Tujina

FOTO in VIDEO: Pred 32 leti je umrl Tito

Beograd, 04. 05. 2012 07.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Pred 32 leti so prebivalci v tedanji Jugoslaviji obstali. V ljubljanskem kliničnem centru je namreč umrl Josip Broz Tito. Na čelu Jugoslavije je bil kar 35 let, v svetu je užival velik ugled, a tudi on je imel po mnenju nekaterih krvave roke.

Kot datum rojstva Josipa Broza Tita je obveljal 7. maj 1892 v Kumrovcu, vasi na meji med Hrvaško in Slovenijo, rodil pa se je Hrvatu Franju Brozu in Slovenki Mariji Javoršek. Pozneje je kot Titov rojstni dan veljal 25. maj. Po drugi svetovni vojni je ta dan postal dan mladosti, ko so po celotni državi prenašali štafetno palico in jo izročili državnemu vodji na sklepni slovesnosti v Beogradu.

Josip Broz Tito
Josip Broz Tito FOTO: Reuters

Na čelu Jugoslavije je bil Tito kar 35 let, v svetu je užival velik ugled, bil je eden izmed ustanoviteljev Gibanja neuvrščenih. Kot njegove pozitivne dosežke se omenjajo še ideja bratstva in enotnosti in sistem samoupravljanja. Seveda pa tudi za Tita, ki je užival v svoji oblasti, velja, da je imel krvave roke. Med negativno dediščino se uvrščajo predvsem povojni poboji po drugi svetovni vojni, pozneje odstranjevanje političnih nasprotnikov, zapiranje ljudi na Goli otok, dušenje reform.

Tito je umrl 4. maja 1980 ob 15.05 v ljubljanskem kliničnem centru. Na njegov pogreb je prišlo več kot 200 visokih državnikov z vsega sveta.

Pred Hišo cvetja v Beogradu.
Pred Hišo cvetja v Beogradu. FOTO: Reuters
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1687)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vruce-ladno
25. 01. 2013 10.43
+7
Tko bom povedal en sam predsednik je vodil 6 republik,danes 6 presednikov ne more voditi 6 držav! Žalostno
zefran
07. 05. 2012 14.00
-18
Lepo se imejte na tem forumu, saj vidim, da je krepko scenzuriran. Na takem forumu pa nočem več sodelovati. Resnice se tudi na uredništvu bojijo. Komunistična cenzura še naprej. Sodelujem na nekem forumu, kjer se zbirajo zares inteligentni ljudje. Kar sem napisal tule, mi na onem forumu niso brisali. In ne brišejo nikogar. Žalil nisem nobenega, vidim pa, da mora prevladovati jugoslovanska resnica, resnica tiste države, ki je ni več. In propadla je ravno zaradi laži in lažnega sistema. S totalitarističnimi mediji pa nočem več sodelovati. Se vidimo, ko bo ZARESNA SVOBODA!
prašek
07. 05. 2012 16.23
+14
Pozdravi jih na reporterju še v mojem imenu ☺
JezekTekaTeka35
07. 05. 2012 11.32
-13
Baje da muj Dulanc na cevko za kisik stopu po nesreč ...
voyosx
08. 05. 2012 09.36
-19
in naredil celemu svetu uslugo drugače bi mi še vedno živeli v severni koreji
r_inkvizitor
07. 05. 2012 10.08
-14
Če zadevo poskusiomo malce preanalizirati, glede na tukajšnje komentarje, je očitna le ena reč: NAJBOLJ RAZŠIRJENA RELIGIJA MED UPORABNIKI FORUMA 24UR JE FANATIČNI TITOIZEM. Nekateri ljudje vsakodnevno zrejo v maršalove slike in popljuvajo vsakogar, ki bi si drznil napisati tudi kaj o njegovi negativni plati. Za slovensko spravo predlagam, da pojem Tita razdelimo v dva dela. Prepustimo Josipa Boza realni zgodovinski analizi, Tito pa naj postne osrednja religiozna figura, katere realno življenje naj ne bo ovira za to, da Titioisti priznavajo o njem le tisto kar hočejo. Zapišejo pa lahko še evangelije po Stanovniku, Kučanu, ... . Ostali pa jim dajmo mir in se zavedajmo, da je Tito o katerem govorijo le lik iz njihove religije, ki pa ima bolj enostransko in delno zgodovinsko podlago.
