Tujina

VIDEO in FOTO: S skrito kamero v zloglasnem Azilu smrti. Kjer zapuščene pse raje ubijejo, kot da bi jim našli dom

Sarajevo, 15. 06. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 14 min
Avtor
Urša Zupan/Blaž Garbajs
Komentarji
475

Prača. Zloglasni azil smrti, kot mu pravijo, leži ob gozdu, na oddaljenem in težko dostopnem terenu. Daleč od civilizacije, daleč od oči. Tja vozijo pse, ki jih na brutalne načine polovijo na ulicah Sarajeva. Za mnogimi se izgubi vsaka sled, ostale iztrebljajo na najokrutnejše načine, ki ne sodijo v 21. stoletje in pravno državo, trdi aktivistka. Da bi preverili, ali je res, smo se odpravili tja.

Anda Šandal, aktivistka, ki se bori za pravice živali, nas je opozorila na katastrofalne razmere v azilu Prača. "To ni zavetišče, to je pasje koncentracijsko taborišče," pravi.
Anda Šandal, aktivistka, ki se bori za pravice živali, nas je opozorila na katastrofalne razmere v azilu Prača. "To ni zavetišče, to je pasje koncentracijsko taborišče," pravi. FOTO: 24ur.com

"Štiri leta sem pred svojim blokom hranila mešanca z lovskim psom. Moj Lepi … Dober pes je bil, otroci so se igrali z njim, celo Koševsko Brdo ga je imelo rado. Avgusta lani se je za njim izgubila vsaka sled, odpeljali so ga šinterji. Moj pes še danes laja, ko prideva iz bloka, kliče ga. Vse sem preiskala, nikjer ga ni bilo. Takoj so ga ubili. Še danes ne vem, kako …," v solzah pripoveduje Anda Šandal, aktivistka za pravice živali in magistra prava iz Sarajeva.

Potepuški psi so velik problem celotnega Balkana, ne samo BiH. S serijo člankov bomo opozorili tudi na razmere v drugih državah, pa tudi v Sloveniji.

Iskala ga je s pomočjo plakatov, zanj je ponujala celo denarno nagrado. Nič. Ena od lokacij, kjer bi Lepi lahko bil, je bil azil Žunovnica pri Hadžićih, kamor vstop javnosti ni bil dovoljen. A to Ande ni ustavilo, vstopila je naskrivaj. "Kar sem videla, me je močno pretreslo. Bilo je polno psov, ležali so eden na drugem, vsi shirani, kot okostnjaki, sama kost in koža. Povsod kupi in kupi iztrebkov, na tleh trupla, ki so smrdela ... Nekastrirani, nesterilizirani, parili so se med seboj, se klali… Katastrofa!" Uspelo ji je posneti nekaj fotografij, ki jih je posredovala v javnost in svet je bil zgrožen. O katastrofalnih razmerah v Žunovnici so poročali celo nemški mediji. Po Andini prijavi je azil obiskala inšpekcija, ki pa – začuda – ni ugotovila nobenih nepravilnosti. Še več, njene fotografije so na uradni strani občine Hadžići označili za lažne. Saj poznate tisto: ne verjemite svojim očem, verjemite nam.

Poglejte si Andine fotografije iz Žunovnice:

Prača, zloglasni azil smrti

In če je bil lani največji problem v Žunovnici, je zdaj situacija enaka, če ne celo hujša, v azilu Prača. Zloglasni azil smrti, kot mu pravijo, leži ob gozdu, na oddaljenem in težko dostopnem terenu v občini Pale. Daleč od civilizacije, daleč od oči. Tam se dogajajo grozote, ki si jih ne morete zamisliti, trdi Anda, sicer prostovoljka v azilu. "Azil je bil vedno poln. Okoli 500,600 psov je bilo v njem. Zdaj jih je le še okoli 200. Kje so, kam so izginili?" se sprašuje. "Vsak dan tja vozijo nove pse. Nemogoče je, da bi toliko psom poiskali domove. Ubijajo jih. Ne evtanazirajo! Ubijajo! Ali pa jim odprejo vrata, da stečejo v gozd, kjer postanejo plen lovcev."

Pozor, videoposnetki, do katerih vodijo naše povezave, so zelo nazorni.

Nato nam v dokaz pošlje še številne videoposnetke (pozor, ti so zelo nazorni!). Iz njih je razvidno, kako psi v azilu Prača žrejo drug drugega. Iz njih je razvidno, da v vrečah za pasjo hrano skrivajo mrtve mladiče. Kupi mrtvih psov pa ne samo, da so sporni zaradi njih samih, pač pa predstavljajo tudi resno grožnjo zdravju okoliških prebivalcev, saj vsa njihova trupla zakopavajo v masovna grobišča okoli azila, ob reki Prači. "Obstajajo vsaj štiri grobnice, v vsaki od njih je med 30 in 170 psov, do pet psov pa je zakopanih tudi v manjših jamah v gozdovih od Prače proti Goraždu. Ne moremo si niti zamisliti, za kakšno količino mrtvih psov gre, na kakšen način so umirali in kakšne posledice bo to imelo za vodo, ki jo pijemo, zemljo, v kateri sadimo, ter okolje, v katerem živimo," so lokalni prebivalci zapisali v peticiji Rešimo ljudi in pse v Prači, s katero so župana občine Pale pozvali, naj azil nemudoma zapre.

