Tujina

VIDEO: 'Preženite huligane'

Kosovska Mitrovica/Priština/Ljubljana, 14. 03. 2008 11.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Kosovske oblasti od misije ZN na Kosovu zahtevajo, naj iz poslopja okrožnega sodišča v Kosovski Mitrovici prežene protestnike.

Iz Kosovske Mitrovice poročajo, da več kot sto srbskih uslužbencev pravosodnih organov v Kosovski Mitrovici še vedno zaseda poslopje okrožnega in občinskega sodišča v severnem, srbskem delu mesta, v katerega so vdrli dopoldne. Razmere na območju so mirne, protestniki pa so zatrdili, da bodo ostali v poslopju čez noč, oziroma dokler ne bodo ugodili njihovim zahtevam.

'Preženite huligane'

Predstavniki oblasti Kosova so danes pozvali misijo ZN na Kosovu (Unmik), naj iz poslopja okrožnega sodišča v Kosovski Mitrovici prežene protestnike (srbski pravosodni uslužbenci, ki zahtevajo vrnitev na delovna mesta, s katerih so bili odpuščeni leta 1999 ob prihodu Unmika na Kosovo), ki so ga zasedli davi. Vodja Unmika Joachim Rücker je mednarodni policiji že ukazal vrnitev nadzora nad poslopjem, policija pa še ni ukrepala, saj potekajo pogajanja s protestniki.

Pripadniki specialnih policijskih enot UN pred sodiščem.
Pripadniki specialnih policijskih enot UN pred sodiščem. FOTO: Reuters

Kosovski predsednik in premier, Fatmir Sejdiu in Hashim Thaqi, sta od Rückerja zahtevala, da pooblasti mednarodno policijo in sile Kfor, da iz poslopja "preženejo huligane". Po srečanju z Rückerjem, ki ju je seznanil z ukrepi, sta tudi zahtevala, da policija Unmika in sile Kfor zagotovijo stalno varovanje sodišč na Kosovu.

Tiskovni predstavnik Unmika Aleksandar Ivanko pa je povedal, da je Rücker mednarodni policiji že ukazal, naj prevzame nadzor nad poslopjem, dodal pa, da sedaj še potekajo pogajanja s protestniki, ki so poslopje zasedli ob 8.30 in nanj izobesili srbsko zastavo.

Rücker, ki je vdor ostro obsodil, je v telefonskem pogovoru od predstavnikov vlade v Beogradu zahteval, da "prepreči tovrstne napade" na severu Kosova in ponovil odločenost Unmika, da bo brez izjeme "branil svoj mandat" na celotnem ozemlju Kosova, poročasrbska tiskovna agencija Tanjug.

"Tisti, ki uporabljajo nasilje na severu Kosovske Mitrovice, so prečkali rdečo črto Unmika. To je absolutno nesprejemljivo. Policiji Unmika sem ukazal, da ponovno vzpostavi red in mir na severu ter zagotavljam, da bo poslopje znova pod nadzorom Unmika," je poudaril v sporočilu za javnost.

Želijo se vrniti na delovna mesta

Protestniki so na sodišču izobesili srbsko zastavo.
Protestniki so na sodišču izobesili srbsko zastavo. FOTO: Reuters

Več kot sto srbskih uslužbencev pravosodnih organov v Kosovski Mitrovici je poslopje zasedlo, potem ko so prebili policijski kordon pred poslopjem, policisti kosovske policije in policije Unmika pa jim tega niso preprečili. Zahtevajo, da jim omogočijo vrnitev na delovna mesta, s katerih so bili odpuščeni leta 1999 po prihodu Unmika. Od takrat so delali v zasebnih prostorih v okviru srbskega pravosodnega sistema.

Za vdor v poslopje sodišča so se odločili, potem ko so od 21. februarja brez uspeha protestirali pred tem poslopjem z istimi zahtevami. Po vdoru so na dvorišču sodišča našli ročno bombo, ki so jo strokovnjaki že odstranili.

