Tujina

Venezuelci bijejo bitko za spremembo oblasti

Caracas, 30. 04. 2019 14.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.V. / D.F. / N.P.
Komentarji
487

V Venezueli poteka operacija Svoboda, kot jo je poimenoval samooklicani začasni predsednik Venezuele Juan Guaido, ki želi odstop Nicolasa Madure. Prišlo je do spopadov med podporniki Guaidoja in Madura, med drugim je zaokrožil tudi video oklepnika, ki je zapeljal v množico ljudi. V bolnišnico so odpeljali 52 ljudi.

Guaido je nagovor posnel na letališču v Caracasu.
Guaido je nagovor posnel na letališču v Caracasu. FOTO: AP

"Danes so se pogumni vojaki, pogumni patrioti, pogumni ljudje, ki podpirajo ustavo, odzvali na naš poziv," je dejal Juan Guaido v videu, posnetem na vojaškem letališču v Caracasu, ki so ga objavili na družbenih omrežjih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob njem so bili na posnetku še opozicijski politiki Leopoldo Lopez in pripadniki oboroženih sil. "Prebivalci Venezuele so zagnali konec uzurpacije," je še tvitnil. "Trenutno se srečujem z glavnimi vojaškimi enotami oboroženih sil, s čimer začenjamo zadnjo fazo operacije Svoboda," je pojasnil. Ob tem je pozval tudi druge vojaške enote v državi, naj se mu pridružijo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lopez, ki je bil v hišnem priporu od leta 2017, je danes na Twitterju zapisal, da ga je iz pripora na pobudo Guaidoja rešila vojska, ter pozval Venezuelce, naj se zberejo na ulicah na mirnih protestih.

Režim Madura sicer trdi, da se je Guaidoju pridružila le manjša skupina vojakov. "Pozivamo ljudstvo, naj ostanejo v visoki pripravljenosti ter skupaj s sijajnimi oboroženimi silami obranijo poskus državnega udara in ohranijo mir," je na Twitterju zapisal minister za komunikacijo Jorge Rodriguez

Pogajanja ne potekajo

Predstavnik Juana Guaidoja je za CNN povedal, da pogovori med Madurom in opozicijo ne potekajo. "Edino, o čemer bi se lahko pogajali, je to, kdaj bo Maduro odšel. Dan, uro in kako," je zatrdil Carlos Vecchio

Trdi, da ima Guaido podporo srednjih in nižjih činov ter da tisti na vrhu ostajajo z Madurom. 

Kaj se je dogajalo?

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kljub pozivom z mnogih strani ni bilo videti, da bi operacija za odstavitev Madura potekala mirno, saj je po družbenih omrežjih zaokrožil posnetek, v katerem je videti, kako oklepnik zapelje v množico ljudi. Predsednik Maduro sicer trdi, da je situacija pod nadzorom in da ga vse garnizije vojske še vedno podpirajo.

V spopadih z opozicijo je bil ustreljen vojaški polkovnik, kar je preko Twitterja sporočil obrambni minister Venezuele Vladimir Padrino

Protestniki so se odpravili proti predsedniški palači Miraflores, čeprav je Guaido trdil, da to ni njihov cilj.

CNN poroča, da je zdravniško pomoč v bolnišnici v Caracasu poiskalo 52 ljudi. 32 jih je utrpelo poškodbe zaradi gumijastih nabojev, 16 jih je prejelo hude udarce, ena oseba je bila ustreljena, trije pa so v bolnišnico morali zaradi težav z dihanjem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot poroča spletni monitor NetBlocks.org, so venezuelske oblasti ob zaostrovanju krize delno omejile dostop do socialnih omrežij na teritoriju države. Potem ko je CNN predvajal posnetek oklepnika, ki je zapeljal v množico ljudi, so oblasti blokirale dostop do programa. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Situacijo spremljajo po vsem svetu 

Podporo nacionalni skupščini in Guaidoju je izrazil Trumpov svetovalec za državno varnost John Bolton, ki je venezuelskega obrambnega ministra Lopeza pozval, naj stopi na stran pučistov. Tudi ameriški podpredsednik Mike Pence je tvitnil, da ZDA podpirajo operacijo Libertad (Svoboda).