V zavetišču za zapuščene živali Prača nimajo veterinarja, ne karantene, ne higienskega servisa in ne dovoljenj, ki jih potrebujejo za obratovanje. Barake so napol podrte, a lastnik zavetišča, ki je hkrati lastnik gradbenega podjetja, je navedel, da je vanj vložil skoraj milijon evrov.
V zavetišču za zapuščene živali Prača nimajo veterinarja, ne karantene, ne higienskega servisa in ne dovoljenj, ki jih potrebujejo za obratovanje. Barake so napol podrte, a lastnik zavetišča, ki je hkrati lastnik gradbenega podjetja, je navedel, da je vanj vložil skoraj milijon evrov. FOTO: 24ur.com
Da bi se na lastne oči prepričali, ali je situacija res tako grozna, se odpravimo tja. Jasno je, da novinarjem ne bodo dovolili vstopa, kaj šele snemanja s kamero. Zato zamenjamo avtomobile, se pripeljemo z lokalnimi registrskimi tablicami in s seboj poleg skrite kamere prinesemo še nekaj kilogramov hrane. Oskrbniku pojasnimo Andino zgodbo, kako išče psa, in ta nas brez težav spusti notri ter se z nami sprehodi med vsemi psi. Znotraj ograjenega območja je nekaj spuščenih. Tistih, ki niso agresivni, pojasni oskrbnik. Ostali so zaprti v hladnih in temnih kletkah, kjer ležijo na mrzlem betonu, v lastnih iztebkih. Pomešani so med seboj, mladički, odrasli, nekastrirani, nesterilizirani, shirani, preplašeni. Nekateri se prestrašeno stiskajo v kot, drugi lajajo na nas. Ne zato, ker bi bili agresivni. Ker se bojijo. Enemu od njih je uspelo priti ven. Ko oskrbnik v roke vzame grablje, se hitro vrne v svoj boks. Barake imajo na strehi luknje, zato so na tleh velike luže, ostanki deževnih dni. Kako je tukaj pozimi, v mrazu, snegu in dežju, je nepredstavljivo.

Anda pojasni, da evidenc o psih, ki v Pračo prihajajo vsak dan, ne vodi nihče. Bolni ne dobijo veterinarske oskrbe, saj azil nima veterinarja, kužni pa ne morejo v karanteno, saj ta ne obstaja. Včasih nimajo niti vode in hrane. "Direktor gradbene firme Murai je zemljišče zakupil za deset let in navedel, da je vanj vložil 900.000 evrov. A ta azil niti na dan odprtja ni imel in še danes nima higienskega servisa, niti dovoljenj za gradnjo, delo in vodo, nima urejene kanalizacije in greznic ... Bili ste tam, videli ste, kako je. Ni treba, da ste strokovnjak, da vidite, da v te barake ni bilo vloženega toliko denarja."

Poglejte si naše fotografije, ki smo jih posneli v azilu Prača:

V BiH je leta 2012 prišla britanska nevladna organizacija Dogs Trust, ki izvaja program CNR (ulovi, steriliziraj, vrni). Do danes so sterilizirali 29.291 psov, od tega okoli 9.300 lastniških. Sterilizicija psov je namreč veliko bolj učinkovita kot evtanazija. Če psa evtanazirajo, se njegova populacija v sedmih letih zmanjša za 70 %. Če psa sterilizirajo, pa se v petih letih zmanjša za 90 %. Problem je v tem, da pobijajo tudi sterilizirane pse, torej gre ves ta denar v nič.

Prača je edini azil v kantonu Sarajevo, ki je v zasebnem lastništvu. Govori se, da ga bo v kratkem v upravljanje prevzel kanton, zato naj bi bilo lastniku naročeno, da ga mora izprazniti. Ostala tri zavetišča – Žunovnica, Gladno Polje in Hreša – so v občinski lasti in prav tako niso registrirana, niso zakonita in še zdaleč ne izpolnjujejo zakonskih zahtev, pa čeprav prejemajo davkoplačevalski denar. Občine javnosti prodajajo informacije, da za vsakega psa v azilu mesečno porabijo 78 evrov, kar je daleč od resnice.