Hinko Grubelnik
06. 05. 2012 22.19
+8
REVNIM NARODOM ,KI SO ZELO BOGI IN NEKATERI ŠE NIMAJO ZA MESEČNO PREŽIVETJE ALI KRUH ! TER ,DA BIIMELI ČINVEČ ENERGIJE TO SO SONČNA Z VETERNICAMI IN HIDRO ENERGIJA INDA BILI VSI DELAVCI DOBILI SLUŽBO IN VELIKO ZNANSTVENIKOV TER ZDRAVNIKOV ,DA NE BI BILO TOLIKŠJE GNEČE PRI ZDRAVNIKU ALI V BOLNICAH IN ČIM VEČ DELAVNE SILE V EVROPI ALI PO CELEM SVETU TER SLOŽNI MORAJO BITI LJUDJE IN ŽENE UDI IMEJTE ŽIVALI SAJ NE ZNAJO GOVORITI! HENRIK GRUBELNIK ULICA KOZARA1 ROGAŠKA SLATINA 3250 SLOVENIJA EVROPA !.TER ,DA NEBI BILO VOJN NA SVETU ,DA BI BIL MIR MED NARODI SVETA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
periot22
06. 05. 2012 19.58
+20
Tito zakon, ni se še rodil človek ki bi mu segel do podplatov!!!!!!!!!!!
titovka
06. 05. 2012 20.17
+22
TITO, legenda...legende pa nikoli ne umrejo!!!!!
24pšancov
07. 05. 2012 13.51
+4
bumbleba
05. 05. 2012 22.07
-26
A še kar od tega vojnega zločinca in izdajalca slovenske matere in zemlje ?
mes
05. 05. 2012 23.26
+27
Daj belček pojma nimaš! Hlapec belogardistični,Če nebi bilo Tita bi ti zaj pisal komentarje v nemščini.
zefran
06. 05. 2012 10.27
-16
Kako to misliš - v nemščini? A bi Nemci, če ne bi bilo Tita, ostali tu? Bi pri nas ostali kljub prezpogojni kapitulaciji, ki so jo morali podpisati z zahodnimi zavezniki in Sovjeti? Edino Slovenija in Jugoslavija bi še vedno trpeli pod uničevalnim nacizmom, če ne bi bilo Tita? Kljub brezpogojni kapitulaciji? In mi bi pisali danes(?) v nemščini? Pod pogojem seveda, če ne bi bilo Tita!!!
bumbleba
06. 05. 2012 11.13
-14
Slovenijo so nemcev očistili rusi, ne tito. On je samo prevzel oblast, skupaj s svojimi skrivači z grmovja in pobijal ženske in otroke političnih nasprotnikov. Kar se pa učenja nemščine tiče, v OŠ smo se morali učiti cirilico in srbohrvaščino. Hlapec si ti, mes, srbski. Verjetno si glasoval proti osamosvojitvi, kot še nekateri drugi hlapci. Imate pa belogardiste res za fajne humane ljude, če jim pripisujete take humane lastnosti, kot je nasprotovanje ubijanju nedolžnih. Aja, nemščino je pa tako dobro znati, ker rdečkarski lenuhi živite od tistih, ki tja izvažajo.
zefran
06. 05. 2012 11.45
-12
Mislim, da čutiš podton, ki ga je napisal @mes. On in "njegovi" mislijo, da je bil glavni in edini zmagovalec 2.svetovne vojne Tito. Ker, če ne bi bil, bi bili še danes pod nemško okupacijo. Ker sem preživel celotno Titovo ero, vem kako je bilo s tujimi jeziki. Na podeželju so se kot tuji jezik večinoma učili nemščino. In to v 50. letih. V mestih je prevladovala angleščina, manj nemščina. Zdi se mi, da so ponekod - še v 40. letih - učili tudi ruščino. Najbrž pa so jo zaradi nastopa informbiroja potem ukinili. Neobstoječi "srbo-hrvaški" jezik je bil obvezen povsod. Vsi tuji jeziki so se začeli poučevati od današnjega 6. razreda naprej. Kar je prej pomenilo: 4 razredi osnovne šole in potem 4 leta nižje gimnazije. Torej se je tuje jezike začelo učiti v "nižji gimnaziji".