Svetovalec za državno varnost ZDA John Bolton je na tiskovni konferenci poudaril, da situacije v Venezueli ne označujejo za državni udar, saj Guaidoja priznavajo za legitimnega predsednika države in ima zato vso pravico, da prevzame nadzor nad vojsko. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Svojo podporo puču, ljudem v Venezueli in svobodi je tvitnil tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je dejal, da podrobno spremlja dogajanje. 

Tudi brazilski skrajno desni predsednik Jair Bolsonaro je tvitnil svojo podporo Guaidoju in "svobodi Venezuelcev". Že vseskozi ga podpirata tudi Kolumbija in Ekvador. 

Situacijo budno spremljajo tudi v Kremlju, kjer se je ruski predsednik Vladimir Putin sestal s svojimi vojaškimi in varnostnimi svetovalci. Podporo Maduru je sicer že izrazil bolivijski predsednik Evo Morales, ki opozarja, da za poskusom puča stojijo Združene države Amerike.

Guaido je ljudem obljubil začasno vlado in razpis demokratičnih volitev. Današnji puč je njegov najbolj drzen in odločen poskus do zdaj, da zruši Madura.

Predstavnica španske vlade Isabel Celaá je sporočila, da vojaškega puča ne podpirajo, prav tako pa je posvarila pred prelivanjem krvi in pozvala k mirnemu reševanju situacije. 

Generalni sekretar Združenih narodov António Guterres po besedah tiskovnega predstavnika ZN Stephane Dujarric situacijo v Venezueli opazuje zaskrbljeno in pozorno. Vse strani, vpletene v konflikt, pozivajo, da ostanejo mirni in se vzdržijo nasilja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Turški in kubanski zunanji minister Mevlut Cavusoglu ter Bruno Rodriguez Parrilla sta obsodila nasilni puč in dodala, da ima Maduro vso njihovo podporo. 