"Shema kriminalnih aktivnosti je jasna: osebe blizu oblasti dobijo zemljišče, kamor začnejo trpati pse. Tam živali zanemarjajo, tako, da ne dobivajo vode, hrane, veterinarske nege in se pobijajo med seboj ali pa jih pobijejo oni. Nato izdajo račune za neobstoječe postopke, kot so veterinarski pregled, zdravljenje, sterilizacija, kastracija, prevoz, namestitev, hrana, gorivo … Denar, ki ga prejmejo, gre za mrtve pse, ki so predstavljeni kot živi. Na ta način se denar krade iz proračuna," pojasni pravna strokovnjakinja Dalida Kozlić, ki se edina v BiH bori za pravice živali. "Razlika med dejanskimi stroški, ki nastanejo, in stroški, ki jih prikažejo, je ogromna!" Več psov polovijo, več denarja lahko operejo. Tu nastopijo higienski servisi.

Psi v azilu so preplašeni in samo čakajo na svojo smrt. Od tam prihajajo številni posnetki mrtvih psov, ki jih pokopavajo v masovna grobišča okoli azila. Ker pa je zraven reka Prača, je to nevarno tudi za zdravje ljudi.
Psi v azilu so preplašeni in samo čakajo na svojo smrt. Od tam prihajajo številni posnetki mrtvih psov, ki jih pokopavajo v masovna grobišča okoli azila. Ker pa je zraven reka Prača, je to nevarno tudi za zdravje ljudi. FOTO: 24ur.com

Šinterji pse lovijo na brutalne in nehumane načine

V kantonu Sarajevo obstajata dva higienska servisa – eden deluje v okviru javnega komunalnega podjetja KJKP Rad, občina Novi Grad pa je edina ustanovila svojega po imenu Lokom, ki pse vozi v Pračo. Noben od njiju ni registriran. Psi, ki jih ujame Lokom, so po Andinih besedah avtomatsko obsojeni na smrt. "Od desetih psov morda samo dva ali trije pridejo do Prače, za ostalimi se izgubi vsaka sled," pripoveduje in doda: "Samo srečni psi končajo v Prači in samo srečni psi so evtanazirani. Sicer pa pse iztrebljajo na najokrutnejše načine, ki ne sodijo v 21. stoletje in v pravno državo, imenovano BiH." Zdaj že veste, kako je v Prači. Če je to sreča ...

Čeprav bi t. i. šinterji morali – po prijavi občanov – loviti agresivne pse, v resnici lovijo vse pse, in to mimo vseh predpisov, na najbrutalnejše in nehumane načine, o čemer pričajo številni videoposnetki. "Na enem od njih šinter mladičke nese za zadnje noge, medtem ko ti cvilijo. Na drugem več šinterjev lovi psa, trgajo ga z vseh strani, kot da je medved in ne pes. Vleče se ven in cvili. Ljudje to opazujejo, rotijo jih, naj nehajo, saj pes ni agresiven, a zaman. Hočejo jih loviti. Dobijo 30 mark po psu," je razočarana Anda.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Na tem mestu je treba povedati, da je Lokom med leti 2012 in 2015 od občine prejel 860.000 evrov, KJKP Rad pa samo letos 450.000 evrov. "S tem denarjem bi lahko rešili problem psov v celem kantonu Sarajevo brez enega mrtvega psa!" je odločna Kozlićeva.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Zakon, ki je zgolj črka na papirju

Pa je bilo ogromno mrtvih psov. Številke, ki jih poda pravnica, so srhljive: ocenjuje se, da je bilo od konca vojne leta 1995 do danes samo v Sarajevu ubitih več kot 100.000 potepuških psov.

BiH je leta 2009 pod velikim mednarodnim pritiskom sprejela Zakon o zaščiti in dobrobiti živali, ki jasno prepoveduje evtanazijo zdravih živali, zahteva vzpostavitev centralnega registra lastnikov psov in mačk, formiranje občinskih zavetišč za živali in t. i. higienskih servisov, ki lovijo pse na ulicah. Podzakonska akta o delovanju teh dveh služb sta zelo stroga, kazni za neizpolnjevanje obvez pa denarne in celo zaporne. Ukrep, ki po zakonu ni obvezen, je pa priporočljiv, je sterilizacija in kastracija živali. "Ocenjuje se, da je bilo takrat v Sarajevu 500 psov. Koliko jih je danes, ne ve nihče, saj uradne številke ne obstajajo," pojasni Kozlićeva. "Lahko pa vam povem, da jih je 70 odstotkov manj, kot jih je bilo pred štirimi leti."

Ugrizi so voda na mlin pristojnim

Ne samo tisti, ki služijo na njihov račun, pse z ulic hočejo spraviti tudi ljudje, ki se jih bojijo. "Občasno se res zgodi, da kakšen pes koga ugrizne, a ne moremo na podlagi nekaj primerov posploševati, da so vsi psi taki," pojasni Anda, Kozlićeva pa doda: "Ti psi so na ulicah lačni, zlorabljeni, preganjani, izpostavljeni vsem mogočim in nemogočim vremenskim razmeram. In potem se vprašate, zakaj napadejo!" 

Ugrizi so seveda voda na mlin pristojnim. Z njimi strašijo narod, širijo paniko in sovraštvo ljudi do psov. "Psi so postali demoni našega društva, državni sovražnik številka ena. Največji problem v državi, v kateri je 45 odstotkov ljudi brezposelnih in kjer vsak tretji nima kaj jesti. Morate se zavedati, da psa zapusti človek, maltretira ga človek, na ulicah je zaradi človeka in ne zato, ker bi hotel biti tam," je razočarana Kozlićeva.

