Tujina

Orban s kupom laskavih komplimentov za Šarca: Brezhiben nastop in artikulacija

Budimpešta, 19. 11. 2018 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Potem ko smo mesece v Sloveniji poslušali politične glasove proti partnerstvu Madžarske pri projektu drugega tira, je gordijski vozel presekal kar madžarski premier Viktor Orban, ki je povedal, da njegove države pri projektu ne bo. Kot kaže pa padec projekta ne zaostruje odnosov med državama, saj je Orban na istem dogodku natresel kup laskavih izjav o premierju Marjanu Šarcu.

Viktor Orban je Šarca nekoliko nepričakovano obsipal s komplimenti.
Viktor Orban je Šarca nekoliko nepričakovano obsipal s komplimenti. FOTO: AP

"Kar se tiče Slovenije, sem v fazi aklimatizacije, saj se v moji ne ravno kratki mednarodni politični poti prvič srečujem s situacijo, da je bil za predsednika vlade izbran komik," je na konferenci madžarske diaspore povedal premier vzhodne slovenske sosede. In priznal, da se "mora spoprijateljiti" s situacijo, da je komik kandidiral na volitvah in postal predsednik vlade.

Je pa prekaljeni politični maček, ki se na madžarskem političnem parketu giblje že od zgodnjih devetdesetih let, ocenil, da je Šarec očitno šel čez "kakovostno usposabljanje": "Brezhibno je prestal preizkušnje vseh mednarodnih forumov, ki se jih je udeležil." In tukaj komplimentov na račun slovenskega kolega, ki so precej presenetljivi, če upoštevamo, da Orban velja za velikega zaveznika opozicijskega prvaka Janeza Janše, s katerim imata prijateljski odnos tudi izven politične arene, še sploh ni bilo konec. "Na vseh sestankih, na katerih je govoril in nastopil, je brezhibno zastopal in artikuliral nacionalne interese in zdi se mi, da bomo mogoče lahko sodelovali," je še ocenil Orban, ki mu je Šarec povedal, da je pridobil podporo poslanca madžarske narodne skupnosti.

Orban velja za velikega zaveznika Janeza Janše, med drugim so se pojavljali tudi očitki o "madžarskem denarju" za kampanjo SDS na zadnjih volitvah in za medijske projekte, povezane s to stranko, saj sta med drugim tudi Nova24, ki je večinoma v lasti funkcionarjev in simpatizerjev stranke SDS, in podjetje Nova obzorja, ki je v delni lasti stranke SDS, dobila zajetno finančno pomoč od madžarskih podjetij, ki naj bi bila povezana z madžarskim premierom Viktorjem Orbanom oziroma njegovo stranko Fidesz.
In če na eni strani Orbana ne moti, da Šarčeva vlada ne deli Orbanovih trdih stališč, ko gre za migracije, in pravi, da "to odnosov ne pokvari", pa je vseeno poudaril, da pa projekt drugega tira je "pokvarjen" in to nepovratno. Pri tem je omenil nastrojenost proti sodelovanju z Madžarsko.

Orban se bo tako zdaj pogajal s Trstom, kjer bodo po pričakovanjih "dobili več" kot bi v Sloveniji, kjer je bila razprava o sodelovanju z Madžarsko več kot vroča. Med drugim je pristojna ministrica nove vlade Alenka Bratušek dejala, da "bo Slovenija tista, ki bo postavljala pogoje - Madžarom ali komurkoli drugemu."

Orban je namreč odločen, da Madžarski, ki sicer nima morja, povrne pomorsko plovbo, saj to vidi kot enega ključnih dejavnikov za razvoj madžarskega gospodarstva: "Med leti 1998 in 2002 smo skušali sodelovati s Hrvati na Reki, neuspešno, med 2014 in 2018 s Slovenci - z malo uspeha, med 2018 in 2022 bomo z Italijani, pa bomo videli, kako uspešni bomo."