24pšancov
07. 05. 2012 13.55
-9
V bistvu so se Nemci umikali, ker so se bali, da bodo ostali odrezani od Nemčije in v rokah Rusov. In so se predali razcapancem iz grmovja, ker so ti obljubili, da jih bojo predali zahodnim silam, ki so bile do ujetnikov precej bolj prizanesljive. So pa potem komunisti vse skupaj izkoristili za prevzem oblasti in pobijanje nasprotnikov režima in njihovih družin, ja.
zefran
05. 05. 2012 19.52
-20
Nekateri pišejo, kako jim je bilo lepo pod Titom. Vidijo samo to. Ne razumejo pa, da je bilo tisto "lepo" na račun gospodarstva, bančništva in šolstva. Država je premalo zaslužila z delom "delovnih ljudi", zato je bilo tisto "lepo" brez kritja. Da je bilo "delovnim ljudem" lepo, se je morala država (preveč) zadolževati. Bruto družbeni proizvod je bil premajhen za kritje "lepega". Poleg tega je tako gledanje skrajno sebično. "Lepo" ne traja večno in za to je treba tudi plačati. Račun je bil izstavljen z vračilom dolgov, moratorijem in hiperinflacijo. Država zaradi totalnega ekonomskega neznanja vodilnih in zaradi zelo smešne državne ideologije ni mogla več obstajati in je propadla. Fanatični politični verniki, ki povsod strahotno škodujejo državi, vseh teh dejstev seveda nočejo priznati, še manj razumeti. Za vse je seveda kriv neustrezen politični sistem s smešno ideologijo. Vrhovni vodja tega je bil Tito. Ko je umrl, je država počasi začela razpadati. Nikoli ne sme samo eden človek voditi države desetletja dolgo. Taki državi je usojen propad ali pa državljanska vojna. Nikoli nesme v državi biti vse odvisno samo od enega človeka!!!
lejka44
05. 05. 2012 20.08
+21
Tito celotno Jugoslavijo ni tako zapufalkot so jo uspeli JIJ in kompanija v enem mandatu
zefran
05. 05. 2012 20.57
-13
No, tale je še ena izjava slepca. Prvič: dolar je danes vreden mnogo, mnogo manj kot pred 30 in še mnogo, mnogo manj kot pred 50 leti. Kar pomeni, da moraš za isti učinek danes nabaviti mnogo, mnogo več dolarjev . Drugič : naše vlade (ne samo Janševa) prenašajo modele in šablone iz Jugoslavije. Če smo se bili navajeni pufati takrat, smo tega navajeni tudi danes. Zares zagrabiti za delo in postaviti uspešno gospodarstvo pa ne znamo. Ker tega tudi v Jugoslaviji nismo znali. Šele prihodnje generacije se bodo navadile evropskega in svetovnega načina uspešnega dela. In zavrgle jugoslovansko-balkanski način razmišljanja.
zefran
05. 05. 2012 21.13
+1
Upam, da bo Neva Hribar prerala še moj odgovor na njeno pisanje niže doli.
rew333
05. 05. 2012 22.07
+24
zefran, čeprav sem simpatizer Tita, se v nekih stvareh s teboj strinjam. Tvoje razmišljanje je obširno in poglobljeno. Moti pa me tvoje pripisovanje krivde. Da so za vse današnje krivi tisti časi. To se mi ne zdi niti pošteno niti realno. Zakaj ne jemlješ Jugoslavijo kot pač neko primerno rešitev za tedanji čas? Zgodovinski razvoj gre svojo pot in Jugoslavija je bila v dani situaciji neka iz mnogih vidikov zelo ugodna rešitev. Kaj bi bilo tedaj s Slovenijo, če ne bi bila zaobjeta v Jugoslavijo? Razkosana bi bila med sosede; apetiti so bili ogromni. Povsem se strinjam, da ni dobro, da en človek vlada desetletja dolgo. A to ni bilo več odvisno samo od Tita. Cel svet je v takšni Jugoslaviji videl varen tampon med zahodom in vzhodom. Potem je Jugoslavija preživela in razpadla. Čisto naraven zgodovinski proces. Pred njo so razpadli veliko večji in mogočnejši imperiji. Tudi s tem se strinjam, da se mnogi vedenjski vzorci še prenašajo iz tistih časov, ker gre tudi to po normalni razvojni poti in se spremembe oblikujejo počasi in skozi več generacij. Zato je to tvoje vračanje v preteklost in iskanje krivde povsem neproduktivno. Da ne znamo delati in postaviti uspešnega gospodarstva zato, ker tega niti v Jugi nismo znali... Postaviti uspešno gospodarstvo je danes problem celega sveta! Iz zemljevidov že davno izbrisana Jugoslavija nima tukaj čisto nič. Da se še danes pufamo zato, ker smo se bili vajeni pufati v Jugoslaviji... Daj no, daj... CEL SVET JE ZAPUFAN!!! Zapufane so najbolj revne države sveta, kjer prebivalstvo nima niti strehe nad glavo. Zapufan je zadnji Zemljan tega planeta, tudi če ravnokar umira od lakote. Zapufana je Amerika in vse najbolj razvite države sveta. TA SVET JE POSTAL NORI SVET. Prišel je do neke prelomnice, ko tako ne more več naprej. In spet se bo zrušilo staro in se porodilo nekaj novega... Tako kot Jugoslavija v določenem trenutku. Ta preobrazba bo šla (že gre) skozi pretrese, stiske, krize... Tako kot je šel razpad Jugoslavije. Ko staro razpade, je treba začeti na novo graditi vse od temeljev. Ne gre zlahka in niti hitro. Tako pač je. Toda beganje v preteklost in kriviti, da smo danes v takem zato, ker je bilo takrat to pa to.... To je toliko efektno, kot da bi nekdo, ki se rodi brez noge, za to krivil svojega prednika, ki je na soški fronti izgubil nogo...
