralo več tisoč ljudi, so protesti po do zdaj zbranih podatkih terjali že 16 smrtnih žrtev. Nasilje se je okrepilo predvsem v soseskah, ki so bile do zdaj znane kot "utrdbe Chavisma" (podporniki nekdanjega predsednika Huga Chaveza). Med demonstracijami je prišlo do kaosa, ko je več deset mladih blokiralo cesto skozi bogato četrt Altamira. Vojska je odgovorila s solzivcem in gumijastimi naboji.

Vladimir Padrino, venezuelski obrambni minister je medtem opozicijo, ZDA in njene zaveznike obtožil, da skušajo izvesti državni udar in tako vodilni stolček v državi spodnesti "edinemu legitimnemu predsedniku." 

Poveljnik obrambnih sil je tako pričakovano podprl obstoječega predsednika Nicolasa Madura in posvaril, da bi lahko v državi prišlo do državljanske vojne, kar naj bi bil po njegovih besedah hudodelni načrt opozicije. 

Venezuelski obrambni minister Vladimir Padrino je izrazil podporo Maduru.
Venezuelski obrambni minister Vladimir Padrino je izrazil podporo Maduru. FOTO: AP

"Tukaj smo zato, da se izognemo konfliktu med Venezuelci. Državljanska vojna, ne bo rešila težave Venezuele. Potreben je dialog," je v govoru dejal Padrino, sicer obkrožen z vrhom venezuelske vojske. 

"Mi, pripadniki oboroženih sil, dobro poznamo posledice vojne ... Samo če pogledamo v zgodovino človeštva, ko je na milijone ljudi izgubilo svoje življenje. Vemo, kako hudo je," je še dodal Padrino. 

Kot meni minister, je razglasitev Juana Guaidója kot začasnega predsednika sramotna in smešna ter bo le sprožila val nepotrebnega prelivanja krvi. Kot meni sam, opozicija ogroža suverenost in neodvisnost države. 

"Naj živi Chavez in naj prosperira naša država," je zaključil Padrino.

Analitiki sicer že dolgo trdijo, da je preživetje Madura odvisno od podpore vojske, ki jo je v preteklosti bogato nagradil z visokimi položaji v vladi in v državni naftni družbi PDVSA. Vendar ni jasno, kako trdna je ta podpora. Guaidó in nacionalna skupščina so poskusili vojsko pridobiti na svojo stran, med drugim so ponudili amnestijo pripadnikom oboroženih sil, ki bi se uprli Maduru. Ta teden so oblasti aretirale okoli 27 državnih policistov, ki so poskušali sprožiti upor proti Maduru.

Protesti v državi se nadaljujejo.
Protesti v državi se nadaljujejo. FOTO: AP

Rusija ostro obsodila venezuelsko opozicijo, Velika Britanija podprla Guaidója

Rusija je medtem ostro obsodila nekatere države, ki so že podprle venezuelskega opozicijskega voditelja, potem ko se je ta razglasil za začasnega predsednika države. Kot meni Rusija, naj bi tako na nelegitimen način izpodrinili Madura.

Moskva je ob tem opozorila, da se tako krši mednarodno pravo in da trenutno stanje vodi neposredno v prelivanje krvi. Rusija vidi Venezuelo kot ključno partnerico v regiji. Posodili so ji že na milijarde denarnih sredstev in podprli naftno industrijo ter vojsko. Rusija naj bi v tej južnoameriški državi izvajala tudi vojaške vaje.

"Venezuela je dežela osvoboditeljev. Mi se ne bomo predali," je dejal Maduro.
"Venezuela je dežela osvoboditeljev. Mi se ne bomo predali," je dejal Maduro. FOTO: AP

Guaidója je sicer med prvimi podprl ameriški predsednik Donald Trump in k podobnemu ravnanju pozval tudi ostale države. Na manever ZDA je aktualni venezuelski predsednik odgovoril z ultimatom, da morajo ameriški diplomati v roku 72 ur zapustiti državo in ob tem napovedal, da z Washingtonom prekinja vse obstoječe diplomatske in politične vezi. 

 "Ne moremo sprejeti invazivne politike imperija, kot so Združene države Amerike," je v sredo dejal pred množico. "Venezuela je dežela osvoboditeljev. Mi se ne bomo predali."

Guaidója je medtem podprla večina južnoameriških držav, vključno z Brazilijo, Argentino, Perujem, Kolumbijo in Čilom. Podprli pa so ga tudi v Kanadi in Veliki Britaniji. 

Številni Venezuelci so naveličani pomanjkanja, ki ga trpijo vse od začetka gospodarske krize in zahtevajo spremembe.
Številni Venezuelci so naveličani pomanjkanja, ki ga trpijo vse od začetka gospodarske krize in zahtevajo spremembe. FOTO: AP

'Moj brat Maduro! Drži se!'