Za komentar in odziv smo prosili vse vpletene, odgovoril nam je samo Urad za veterinarstvo BiH, ki je potrdil, da register lastniških in zapuščenih psov ne obstaja, zato nimajo nobenih številk o tem, koliko psov je dejansko na ulicah. Zatrdili so tudi, da veterinarska inšpekcija obravnava vsako prijavo mučenja živali in ukrepa v skladu z zakonom.

Najmanj deset primerov mučenja živali na mesec

Naš zakon je med najboljšimi v Evropi, a problem je v tem, da ga nihče ne upošteva, pojasnjujeta sogovornici. Ljudje masovno zapuščajo pse, ti pa se nekontrolirano razmnožujejo na ulicah (od enega jih v enem letu nastane sto). Obstaja čipiranje psov, a brez podatkov o lastniku je le-to popolnoma nesmiselno, saj register lastnikov, s pomočjo katerega bi lahko izsledili in sankcionirali kršitelje, za katere je po zakonu predpisana denarna kazen 5.000 evrov, ne obstaja.

BiH ne vodi nikakršne statistike o številu prijav mučenja živali, a teh je mesečno najmanj deset, iz izkušenj pove Kozlićeva. "Ljudje pse na ulicah zastrupljajo, v Bugojni je deklica metala žive pasje mladiče v reko, njen brat pa je vse skupaj posnel. Na Alipašinem polju je duševno zaostala oseba štirikrat z dežnikom posilila psa, nič se ji ni zgodilo. Taki osebi ne sme biti dovoljeno gibanje brez nadzora, naslednjič je njegova žrtev lahko otrok. Na Koševskem Brdu je zapuščena hiša, v kateri ima nekdo pet ali šest pitbulov za pasje borbe. Policija vse to ve, pa ne ukrepa. Čemu potem zakon, ta papir?"  se sprašuje Anda.

Namesto evtanazije pobijanje s čistilnimi sredstvi in kislino

Med obiskom v Sarajevu smo dobili informacijo, da je v Vogošči nek moški s pištolo ustrelil psa. Zakaj, ne ve nihče. Pes je bil po besedah lastnice, ki je bila v času streljanja zraven, a pravi, da moškega ni poznala, povsem miroljuben. Ker ni imela denarja za stroške operacije in zdravljenja, je veterinarju naročila, naj ga kar usmrti. "Tega nismo mogli storiti, zasmilil se nam je, zato smo ga operirali," pojasni veterinar Halil Gasal iz veterinarske ambulante Provet. Metek je za las zgrešil srce, pes je kot po čudežu preživel in zdaj dobro okreva. Primer preiskuje policija, da bo kdaj dočakal epilog, pa ne gre pričakovati.

Psa v Vogošči, ki ga je nekdo ustrelil, dobrosrčni veterinar Halil Gasal ni želel usmrtiti, kljub temu, da je zaradi previsokih stroškov operacije njegova lastnica tako želela.
Psa v Vogošči, ki ga je nekdo ustrelil, dobrosrčni veterinar Halil Gasal ni želel usmrtiti, kljub temu, da je zaradi previsokih stroškov operacije njegova lastnica tako želela. FOTO: Urša Zupan

In medtem ko Gasal psa ni hotel evtanazirati, na žalost obstaja vse preveč veterinarjev, ki pri tem nimajo prav nobenih zadržkov, pa čeprav je evtanazija zakonsko prepovedana in bi njihovo poslanstvo moralo biti reševanje življenj. Evtanazija je sicer dovoljena le v izjemnih primerih, večinoma takrat, ko se psu na ta način skrajša trpljenje, postopek ocenjevanja agresivnosti psa pa je zelo strog. "A pri nas lahko vsak 'navaden' veterinar izda nalog za evtanazijo in reče, da je pes agresiven. Kako je to ocenil? Ker so psa na ulici ujeli šinterji, ga zavezali na zajlo, vlekli po ulici, ga dali v majhno kletko ... Vsak pes bi bil v takih razmerah agresiven! Da o boleznih, ki jih pišejo v naloge za evtanazijo, ne govorim – demodeks, paraziti, paraviroza, ... to so povsem ozdravljive bolezni," še doda Kozlićeva.

Lokalnim medijem dobro poznan veterinar Mustafa Mrkulić naj bi bil po njenih besedah odgovoren za smrt več kot 3.000 psov. Dokler je bil zaposlen na veterinarski postaji Reljevo v občini Novi Grad, naj bi jih namesto s sredstvom T61, ki se uporablja za evtanazijo, pobijal kar s kislino in čistilnimi sredstvi.

