Tujina

VIDEO: 50-letnica Gagarinovega podviga

Moskva, 12. 04. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Pa pojdimo!" Pred natanko 50 leti je takrat 27-letni Jurij Gagarin izrekel te besede in vstopil v vesoljsko kapsulo. Dve uri pozneje je bil svetovna zvezda, napredoval pa je za dva čina, do majorja. Vmes je kot prvi človek v zgodovini poletel v vesolje in obkrožil Zemljo.

Jurij Gagarin na krovu Vostoka 1. Izstrelili so ga 12. aprila 1961 ob 9.07 po moskovskem času.
Jurij Gagarin na krovu Vostoka 1. Izstrelili so ga 12. aprila 1961 ob 9.07 po moskovskem času. FOTO: POP TV
Ne le da je postal svetovna zvezda, v dobri uri in pol v vesolju je Gagarin tudi napredoval za kar dva čina in postal major. Dva dni po poletu so ga poslali v Moskvo, kjer ga je sprejel predsednik Nikita Hruščev, Rdeči trg pa so do zadnjega kotička napolnili njegovi navdušeni rojaki.

Veličastne sprejeme so mu prirejali tudi drugod po svetu. Britanci so bili nad njim celo tako zelo navdušeni, da so njegov obisk te države celo podaljšali, da se je lahko udeležil večerje pri kraljici.

12. april 1961. Sovjetska zveza v vesolje izstreli kapsulo Vostok 1 (Vzhod 1). Posadka šteje enega samega moža: 27-letnega Jurija Aleksejeviča Gagarina. 108 minut v vesolju – v tem času obkroži Zemljo – za vedno spremeni njegovo življenje. Po vse prej kot mirni vrnitvi postane mednarodna zvezda in odide na svetovno turnejo. V soju žarometov pa se ne sonči le on, ampak celotna Sovjetska zveza, ki jo je uspešen polet v vesoljski tekmi katapultiral daleč pred največje rivale, ZDA.

V videu z naslovom Gagarin, prvi človek v vesolju, si poglejte, kako so ga še zadnjič pred poletom pregledali, kako je potekala izstrelitev in kako so ga kot junaka pričakali v Moskvi.

50-letnica prvega človeškega pleta v vesolje
50-letnica prvega človeškega pleta v vesolje FOTO: Reuters

Izbranec

Zgodba se je začela že leta 1959. Gagarin, ki je takrat z družino živel v letalskem oporišču v Murmansku, je postal eden od 20 izbrancev za dolgotrajen in izjemno zahteven kozmonavtski trening, prvi v zgodovini. 11 mesecev so skozi nepredstavljive napore dokazovali svojo fizično in psihično pripravljenost. "Kozmonavte so zaprli v majhno zapečateno sobo brez oken. Ure niso smeli nositi in niso vedeli, koliko časa so prebili v njej. Včasih so ostali 21 dni, temperature pa so se dvignile preko 50 ali spustile do –50 stopinj Celzija,“ je eno od nalog v svojem prvem intervjuju za zahodne medije – dala ga je za britanski BBC – opisala njegova hči Jelena Gagarina.

Razlog za tako ekstremne razmere na urjenju je bil preprost – nihče ni vedel, kaj človeka čaka v vesolju in kako bo stanje breztežnosti vplivalo na telo.

Plakati s podobo čednega in postavnega Gagarina so dolga leta krasili ruske ulice in stanovanja. Njegova hči meni, da so ga med 20 kandidati izbrali tudi zaradi videza. "Bil je privlačen in odprt," je dejala. Je pa tudi sicer veljal za favorita. Med kandidati naj bi v času urjenja izvedli anonimno anketo, v kateri so jih spraševali, koga bi poslali v vesolje. Le trije se niso odločili za Gagarina.
Plakati s podobo čednega in postavnega Gagarina so dolga leta krasili ruske ulice in stanovanja. Njegova hči meni, da so ga med 20 kandidati izbrali tudi zaradi videza. "Bil je privlačen in odprt," je dejala. Je pa tudi sicer veljal za favorita. Med kandidati naj bi v času urjenja izvedli anonimno anketo, v kateri so jih spraševali, koga bi poslali v vesolje. Le trije se niso odločili za Gagarina. FOTO:

Izmed dvajsetih potencialnih kozmonavtov so jih izbrali šest, šele nekaj dni pred poletom pa so Gagarinu povedali, da bodo v vesolje poslali prav njega.