bumbleba
05. 05. 2012 22.12
-14
rew3, zakaj potem zagovarjaš zločinstvo, če veš kaj se je delalo. Eno je razumeti zgodovinsko situacijo, drugo je pa podpirati zločince. Tudi drugod po svetu imajo maslo na glavi, pa imajo to za zgodovino in ne vlačijo potem zločincev na transparentih in jih malikujejo (z izjemo S.Koreje)
zefran
05. 05. 2012 23.01
-16
S tvojim mnenjem o zločinstvu Tita se popolnoma strinjam. O tem pa tule nočem pisati, ker takoj dobiš vrnjeno z "belčkom". Ljudje zgodovine sploh ne poznajo in v glavnem pojma nimajo kako so se zadeve razvijale, recimo, od leta 1941 naprej. Nočejo razumeti zgodovine, ker se resnica ne poklapa z njihovo sentimentalno, neresnično predstavo o "odporu", Titu in Jugoslaviji. S kruto resnico se jim podre njihov sanjski svet. In nastopi odgovornost do Zločina.
zefran
05. 05. 2012 23.15
-14
rew333. Krivda je na smešni komunistični ideologiji. Države s takim sistemom a priori ne morejo biti uspešne. Ker preveč zagovarjajo enakost. Ljudje pa nismo enaki. Zgledne države obstajajo stoletja. To je kriterij v zgodovini. z državo, ki propade v nekaj desetletjih, nekaj ni v redu. Kaj, sem že napisal. Jugoslavija je propadla zaradi zapufanosti in zaradi neustrezne ureditve. Gospodarsko močne države težko propadejo, oziroma je to nemogoče pa četudi so še tako zapufane. Zapufanost je način življenja dandanašnjega. Toda s pametjo.
rew333
05. 05. 2012 23.42
+14
Joj, zefran. V tebi je polno pritajenega besa. Pač imaš svoje vzroke. Problem je, ker si besen na neke okostnjake iz omar, ki jih ni več. In ti tega nočeš razumet.
zefran
06. 05. 2012 10.33
-13
Besen sem na totalitarizme. Na nacizem, na fašizem, na komunizem. Posebno še, ker smo en totalitarizem imeli pri nas: komunizem. Če je človek POŠTEN in je besen na nacizem, mora biti tudi na komunizem. To zahteva ne samo splošna poštenost, ampak tudi intelektualna poštenost. Ne moreš in ne smeš ujčkati neki totalitarizem, ki je pobijal ljudi, drugega, ki je počel enako in celo huje, pa kovati v zvezde.
rew333
06. 05. 2012 12.30
+13
ampak zefran, še vedno govoriš o okostnjakih iz omare. TITA NI VEČ! KOMUNIZMA NI VEČ! To je zakopano v zgodovino in pusti jih že enkrat tam. Najbrž pa bodo še dolgo dolgo obstajali ljudje z dvema različnima opcijama: eni z levo in eni z desno. Tega ves tvoj bes ne bo niti malo spremenil. A tako kot tisti z desno opcijo nimajo danes nič skupnega z Rupnikom, nimajo niti tisti z levo nič skupnega s Titom. Obstaja samo nek spomin, nek milni mehurček, ki se je pojavil ob obletnici neke smrti in bo končal kot vsi milni mehurčki... Kaj si lahko danes pomagam s Titom, čeprav sem njegov simpatizer? Te lepo prosim! Bilo i prošlo... Življenje gre dalje.
