Tujina

VIDEO: Junakinja za krmilom letala

Hamburg, 05. 03. 2008 18.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Letala, ki bi zaradi orkana skoraj strmoglavilo, ni rešil pilot, ampak komaj 24-letna kopilotka.

Resnica o spektakularnem pristanku Lufthansinega letala med orkanom Emma je drugačna, kot je sprva prišlo v javnost. Junak namreč ni eden, ampak sta dva.

Potnike je pred katastrofo rešila komaj 24-letna kopilotka.
Potnike je pred katastrofo rešila komaj 24-letna kopilotka. FOTO:

Vsi smo občudovali pilota, ki mu je letalo, potem ko je to zaradi močnega vetra z levim krilom celo že treščilo ob tla, uspelo dvigniti in v drugem poskusu nato varno pristati.

Vsa Evropa ga je razglasila za junaka. Danes pa so nemški mediji razkrili resnico. V najbolj kritičnem trenutku, takrat ko je letalo z levim krilom treščilo ob stezo, sploh ni pilotiral pilot, ampak 24-letna kopilotka Maxi. Pilot je krmilo prevzel šele v drugem poskusu pristanka. Dekle je za krmilom sedelo zato, ker sta si s pilotom razdelila let. On je letel tja, ona nazaj.

SORODNI ČLANKI

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

veljo@email.si
08. 03. 2008 13.17
blu.rozika | 05.03.2008 | 23:10 zanimivo, ko je bila prvič objavljena novica, so bili komentarji: bravo, pilot! Vsaka čast pilotu! Bravo mojster! in podobno. tocno tako..sedaj ko se je izvedelo da je pilotirala zenska je vse drugace...bedaki ste resno...ce bi se letalo raztresclo bi pripisal krivdo kapitano..saj je on dovolil vajenki da prvic upravlja letalo v taksnih razmerah...pilotka se je trudla in ji pac ni slo dobro..imela je kar tezko oviro z seboj..pac sprobal je in mu/ji ni uspelo...ni treba pa blatit kopilotke saj vaja dela mojstra... lp..veljo
lukE
06. 03. 2008 21.41
"Baby, let me go down low!" Lepo.Samo čeprav ji je uspelo rešiti, je dobila verjetno skoraj živčni zlom, zato je prevzel pilot.
MaLi_BoG
06. 03. 2008 20.26
mah...karkoli lahko razpravljaste in pametujete....na krovu je blo 190 potnikov...letalo je bilo velikansko...vremenske razmere so bile katastrofalne....res čestitam pilotu in kopilotki,ker sta res pokazala da sodelujeta med seboj....lahko je zdej pametovat in po zakonodaji obtoževat pilota in kopilotko in valit krivdo nanje za hvalabogu le poškodbo letala,ker sta pač si dovolila pristajat v takih razmerah....kaj pa 190 potnikov??koga zanima?kaj ni lepše plačat teden dni švajsanja in barvanje in menjava poškodovanih delov letala,kot pa 190 ljudi mrtvih...190 družin prizadetih??noben si pa ne predstavlja bit v pilotski kabini in iz najslabšega izcedit v najbolše....v tem primeru rešiti letalo z slabimi 200 potniki...namesto da bi sodniki...tožilci ..preizkovalci ali kakorkoli že to poteka...rekli da "JEBEŠ ZAKONODAJO" in hansu in max čestitali za n jun neizmerno velik uspeh....žalostno res...
blueedin@email.si
06. 03. 2008 17.18
Bravo deklina Maxi, lepo si to speljala. Zakaj je bil pa pilot jezen, se pa ve, zato ker mu Maxi ni dala..........hmmm, pilotirat namreč, nemarneži, da ne boste na kaj druzga pomislili. Banda nevoščljiva. Bravo Maxi. Janša IDOL. Bajuk SVETOVLJAN Bravo vlada Republike Slovenije
makajjezvami
06. 03. 2008 16.37
Glede na podatke ki jih imam (bočni veter, mlada pilotka, jezen pilot) bi jaz sklepal takole: Pilotka bi morala v trenutku ko je poravnala letalo s stezo biti s kolesi na tleh in ne v zraku kjer je bila še vedno izpostavljena bočnim sunkom. Na posnetku zgleda kot da je želela malce mehkeje pristat kar pa je pri takem bočnem vetru najbrž usodna napaka. Zaradi tele napake kopilotke je najbrž tudi bil pilot jezen. Kdorkoli je pa letalo rešil iz krizne situacije je pa vsekakor ravnal trezno in premišljeno.
