Tujina

Guaidojevega namestnika odpeljali skupaj z avtomobilom

Caracas, 09. 05. 2019 10.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.V. / STA
Komentarji
4

Pripadniki venezuelske obveščevalne agencije Sebin so aretirali podpredsednika venezuelskega parlamenta Edgarja Zambrano. V vojaško bazo so ga odpeljali skupaj z njegovim avtomobilom.

Edgar Zambrano je na seznamu opozicijskih politikov, ki jih je vrhovno sodišče ukazalo aretirati, ker so bili pretekli teden pobudniki neuspelega poskusa prevzema oblasti oziroma vojaške vstaje proti predsedniku Nicolasu Maduru. Aretacijo je potrdil Guaido na Twitterju. Zambrano so odpeljali v vojašnico v Caracasu skupaj z njegovim avtomobilom, v katerega se je zaklenil.

Zambranu (levo) je ustavodajna skupščina v torek odvzeli poslansko imuniteto.
Zambranu (levo) je ustavodajna skupščina v torek odvzeli poslansko imuniteto. FOTO: AP

Ustavodajna skupščina, ki je zvesta Maduru, je v torek Zambranu in šestim opozicijskim poslancem odvzela imuniteto, pred tem pa jih je vrhovno sodišče obtožilo zarote, upora in izdaje. V sredo je sodišče šesterici dodalo še tri imena.

Podpredsednik ZDA Mike Pence je v sredo vrhovnim sodnikom Venezuele zagrozil s sankcijami, če bodo še naprej politično orodje Madura. Pence je tudi sporočil, da so sankcije proti generalu Manuelu Figueri, ki je podprl Guaidoja, odpravili.

Predsednik vrhovnega sodišča Venezuele Maikel Moreno je ZDA obtožil poskusa manipulacije sodnega sistema za netenje državnega udara.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Eskalacija napetosti s Kolumbijo

Kolumbijsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je okoli 30 venezuelskih vojakov vdrlo na kolumbijsko ozemlje. Po navedbah ministrstva so venezuelske sile na severovzhodu Kolumbije prišle 200 metrov čez mejo med državama, na kolumbijskem ozemlju pa so ostale kakih 20 minut. Venezuelski vojaki so se umaknili, potem ko je na območje prispel kolumbijski helikopter z oboroženimi vojaki.

V Bogoti trdijo, da je 30 venezuelskih vojakov prestopilo medržavno mejo.
V Bogoti trdijo, da je 30 venezuelskih vojakov prestopilo medržavno mejo. FOTO:

Maduro je po opozorilu kolumbijskega ministrstva posvaril pred "vojaško eskalacijo" s Kolumbijo. "Gre za eskalacijo stališč, ki bi lahko vodila v vojaško eskalacijo na meji," je dejal v govoru pred svojimi privrženci. Dodal je, da je vse del ameriškega imperialističnega načrta.

Odnosi med Venezuelo in Kolumbijo so napeti že od leta 2017, ko je Bogota začela opozarjati na veliko breme zaradi beguncev iz gospodarsko sesute sosednje Venezuele. Venezuela je februarja prekinila diplomatske odnose s Kolumbijo, ker je ta skupaj z okoli 50 državami priznala Juana Guaidoja za začasnega venezuelskega predsednika.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rudar
09. 05. 2019 11.59
+1
Kakšen je pa odziv levice?
samuray1
09. 05. 2019 14.40
+0
Če že sprašuješ,tudi princa teme bi lahko odpeljal.
bohinj je zakon
09. 05. 2019 11.38
+11
Tako se dela...........že prej bi morali
DeBill
09. 05. 2019 11.33
+17
pa kaj se je amerom čisto snelo. pa unmu nasilnemu kre tenu pencu. grozi vrhovnim sodnikom neodvisne države. pa kaj je popolnoma nor? zakaj ne grozi kitajskim al pa indijskim sodnikom? pa predvsem savdskim sodnikom. tam je pa tiho kot rit.beseda zda je popolnoma nerelevantna laž nekega nasilneža.