Tujina

Verhofstadt: Dogovor o brexitu ne bo potrjen brez irskega varovala

Bruselj, 24. 01. 2019 16.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.S. / STA
Komentarji
3

Evropski parlament ne bo potrdil dogovora o brexitu med Evropsko unijo in Veliko Britanijo, če v njem ne bo varovala za preprečitev trde meje na irskem otoku, je povedal glavni pogajalec za brexit v parlamentu Guy Verhofstadt. Ta meja je v preteklosti povzročila dolgoletno krvavo morijo in zahtevala mnogo življenj, pa poudarja irska ministrica za evropske zadeve Helen McEntee.

"Dogovor je pravičen in se o njem ni mogoče znova pogajati," je dejal Guy Verhofstadt po srečanju skupine evropskih poslancev, pristojnih za pogajanja o brexitu. "To še posebej velja za varovalo," je poudaril. 

"Brez takšnega varovala Evropski parlament ne bo potrdil izstopnega sporazuma," je še izpostavil. 

"Dogovor je pravičen in se o njem ni mogoče znova pogajati," je dejal Guy Verhofstadt.
"Dogovor je pravičen in se o njem ni mogoče znova pogajati," je dejal Guy Verhofstadt. FOTO: AP

Varovalo v primeru, da ne bo ustrezne rešitve v pogajanjih o sporazumu o prihodnjih odnosih, predvideva vzpostavitev enotnega carinskega območja EU in Združenega kraljestva ter veljavnost nekaterih pravil notranjega trga za Severno Irsko. Z njim se želita EU in britanska vlada izogniti trdi meji med Severno Irsko in Irsko.

To varovalo velja za enega glavnih razlogov za nedavno zavrnitev ločitvenega sporazuma z EU v britanskem parlamentu. Za britanske poslance je sporno, ker ne omogoča osvoboditve od Bruslja, kar je bil eden glavnih motivov pobudnikov brexita.

"Dovolj življenj je že ugasnilo, dovolj je bilo bolečine" 

Bruselj opozarja, da brexit brez dogovora pomeni vnovično uvedbo državne meje med sosedama. Ta bi lahko zamajala gospodarstvo in ogrozila podpisan mirovni sporazum med Irsko in Združenim kraljestvom, ki je končal prelivanje krvi med protestanti in katoličani, na Otoku pa zagotovil krhko premirje.

Sobotna eksplozija avtomobila bombe v Londonderryju je prebudila spomine na dolgoletno krvavo morijo med protestanti in katoličani, nasilje med Irsko republikansko armado in unionističnimi paravojaškimi skupinami, ki je terjalo več kot 3.500 življenj.

Irska ministrica je poudarila, da se irska ne strinja z brexitom, ampak ga spoštujejo.
Irska ministrica je poudarila, da se irska ne strinja z brexitom, ampak ga spoštujejo. FOTO: POP TV

"Dovolj življenj je ugasnilo, dovolj je bilo bolečine. Da bi se to lahko ponovilo, je dovolj že en ali dva incidenta, ali nekaj dogodkov, da bi razmere zdrsnile nazaj," je ob obisku v Sloveniji dejala irska ministrica za evropske zadeve Helen McEntee

"Ne strinjamo se z brexitom, menimo, da ni dober za nikogar, ampak ga spoštujemo. In želimo si, da bi po vsem tem še naprej imeli čim tesnejši odnos z Veliko Britanijo, da bi EU kot celota z njimi imela tesen odnos," je še dodala. 

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
25. 01. 2019 07.38
če oni niso v eu potem mora biti meja ali se pa naj irska pridruži angliji pre pa noben tu ni študiral
lvclvc
24. 01. 2019 16.55
-3
Guy Verhofstadt - definicija fasizma v Evropi.