Pa pojdimo! Znamenite Gagarinove besede tik pred vstopom v kapsulo

Ko so Vostok 1 izstrelili, je bil anonimnež, ko je pristal, ga je poznal ves svet. Postal je nacionalni junak, kar pa je imelo tudi negativne posledice. Ne le pritiski slave, pestilo ga je tudi to, da ga niso poslali na nobeno misijo več. Njegovo življenje je bilo preprosto preveč dragoceno, da bi ga izpostavljali takšni nevarnosti. "Obupno si je želel spet poleteti v vesolje. Užival je na prvem poletu, ki pa se je tako hitro končal. Hotel je biti kozmonavt in bil je nezadovoljen, ker mi niso več pustili leteti,“ danes pripoveduje njegova hči.

A kljub temu je bilo prav letenje za Gagarina usodno. Umrl je v letalski nesreči le sedem let po vesoljskem podvigu. Spletle so se številne teorije zarote. Jih bodo pred dnevi objavljeni dokumenti utišali?

V neznano

Jelena Gagarina
Jelena Gagarina FOTO: Reuters
Gagarin se je zavedal, da bo lahko polet v vesolje zanj usoden. Svoji ženi je zato napisal poslovilno pismo, v katerem ji je naročil, naj poskrbi za vzgojo hčerk, takrat dveletne Jelene in komaj mesec dni stare Galine, pa tudi, naj se znova poroči. Po nekaterih trditvah naj bi soprogi pismo poslali šele po njegovi smrti, Jelena pa je v intervjuju zatrdila, da ga je odkrila med Gagarinovimi stvarmi, ko je bil še živ.

Varnost je bila na prvem mestu, a bilo je preveč neznank, da bi lahko bili povsem mirni. Glavno vprašanje je bilo, kaj se zgodi s človekom v breztežnostnem prostoru. "Bali smo se, da bi izgubil razsodnost, da ne bi bil več sposoben racionalnih odločitev,“ se ob 50-letnici prvega človeškega poleta v vesolje spominja Oleg Ivanovski, ena od ključnih oseb pri tem izjemnem podvigu. Nadziral je izgradnjo in izstrelitev Vostoka 1. Kapsula je delovala povsem avtomatsko, toda bojazen je ostala. Kaj če bi Gagarin v stanju nerazsodnosti sam prevzel upravljanje? Dodali so trimestno kodo, ki bi jo moral kozmonavt vpisati, če bi želel to doseči.

V tem primeru je bil strah odveč, vse pa vendarle ni šlo gladko. Ob vstopu v atmosfero je kapsulo s kozmonavtom, s katerim so v kontrolnem centru izgubili stik, nekaj časa divje vrtinčilo v zraku in veliko prehitro je drvela proti tlom. Gagarin se je uspel težavam navkljub na višini sedmih kilometrov s padalom izstreliti iz nje. Pristal je ob reki Volgi, okoli 720 kilometrov jugovzhodno od Moskve.

Zdaj pa naj nas druge države lovijo. Jurij Gagarin po vrnitvi na Zemljo

Tam naj bi ga prvi opazili gozdarjeva žena in njuna vnukinja, ki sta se v rjavooranžen kombinezon oblečenega neznanca najprej ustrašili. A že kmalu sta v njem prepoznali človeka, o katerem sta še malo prej poslušali po radiu, podobno kot vse večja množica, ki se je začela zbirati okoli njega.