zefran
06. 05. 2012 13.37
-13
Če komunizma ni več, so pa njegovi nasledniki, ki nikoli niso spustili oblasti z rok. Kako naj zakopljemo zgodovino? Mar tako, da je poveličevanje Tita, komunizma in Jugoslavije dovoljeno, ni pa dovoljen kritični razmislek o tem? Kajti, kadar je govora o zločinih Tita in komunizma, se pojavljajo zahteve, pustimo zgodovino, pustimo zgodovino zgodovinarjem in glejmo v prihodnost! Kadar je pa treba poveličevati Tita in ostale zadeve, pa to o zgodovini in prihodnosti ne velja! Iz tvojega zapisa veje strah. "Milni mehurček" ?! Vsak narod mora svojo zgodovino razčistiti. Narod mora imeti zgodovino napisano po resnici, kajti samo resnica osvobaja. Narod nemore "stati inu obstati" na lažeh zgodovine. Narod mora imeti razčiščeno zgodovino. Šele tedaj je lahko zares SVOBODEN in lahko z upanjem zre v prihodnost. Strah te je resnice, zato pišeš, kakor pišeš. Lahko pa na dejstvih, ki so bila zamolčana (govorjenje o njih kaznivo) skozi ves bivši režim in so danes splošno priznana resnica (recimo povojni poboji), spoznavaš, da resnica vedno pride na dan. Čaka nas še veliko resnic!
rew333
06. 05. 2012 14.25
+13
No, tule s strahom si čisto mimo. Ni me strah, ker me nima česa biti (sem povojno bitje). Povej pa mi - kaj je resnica? To, kar zagovarjaš ti? To, kar zagovarjam jaz? Zate bo edina "priznana" resnica TVOJA resnica. Zame bo edina priznana resnica MOJA resnica. Za Frančka bo to NJEGOVA resnica. In glede tega se lahko pričkamo v neskončnost, ker ne ti, ne jaz, ne Franček ne bomo odstopili od svojega. Torej: ti praviš poboji. Franček pravi: kolaboracionisti. Jaz pravim: eni in drugi so zločin. Ampak ti me boš želel prepričati, da imaš zato pa zato prav ti. Franček me bo skušal prepričati, da ima zato pa zato prav on. Oba mi bosta nasuvala veliko dokazov. Jaz pravim: lahko razumem enega in mu dam nek prav. Lahko pa razumem tudi druega in mu tudi dam nek prav. Toda v mojih očeh ne eden ne drugi nimata ABSOLUTNI prav. Povojni poboji so človeška strahota. O tem ni dvoma. A kaj bi se dalo reči o kolaboracionistih? Pa o Angležih, ki so begunce vrnili v Jugoslavijo, čeprav so vedeli, da jih pošiljajo v smrt? Pa ne misli, da s tem opravičujem poboje! Hočem samo reči, da na neko dogajanje vpliva veliko stvari in nikoli ni vzrok samo eden in absolutni, da bi se dalo nanj pokazati s prstom in reči - To je krivec! Že kar pričakujem, kako me boš ti še naprej prepričeval v svoj prav in mi našteval dokaze... A ne pozabi, tudi Franček me bo še kar naprej prepričeval v svoj prav in mi našteval dokaze... In predvsem - ne ti ne on se ne bosta strinjala z mano, ki skušam razumeti enega in drugega. Takšnega, ki gledam s svojimi očmi, me vidva na potrebujeta. Ti in on bi me rada prepričala vsak v SVOJO ABSOLUTNO RESNICO. Ampak meni preprosto ni do boja z okostnjaki iz omar...
zefran
06. 05. 2012 19.32
-13
Resnica je samo ena. Pred časom je Kučan vrgel v javnost parolo, da je resnic več. To preprosto ni res. Kučanova parola je imela namen zavajanja ljudi, da bi dvomili in se, kar se resnice tiče, nagnili na levo stran. Resnica je samo ena. In ta osvobaja. Napisal sem že, da so oblastniki pred desetletji trdili, da so poboji laž. In razširjanje teh "laži" sankcionirali. Ampak danes so te "laži" ČISTA RESNICA. Zato, ker je resnica samo ena. S tem tole debato tudi zaključujem.
rew333
06. 05. 2012 23.08
+14
Prav zefran, končajva. Živi še naprej s plašnicami na očeh, če si to tako trmasto želiš. Navzven ne boš dosegel čisto nič, niti ena sama bilka se ne bo spremenila zaradi tebe, kaj šele, da bi se spremenil svet, kar bi ti hotel doseči. Navznoter pa bodo v tebi še naprej besneli viharji, ki škodujejo le tebi sami. Ampak tako si si pač sam izbral in takšna je tvoja volja.