gismo@email.si
06. 03. 2008 15.28
TOMI.PASSION - pa kera si ti budala da vse ves pa serjes vsem po glavi. Mater si pa res en jack (ass)
preprostež
06. 03. 2008 12.31
Neizkušena pilotka? Kaj mislite, koliko ur letenja morajo imeti piloti, da jih sploh spustijo za krmilo airbusa?
Jurca007
06. 03. 2008 11.54
Pravo vprašanje je zakaj ni bilo letališče ob takem vetru zaprto in promet preusmerjen na druga letališča! Vsekakor vsa čast tistemu ki je vozil, kaj lahko bi se končalo tragično
Ramzess
06. 03. 2008 11.39
Nevestni poročevalci (vodstvo lufthanse) so evropski narod spet zapletli v špekulacije, zaradi nestrpnosti in nepreverjenih podakov, da se le ne bo 'resnica' spet spremenila. Gotovo pa je eno, da sta pri zadevi sodelovala oba, pilot in kopilotka, ne glede na to koliko ur letenja je imela. Toda če je res tako mlada (24 let), in ne gre za napako, potem je pilot ne bi smel pustiti brez nadzora. Dejstvo je, da prave resnice ne poznamo, in da gre (za zdaj) zgolj za ugibanje. Zgodba me je spomnila na eno letalsko nesrečo iz preteklosti, kjer se na začetku tudi pojavilo kup špekulacij, ter celo nekaj poskusov prikrivanj, a resnica je vseeno prišla na dan, čemur je seveda sledil šok. Kaj se takrat zgodilo? Nevestni in malomarni pilot je za krmilo spustil lastnega najstniškega sina, na letalu je bila še tudi njegova mladoletn hči. Fant je naredil napako in letalo je treščilo na tla nihče ni preživel, nihče pa tudi ni vedel kaj se je zgodilo, pojavilo se je le kup špekulacij in zanikanj, ali ali. Ko se le ugotovili resnico, je seveda sledil šok, otrok za krmilom, in nevesten pilot. Dokumentarec z naslovom Otrok za krmilom opisuje in govori o tej nesreči. Ampak to seveda še ne pomeni, da nek najstnik, ob pomoči ne bi bil sposoben takšnega podviga, kot je pilotirati letalo, in ga celo spraviti na tla. Če ni druge možnosti in če sogovornik ki nudi pomoč zna primerno komunicirati, brez da se zaplete v konflikt vprašanja in odgovori z nenehnih potrjevanjem, kar je zame po eni strani zapravljanje časa, preverja in popravlja naj računalnik (ki je še tako premalo izkoriščen), ne človek. "Lahko obračate kakorkoli že, ampak v končni fazi pa še vedno potrebuješ znanje, da potegneš letalo iz take kritične situacije." Znanje samo ni dovolj, tako ramišljajo vsi, ki so pravkar prišli s papirjem v roki iz šol, pa zmotno mislijo da so že nevem kaj, a to vsekakor ni dovolj, potrebne so izkušnje in iznajdljivost, obvladovanje samega sebe, lastne psihe in uma.
operater
06. 03. 2008 11.39
Pilota sta si delo razporedila....bla bla... ...in kakor da je samo eno krmilo... še večja smešnica... Ne vem a je šlo za Airbus 319 ali 320 ali nekaj podobnega, in za vse vrste tipe teh letal, ta veter nebi smel biti prevelik za "varno" pristajanje. Čeprav potnikom ni ravno najbolj udobno... Močan čelni veter ni noben problem, problem so bočni vetri, ki pa se rešujejo z zelo priciznimi manevri in ga lahko izvede samo zelo izkušen pilot, če pa ga je res izvedla kopilotka, pa....? kdo ve... malo verjetno...
tomi.passion@gmail.com
06. 03. 2008 11.18