Čeprav so njegov pristanek spremljali številni očividci, je Moskva dolgo časa vztrajala pri uradni verziji, da je Gagarin pristal v Vostoku 1. "Zdaj pa naj nas druge države lovijo,“ naj bi dejal ob vrnitvi na trdna tla. Njegov polet je res spodbodel vesoljsko tekmo, Američani, ki so doživeli že drugi hud poraz v njej – leta 1957 so Sovjeti kot prvi izstrelili umetni satelit – pa so se z vsemi sredstvi lotili novega projekta, spraviti človeka na Luno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KosezVeliki
12. 04. 2011 21.07
Vsekakor pa lahko ob bok Tsoilkovskemu postavimo Slovenci tudi našega Hermana Potočnika, ki je z svojim briljantnim delom prišel med velikane. "Če je praded astronavtike Kostja Tsoilkovski, je oče avstronavtike naš Herman Potočnik" Dragan Živadinov
KosezVeliki
12. 04. 2011 20.54
Najpomembnejše strokovno temeljno delo avstronavtike in raketne tehnike z naslovom "Raziskovanje vesoljskega prostranstva s pomočjo reakcijskih naprav" izdano davnega leta 1903. Še vedno ne uživa prave pozornosti tako v zgodovini astronavtike kot tudi v širši laični javnosti. V njem je oče raketne tehnike in astronavtike Konstantin Tsiolkovski izdelal izračun, ki je potrjeval destvo, da je za vstop v vesoljsko orbito potrebna vertikalna hitrost 8000 km/h. To pa lahko dosežemo samo z večstopenjskimi raketnimi motorji, ki jih poganjata visokoreaktivna elementa tekoči kisik in tekoči vodik. V knjigi lahko vidimo tudi načrte in arhitekturo za izdelavo takšnih motorjev. V svojem življenju je Tsolkovski izdal 88 fundamentalnih del avstronavtike in raketne tehnike obenem pa je izdelal načrte za: (načrti za izdelavo prve vesoljske postaje, večstopensjki motorji, izračuni moči reaktivnega pogona, načrti za izhodno-vhodne lopute v vesoljskih plovilih, ki bi lahko delovale v režimu vakuma, zaprti cikel za proizvodnjo kisika in hrane v vesoljski postaji, oblačila astronavtov...ipd) Tsoilkovski je tudi prvi izdelal doma v svojem lastnem stanovanju ti. "zračni tunel", kjer je proučeval zakonitosti aerodinamike. Ukvarjal se je tudi z baloni, zračnimi ladjami, zračnimi blazinami ter letalsko aeronavtiko. Eden izmed prvih je proučeval teorijo plinov...ipd Prvi je izdelal je tudi model reaktivne rakete, ki ga je predstavil na Moskovskem tehničnem sejmu v 20tih letih. Ruska in kasneje Sovjetska akademija znanosti ni pokazala nekega pretiranega zanimanja za njegova dela in so ga nato upokojili. Sovjetska vojska najde v laboratorju bunkerja Wernerja Von Brauna v Peenemundu...v nemščino prevedeno delo Tsiolkovskega "Raziskovanje vesoljskega prostranstva s pomočjo reakcijskih naprav".
allahjevelik
12. 04. 2011 20.33
* Vsi intelektualci (če vas sploh je kaj) boste ta posnetek z veseljem gledali spet in spet
conqurer
12. 04. 2011 20.05
pkorosec
12. 04. 2011 17.05
Gagarin mi je služil kot inspiracija na faksu. Ceprav so vsi kozmonavti bili piloti, so morali poznati vso fiziko in zakone aerodinamike. Aleksej Leonov v svoji knjigi "Two sides of the moon" opisuje te treninge in predvsem samega Jurija. Hvala Jurij in počivaj v miru.
pkorosec
12. 04. 2011 17.02
Potočnikovo "Problem vožnje po vesolju", so Rusi imeli že leta 1935 in ne 1938. Takoj si je z njo pomagal tudi kasnejsi glavni inženir, Sergej Korolev. In čeprav je polet potekal popolnoma avtomatsko, tako kot je pred tem z lutko Ivanom Ivanovičem, je bil Gagarin vseeno navdih za vse ostale. Človek z neverjetnim optimozmom in tovarištvom ... če danes kdo reče, da ne mara delati z ljudmi, potem tega gotovo ne bi rekel, ce bi moral delati z Jurijem. Korolev je zasebno praznoval svoj zadnji dan le z Gagarinom in Leonovom.
Misija1
12. 04. 2011 15.54
@bogatarit: Oppenheimer je bil rojen v ZDA, toliko o tem. Je pa res da so ZDA po vojnu "uvozili" veliko znanstvenikov in ostalega materiala, ampak Oppenheimer je bil rojen american. @vertex: Ze ze, tako kot je gozdar1 rekel, vsak je nekaj vzel od nekoga in izboljšal itd..Vseeno pa Potočnik velja za pionirja astronavtike.
gozdar1