zefran
07. 05. 2012 08.41
-13
.Si zelo podmukel komunistični agitator, ki misli, da imajo vsi plašnice na očeh, razen njega. Treba pa je nehati s takim obujanjem spominov a laTito, ker on in njegovi niso več del Slovenije. Kajti v preambulo ustave smo zapisali, da je bil njegov režim nedemokratičen in totalitaren, ki je sistematično kršil človekove pravice. Torej je hvaljenje Tita, komunizma in Jugoslavije protiustavno.
r_inkvizitor
07. 05. 2012 10.16
-8
Res je. Zločin je poboj in zločin je kolaboracija. Čudno pa je, da se tistega, ki je bi glavni pri pobojih na veliko hvali, tisti, ki so kolaborirali pa so (po mojem vsaj delno pravilno) grajani kot izdajalci.
zefran
05. 05. 2012 19.04
-8
Fanatičnih vernikov v Tita in titoizem ne prepričajo nobena dejstva, nobeni argumenti. Slepo so vdani svoji VERI. Obenem so sposobni vernike (kristjane) obkladati z vsemogočimi vzdevki, sami pa so mnogo, mnogo hujši kot klasični verniki. Fanatična VERA v Tita in titoizem popolnoma zamegli razum. Tak človek ni več človek, ampak stroj, avtomat. Slep za vse, razen za Tita. Taki smo na tleh bivše Jugoslavije samo Slovenci. Bolj papeški od papeža. Zato nam tudi propada država, ker večina ljudi ne zna ugotoviti, kdo je kriv za propad. Komunizem. Ker nismo znali prekiniti z njim in še naprej obožujemo Tita in komunizem, ki sta kriva za propad Jugoslavije. In posledično Slovenije.
bumbleba
05. 05. 2012 22.50
+2
Indoktrinacija je bila v Jugi veliko bolj uspešna kot v drugih komunističnih državah, verjetno zato, ker je juga dobivala nepovratna sredstva in pufe zaradi tampon cone, in so zato ljudje dobili lažen občutek, da gre za nebesa na zemlji. Danes imaš ljudi, ki Tita nikoli niso videli v živo, pa ga malikujejo kot boga. Sicer pa se zgodovina ponavlja. V zadnjih 20 letih smo tudi živeli na pufe, ki so jih kaviar komunisti vzeli, da so si volilno bazo gradili. Ja, samo Slovenci gremo dvakrat na led. Butast narod, kaj češ.
zefran
06. 05. 2012 10.38
+1
Indoktrinacija in kult osebnosti sta uspešnejša zaradi tega, ker je naš komunizem avtohton. Drugod po vzhodni Evropi so ga umestili Sovjeti s tanki, pri nas smo ga ustvarili sami. Seveda še vedno s sovjetsko pomočjo. In kar danes ljudje skoraj ne vejo: do nastopa Gorbačova smo spadali pod sovjetsko ingerenco. Do Gorbačova je veljala sovjetska doktrina o omejeni suverenosti. Tito je bil v intimi do zadnjega dne stalinist.
br.0001s
05. 05. 2012 18.42
-9
tito je delal za svoje ustaške brate. zakaj je sprejel tiste albance in muslimane med komuniste,ki so med vojno sodelovali s okupatorji? zakaj je hrvatom dal tolk morja ostale pa prikrajšal. sploh slovenijo in bosno,ki so ji odrezali obalni del? Komunistom ki so posiljevali, klali ženske in otroke pobeglih antikomunistov se ni sodilo pa so vsi vedli kdo so. zakaj cenzurirate resnico in krivico 1000-ih žrtev komunistov. nič boljši niso bili od okupatorja. sam to 24 ur.... tud 91 so trpeli... vedno nekdo trpi ko se kao osvobaja....