Pravnica Dalida Kozlić je prepričana, da bi se problem potepuških psov v kantonu Sarajevo lahko rešil v roku enega leta. In to brez enega mrtvega psa.
Pravnica Dalida Kozlić je prepričana, da bi se problem potepuških psov v kantonu Sarajevo lahko rešil v roku enega leta. In to brez enega mrtvega psa. FOTO: 24ur.com

Rešitve: kaznovanje, sterilizacija in spoštovanje zakona

Na vprašanje, kje vidita rešitev problema, Anda odgovori: "Kaznovanje in samo kaznovanje. V zakonu so za mučenje živali predpisane denarne kazni in do šest mesecev zaporne kazni. Če bi se to upoštevalo ...normalno, da bi se ljudje drugače obnašali!"

"Najprej je treba kaznovati vse, ki kršijo zakon, vsa nelegalna zavetišča in njihove lastnike. Ugotoviti, koliko denarja je kdo opral in takoj začeti s spoštovanjem in izvajanjem zakona, ki ga imamo. Če bi to naredili, bi lahko problem rešili v enem letu," pa je prepričana Kozlićeva. Izgovore pristojnih, da za to ni denarja, odločno zavrača. "V proračunu vsakega mesta, občine, kantona ali entitete vedno obstaja denar za zakonske obveze. Denar imamo za tisto, za kar politiki hočejo, da ga imamo."

Sarajevo je glavno mesto BiH, pa niti vode nima vsak dan! Pri nas ni ene stvari, ki bi funkcionirala. Razen kriminala! Iz vsega, od česar se da narediti kriminal, se naredi kriminal. In pranje denarja. Pa mi smo bolje živeli v vojni! Bili smo pod agresijo, maltretirani, ubijani vsak dan, a vsaj vedeli smo, kdo smo. Zdaj imamo mir, a hkrati nimamo ničesar. Tu velja parola: Samo nek se ne puca! (Naj se ne strelja). Lahko umremo od lakote, Samo nek se ne puca! pravna strokovnjakinja Dalida Kozlić

Nato pa brez dlake na jeziku našteje ljudi, ki stojijo za vsem tem kriminalom: premier kantona Sarajevo, minister za gospodarstvo, župan občine Novi Grad, dekan veterinarske fakultete, direktor KJKP Rad, direktor Lokoma, lastnik Prače … "Struktura teh ljudi v glavnem prihaja iz Stranke demokratske akcije in Saveza za bolju bodučnost. Za vsem tem seveda stoji veterinarska inšpekcija KS, ki vse ve, a se obrača stran," pravi Kozlićeva, ki je zoper več kot 30 fizičnih oseb in okoli deset pravnih oseb podala prijave, a obtožnice kljub številnim obremenilnim dokazom še niso vložene.

Posamezniki, ki se tem ljudem javno zoperstavijo, so pogosto tarče napadov, tudi fizičnih. Kozlićeva je njihov bes večkrat občutila na lastni koži. "Kaj vse sem doživela? Raje me vprašajte, česa nisem," pove v smehu in začne naštevati: požig, streljanje, verbalne napade, fizične napade, splošna podtikanja ... "A ne glede na vse ... tem ljudem mora biti jasno, da se nikoli ne bom ustavila. Nasproti jim stojim javno, z na tisoče dokumentacije in materialnih dokazov, in to jih boli. Lahko se obnašajo šerifovsko, a boli jih, ker bo nekega dne nekdo moral reči: To se mora končati!" je odločena.

Na vprašanje, ali pričakuje, da bo v prihodnosti kaj bolje, odgovori, da bodo premik morali narediti ljudje. "Imamo to nesrečo, da smo ena najrevnejših držav. Naš narod je povsem izgubljen, apatičen, nima poguma in psihične moči, da bi svoje nezadovoljstvo in bes, ki sta se nakopičila zaradi vojne in revščine, usmeril v oblast, zato vse to usmerja v pse. A denar, ki nam ga kradejo, ni padel z neba, to je naš denar, ki ga plačamo z davki! Ampak njih to ne zanima, hočejo samo, da nekdo te pse umakne z ulic. Ko ubijemo pse, mislijo, bomo rešili vse probleme BiH! Ljudje morajo reči: Dovolj je trošenja našega denarja! Dokler ne bodo storili tega, ne bo nikoli bolje. Vrtimo se v začaranem krogu in narod je edini, ki ga lahko prekine," je prepričana.

Tudi Anda še ni povsem izgubila upanja. "Obstajajo ljudje, ki imajo vest. Prostovoljci, ki rešujejo ulične živali. Šinterji, ki so dali odpoved, ker svojega dela niso mogli več opravljati. To je naše edino upanje – dokazi, da v ljudeh še vedno obstaja nekaj dobrega," zaključi.

In ko smo že pri dobrih ljudeh ... v prihodnjih člankih bomo pisali o aktivistki Simoni Vodopivec, članici društva Animal Angels, ki je posvojila dva psa iz BiH in enega iz Srbije ter o Mileni Malešević, ki pse z ulic Sarajeva rešuje že 25 let. Pogledali bomo tudi, kakšne so razmere v Srbiji, Črni gori, na Hrvaškem in seveda tudi pri nas. Zakaj? Ker nam je mar.