Okrožni javni tožilec v Kosovski Mitrovici Milan Bigović je po pogovorih s predstavniki Unmika danes popoldne dejal, da bodo protestniki v poslopju okrožnega in občinskega sodišča ostali, dokler misija ZN ne bo izpolnila njihovih zahtev. Po sestanku z regionalnim predstavnikom Unmika Gerardom Galuccijem je Bigović za srbsko tiskovno agencijo Tanjug še dejal, da jim je Galucci obljubil, da bo nadrejenim prenesel njihove zahteve.

Rupel: To je zaskrbljujoč podatek

Protestniki so na sodišču izobesili srbsko zastavo.
Protestniki so na sodišču izobesili srbsko zastavo. FOTO:

Predsedujoči zunanjim ministrom EU, vodja slovenske diplomacije Dimitrij Rupel je ob robu vrha EU v Bruslju izrazil zaskrbljenost zaradi dogodka. "To je zaskrbljujoč podatek," je dejal minister v odzivu na poročila iz Kosovske Mitrovice.

Generalni sekretar Nata Jaap de Hoop Scheffer, ki je bil danes popoldne na prvem obisku na Kosovu, odkar je 17. februarja razglasilo neodvisnost, je obsodil zavzetje poslopja sodišča v Kosovski Mitrovici. Po pogovorih v Prištini je ta incident označil za "nesprejemljivo dejanje, uperjeno proti ZN, mednarodni skupnosti in zmernosti".

"Kosovo ne bo ničesar pridobilo s takimi provokacijami," je dejal de Hoop Scheffer po pogovorih s kosovskim predsednikom in premierom, Sejdiujem in Thaqijem. Slednja sta pred tem misijo ZN na Kosovu (Unmik) in Natove sile Kfor pozvala k takojšnjemu ukrepanju in izpraznitvi poslopja ter zaščiti vseh sodišč na Kosovu.

De Hoop Scheffer je še povedal, da se, tako kot je načrtoval, ni srečal na severu Kosova s predstavniki srbske skupnosti, da pa je obiskal srbsko vas Gojbulja, kakih 30 kilometrov severno od Prištine. Srečal se je tudi s predstavniki sil Kfor, Unmika in misije EU Eulex ter županom Kosovske Mitrovice Bajramom Rexhepijem. Kot še piše na spletni strani Nata, je ob tem kosovskemu vodstvu čestital ob zadržanosti in zmernost, ki jo je izkazala albanska večina.

EU ostro obsoja napad

Slovensko predsedstvo EU je danes ostro obsodilo napad na sodišče v Kosovski Mitrovici. "Z uporabo nasilja in z napadi na institucije pravne države na Kosovu ne bo pridobil nihče," je v izjavi za javnost poudarilo slovensko predsedstvo EU.

Predsedstvo je tudi poudarilo, da varnost civilnega prebivalstva ne sme biti ogrožena. Poleg tega se je zavzelo za dosledno spoštovanje resolucije VS ZN 1244 in mandata misije UNMIK na celotnem kosovskem ozemlju.

Pri tem je predsedstvo EU znova pozvalo Srbijo, "naj spoštuje večkrat ponovljene zaveze, da se bo vzdržala vseh dejanj in izjav, ki bi lahko ogrozili varnost". Poleg tega je predsedstvo napovedalo, da bo EU še naprej "pozorno spremljala dogajanje na terenu".

