Tujina

FOTO in VIDEO: Na Iberskem polotoku tri smrtne žrtve poplav, na Mauritiusu najmanj 11

Port Louis, 01. 04. 2013 12.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Številne evropske države se te dni borijo s poplavami. Na Iberskem polotoku so poplave terjale najmanj tri življenja. Velike težave s poplavami so tudi na Hrvaškem in drugje na Balkanu. Poplave so bile tudi na Mauritiusu, kjer je umrlo najmanj 11 ljudi.

Srednjo Evropo sta ta konec tedna zajela sneg in dež, ki sta povzročila številne težave, od kaosa na cestah do prekinitve dobave električne energije.

V Moskvi so danes namerili 65 centimetrov snega, kar je absolutni rekord za mesec april. "Višina snežne odeje na referenčni meteorološki postaji v Moskvi je danes zjutraj znašala 65 centimetrov, kar je za devet centimetrov več kot v doslej rekordnih letih 1895 in 1942," je povedal predstavnik ruske meteorološke službe.

V osrednjem in severovzhodnem delu Poljske je danes zaradi snega ostalo brez elektrike okoli 100.000 gospodinjstev, je poročala spletna televizija TVN 24. Samo v nedeljo popoldne in ponoči je zapadlo okoli 25 centimetrov snega. Na Češkem in Slovaškem je v 24 urah padlo tudi do 40 centimetrov snega, dodatne težave pa povzročajo nizke temperature. Na cestah je močno oviran promet.

Po Evropi imajo težave s poplavami

Na Madžarskem zaradi taljenja snega in novih padavin že od nedelje naraščajo vodostaji skoraj po vsej državi. Na zahodu Madžarske je voda poplavila več hiš. Več cest je zaprtih, reševalne ekipe poskušajo naraslo vodo zajeziti z nasipi iz vreč s peskom.

Vode naraščajo tudi v Bosni in Hercegovini. Reki Neretva in Radobolja že poplavljata v starem delu Mostarja, ki je pod zaščito Unesca. Tudi na Hrvaškem so poplave, najhuje je na območju Varaždinske, Sisačko-Moslavačke in Zagrebške županije. Vodostaji rek Kolpe in Save so visoki, bregove je v varaždinski županiji prestopila reka Bednja in poplavila okoli 40 kleti. Poplavljenih je več cest, sprožila se je vrsta zemeljskih plazov. Vodni val se zdaj premika proti Sisku.

Reka Bednja na Hrvaškem je prestopila bregove.
Reka Bednja na Hrvaškem je prestopila bregove. FOTO: dnevnik.hr

Velike težave s poplavami imajo tudi v Španiji in na Portugalskem. V bližini španskega kraja Ciudad Real južno od Madrida je narasla reka odnesla del mostu, zaradi česar sta utonila voznik tovornjaka in sopotnik. V podobni nesreči je umrl še en voznik avtomobila.

V kampu v kraju Albacete je zaradi poplav ostalo ujetih okoli 130 ljudi, opozorilo pred poplavami so izdali tudi v drugih delih države. Zaradi poplavljenih cest je od sveta odrezanih več vasi v osrednjem delu Portugalske, več cest je zaprtih. Najhuje je na območju ob reki Tejo.

11 smrtnih žrtev poplav na Mauritiusu

Afriški otok Mauritius je v minulih dneh zajelo močno deževje in posledično poplave, v katerih je življenje izgubilo najmanj 11 ljudi. Najhuje je v glavnem mestu Port Louis, kjer je najmanj osem ljudi utonilo, potem ko je voda nenadoma zalila podzemne prostore, kot so garažne hiše in podhodi za pešce. V mestu je po poročanju britanskega BBC nastala zmeda, na cestah so voda, blato in podrta drevesa, vrsta prometnih zamaškov pa je popolnoma paralizirala središče mesta.

Vodostaji so v nedeljo bliskovito narasli in s seboj odnesli celotne dele te med turisti priljubljene otoške državice, tamkajšnji prebivalci pa so imeli le malo časa za umik na varno.

Poplave na Mauritiusu
Poplave na Mauritiusu FOTO: Reuters Video

Danes so oblasti razglasile dan žalovanja za žrtvami poplav. Predsednik vlade Navin Rangoolam je v nagovoru na državnem radiu ocenil, da je država žrtev posledic podnebnih sprememb.

Po navedbah vremenoslovcev je v manj kot uri padlo 152 milimetrov dežja na kvadratni meter, za zdaj pa ne kaže, da bo dež kmalu ponehal.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

luciluk
02. 04. 2013 23.24
Afriški otok Mauritius ....................... a ni ta otok v Indijskem oceanu???? Pomoje tole ni ravno afriški otok?
avilest
01. 04. 2013 13.21
-2
Vrhunski prispevek.