24UR Inšpektor
24UR Inšpektor FOTO: POP TV

KOMENTARJI (475)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FesterAdams
23. 03. 2018 08.24
+16
Zanimivo.., za vse te uboge, prestrašene, lačne, zapostavljene, zlorabljene, bolne, zavržene in zapuščene pse se zavzemajo striktno ženske. To mi marsikaj pove. Poboje in nasilje pa vršijo striktno moški. Sram me je zato. Vsem tem ženskam, ki se borijo za etiko, moralo, pravico in osnovno dobrobit psov SE KLANJAM DO TAL!!! Kot motorist se vozim v skupini vsako leto skozi te kraje a z motorje se tega ne vidi. Tu in tam se ustavimo v kaki gostilni in vselej se okoli smuka nekaj psov. Reči moram, da so vsi brez izjeme bili izjemno prijazni, prišli so do mene da sem jih lahko pobožal, nekateri so bili bolni, nekatere je ruknil avto in so bili ranjeni. Srce se mi je trgalo! Sem pa takrat začel skrbeti, da sem s seboj v motornem kovčku vedno imel nekaj za pod zob za te sirote, ki bi si jih najraje kar domov odpeljal. Tudi letos grem skozi te kraje. Že v Sloveniji bom nakupil brikete za pse in mačke, da bom te uboge živalce lahko vsaj malo razveselil....
jesen?ica
23. 03. 2018 08.15
+1
Franjo, upam da nimaš nobene živali. A tebi je to vse sprejemljivo ??
eFranjo
18. 06. 2017 09.38
-19
še vedno bolje kot pa da jih pustijo na cestah
mokolo
10. 10. 2017 14.47
-1
Mogoče to ti sam delaš. Jaz nisem nobenega psa videl na cesti
toti mišek
17. 06. 2017 21.24
-9
kaj sedaj se lahko pije pivo na stadionu?
resslovenka
17. 06. 2017 21.28
+5
Ma ja. Tukaj sprašuješ? Tvoj pogled ne seže dlje od kozarca?
FesterAdams
23. 03. 2018 08.27
-3
spletni_nepridiprav
17. 06. 2017 17.34
+0
muslimani v bosni ubijajo pse ker jim vera prepoveduje kakršen koli stik z psi ker so za njih psi nečiste živali v koranu piše da morajo muslimane pse ubijati pa to. poguglajte "dogs enemies of islam"
Fatima Omanovi?
17. 06. 2017 17.28
+7
Absurd da nenajdejo pametno rešitev ne pa tako brutalen način , fuj pa narod , ki to lahko gleda mučenje živih psov . !!" Namesto bi se skupaj vsi v parlamentih njihovih v BOSNI vsedli in ministri za nevem recimo kmetijstvo ali pa za zaštito živali se lepo dogovorili in našli boljšo rešite !!" Ko sem to gledala me je špiknilo zelo pri srcu resnično !!" :(
User112003
17. 06. 2017 09.58
+14
joooj sploh ne morm gledat tega! prov je povedala človek je neki najslabšga na tej zemlji! Vse uničujemo! VSE! Sj nas bo to še nazaj udarl nč bat, mene ne, vas ne, naše potomce pa bo v to sem 100% prepričan!
kam_to_pelje
17. 06. 2017 09.51
+4
To je problem človeka in njegove neodgovornosti. Je težava države, ki v tem ne vidi izziva in nevarnosti za svoje državljane ter nasploh za neko etičnost naroda. Pse bi bilo potrebno poloviti. jih kastrirat in jim omogočit vsaj neko osnovo. Težava opisana v prispevku pa se zgolj stopnjuje in kmalu bo tako kot v Indiji ko bodo prebivalci mest ogroženi in se ponoči ne bodo upali na cesto. Da o etiki do teh živali niti ne bom govoril. Osnovni cilj je zmanjšati število potepuških psov in jih etično obravnavati. saj so živa bitja kot mi. Čutijo kot mi. Imajo čustva in so nam zvesti dokler jih ne zavržemo. Takrat pa so primorani stopiti v boj za preživetje. Kar povzročamo ljudje s svojo brezbrižnostjo in nadutostjo. Vsekakor si zaslužijo veliko več kot imajo. Pohvala tej punci v prispevku!!!
taxsus
16. 06. 2017 21.43
+8
Clovek je virus na planetu zemlja,ki unicuje vse kaj je lepse od njega in hkrati sam sebe samo zaradi denarja. Te ljudi,ki sovrazijo zivali in jih muciji ter ubijajajo na zverinski nacin,bi jaz kaznoval na enaki nacin,kot so kaznovali Jezusa samo,da bi kazen potekala bolj pocasi, kot je pri Jezusu. ( Jezusov Pasijon) Takrat bi ljudje prej globoko premislili ali bodo mucili zivali. Barabe !!!
