Tujina

VIDEO in FOTO: Felix o trenutkih strahu: Mislil sem, da se bom onesvestil, na smrt pa ne

Roswell, 15. 10. 2012 09.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V vsega skupaj devetih minutah se je avstrijski pustolovec Felix Baumgartner zapisal v zgodovino. "Ko stojiš na vrhu sveta, postaneš ponižen. Ne misliš na podiranje rekordov ali na zbiranje podatkov, edina stvar, ki si jo želiš, je varna vrnitev domov," je dejal po podvigu, ki si ga je v živo ogledalo rekordno število ljudi.

Avstrijski pustolovec Felix Baumgartner je z včerajšnjim podvigom podrl tri rekorde in se tako zapisal v zgodovino. Postal je prvi človek, ki je brez letala presegel hitrost zvoka, človek, ki je z balonom poletel najvišje ter skočil z najvišje višine v zgodovini.

Natanko 65 let, odkar je Chuck Yeager s poskusnim letalom v Kaliforniji prvič prebil zvočni zid, je Baumgartner v ameriški zvezni državi Nova Mehika s kapsulo, ki je bila pripeta na velik helijev balon, poletel na rekordno višino 39.044 metrov in skočil. Med prostim padom je dosegel hitrost 1342,8 kilometra na uro (1,24 macha) in tako prebil zvočni zid. Njegov prosti pad je trajal štiri minute in 20 sekund ter znašal 36.529 metrov, nato pa je odprl padalo, tako da je celoten skok trajal 9 minut in tri sekunde, je povedal Brian Utley, predstavnik Mednarodne aeronavtične zveze (FAI). Poudaril je, da gre za prve podatke, ki jih bo morala zveza še uradno potrditi.

Skok skozi Felixove oči si lahko pogledate v spodnjem posnetku.

Felix po pristanku: Bilo je prečudovito

"Naj vam nekaj povem. Ko stojiš na vrhu sveta, postaneš ponižen. Ne misliš na podiranje rekordov, ne misliš na zbiranje znanstvenih podatkov – edina stvar, ki si jo želiš, je, da se varno vrneš domov," je Felix po varnem pristanku povedal na tiskovni konferenci. "Ko sem stal na stopnici, sem čutil, da me gleda cel svet, a želel sem si, da bi vsi videli tisto, kar sem videl jaz. Bilo je prečudovito," je pojasnil.

"Včasih moraš zelo visoko, da se zaveš, kako majhen si," pravi 'neustrašni Felix'.
"Včasih moraš zelo visoko, da se zaveš, kako majhen si," pravi 'neustrašni Felix'. FOTO: Red Bull Content Pool

Kot je opisal, je bil cel dan, tako kot tudi cel čas priprav, poln vzponov in padcev. "Bilo je neverjetno. Začeli smo z lepim vzletom, nato smo imeli malo težav z vezirjem, kjer se je nabirala zmrzal. Skok je bil popoln, potem pa sem se začel nenadzorovano vrteti."

Takrat so dih zadrževali tudi milijoni gledalcev njegovega podviga. "Ko me je vrtelo prvih deset ali dvajset sekund, nisem razmišljal o tem, da bi lahko umrl. Bil sem razočaran, da ne bo dosežen rekord," pravi ekstremni športnik. "Ker v očeh še nisem čutil krvi, sem se odločil, da bom nadaljeval," dodaja.

Priznava pa, da so bili to težki trenutki. "Bilo je veliko težje, kot sem pričakoval. Nekaj sekund sem mislil, da se bom onesvestil. Poskušal sem se poravnati v pravilni položaj, a sem bil vedno za trenutek prepozen," opisuje kritične trenutke.

Na srečo mu je nato le uspelo ujeti želen delta položaj z glavo navzdol. V tistih trenutkih je tudi prebil zvočni zid. "To je težko opisati, ker nimaš občutka, da si ga prebil. Bil sem v obleki, ki je bila pod pritiskom, in zraka okoli sebe nisem čutil. Bilo je kot v krsti," je povedal.

Raziskovalci, ki sodelujejo pri projektu Red Bull Stratos, verjamejo, da bodo zbrane informacije pomembne za razvoj novih sistemov evakuacije v nujnih primerih iz plovil, ki letijo na ekstremnih višinah. Nasa je Felixu že iskreno čestitala.

Ko je s padalom pristal v puščavi, je padel na kolena in dvignil pesti v znak zmage. Le nekaj minut pozneje so ga dosegle reševalne ekipe. "Včasih moraš zelo visoko, da se zaveš, kako majhen si," je še dejal.