JezekTekaTeka35
05. 05. 2012 14.35
-10
Popularnost mu na hitro pada, pa to ... :)
rew333
05. 05. 2012 14.45
+2
Ti maš pa čuden merilec hitrosti! Ta tvoj "hitro" traja že leta, desetletja... In še kr traja. Kje si pa ti meru hitrost? V Potočki Zijalki?
bumbleba
05. 05. 2012 22.07
+3
Torcida_Sandzak
05. 05. 2012 14.10
+10
ej vi TISINA,ce ne bo treba spet v Argentino bezat.....Druze Tito mi ti se kunemo,da sa tvoga puta nikad ne skrenemo!!!!!!!
morro
05. 05. 2012 14.06
+19
Vsekakor je Tito bil CAR!! Lepo je bilo živeti pod njegovim vodstvom! Zamerim mu samo to,da ni še bol porezal peruti tabelim in kleru! Počivaj v miru tovariš Tito!
r_inkvizitor
07. 05. 2012 10.20
-1
morro, glede na to, kaj se je v Titovem režimu zgodilo tabelim in kleru, je tvoja izjava podžiganje nestrpnosti in poziv k nasilju. Pozivam 24 ur, da ta komentar in podobne odstrani.
DXXX7
05. 05. 2012 11.49
+16
To kar je biu Tito ne bo nikoli noben predsednik države.Točno to kar je reku I MI SMO KRALI A I VAMA SMO DALI!!
bumbleba
05. 05. 2012 22.18
+2
Za to kradljivost je prišel krvav račun. Najprej izogibanje bankrotu s hiperinflacijo in raznimi inteligentnimi pogruntavščinami Milke, potem pa še par let klanja. Super koncept države.
AufbiksMB
05. 05. 2012 10.25
-19
Tito je...................................................mrtev! Hvala bogu! se generacija jugonalstigov in komunistov gre v grob in bo svet lahko lazje zadihal.
rew333
05. 05. 2012 10.30
+6
Kaj pa bo z vami, preostalimi 27-imi Slovenci, črnimi ko hudič, h kerim sosedom boste zlezli v rit, da preživite?
zefran
06. 05. 2012 11.56
+4
Ni jih bilo 27, ampak 26. Tistih ponižnih hlapcev, ki so se prišli na kolenih valjat pred Jankovića na Magistrat, s ponižno "prošnjo", naj kandidira za predsednika vlade.
mes
05. 05. 2012 07.36
+19
Kaj torej za te naše medije pomenijo krvave roke???? Če si Amerikanec in pobijaš ne Amerikance pomeni ,da nimaš krvavih rok,če pa pobijaš svoj narod pa imaš krvave roke,to pomeni da so eni živali eni pa so pač ljudje za katere pač zahod reče da so ljudje. Enostavno si prilagajate in lažete svobodni mediji? Tito pa je bil politik kateremu ti naši cicibani ne sežejo niti do kolen.
resslovenka
05. 05. 2012 07.55
+11
r_inkvizitor
07. 05. 2012 10.25
+3
Zanimivo, komentarjema mes in resslovenke se ne da dati minusa. BTW, krvave roke Američanov, ne moerejo in ne smejo oprati krvavih rok drugih krvnikov, pa naj bo to Hitler ali kakšen nam bližji diktator.
Branko boldi?r
05. 05. 2012 00.52
-4
Jaz bi nazdravil rajši ;))))
Špartak
05. 05. 2012 01.17
+2
ughiue
05. 05. 2012 03.24
+15
zagotovo lahk povem to.Ne spomnim se njegovih časov,ker ko je umrl sem se komi rodil prav,ampak VEM da lahk danes cel slovenski parlament pogine pa se zagotovo ne bo nobeden državljan joku razen svojcev poginulih..............
healer
05. 05. 2012 00.45
+21
Prišel sem napisat vse najbolše druže tito ! Naj se tvoje ime ne pozabi. Večen boš v naših srcih in dokler bom živ bom prenašal dobro besedo naprej o tebi in tvojem junaštvu ! Cel svet ve kdo si cel svet ve kaj si in spostovan si v svetu kot enden najbolj svetlih ljudi v človeški zgodovini. Ob boku mandeli, gandiju,... in še mnogim drugim. Ni veliko držav veliko nacij ki se lahko pohvalijo s svetovnim imenom kot je tvoje. Zato nikoli ne bom razumel sovraštva "svojih" ljudi do tebe. Rusi pravijo čovek se ocenjuje v življenju po tem kar je naredil če je človek storil v življenju več dobrega kot slabega je to pozitiven človek in nič vmes ti si storil veliko več dobrega kot slabega ! Kar tečni so nekateri s spam komentarji da bi očrnili tvoje ime in te prikazali v slabi luči ! Slovenci že od nekdaj nismo znali ceniti kar smo imeli dostikrat smo to kar smo imeli izpustili in se ga sramovali !! Glede povojnih pobojov ! Britanci so poslali prebežnike nazaj v slovenjo in ostalo jugoslavijo vedeli so kaj so ti izdajalci in ostali morilci poceli tukaj vedeli so kakšno bolečino so povzročali in kar je najbolj pomembno vedeli so kaj se bo tukaj z njimi zgodilo in seveda jih niso obdržali zakaj bi nosili tako breme toliko o pravičnosti, krivičnosti in sočutju. Obstaja depeša tita ki poziva vse da naj ne pobijajo ujetnikov poslanih nazaj, obstaja depeše poslane britancem od maršala tita ki pravi da se ujetnikom tukaj ne bo nič storilo. Seveda vemo kako in kaj je bilo kar jim niti ne očitam napol duševno bolnim ljudim ki so videli marsikaj !