Ministrstvo za zunanje zadeve RS odsvetuje kakršnakoli potovanja v državo. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (487)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dragan krstic
01. 05. 2019 11.36
+1
Mladina 14. 6. 2006 o venezuelski "nafti":če bo svet odvisen od težke nafte, bomo sicer lahko na novo asfaltirali vse ceste samo bencina ne bomo imeli dovolj da bi se po njih lahko vozili. Rdeči guruji komentiranja Comanche, VolkBrenin, Missasolemnis naj vam gre enkrat v vaše buče da ZDA in ostali imperialisti ne potrebujejo venezuelskega bitumena.
BUONcaffee
01. 05. 2019 10.37
+0
Kaka vojska na Tomosih?????
BUONcaffee
01. 05. 2019 10.32
+0
To je vaš socializem, nasilje in nič drugega.
dragan krstic
01. 05. 2019 10.38
+0
dragan krstic
01. 05. 2019 10.22
+0
Rdeči brezveznjakoviči ki brez osnovnega znanja o kvaliteti venezuelske nafte pisunčkate čez ZDA in ostale imperialiste se najprej pozanimajte katere države, ki mejijo na ZDA imajo te nafte v izobilju. Ta težka nafta ni tako vabljiva za imperialiste kot menite vi, rdeči pisunčki. Kar je pa najpomembneje je to, da so venezuelski stroovnjaki za črpanje nafte, pa tudi delavci zaradi slabih plač pobrali šila in kopita ter odšli delat na naftna polja imperialistov kjer so bolje plačani in cenjeni. Podobnost z dogajanjem v Sloveniji je zgolj naključna. V Sloveniji ostajate vi FDV strokovnjaki ker vas imperialisti ne rabijo.
Aleks Bass
01. 05. 2019 09.14
+0
kako? pa je komunizem ja tako fajni
NoviceResnice
01. 05. 2019 08.54
+0
komunizem, socializem in komunizem kot družbena in gospodarska ureditev so povsod zmagali na svetu ???? (Kitajska pač to ni v realnosti, npr. tudi Huawei ni družbepolitična skupnost), in vedno so državo z vojsko BRANILI PRED SVOJIM NARODOM........ in eni pri nas še kr sanjajo..... prodajajo bučke za 3000 eur na mesec butalčkom......
jaskapaska
01. 05. 2019 08.37
-2
Kaj bi Trump nasel kakega slovenskega Gajdota, da odstavi Pahorja?
Al83
01. 05. 2019 08.02
+5
Socijalisti majo tako radi delavski sloj in reveže, da po njih s tanki in oklepniki gazijo, če začnejo razmišljati narobe.
helter skelter
01. 05. 2019 07.31
-7
ali to po ljudeh s tanki vozi venezuelska madurova vojska ali putinovi specialci, ki so prišli pomagat branit komunistično diktaturo?
matej1111
01. 05. 2019 07.03
+0
Za Venezuleo me boli kita. Skrbi pa me za naše skrajne levičarje. Ste vredu? Preživeli noč?
Zmaga Ukrajini ..
30. 04. 2019 21.59
-5
Naj zmaga Maduro! VEN S KAVBOJCI, GUAIDOJEM in NAŠIMI SVEČKARJI.
Al83
01. 05. 2019 08.08
-2
KAVBOJCI, GAUDI IN NAŠI SVEČKARJI NISO ZAVOZILI VENEZUELE, KLJUB TEMU, DA IMAJO NAJVEČJE ZALOGE NAFTE NA SVETU. MISLIM ŠE MOHAMEDOVCI SO POGRUNTAL KAKO OD NAFTE PROFITIRAT, PA IMAJO POVPREČNI IQ V NIŽJIH OSEMDESETIH.
Al83
01. 05. 2019 08.10
-3
IMETI NAJVEČJE ZALOGE NEČESA, NA KAR CEL SVET FUNKCIJONERA, PA VSEENO BANKROTIRAT. TEGA STE SAMO SOCIJALISTI SPOSOBNI.
Al83
01. 05. 2019 08.12
+0
PETLETNIK, KI NA ULICI PRODAJA LIMONADO IMA VEČ ZNANJA EKONOMIJE OD POVPREČNEGA SOCIJALISTA
Grunf TNT
01. 05. 2019 08.57
+2
Seveda. Ampak Arabci so daleč od ZDA pa še tam jim jenkiji kradejo profit, tukaj so pa blokirali drzavo zaradi keaje profita....
BUONcaffee
30. 04. 2019 21.59
-1
Sem mislil, da imajo dirko z motorji.
PUTINOVI?
30. 04. 2019 21.58
+0
zaenkrat se je vse umirilo v caracesu odmeva muzik in folk fešta...maduro na peci kup svinje in potalaj kamijone pive da se narod naje in napije namesto da nardijo državno vojno...
BUONcaffee
30. 04. 2019 21.57
-6
Rusi so vplivali na to, da je Maduro poslal vojsko nad ljudi. Noben ne ve za kaj se gre. Baje, da Maduro želi napasti ZDA.
Brakedirt
30. 04. 2019 21.59
-1
BožjiSvetovalecPolde
30. 04. 2019 21.57
-3
Luka Mesec, Ivan Serpentišek Šarec in Maduro so najboljši DUO
Malinha
30. 04. 2019 21.57
+6
mjMOON, še tri minute, pa boš lahko ugasnil svoj javni slavospev jokanja. Ostala ti bo le tvoja narcisoidnost. Dobra in zvesta prijateljica.
Zmaga Ukrajini ..
30. 04. 2019 21.57
-3
Reši nas bog kuge, svečkarjev in kavbojcev.
marker1
30. 04. 2019 21.59
+3
Anti SdS
30. 04. 2019 21.56
+1
Stonickni s svojo miniaturno združbo pa ne morejo brez Šarca tudi v članku o tuji državi. Bolano je bolano in bo tudi ostalo
BožjiSvetovalecPolde
30. 04. 2019 21.59
+3
Srebrnibreg so ti zaklenili prejšni račun ? haahahaha
BUONcaffee
30. 04. 2019 21.56
-5
Putin je kriv za vse to.
natolcevanjenapolno
30. 04. 2019 21.55
+6
operacija MMF krediti in ameriška kraja nafte...