Baumgartner in njegova ekipa so se na podvig pripravljali celih pet let. Skok so sprva nameravali izvesti pred desetimi dnevi, vendar tega ni dovoljevalo vreme. V torek je balon s kapsulo že skoraj poletel, a so ga v zadnjem trenutku odpovedali, saj so sunki vetra začeli premetavati balon, ki je sicer narejen iz zelo tankega materiala in prenese le vetrove, ki pihajo manj kot pet kilometrov na uro.

Veselje po uspešno končanem podvigu
Veselje po uspešno končanem podvigu FOTO: Red Bull Content Pool

Baumgartnerja si je na YouTubu ogledalo več kot osem milijonov ljudi

Omenjeni podvig si je na YouTubu v živo ogledalo več kot 8 milijonov gledalcev. Pokrovitelj Red Bull je poskrbel, da je vse skupaj spremljalo 30 kamer v kapsuli, na tleh in v helikopterjih.

Lep pozdrav vsem, ravno sem se vrnil s praznovanja. Ura je skoraj ena in zelo sem utrujen, a srečen. Danes je bilo neverjetno, storili smo vse, kar smo želeli, in po petih letih uresničili misijo. Hvala vsem za podporo in hvala, da ste bili z mano na robu. Zdaj pa grem spat! Felix v videu na Facebooku

V Združenih državah Amerike je bila možnost ogleda skoka v živo omejena na Discovery Channel, a organizatorji so sporočili, da je skok spremljalo več kot 40 televizijskih mrež v 50 državah sveta.

Ko je Baumgartner varno pristal, je njegov pokrovitelj na Facebooku objavil fotografijo. V manj kot 40 minutah jo je delilo več kot 29.000 uporabnikov, 216.000 ljudi je označilo, da jim je všeč, pod njo pa so zapisali več kot 10.000 komentarjev.

Med samim skokom se je polovica vseh tem na Twitterju vrtela okoli dramatičnega skoka. O njem so tvitale različne znane osebe. "Precej neverjetno je, da lahko v živo na svojem računalniku gledam, kako se človek z balonom popelje do roba vesolja, da bi od tam skočil. #Prihodnost," je zapisal Wil Wheaton, ki je igral v seriji Zvezdne steze.

Kaj sledi? Upokojitev!

Izkušeni padalec Felix, ki ima za seboj že 2500 skokov, se bo zdaj upokojil in pilotiral helikopterje za gorsko reševanje ter gasilske akcije v Avstriji in ZDA.

Felixov skok z roba vesolja smo spremljali tudi mi. Več si lahko preberete tukaj. V spodnji fotogaleriji pa si lahko pogledate včerajšnje fotografije.

Podrl tri rekorde, četrti se mu je izmuznil za las

Med Baumgartnerjevim skokom naj bi bili sicer po pričakovanjih padli štirje rekordi. Uspešno je na koncu opravil s tremi. S toplozračnim balonom je poletel na najvišjo višino doslej (39.045 metrov), čeprav se lahko zgodi, da ta rekord ne bo priznan, ker se z balonom ni tudi vrnil na zemljo, skočil je z najvišje višine (39.045 metrov) in pri tem je prebil zvočni zid (1342 km/h).

Ni pa padel rekord za najdaljši prosti pad. Po 4 minutah in 20 sekundah prostega pada je namreč Baumgartner odprl padalo in zajadral proti trdnim tlem. Lastnik rekorda za najdaljši prosti pad pa je ostal njegov mentor Joe Kittinger, ki je leta 1960 po skoku z višine 31.333 metrov, prosto padal 4 minute in 36 sekund.

Številni so se po skoku spraševali, zakaj je Baumgartner prosti pad prekinil tako kmalu. Kot so zdaj razložili v njegovi ekipi, je padal prehitro. Čeprav je skok začel skoraj osem metrov višje kot Kittinger, je zaradi nizkih temperatur proti tlem padal precej hitreje.

A Baumgartner zaradi tega ni razočaran. "Prav je, da ta rekord ostane Kittingerju. Si je več kot zaslužil," je dejal Felix, ki bo sicer moral počakati še nekaj tednov, preden bodo njegovi rekordi tudi uradno potrjeni.

Strokovnjak: Obleka je čar tehnološkega razvoja

Igor Mekjavič z Inštituta Jožef Stefan je v oddaji 24UR OB ENIH povedal, da je ta skok velik korak za človeštvo. "Navdušuje me to, da je – da bi podvig uspel – prišlo skupaj toliko znanstvenih področij. Baumgartner je očitno zbral vrhunsko ekipo, tako tehnološko kot medicinsko, ki mu je pomagala pri pripravah in izvedbi skoka," je dejal.

