Tujina

Venezuelske oblasti trdijo, da so preprečile poskus puča

Caracas, 27. 06. 2019 08.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / M.S.
Komentarji
5

Venezuelske oblasti so sporočile, da so preprečile poskus državnega udara, v katerem naj bi skušala opozicija ob podpori ZDA, Kolumbije in Čila umoriti predsednika Nicolasa Madura. Namesto njega naj bi na položaj postavili nekdanjega obrambnega ministra Raula Baduela, ki je v zaporu. Opozicija je obtožbe označila za izmišljotino.

Venezuelski minister za komunikacije Jorge Rodriguez je povedal, da je načrt vključeval upokojene in aktivne vojaške uradnike, izvesti pa naj bi ga nameravali z nedelje na ponedeljek.

"Bili smo na vseh srečanjih, na katerih so načrtovali državni udar," je še pojasnil. S tem je nakazal, da so se vladni ovaduhi infiltrirali med načrtovalce udara. Najmanj šest načrtovalcev so aretirali, je povedal Rodriguez. Med aretiranimi je tudi poročnik Carlos Saavedra, ki je po Rodriguezovih besedah priznal poskus puča. V priznanju naj bi povedal, da so načrtovali zavzetje treh vojaških oporišč.

Načrtovali naj bi tudi umor predsednika Nicolasa Madura, njegove soproge in več uradnikov, je sporočila vlada. Predsednik Venezuele je povedal zgolj, da naj bi umore izvršila "izraelska skupina". Ob tem je posvaril, da bo "neusmiljen v revolucionarni protiofenzivi proti poskusu fašističnega udara". Poudaril je, da je vpletenost kolumbijskega predsednika Ivana Duqueja "očitna".

Po besedah venezuelskega minstra za komunikacije Jorgea Rodrigueza je želela opozicija umoriti predsednika Nicolasa Madura.
Po besedah venezuelskega minstra za komunikacije Jorgea Rodrigueza je želela opozicija umoriti predsednika Nicolasa Madura. FOTO: AP

Venezuelski minister je že pred tem Duqueja obtožil načrtovanja udara in umorov. Poleg tega naj bi kolumbijski predsednik k sodelovanju pri načrtu pridobil predsednika Čila Sebastiana Pinero in svetovalca Bele hiše za nacionalno varnost Johna Boltona.

Kolumbijski zunanji minister Carlos Holmes Trujillo je v odzivu poudaril zgolj, da bo njegova država v Venezueli še naprej delovala s političnimi in diplomatskimi sredstvi. Samih obtožb sicer ni omenil. Vodjo opozicije Juana Guaidoja pa je Rodriguez obtožil načrtovanja "pokola".

Samooklicani začasni predsednik Venezuele je v odzivu te obtožbe označil za izmišljotino. Guaido, ki ga je kot začasnega predsednika priznalo več kot 50 držav, je poudaril, da bo pripadnike vojske še naprej pozival, naj se odrečejo Maduru.

Opozicija na čelu s Juanom Guaidojem je obtožbe označila za izmišljotino.
Opozicija na čelu s Juanom Guaidojem je obtožbe označila za izmišljotino. FOTO: AP

Rodriguez je poleg tega nekdanjega vodjo obveščevalcev pod Madurom Christopherja Figuero, ki je prebegnil v ZDA, obtožil, da je skušal pridobiti več sto tisoč dolarjev za aprilski poskus puča proti Maduru. Izkazalo se je, da je Figuera plačanec, je povedal minister.

Venezuelski režim opozicijo pod vodstvom Guaidoja namreč obtožuje, da je skušala državni udar izvesti že 30. aprila. Tedaj je uspelo Guaidoju na svojo stran pridobiti zgolj okoli 30 pripadnikov vojske. Poskusa puča so obtožili 17 ljudi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
27. 06. 2019 15.01
-2
Pomembno je samo to - da čim manj državljanov odide iz države!
velikizmaj
27. 06. 2019 12.38
+4
Gujedek je še na prostosti? Seveda bo vse te govorice zanikal tako kot mu to deregirajo strici(murikanci) iz ozadja
kakafonijaprava
27. 06. 2019 12.15
+2
podgana Guiado že sedi, sam vprašam!
Pozitiven
27. 06. 2019 09.44
-1
Levica je že izrazila vso podporo Moduri. 🏅🏅🏅🏅🏅🏅🏅🏅
obamafix
27. 06. 2019 10.53
+1