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kriss714@amis.net
19. 03. 2008 00.49
-1
Kosovo je osvobojeno in nikoli več ne bo pod srbsko okupacijo. Naslednja je vojvodina.
thematrix@email.si
19. 03. 2008 00.35
Srbijaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa do tokiaaaaaaaaaaaa.... priznajte vi kosovo 32123213232131312312312312312312312312312312344325... krat NIIIIIIIIIIIIIKOL NE BO TO KOSOVO, KOSOVO JE SRBIJA, SRBIJA JE KOSOOOOOVOOOO.... uDrIIIII
Dejc Staffbull
18. 03. 2008 07.50
Ne gre mi v glavo kako je lahko vaterpolist Tachi na prostosti,ko pa je sam vodil genocid nad srbskim prebivalstvom!Ja seveda,podpira ga sam Bush in EU,namesto da bi ga odpeljali pred haško sodišče.Vaterpolisti ne veste kaj vas še čaka to je šele začetek po celem Svetu boste j..... ježa,le v svoji Albaniji boste varni,če bo še obstajala,kot je napovedal Nostradamus,vse se počasi uresničuje,Srbi imajo podporo Rusije,Kitajske,Irana...!Tako,da si malo zamislite vsi ljudje zemljeMa Rusi,Kitajci in Iranci,v 2min. zbrišejo Evropo in Ameriko!
Dejc Staffbull
18. 03. 2008 07.38
Tako SRBI,tako se dela,saj so vam ukradli del Države,tako kot jo nam Hrvatje!Izgnat vaterpoliste v svojo Albanijo ne pa da se parijo kot zajci,saj jih je že v Sloveniji preveč,naša vlada jim pa daje državljanstvo za žakelj krompirja.Še premalo ste jim dali po p.... v Mitrovici,kar je vaše je vaše,ne pa da si vaterpolisti lastijo vse kar jim paše!Isto je pri nam,en Slovenec mora toliko postoriti,da si odpre pekarno ali slaščičarno,vaterpolist jim pa reče na občini boste vsaki dan dobili kepic sljadoljeda in že ima svojo obrt!Prosim vas al je to Slovenija al Albanija?
veste kaj , človek pač ne more verjeti kakšni i****i ste nekateri tukaj , pa a vi sploh veste kakšen narod podpirate , ampak naj vam bo vi očitno veste da so dobri in prijazni in seveda vljudni , tukaj maste en lep komentarček kaj vam je eden izmed njih napisal ¨ Thank You Slovenija! WE OWE YOU! > pa če do zdaj niste dojeli kaj hočejo boste pa takrat ko bodo zahtevali polovico naše lepe slovenije ,takrat boste pa spremenili svoje mišljenje o njih . drugače pa ado886 kosovo je bilo srbsko in nikoli albansko , in je možno to nazaj spremenit samo še enega miloševića rabjo pa bo spet vse po starem , zanima me pa zakaj imajo UN bazo na srbski strani mitrovice in ne na albanski ampak najbrž zato ker se bojijo albancev ........ lep pozdravček vsem
Kure33
17. 03. 2008 23.45
POČELO, JE POČELO
budda
17. 03. 2008 14.19
maser očitno, ko bo samo še beograd, potrebno spremeniti politiko. mogoče v tej smeri kakor jo imajo šiptarji? razmnoževanje kot gnide...?
vetlan
17. 03. 2008 13.58
Vauuu Imajo pa ja... Zdaj pa že Srbi postali manjšina v Kosovu ? Kje pa bo naslednji manjšina ? Upam, da ni v Sloveniji ? Nikoli ne bo tam miru, pa naj priznajo Kosovo še stokrat.
karol290@siol.net
15. 03. 2008 22.00
Z Miloševičevimi pohodi nad bivše republike, so zavedeni Srbi mislili kako se bo Srbija povečala, pa so se krepko ušteli, še malo pa bo ostal samo še Srbski Pašaluk, škoda, da ne znajo pogledat realnosti v oči.
Danny Veliki
15. 03. 2008 08.30
Full mi je všeč ker se tile srbčki zavedajo ,da so loozerji.Kar jočite,itak vam drugega ne preostane. Kaj boste naredili takrat,ko bo srbija samo še Beograd?
batobre64@gmail.com
14. 03. 2008 17.51
Želijo? Upam, da verjamejo v Božička. On izpolnjuje želje... Jaz ne verjamem ne v Božička in ne v samostojno Kosovo... Fikcija...
