Tujina

VIDEO: Ob obletnici vožnja v zlati kočiji

Koebenhavn, 14. 01. 2012 17.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Množice navdušencev so v središču Köbenhavna ob 40-letnici vladavine pozdravile kraljico Margareto II. Obletnico je kraljica obeležila z vožnjo skozi mesto v zlati kočiji. Kraljica sicer doma uživa zavidljivo visoko podporo.

Kraljica Margareta II. in princ Henrik sta pozdravila množico.
Kraljica Margareta II. in princ Henrik sta pozdravila množico. FOTO:

Središče Köbenhavna so preplavile množice navdušencev, ki so želeli pozdraviti dansko kraljico Margareto II. in ji čestitati ob današnjem jubileju – 40-letnici vladavine. Obletnico je kraljica namreč obeležila z vožnjo skozi mesto v zlati kočiji.

Na slavnostni vožnji po mestu v spremstvu kraljeve garde se je 71-letni kraljici v kočiji, ki jo je vleklo šest sivih in belih konj, pridružil njen mož, princ Henrik.

Njuno pot od trga pred kraljevo palačo Amalienborg do mestne hiše je spremljala množica gledalcev, ki so obkrožili trg pred palačo in se zvrstili vzdolž ulic, po katerih se je peljal kraljevi par. Monarha so gledalci pozdravili z danskimi zastavami.

Ko je kraljica prispela do mestne hiše, jo je tam s pesmijo pričakal 500-članski zbor pevcev iz Danske in Grenlandije, ki ji tudi vlada danska kraljica.

Nato je Margareto II. pozdravil köbenhavnski župan, ki ji je izročil darilo, za katerega se je zahvalila tudi z besedami, da je Köbenhavn od nekdaj imel posebno mesto v njenem srcu, saj se je v danski prestolnici rodila in živela.

Na sprejemu v mestni hiši so Margareto II. sicer pozdravili tudi številni dostojanstveniki, med njimi monarhi Norveške in Švedske, predsednik Islandije in poslanci danskega parlamenta.

V nedeljo se bo kraljica predvidoma udeležila maše in banketa, prav tako pa bo natančno 500. predsedovala zasedanju svojega kabineta.

Obletnica vladavine danske kraljice - 1
Obletnica vladavine danske kraljice - 1 FOTO:

Na prestol po smrti svojega očeta

Margareta II., ki doma uživa zavidljivo visoko 80-odstotno podporo, je danska kraljica postala pred natanko 40. leti, 14. januarja 1972. Na prestol se je povzpela po smrti svojega očeta, kralja Frederika IX., ki je državi vladal predhodnih 25 let.

Prav s poklonom Frederiku IX. in njegovi umrli ženi, kraljici Ingrid, je Margareta II. sicer tudi začela današnje praznovanje. Z možem in sestrama, princesama Benedikte in Anne-Marie, ter otrokoma, princema Frederikom in Joachimom, je odpotovala na pokopališče v bližnjem mestu Roskilde, kjer so umrli kraljevi par počastili s polaganjem vencev.

Ceremonije v Roskildeju se je udeležila tudi žena princa Frederika Mary, Joachimova žena Marie pa je iz zdravstvenih razlogov – visoke nosečnosti – morala ostati doma.

Kraljica Margareta II. pa je ob svojem jubileju javnosti zaupala, da se ima za izjemno srečno žensko, saj je vseskozi uživala popolno podporo svoje družine, moža in danskega ljudstva.
 

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
15. 01. 2012 08.49
+3
ČE IMA TAKO VISOKO PODPORO PA NAJ SI OMISLIJO ŠE KAKNI DVE ZA POVRH , ČE TA SPODLETI, NO BOG NEDAJ!
komarec
14. 01. 2012 23.35
+0
Kje ima krono? Kakšna kraljica neki, če na glavi nosi klobuk
nykica
14. 01. 2012 20.11
+4
Ta kraljica je zelo revna ima zlato kočijo nima pa zlatega avta.
Nightfly007
14. 01. 2012 19.26
+5
Kraljica sicer doma uživa zavidljivo visoko pdoporo. Pdoporo?