DonDonDan
16. 06. 2017 22.20
+11
Pust ti jezusa, k ni n'č kriv. Te cepce bi blo treba žive vrečt med zveri !!!!
SonjaSonja
17. 06. 2017 09.03
-13
taxsus ... virus. mislim, da je najbolje, da zdravljenje začneš pri sebi.
User112003
17. 06. 2017 09.59
+7
zulj001
16. 06. 2017 12.42
+4
Zelo zelo žalostno ,ampak kljub temu bi novinarjem 24ur.com,priporočal ,da gredo s skrito kamero v NLB,da ne bomo davkoplačevalci končali na podoben način kot je to razvidno iz zgornjega prispevka......
DonDonDan
17. 06. 2017 08.31
+3
batom@pinkponk.com
16. 06. 2017 11.04
-10
in? Kaj bo zdaj drugače? Po tem prispevku?
batom@pinkponk.com
16. 06. 2017 11.06
-3
cilj je samo, da rečemo joooj, kolk je to bed... in klikamo po njihovi strani, kjer se veselo vrtijo reklame. zaradi tega je nastal ta članek. žal.
Melaj
16. 06. 2017 12.20
+17
Mi, ki smo v Sloveniji ne bomo nič spremenili pri njih. Se pa tak posnetek dotakne tudi tistega, ki na živali ni bil pozoren. In bo mogoče kdaj pomagal ranjeni živali (povoženi ali kaj podobnega)....ter jo odpeljal v zavetišče, ker ji znajo pomagat in najdejo morebitnega lastnika. Iz izkušenj vem, da se to da, ker nekaj zavetišč imamo in če žival pelješ tja, je to brezplačno...Žival ti z pogledom pokaže, kako hvaležna ti je, ko ji pomagaš v hudem. Toda veliko ljudi tega jezika niso sposobni razumet in dojet. Udomačene živali so med nami zaradi nas, mi smo jih vzgojili skozi stoletja..Odgovorni smo za njih...to se je treba zavedat!
V SHESHELJ
16. 06. 2017 10.51
+0
Cicero123
16. 06. 2017 09.51
+33
Končno nek kvaliteten prispevek s strani novinarstva :) Se vidi, da ste nekaj želeli s tem storiti in se za to tudi potrudili :) kolk se mi ti psi smilijo :(
gongash
16. 06. 2017 11.15
-30
trabakula
16. 06. 2017 15.27
+16
sonas
16. 06. 2017 09.37
-11
Berem komentarje nekaterih, so sami s sabo v nasprotju: tisti, ki nima rad živali nima rad ljudi. potem pa naprej piše, da bi pretepal ljudi... kje vam je iq??? toliko nestrpnosti in slabe volje, kot ste jo napisali tisti, ki ste "ljubitelji živali in ljudi" še nisem videla. z gotovostjo lahko rečem, da ste lastniki psov najbolj nestrpni in nekulturni (pač kritično preberiti svoje komenatarj).
Cicero123
16. 06. 2017 09.57
+10
Sm lastnica 2 psov in ne vem od kod lahko ti z GOTOVOSTJO, če veš kaj to pomeni govoriš, da smo jaz/vsi (lastniki psov) NESTRPNI? NEKULTURNI? :) na podlagi nekih komentarjev, kjer sploh ne veš GOTOVO kdo piše v ozadju? Zelo dobro razvito kritično razmišljanje imaš...vse pohvale :) Močne besede. Mislim, da ti jezik/tipkanje dela hitreje kot možgani, take ljudi ponavadi v življenju tepe, ker ne razmišljajo preden bleknejo nekaj, na koncu pa izpadejo butasti (pa tudi če niso) ali pa jim je žal. Jih poznam kar nekaj. Lep pozdrav.
sonas
16. 06. 2017 12.55
-5
Cicero123 ... a pa si prebrala komentarje? a pa se ti res komentarji zdijo na nivoju? pač najlažje vsakega spljuvati, ki se s tabo ne strinja. zagotovo lastniki psov, ki komentirajo tle nimajo kulture. ali lahko temu oporekaš? gre za enostavno kulturo sobivanja, ki pa je veliko lastnikov psov ni zmožnih.
User112003
17. 06. 2017 10.02
-1
daj se popravi pa reči večina človeštva tega nima v sebi, kaj ma veze kdo je lasntik česa?
Fredi34
16. 06. 2017 08.10
-25
In kaj se mi brigamo za bosanske cucke? Ja bogi so si, tako kot na daljnem vzhodu in še marsi kje, kjer pogosto pristanejo na jedilnem krožniku ali končajo na tak in drugačen krut način. Ampak mi živimo v Sloveniji in imamo precej bolj pomembe probleme, kot so psi iz Bosne.
vstajnik1941
16. 06. 2017 09.01
-24
Bolj nas brigajo bosanski cucki kot lasten narod - kar je razumljivo, sej tile novinarčki očitno niso pripadniki našega naroda
ivcekivcek
16. 06. 2017 09.06
+30