Šarec čaka analizo Bratuškove

Šarec, ki je danes v DZ prvič odgovarjal na poslanska vprašanja, se sicer ni mogel izogniti vprašanju o vlogi Madžarske pri tem projektu in o Orbanovih izjavah, s katerimi je nakazal umik pri gradnji drugega železniškega tira Divača-Koper in pri razvoju koprskega pristanišča. Premier, kot je pojasnil, zdaj čaka na obljubljeno analizo ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek, ki je prepričana, da bi bil projekt z Madžarsko dražji, šele nato pa se bodo po Šarčevih besedah lahko odločali naprej. "Je pa dejstvo, da drugi tir že predolgo pacamo," je bil še kritičen Šarec.

Orban zadnje dni precej spraven

Orban, znan po rohnjenju nad političnimi nasprotniki in evropsko politiko, ki ji nasprotuje še posebej zaradi odprtega odnosa do migrantov, ki jim je sam zaloputnil vrata, pa čeprav si je s tem nakopal jezo mednarodne javnosti in nevladnih organizacij, ki jim je zato na Madžarskem močno omejil dostop do financiranja in možnosti za delo, je sicer zadnje dni precej spraven.

Poleg serije komplimentov za Šarca, obnovljenega prijateljstva z Italijo, kjer sicer s tamkajšnjo aktualno vlado deli poglede na migrantsko politiko, je otoplil tudi odnose s Hrvaško. Tako naj Madžarska ne bi več nasprotovala članstvu Hrvaške v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Tako je konec tedna poročal Večernji list, Orban in njegov hrvaški kolega Andrej Plenković pa naj bi preboj dosegla na nedavnem kongresu stranke EPP, ki ji na evropski ravni pripadata oba, v Helsinkih. Hrvaški mediji seveda niso pozabili dodati, da ob obujenem prijateljstvu z Madžarsko, Slovenija postaja edina, ki še stoji na poti Hrvaške v OECD. Slovenija članstvu Hrvaške v OECD nasprotuje, ker Hrvaška z nepriznavanjem arbitražne odločitve o meji med državama krši načelo vladavine prava.