resslovenka
05. 05. 2012 07.31
+13
Tudi jaz bom njegova zagovornica, dokler bom na tej zemlji. Naprej pa moji otroci, vnuki, pravnuki....
zefran
05. 05. 2012 14.04
-6
Že tvoj nick pove, da ne znaš razmišljati, ker zagovarjaš tita. Pravi Slovenec ga ne zagovarja. Da pa prideš do tega stališča, ne smeš upoštevati naših glavnih medijev, ki so naravnani predvsem v to, da ljudi indoktrinirajo. Če si hočeš ustvariti pravo sliko o njem, so tu predvsem tuje knjige in nekaj naših. Nekritičnim in nerazmišljujočim pa lep pozdrav!
bumbleba
05. 05. 2012 22.23
+5
Tito podaril slovensko ozemlje (Istro) hrckom, izdal slovenski jezik, pobijal slovenske ljudi, ženske in otroke, opranci ga pa častijo in malikujejo ko boga. Res ste hlapci.
r_inkvizitor
07. 05. 2012 10.29
+2
healerjeva logika: "...obstaja depeše poslane britancem od maršala tita ki pravi da se ujetnikom tukaj ne bo nič storilo..." ...in iz tega sledi, da so Britanci: "...vedeli so kaj se bo tukaj z njimi zgodilo..." lol
WikiX
04. 05. 2012 23.49
-7
"Povem vam, SCLC je povezan s komunisti. Tudi velike osebnosti se lahko pokvarijo. Komunizem ni politična stranka, ampak bolezen. Pokvari dušo in tudi mirne ljudi spremeni v hudobne tirane. Povsod vlada prezir do reda in zakonitosti, kriminal narašča, odkrito kljubujejo naši avtoriteti. Zapomnite si moje besede, če ne bomo ukrepali, bo našo državo zajela anarhija. Začne se pa mirno, kajne, g. Irwin?..." Film J. Edgar iz lanskega leta, z De Capriom v glavni vlogi, se začne s temi besedami ostarelega doživljenjskega šefa FBI Hooverja ter nadaljuje s spomini iz njegove mladosti, ko je po vsej Ameriki razneslo osem terorističnih bomb, komunisti so napadli dva senatorja, štiri člane vlade, vrhovne sodnike in celo najvplivnejšo elito na svetu, iluminatije, ki naj bi danes kontrolirali svetovne trge in finance John D. Rockefellerja in J. P. Morgana. Mogoče so bili zato nekoliko nervozni, ko so se pogovarjali s Titom in gledali propagandne prizore iz naše nacionalne televizije, podobne današnjim prizorom iz Severne Koreje. Ni mi jasno, zakaj so bili Američani tako živčni, mi smo bili vendar miroljuben narod in je Udba tja prihajala odpirat podružnice naših največjih državnih podjetij v miru...
Ivan Bricklayer
05. 05. 2012 13.56
+1
WikiX, a to pomeni, da je »komunizem« približek temu, kar si ti: »bolan osebek«???!
Jaz369
05. 05. 2012 19.51
+2
Komunizem je bolezen, ki pokvari dušo in bla-bla-bla??? Če malo bolje pomislimo, je bilo več psihično in duševno bolanih v času Tita ali jih je več zdaj?
zefran
05. 05. 2012 21.35
+1
Ker si daleč od psihiatrije, ne veš. Lahko ti povem, da je bilo včasih slabše. Ampak, takrat je bil to strogo zaupen podatek.
WikiX
05. 05. 2012 22.54
+2
Ne bouby, pomeni pa, da se ti ne zavedaš svoje duševne bolezni, ker misliš, da cel svet gleda na zadeve isto kot ti.
Jaz369
04. 05. 2012 23.40
-1
@ bumbleba, ti se imaš za dobrega človeka? Pa ponoči mirno spiš? Si sploh pogledal zgornje posnetke?