Skok je po njegovih besedah velikega pomena za astronavtiko predvsem zato, ker so z njim testirali obleko. "Njegovo obleko so razvili isti ljudje, ki razvijajo astronavtske obleke. V njej je mikrookolje, kjer je tlak podoben tistemu na 10.000 metrov in je tudi kisik višji. V tem mikrookolju je on lahko preživel in to je čar tega tehnološkega razvoja."

Poleg tega bodo zdaj lahko opravili več poletov na tej višini in morda izoblikovali metodo za evakuacije iz letal. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (305)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

purja kolt
16. 10. 2012 11.39
+7
Felix je prebil zvočni zid....če bi letel malo bolj levo bi pa še kitajskega.:)
Sputnik
16. 10. 2012 10.53
+3
Čeprav je skok začel skoraj osem metrov višje kot Kittinger osem metrov a? si novinar z vrvico šel merit višinsko razliko in dobil 8m? ali pač ne znaš merskih enot? dej vprašaj koga poleg tebe če je že končal oš naj ti razloži te zadeve
oxy.elite
16. 10. 2012 10.08
+2
"Čeprav je skok začel skoraj osem metrov višje kot Kittinger" .... matematika pa take fore? ...od kje ti teh osem metrov?
Mario71
16. 10. 2012 09.59
-2
kaj pa uni jogiji v indiji k že po 30 let stojijo na eni nogi, ali pa ima 30 let eno roko v zraku. to rabiš šele um pa muda, tole v vsej high tech opremi bi šel marsikateri padalc.
trotlziher
16. 10. 2012 11.01
+1
misliš železno taco pod rit pa en velik "Šürc"??
Jure Herer
16. 10. 2012 09.45
-3
FB: Cannabis Social Club's Slovenia Izjava za javnost SKSK se pridružuje protestom proti odvzemu prostosti Božidarju Radišiču zaradi gojenja petih rastlin konoplje za lastno uporabo. Konoplja je ena izmed najbolj koristnih industrijskih rastlin in hkrati eno izmed najbolj učinkovitih zdravilnih zelišč. Ponekod po svetu jo prodajajo v lekarnah kot zdravilo za najhujše bolezni, drugje po svetu jo uporabljajo tradicionalno že stoletja. Tudi pri nas konoplja ni nekaj eksotičnega, temveč je stara slovenska sveta rastlina, ki je varovala pred hudimi duhovi ter je po izročilu pred sovražniki zaščitila samega Kristusa. Odvzem prostosti zaradi gojenja zdravilnega zelišča za lastno uporabo kaže na nizek nivo človekovih pravic v Sloveniji in na zasrkbljujočo zastarelost slovenske zakonodaje v zvezi s konopljo, ki je pri nas še vedno uvrščena med nevarne rastline v prvi skupini zloglasnih prepovedanih drog, proti vsem znanstvenim dejstvom in proti vsem spoznanjem zdravstvenih raziskav v zadnjih dvajsetih letih. Preganjanje gojenja konoplje za lastno uporabo ni nič bolj razumno, kot je bilo preganjanje čarovnic v srednjem veku, zato je nujna sprememba zakonodaje, ki bo postavila konopljo kot zdravilno zelišče brez zdravstvene in socialne škode na svoje pravo mesto. Pozivamo pristojne institucije, da nemudoma spustijo gospoda Radišiča na prostost, saj meji odvzem prostosti zaradi uporabe zdravilnega zelišča na mučenje, ki je prepovedano z ustavo in je tudi v nasprotju z duhom deklaracije o človekovih pravicah. SKSK - Slovenski konopljin socialni klub
bdso1
16. 10. 2012 09.03
+1
Tu je možno videt,le začetek-skok in konec-pristanek !?? Prosim kje je možno videt celotni 9.min posnetek!? Hvala in pozdrav
SonyGirl
16. 10. 2012 08.24
+2
A kdo ve kaj so nardil z balonom? Je gor ostal al kako?
DNP
16. 10. 2012 09.53
balon je padel dol in so ga včeraj že pobrali
:VOY:
16. 10. 2012 08.16
-3
Baje se bo dons Dr.Turk dol zabrisu.....kumi čakam...pa to,,
An ban pet podgan
16. 10. 2012 10.54
+4
breivik
16. 10. 2012 08.06
+5
Veseli me, da nima NASA nič pri projekto, ker toti amerigoti mislijo da so edini na svetu!!!!!
Sputnik
16. 10. 2012 10.50
-1
baje da imajo kar veliko. vse podatke so vnaprej zakupili in so oni edini ki dobijo te pridobljene podatke.
imnesi
16. 10. 2012 07.36
-6