Johny_Makarony....če si boš prebral original prispevek tujih medijev, po katerem je bil povzet ta prispevek boš videl, da je pilot pustil kopilotki, da prvič pristane. Zaradi neizkušenj je skoraj razbila letalo s potniki vred, nato je pilot v zadnjem trenutku ponovno vzdignil letalo in v drugem poskusu uspešno pristal. Se pa bliža 8 marec in v tem duhu je potrebno zamegliti stvari in v ospredje kot junakinjo postaviti 24 letno kopilotko, kateri je verjetno to bil eden prvih letov. Menda ja ne verjameš, da je dec, pilot z leti izkušenj padel skupaj od panike in da je 24 letna smrklja rešila letalo. Lepo te prosim.....tako naiven in feminiziran pa ti ni treba biti.
Johny_Makarony
06. 03. 2008 09.58
Lahko obračate kakorkoli že, ampak v končni fazi pa še vedno potrebuješ znanje, da potegneš letalo iz take kritične situacije. So .. woman got skils!
preprostež
06. 03. 2008 09.14
Veter je vozil letalo... ali je veter baba? Ne mi s takimi blesavimi komentarji, no. Pilota sta ravnala prisebno. Še niste brali v črni kronikih, kjer piše o sunkih vetra, ki je prevračal cele avtobuse, tovornjake in kot za šalo premetaval motoriste? Tudi velikim letalom se lahko to zgodi... zgolj sunek vetra. Če bi vi sedeli tam gor na pilotskem sedeži, bi bili zmožni hitro odreagirati? Piloti so usposobljeni za to - napad panike pomeni smrt za vse na letalu.
izbruh@gmail.com
06. 03. 2008 09.06
Zakaj si moramo bralci postavljat vsa ta vprašanja? Zato ker so novinarji preveč zaposleni, da bi poklicali na Adrijo in poiskali odgovore na naša vprašanja...
tomi.passion@gmail.com
06. 03. 2008 07.56
aandreya..........res je. Predpisi obstajajo. Težko rečem, zakaj jih tokrat niso upoštevali. ZAto je najbolj verjetno, da je prvič res poskušala pristati 24 letna kopilotka, pri čemer je skoraj raztreščila letalo. Verjetno je takrat zadevo v roke prevzel pilot in rešil stvar. A ne glede na to, da je on rešil zadevo, si zasluži grajo, saj v takšnih razmerah nikoli ne bi smel zaupati pristanka tako neizkušeni osebi, še posebno ne, če gre za komaj 24 letno kopilotko, ki je verjetno komaj prišla iz izpitov.
orangensaft
06. 03. 2008 07.03
kakorkoli že, glavno da se niso raztreščli. me pa bolj zanima a ne obstaja predpisi, ki omejujeo vzletanje in pristajanje ob posameznih vremenskih razmerah? Tako kot je takrat pihalo, bi letala morali usmerjati na letališča, kjer so bili pristanki manj kritični. Ko sem letela iz londona, je pikalo 3x manj, letalska steza je bila razmočena in se je med vzletanjem čutilo, kako letalo zanaša sem in tja. kaj šele ob vetru, ki je bil ta vikend. Letala niso igračke in tega bi se morala že enkrat za vselej zavesti tudi letalska združenja in ustvariti dobre predpise, predvsem pa se jih tudi držat.
goso
06. 03. 2008 03.55
Večkrat dobr poglejmo video. Kdorkol je furou, ves čas ga je veter postran držau. Veter, ne pilot. Pri stezi ga je pa sunek dobil v desno krilo in ga je dvignilo na levo. Ni važn kdo je furou. Sunek je dobu. Objektivno. Kdor je furou, ga je najprej zravnal! To je blo glavno. Pol je dal gas. Kdo je kej delau, je pa uganka. Noben pa nic zafurou, ampak samo reseval. In to uspešno. Lahko, da en za drugim, ampak noben ni nič narobe naredu, samo reševal iz sunka. Bravo oba.
Anton Benedik
06. 03. 2008 01.51
Resnicno revni komentarji in na zalost po takih ljudeh nas sodijo po vsem svetu,zato smo na repu predvsem v osebni kulturi!!
terminator75@email.si
06. 03. 2008 01.30
BRAVO PILOTKA MAXI! Mislim, da si zasluži pohvale in ne debline opazke, kot jih zapisujete posamezniki...
axxa
06. 03. 2008 01.20
ok neumni ste! naj bo moski ali zenska v koncni fazi je posadka resila letalo, me zanima kako bi vi pristal pr takem vetru.Za pristajanje v takem vetru ti ne pomaga noben simulator temvec trenutna zbranost.