12309
14. 03. 2008 16.50
Srbija je večja od Hrvaške in Slovenije skupaj, pa ni mogla obdržati Kosova s silo oz ubežati višji muslimanski rodnosti. Zato jaz močno dvomim, da je odcepitev Kosova naklučje. Srbija je postala z odcepitvijo Kosova krščanska družba, pri čemer Kosovo zaradi enostranske (protipravne) odcepitve v celoti ostaja de iure del Srbije. Zato tudi čedalje več namigov o tem, da je bila odcepitev Kosova usklajeno planirana od samega začetka med Srbijo in preostalo Evropo.
12309
14. 03. 2008 16.45
12309
14. 03. 2008 16.45
Dimitrakis je zunanji minister države Slovenije? Ste videli katere argumente je naštel v prid priznanju Kosova. Potem se pa čudi zakaj mu klub cenjenih slovenskih diplomatov očita pomanjkanje znanje ter strokovnosti pri tako resni temi kot je Kosovo. ------------------ Zahod opozarja da se kosovski Albanci ne smejo sklicevat na pravico do odcepitve, nevarnost presedana, od tu label suis generis. Dimitris pravi da je primer suis generis, kar drži, potem navaja argumente za odcepitev: _pravica do odcepitve albanskega naroda _status katerega je uživala srbska pokrajina Kim za časa SFRJ _ pravica slov. naroda do odcepitve. _ pravica hrv. naroda do odcepitve. _ pravica makedonskega naroda do odcepitve. V drugem razkoraku postavi na mizo argumente iz zasebnega predalčka, vmeša prispodobo o gledanju skozi puškino cevi med njim in nekaterimi srbskimi politiki, ki želijo slabo njemu, njegovi soprogi Marjeti in Sloveniji. Dejstvo da je Srbija slovenski izvozni ter investicijski paradni konj ki je z 1.2 MILIARDE EVROV že prehitel drugo hrvaško je razvrednotil v stilu o tom potom ali drugače povedano, Srbi bodo prav tako izgubili Sledi uničenje slovenskega veleposlaništva v Srbiji kot argument za priznanje Kosova. Is he for real?
dzver
14. 03. 2008 15.39
To je zaskrbljajoč podatek? Halo, Rupel o čem si pa sanjal, take stvari niti sanjati ne bi smel, če kaj poznaš Kosovo od prej.Albance in Srbe! Dej raje pejt enga takratkega zvrnit, da te ne bo preveč skrbelo.
krile@email.si
14. 03. 2008 15.39
Ado886- Ti si enkrat za vselej zabij v to tvojo tupasto betico da Kosovo nikoli ni bilo šiptarsko in nikoli v pravem smislu tudi ne bo .Govoriš o manjšinah ,ja normalno da so manjšina ob vašem terorju pod okriljem ZDA.Tebi samo toliko lahko povem ,pa bom pisal kot se izgovori : sem vprašal tvojo sekico naslednje:a po don kari,ona veselo odgovori po po valoj.Potem si pa lahko prestavljaš kaj je sledilo. Ta ćivša tezen,motren ,grujen,ik bre šiptar ik.
HiddenThief2
14. 03. 2008 15.25
dejte se pol vi prokleti sipci pobrat v albanijo, joj kolk ga boste na***l ko ne bojo svetu vec vladal fasisti. Zelo smesno, da se albanija vedno siri in okupira obmocja ravno takrat ko svetu vladajo fasisti. Italija->Nemcija->ZDA nc druzga kot eni mali bogi kvizlingi ste in vam priporocam da si kupte rokavcke ko boste plaval v italijo.
Addis Fazlija
14. 03. 2008 15.21
somebody: saj nebojo ostali brez svojega ozemlja, lahko še vedno grejo v "majko" srbijo, me zanima kak bo tam vlada za njih poskrbela
Addis Fazlija
14. 03. 2008 15.20
dajte si že dopovedat, da kosovo nikoli ni bilo srbsko in nikoli NE BO. Ne more neka manjšina ~150.000srbov imeti svojo državo v kateri živi 2mil albancev. In, če ste bili po vojni na kosovu, bi sami videli, da ni mogoče več to spremeniti v "srbijo" :) Lp
seremtiseusta@hotmail.com
14. 03. 2008 15.20