zdaj je pa zadost tega baumaxa no....
dr.dare
16. 10. 2012 07.31
Vau kako mizerno število komentarjev pa še vedno dve osrednji novici! Mal ste zaspal 24 ur!!
neonis
16. 10. 2012 05.17
+15
Junak, ali heroj, ali norec vse to mora biti sprejemljivo s strani Felixa, s strani družbe pa sprejeta DRUGAČNOST posameznika. Felix je samo eden na tem svetu in to osebno cenim. Dogodek, ki bo, upajmo pripomogel k nadgradnji znanja v znanstvenih vedah.
Campeones34
15. 10. 2012 23.18
+41
Majhen korak za človeka, velika reklama za Red Bull ;)
DejanBB
15. 10. 2012 22.34
+21
Glavavtorbi
15. 10. 2012 22.28
+9
Za Felixa ne vem, ker še nisem videl filmčka, ampak za Keattinga je amerosoldateska razvila posebna padala, ki so se odpirala postopoma, ker bi glavnega enostavno raztrgalo, najprej se mu je odprlo malo stabilizacijsko in zaviralno, šele potem glavno, pri čemer so morali zelo paziti, da so bila projektirana tako, da se niso med sabo zapletla, še posebej, če bi ga v zraku obračalo. Če se ne motim, je razvoj tega modela omogočil, da lahko danes mečejo tanke iz aviona, kako bo Felixov projekt vplival na razvoj civilne aeronavtike pa ne vem, vesoljski skafander stane nekaj deset milijonov dolarjev, za ogromne balone iz majlarja pa tudi ne bodo še kmalu podeljevali a testov. Za temi projekti je veliko več vrhunske tehnologije, kot si lahko mislimo, sicer pa je to tudi del aktualnega trenda razvoja privatnih vesoljskih programov. Kdo ve, mogoče bo ponudba kmalu vključena v all inclusive Virgin galactic in bodo lahko bogataši svoje turistične izlete končali kar na domačem dvorišču. Pa še to, ne razumem, zakaj ste mi zbrisali prejšen komentar, kdo pravi, da vzgon ne deluje tudi negativno, kakšna je pravzaprav razlika med tem pojavom in gravitacijo? Razmišljajmo malo, mogoče bo zaradi naših idej nasledji Keatting prebil strop, kamor še lahko seže človek brez motornega pogona, pomeni vsakdo izmed nas ali vsaj naših potomcev.
trotlziher
15. 10. 2012 23.18
gledal v živo, "če je blo v živo" , ampak jaz nisem videl nič preko 1200, kaj preko 1300 ??
trotlziher
15. 10. 2012 23.19
+1
glede na gostoto zraka se pa da preračunati
trotlziher
15. 10. 2012 23.25
-2
DNP
16. 10. 2012 09.55
-1
trotlziher največjo hitrost je dosegel po tem ko so objavli 1137 a koliko. potem ko se je že nehtal vrteti.
trotlziher
16. 10. 2012 10.57
trotlziher
16. 10. 2012 10.58
revolucija1
15. 10. 2012 22.17
-34
alessela
16. 10. 2012 07.55
+2
PejtGaPogledatBrane
15. 10. 2012 22.15
+5
Vem,da so nekateri že odgovorili na vprašanje...ampak men se res ne ljubi iskat vseh komentarjev...pa bi vas lepo prosil, naj mi nekdo pove: kaj je blo s kapsulo? kako in če sploh so jo dol dobili?
danijelagembla
15. 10. 2012 22.23
+12
PejtGaPogledatBrane
15. 10. 2012 22.41
+2
Xit
15. 10. 2012 23.03
+18
Kapsula je s svojim padalom pristala v LJ pred parlamentom. Zdaj vanjo tlacijo poslance. Menda bojo vanjo spravl prav vseh 90. Majo team building in bodo skup skocl iz 30 km visine.
Maša Štefe
16. 10. 2012 06.17
+7
Pequeno
15. 10. 2012 22.12
nekaj mi ni jasno... na 24ur pišejo da je dosegel hitrost 1342km/h na uradni strani pa piše da je dosegel 1137km/h. kaj je sedaj res?
Xit
15. 10. 2012 23.03
+1
trotlziher
15. 10. 2012 23.13
+1
Vsak, kateri je gledal v živo, ve kaj je prav
trotlziher
15. 10. 2012 23.21
+1
Pequeno
15. 10. 2012 23.48
+1
ja tudi jaz tako mislim, ker v živo se je zeleno obarvala hitrost 1137 potem pa se je začela zmanjševati
lepota in zdravje
16. 10. 2012 08.11
anja31a
15. 10. 2012 22.07
+7
Ostal je živ in se vpisal med nesmrtne.... vse je v najlepšem redu.... panika in vprašanja kaj če, so nepotrebni....
faronika
15. 10. 2012 22.03
+48
Kakšna je razlika med Felixom in Slovenijo?? ??? Slovenija še vedno pada!!
rkl
16. 10. 2012 06.43
+1