Evropska unija na drugi strani ni uradno podprla razglasitve Guaidója kot začasnega predsednika Venezuele. Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federica Mogherini je v sredo zvečer sporočila, da EU podpira demokracijo v Venezueli in poziva k svobodnim in poštenim volitvam v državi. Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani pa je na Twitterju zapisal, da je že govoril z Guaidójem in da bo parlament prihodnji teden podal odločitev glede Venezuele. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ruski podpori Maduru pa so se pridružili v Mehiki, Boliviji, na Kubi in med drugim tudi v Turčiji. "Moj brat Maduro! Drži se, mi smo s teboj," je zapisal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan

Kitajska, ki je sicer velik investitor v Venezueli, pa je le sporočila, da se ne strinja z nikakršnim zunanjim vpletanjem v notranjepolitične zadeve države. 

Padrino je razglasitev Guaidója kot začasnega predsednika države označil za "smešno".
Padrino je razglasitev Guaidója kot začasnega predsednika države označil za "smešno". FOTO: AP

Slovenija izrazila zaskrbljenost 

Tudi Slovenija se je pridružila pozivom, da je treba vsem prebivalcem Venezuele zagotoviti državljanske pravice in svoboščine, vključno s pravico do mirnega zborovanja, svobodne izbire svojih voditeljev ter odločanja o svoji prihodnosti. "Nasilje je nedopustno in ne predstavlja rešitve iz nastalih razmer," so zapisali v sporočilu za javnost.

Pridružili so se tudi pozivom k takojšnjemu začetku političnega procesa, ki bo vodil k svobodnim in poštenim volitvam ter ponovni vzpostavitvi demokracije in vladavine prava, v skladu z ustavnim redom.

Slovenija je izrazila tudi solidarnost z Venezuelci, ki se že dalj časa soočajo s težkimi socialnimi in humanitarnimi razmerami. Posebno skrb bo še naprej posvečala položaju slovenskih državljanov in pripadnikov slovenske skupnosti v Venezueli, so še dodali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (92)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