12. 04. 2011 15.26
Teoreticno osnove je postavil Ciolkovski prvo raketo na tekoce gorivo pa je izdelal Goddard...torej vsi so se od nekoga ucili..
tinetone
12. 04. 2011 14.10
vertex
12. 04. 2011 13.28
misija: zasnovo rakete je von braun povzel od rusa ciolkovskega,ki je naredil nacrte za raketo malo po letu 1900
Prophet
12. 04. 2011 13.09
Če ne bi bilo Nemcev ne bi bilo Gagarina niti Apolla. Nemci so bili z raketno tehnologijo 15 let pred Američani. Večina strokovnjaki so prebežali v Ameriko(oppenheimer in co.)in sabo vzeli več kot90 ton materijala. Rusi so pa zasedli Penemundee ter kopirali in zboljševali rakete agregat in v1 ter v2....
Misija1
12. 04. 2011 12.19
Vsa mu cast ! Veliko Slovencev pa samih ne ve, da je pionir vesoljskih plovil oz. vesoljskega programa v bistvu Slovenec - Herman Potočnik. Slavni nemski avtor V raket in kasneje oce prih balisticnih raket ter nosilnih raket Wernher von Braun je opravil doktorat z referencami katerih viri so bili last Hermana Potočnika. Napisana dela Potočnika so nato prevedli v nemski jezik, do katerega so se ze leta 1938 dokopali Rusi in jih prevedli v ruscino ter podatke in teorije kasneje koristno uporabili pri svojem delu - enako tudi americani. Tako da ja, ko nam kaksen tujec vrze naprej kako Slovenija nima niti enega znanstvenika ki bi bil pionir necesa novega, mu lahko mirne duse povemo za Potocnika.
haarpo
12. 04. 2011 11.07
Gagarinu večna čast in slava!!
Martian
12. 04. 2011 10.54
večna slava Gagarinu! Sicer pa,je pred leti ruska Pravda poročala,da Gagarin ni bil prvi človek v vesolju,ampak samo prvi človek,ki je preživel polet v vesolje.Po Poročanju Pravde,so bili pred njim trije kozmonavti,ki pa so med poleti umrli in zato njihova imena niso bila nikoli objavljena. Zdej,če je to res ali ne,ne morm zagotovo povedati,vsekakor pa to v nobenem primeru ne zmanjšuje tistega kar je Gagarin naredil.Če so pred njim trije res umrli,je njegov dosežek še toliko večji.
veteran34
12. 04. 2011 09.35
O GAGARINU SE BO ŠE VELIKO PISALO,ZGODOVINA BO POVEDALA SVOJE! TO JE PRVI ČLOVEK NA SVETU,KI JE ZAPUSTIL ZEMLSKO OBLO.IN JO OBKROŽIL V 180 MINUTAH
Krimsky
12. 04. 2011 09.24
@ armand_hammer 12.04.2011, 08:57 »to so bili časi! takrat ni bilo tajkunov, bilo pa je zdravo domoljubje ...« Bravo! Za družbeno povezanost je najbolj uničevalno, če pravni sistem omogoča, da si nekdo »zakonito« prisvoji delo tisoč ljudi, sto tisoč ljudi.
armand_hammer
12. 04. 2011 08.57
to so bili časi! takrat ni bilo tajkunov, bilo pa je zdravo domoljubje, zaradi katerega so ljudje združili skupaj moči za čast domovine, pa naj se gre za američane ali pa sovjete! sedaj pa ni ničesar več...
Smartinec8
12. 04. 2011 07.21
Gagarin je CAR, pa amerikanci rečte kar hočte...
indal
12. 04. 2011 07.19
Rusija je popolnoma opustila svoj vesoljski program! A ja ja ja. Američani so imeli že po II svetovni vojni leteče krožnike. Tako, da je samo izgledalo, da tekmujejo z Rusi. Rusi so res prej izdelali boljšo konvencionalno raketo, toda Američani te zadeve sploh niso potrebovali. Tako so v takoimenovani tekmi za osvojitev vesolja pač naredili konvencionalno raketo, katera pa dvomim, da je kdajkoli pristala na luni. Posnetki pristanka na luni so bili narejeni v Arizonski puščavi in so zaradi površnosti monetrjev bili kasneje prepoznani kot prevara. Ampak kaj naj jaz rečem na vse tole? Iz mojega zornega kota je ta tekma, kot vse TV nakladanja glede določenih javnih resnic samo farsa, bolje rečeno obrobna zadeva. Stopnje sposobnosti zavedanja se med ljudmi tako razlikujejo, da določeni niso sposobni delovati na višjih ravneh zavedanja. To pomeni, da tudi, če določenemu človeku razlagaš neko zadevo, je ne more razumeti, ali pa jo razume povsem napačno. Danes deluje javni medij v smeri, da se določene stvari razume napačno, kar je pri ljudeh z nizko stopnjo zavesti relativno lahko doseči.
semberija
12. 04. 2011 07.08
Jurij Aleksejevič heroj človeštava, ne le Sovjetske zveze. Danes še posebaj mislimo nate!!!