Tujina

VIDEO: Ko med slovesno prireditvijo popokajo okna

Brasilia, 04. 07. 2012 07.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Če državno slovesnost popestrijo tudi vojaški lovci, ki lahko dvakrat prebijejo zvočni zid, to še ne pomeni, da bo slovesnost zelo pestra. V Braziliji so namreč zaradi nizkega preleta dveh lovcev popokala okna vrhovnega sodišča in kongresa.

V Braziliji sta med prireditvijo, na kateri so dvigovali zastavo, v nizkem letu prizorišče preletela tudi dva vojaška lovca mirage 2000. Vse skupaj pa se je v prestolnici Brasilia končalo manj slovesno in bolj tragično. Na stavbi vrhovnega sodišča in kongresnega poslopja so namreč zaradi glasnosti letal popokala okna.

Poglejte si videoposnetek.

Prireditev si je ogledalo veliko ljudi, vendar k sreči pri tem nihče ni bil poškodovan, so bili pa mnogi precej prestrašeni, ko so videli, da na stavbah pokajo okna. Incident že preiskuje brazilsko vojaško letalstvo, hkrati pa je tudi napovedalo obnovo poškodovanih poslopij.

"Letalo je prizorišče preletelo zelo nizko, pri tem pa se je dvignil oblak prahu, tla so se zatresla, okna pa so popokala," je za lokalni spletni medij G1 povedal študent Lucas da Silva, ki se je udeležil prireditve.

Mediji sicer ne poročajo, ali sta letali leteli z nadzvočno hitrostjo, vendar lovca francoske izdelave lahko letita z dvakratno hitrostjo zvoka. Najvišja hitrost, ki jo zmoreta, namreč presega 2300 kilometrov na uro.

Ravno letos bo sicer demonstracijska eskadrilja brazilske vojske praznovala 60. obletnico in bo ob tej priložnosti pripravila letalski progam, verjetno pa ne bo vključeval nizkih preletov nad steklenimi stavbami.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maja Kajza
01. 12. 2019 10.38
+9
hvala za reklamne spote brez posnetka !
spuko
04. 07. 2012 11.40
+1
ja res se namatrajo za dosežt zvočno hitrost na tako nizki višini. Težko prebijajo skozi tako gost zrak. Morajo pa potovat glih nekje z zvočno hitrostjo na posnetku, ker se jih ne sliši ko prihajajo
Ferdo Crni
04. 07. 2012 11.03
+2
Spet neznalske klobase. Bolje da pišete o Paris Hilton in Salome..... Manj možganov za napenjat. Res da lahko lovci dvakrat presežejo hitrost zvoka vendar ne na TEJ VIŠINI
vertex
05. 07. 2012 11.34