Ubogi ljudje , žival je živo bitje v Bosni ,tako kot tudi v Sloveniji . Človek je tudi živo bitje v Bosni , tako kot v Sloveniji . Živo bitje ki premore empatijo , ki je ključ do lepšega in boljšega življenja in če te ne premore vedno več posameznikov , potem gre svet v tako smer kot točno gre. Tako da človek brez empatije , ne joči kako ni prav da je tako kot je . Tako pač je v družbi brez te. Ker pač tako je , tako kot čutiš kot praviš sam do bosanskih cuckov , tako čutiš do vseh ostalih živih bitjih , ki čutijo , ljubezen ,radost , strah , bolečino , tako kot ti.
Apostol1
16. 06. 2017 09.22
+12
ivček podobne misli sem imel sam v glavi pa si ti napisal tako razumljivo da nimam več kaj dodajati razen enega velikega ++++++
trabakula
16. 06. 2017 15.34
+8
ja nekatere itak briga samo za svojo r.., egoizem je ogledalo današnje družbe, kaj me boli za druge, važno, da je meni ok....žalostno, pa tako malo je potrebno, da bi svet bil lepši, ampak nekaterih se očitno ne dotaknejo krivice, žalost in trpljenje drugih
lejka44
04. 11. 2019 11.58
Slovenci smo za svoje problemw krivi sami. Vsi sam lajajo po internetu da bi pa kaj konkretnega storil zase pa ne. Za monitorjem in na kavcu junaka igrat je lahko. Mislim da si en takih. Psi v bosni pa si aami ne korejo pomagat. Velika razlika a ne. Pa se to. Kdorr ne premore socutja do zivali ga do ljudi sploh nima.
JbmTiMt
15. 06. 2017 23.08
-43
pes ni za v stanivanje
TR82
16. 06. 2017 07.45
+25
gongash
16. 06. 2017 11.16
-11
nihče noče poslušat pasjega laježa bo bloku, še posebej takrat ko počiva
KofiAnnan
16. 06. 2017 11.20
+11
SonjaSonja
16. 06. 2017 15.13
-15
ja pa nehajte vse posiljevati s svojimi psi! sej nimamo nič proti, sam dajte nam mir. pač hočemo imeti svoj mir. nočemo imeti vsake zelenice poscane, nočemo pasjih kakcev dokoder seže pogled, nočemo cel dan poslušati pasji lajež,... a je to težko razumeti??? hočem se usesti na travo, brez da smrdim
LOS - T
16. 06. 2017 15.26
+15
Noben noče tud take sosede, pa te ne mormo dat kar u azil...
trabakula
16. 06. 2017 15.41
+10
Sonja, upam, da se kdaj ne pojaviš v vlogi moje sosede, ker hočem imet mir, nočem poslušat zoprno babo, ki ji vse škodi in gledat zafrustriran ksiht, ki samo išče intrigo....hočem se usest na vrt , brez da vidim poleg en tečen fris, pa že raje vidim smrček sosedovega kužka
duleslav1993
17. 06. 2017 10.45
+4
Trabakula,pravilno. Sonje ti tudi jaz nebi želel v moji bližini. Ojoj,kakšni primeri...
valjhunsinkajtimara
15. 06. 2017 22.59
-8
To ni članek o psih.. to je poročanje o Bosni namesto Sloveniji.
roman.lovsin@gmail.com
16. 06. 2017 08.01
+7
Zelo grdo ravnanje z živalmi. In sem absolutno proti temu. Toda pri nas malodane ljudje živijo v takšnih razmerah, celo država jih v to peha. O tem bomo tudi kdaj brali?
JanZiska
16. 06. 2017 08.28
-8
valjhunsinkajtimara
15. 06. 2017 22.35
-20
Glavna novica je​ stanje je psov v Bosni... Pol si pa misli svoje.
Karantanija
15. 06. 2017 22.52
+64
Se ti ne smilijo ti kužki? Kakšen človek si? Živali imajo ravno tako dušo in ravno tako čutijo bolečino - duševno in fizično. Kdor nima rad živali, tudi ljudi ne more imeti!
JbmTiMt
15. 06. 2017 23.21
-36
Fruitycat
16. 06. 2017 08.41
+0
Alteist
15. 06. 2017 22.26
+39
Za zaščito moje psice sem pa pripravljen iti tudi v zapor.
asdfghjklqwertz
15. 06. 2017 22.39
+34
Isto jaz. Če mojemu psu kdo kaj naredi, ga spravim na intenzivno, pa zakoni gor ali dol!
JbmTiMt
15. 06. 2017 22.58
-15
Alteist
15. 06. 2017 22.59
+32
MZP, lažje jaz žensko kot ti sebi možgane.
Alteist
15. 06. 2017 22.20
+58
Tisti, ki niste zmožni empatije, se raje sploh ne oglašajte. Dokazujete, kako zaostali ste. Še posebej tisti, ki omenjate čevape.
Angelica007
15. 06. 2017 22.41
+12

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.