morituri
28. 01. 2019 08.47
+1
Slabše kot je zdaj itak ne more biti tudi, če bi se vmešala Amerika. Venezuela ni Libija, v Libiji so živeli boljše.
?AKAL
25. 01. 2019 12.04
+2
Rusija je dvolična v Siriji ko oni vodijo boj je v redu v Venezueli, ki se bori narod pa ni vredu komunizem je z komunisti
Salamandros
25. 01. 2019 15.33
+2
Nauči se uporabljati S, Z potem pa pametuj :D
morituri
28. 01. 2019 08.51
-3
Po moje se Rusija samo boji, da se ji bo zgodil narod, isto tudi Kitajska, ker tam še je vedno komunizem, ki izumira.
foxterier
28. 11. 2019 15.31
+2
kdo se bori v Siriji in kdo v Venezueli?? Še malo razmisli poguglaj, potem se še enkat javi! Bo šlo?
Razumnež
25. 01. 2019 09.20
+1
Legitimni predsednika sta tudi Asad in Kim, ki sta podedovala tron od očkata, pa legitimno je bil izvoljen tudi Dolfe. Če je nekaj legitimno pa še ne pomeni, da je dobro za ljudi. Aja saj res, v S.Koreji, pa na Kitajskem pa praktično povsod, kjer so na oblasti "revolucionarni socialisti" nihče ne protestira.... ampak ne zato, ker bi jim bilo lepo. V Venezueli bo pa kmalu tudi raj, kjer se ne bo smelo več protestirati. Samo počakati je potrebno in pospraviti "napačno" misleče.
dragan krstic
27. 01. 2019 09.02
+1
Saj je Slovenija tudi na tej poti. Vsak ki bo kritiziral levakarje bo kaznovan. Uveden bo spet 133. člen KZ YU za sovražni govor.
samuray1
25. 01. 2019 07.56
+6
NATO svojat si je privoščila obilno party-pojedino . Zahodnjaški NATO krvoloki in rablji so dobesedno že izropali skladišče sveže krvi nedolžnih Sirijcev. Zanimivo pa je da si isti protagonisti bojijo lotit konzumiranja Ruske krvi iz izkušenj jim nemških,ker po konzumiranju iste pacienti hitro izgubijo željo po njej in s časom zaživijo kot normalni ljudje. Zato Nemci že 70 let nimajo nobene želje po hegemoniji in kolonizaciji šibkejših.
ChampionsLeague17
24. 01. 2019 22.27
+1
Hudič NATO najprej "da" ..potem pa vzame nazaj z obrestmi ..
ChampionsLeague17
24. 01. 2019 22.25
+6
države ki so v NATO so sužnji ameriki in podpirajo širitev zla po svetu.. ampak bog bo premagal in kaznoval te države na koncu ..
ChampionsLeague17
24. 01. 2019 22.25
-4
Bojan Lovinj
24. 01. 2019 22.20
+4
zakaj se je treba v vsakogar vtikat.... nej delajo kokr jim paše
Neutrino
24. 01. 2019 22.15
+14
V Libiji so ZDA uvedle demokracijo, oeöred njo ni bilo lakote, elektrika in zdravstvo ter nafta in seveda bencin so bili zastonj, vlagalo se je v razvoj in gradilo nove infrastrukture, bil je mir. Sedaj imajo ameriško vodeno upravo, korupcijo, nemogoče življenske razmere. Isto v Siriji, Asada so hoteli kot Gadafija uniciti pa je bil dec pameten in sklenil pakt z Rusi, zato se je Trumpu mudilo umikati svoje vojake. CIA in NSA že mesece izvajata oblikovanje podpornikov v Venezueli, podporo pa nudiji pa preko črnega trga z orožjem, v drugi fazi pa bodo zda v imenu demokracije vodile odkrit napad
brezimenomir
24. 01. 2019 21.37
-8
"Problem socializma postane, ko zmanjka tujega denarja" (M. Thatcher)
Krta?a 21
24. 01. 2019 21.46
+13
Tudi kapitalizem ima ta problem? Kaj pa zdaj?
obamafix
24. 01. 2019 21.49
+22
"ja zato morejo angleži kolonizirat in pokrast pol sveta da lahko njihova kraljevska demokracija preživi" (Jože J. Kranjc)
jan.k94
24. 01. 2019 21.49
-11
A vseeno boljše kapitalistični denar, kot pa socialistična revščina
brezimenomir
24. 01. 2019 21.57
-8
obamafix
24. 01. 2019 21.58
+16
kaj to misliš kapitalističnih 680 eu na mesec za delovno silo?ostalih 10 % pa od 5000eu pa do sky is limit...
obamafix
24. 01. 2019 22.02
+17
socializem bo vedno trn v peti bogatašem,ker potem bi moral pravično porazdelit denar ki ga nekdo služi...zdej pa nekdo ki dela nekomu miljone dobi 680 eu pa še perejo vas kako firme ne laufajo.kako smo lahko v socializmu naredili hiše in nismo imeli socilale ,klošarije,kriminala,najemni za stanovanje sploh poznali nismo.
brezimenomir
24. 01. 2019 22.05
+0
V Venezueli niti "n venezuelskih bolivarjev, kjer n konvergira proti neskončno" ne zadošča, ker ni kaj kupiti, ker so police trgovin prazne
jan.k94
24. 01. 2019 21.37
+0
Kaj pa lahko ljudje še izgubijo, ni zaposlitev, ni služb, ni denarja, težko življenje,množične migracije, stanje v vrsti za hrano, in ostalimi dobrinami. Skrajni čas da so se uprli vladajoči eliti in le da bi jo pospravili iz obstali....
Krta?a 21
24. 01. 2019 21.50
+3
Ni čist tko. Na netu poišči Empire files kjer ti bo vse skup predstavljeno v bolj normalni luči.
Krta?a 21
24. 01. 2019 21.26
+16
Smo vsi slišali trumpa kako je podprl nelegitimno opozicijo nepodprto s strani naroda ja? Torej se je trump aktivno vmešal v notranjo politiko suverene države. Proti zda bo treba torej uvesti svetovne sankcije.
BUONcaffee
24. 01. 2019 21.17
-2
Imam občutek, da bo Maduro zelooo slabo končal. Sicer vojaški minister mu je zvest, ker ima privilegije, a vojaki mislim da ne najbolj. Minister v vojski je kot kaplja v morje.
FAUSTOS1
24. 01. 2019 21.17
+12
dejstvo ,ko se začnejo umešati zda teče kri-zda interesira le nafta-zakaj mednarodne organizacije ne pomagajo za miren prehod v demokracijo -tukaj bo v kratkem državljanska vojna profit zda prvo bodo prodali orožje opoziciji nato zahtevali ,da njihove naftne družbe poceni črpajo nafto-izgubili bodo ljudje
BUONcaffee
24. 01. 2019 21.12
-7
Tu en spodaj podpira diktatorja Madura.
BUONcaffee
24. 01. 2019 20.59
-17
ZDA dovolj blizu da posredujejo v Venezueli in preprečijo najhuje.
obamafix
24. 01. 2019 21.06
+14
ChampionsLeague17
24. 01. 2019 22.29
+2
rus bo s koso prišel nad ameriko ce se bodo zajebava prevec
BUONcaffee
24. 01. 2019 20.57
-21
Naj posreduje Ameriška vojska.
obamafix
24. 01. 2019 21.06
+14
BUONcaffee
24. 01. 2019 20.55
-3
Maduro uničil državo do konca. Upajmo da jo ne bo uničeval tudi z vojsko.
obamafix
24. 01. 2019 21.07
+8
BUONcaffee
24. 01. 2019 20.50
-12
Vsak dan zapusti Venezuelo milijon ljudi zaradi revščine in bede. Za nekatere je Venezuela raj na našem planetu. Kaj še čakajo, naj gredo tam.
obamafix
24. 01. 2019 21.08
+10
vsak dan beži na mijone ljudi iz sirije,afganistana in iraka nekteri celo k nam...pa ne menda zato ker so američani tam...
BUONcaffee
24. 01. 2019 20.46
-13
Juan bo uvedel demokracijo, stabilno državo in močno gospodarstvo. Le tako se bo ustavil begunski val.
obamafix
24. 01. 2019 21.08
+10
obamafix
24. 01. 2019 20.46
+16
a tale Guaido tudi čokolado prodaja...