Šarec se po Orbanovi oceni na političnem parketu dobro znajde.
Šarec se po Orbanovi oceni na političnem parketu dobro znajde. FOTO: Miro Majcen
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (111)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trumpet2018
20. 11. 2018 10.57
znajde se kot blatna divja svinja v visokih štiklih, še nisem slišal dveh pametnih stavkov iz ust našega kamniškega šarca. niti jih nikoli ne bom, ker govori same nesmisle in neumnosti
lahunin
20. 11. 2018 09.33
+2
TO SO LJUDJE KI VEJO KAJ JE DOBRO ZA DRZAVO NAROD IN GREJO NAPREJ V RAZVOJU NE PA SLOVENIJI VLADAJO LJUDJE NAS VLECEJO V BEDO
Al83
20. 11. 2018 08.27
+0
Razen Jankuča vam ni šlo nekaj dobro na lokalnih volitvah. Svetnikov ste dobili SD 333, SMC 91, LMŠ 54, Levica 41, SMC 15, DESUS 13 in SAB 7. Med tem ko smo na desni dobili SDS 537, SLS 218, NSi 187, SNS 15. Tako je Jelinčič jih je dobil toliko, kot vaš bivši mandatar Cerar, Kahel pa Alenka pa sta jih dobila še manj. Upam, da ju v naslednjem parlamentu ne bom rabil gledat. Brez SD, pa je cela vlada dobila malenkost več kot SLS, ki jih trenutno niti ni v parlamentu. Zgleda, da so volivci odločili kaznovati izdajajo našega naroda in naše države v dušo(popis Marekeške dekleracije in poplavljanje države z migranti). Tako so nagradili zaveznike in branilce Slovenije(desnica) in kaznovali njene plenilce in uničevalce(levica).
Al83
20. 11. 2018 08.29
+0
Aja pa župana nista ni SMC niti LMŠ dobila niti enga, torej 0. Medtem ko vam jih je Januša odnesu 22.
Recenzor
19. 11. 2018 21.15
-1
Resnica je, da Orban noče imeti posla z komunajzarji in se je delal norca iz kamniškega ostržka, češ da se je nekaj le naučil.
SDS_je_poden
20. 11. 2018 08.21
+1
Je to resnica iz Nore24? Sliši se že tako.
Boris Kavčič
20. 11. 2018 09.06
+2
kolbek460
19. 11. 2018 18.45
+5
Dajmo počakat da vidimo kako se bo orban lotil nore tv in joneza in kako se bodo dogovori o vrnitvi denarja v forintih ali evrih in na čigavi račun ,,če bi sds zmagala bi davkoplačevalci plačali zmago neofašistov v sloveniji ,,
Recenzor
19. 11. 2018 21.04
-1
Napiš svoj naslov, da te bodo ti neofašisti malo obiskali!
Recenzor
19. 11. 2018 21.05
+4
Če nekoga ozmerjaš s Pedrotom, te skinejo s portala, če pa eno veliko večino slovenscev označiš z neofašisti, se ti pa ne bo zgodilo nič
ivan.z Doba
19. 11. 2018 18.02
+6
Na, pa so šli forinti. In ne samo to, še vrniti jih bo treba. Posel z 2.tirom je ivanu splaval po vodi, za kar je sam kriv. In politično- finančno partnerstvo?
mallonge
19. 11. 2018 17.37
-6
Ali kako Levaki v trenutku posvojijo Orbana. Baje ima Šarko odlično mimikrijo in ročno retoriko, pardon gestikulacijo.
puspan
19. 11. 2018 14.51
+4
To pa je hud udarec za njegovega prijatelja Janeza, ki je živel v upanju, da je največji od velikih.
myrchi
19. 11. 2018 14.46
-8
Ne razumem zakaj? se nekateri zgražate nad njegovo izjavo. Ima popolnoma prav, tudi jaz če bi bil predsednik države, ne bi sklepal posle z nekim komikom. Saj ni kriv Šarec, krivi so naivni volilci, da so ga izvolili.
kaoslovenac
19. 11. 2018 14.34
+4
"LEVI-ANTISVEČKARJI" komentatorji tu spodaj in druih portalih, se vedno zelo eksplicitno impulzivno na vsak v tem času kolikotolikor realni optimalni članek zaletijo, kot piflani užaljeni cmerajoči osnovnošolci, sama agresija in žaljenje, po dometu sebe in prednikov ki so po štiriletnem vegeturanju v gozdu z njega prišli kot, kao zmagovalci enoumja, tudi drugega ni za pričakovati...
krneki_123
19. 11. 2018 14.31
+1
Šarcu tega, da je do potankosti naštudiral igranje premierja, bolje rečeno Drnovška, res ne moremo očitati. Dobro igra svojo vlogo, druga stvar pa je, kako bo z dejanskim odločanjem in vodenjem države. To bomo pa šele videli, upam, da ne bo na koncu njegov mandat kakšna komedija zmešnjav.
totnhem
19. 11. 2018 14.31
+0
Orban je za vse vas general,vi svečkarji pa lahko greste za pastirja na šar planino z Bratuškovo na čelu.
Recenzor
19. 11. 2018 14.27
+8
"zdi se mi, da bomo mogoče" Vprašanje kaj je s tem Orban mislil? Verjetno se dela norca, tko kot se Sepentinšek iz žensko
Recenzor
19. 11. 2018 14.27
+5
"zdi se mi, da bomo mogoče" Vprašanje kaj je s tem Orban mislil? Verjetno se dela norca, tko kot se Sepentinšek iz žensko
Transformerji
19. 11. 2018 14.24
+4
Veste, kaj je zanimivo pri odnosih Orban in našimi politiki: Juncker je Orbanu rekel diktator, kar pomeni, da ne skrbi za svoje državljane, tam imajo revščino, so brez pravic, ker pravni sistem deluje po svoje. Zato je pa vedel, da ni šans, da bi še migrante preživljal. Sedaj pa poglejte našo ljubo, samostojno Slovenijo: revščina se bo širila, sprejeli bomo migrantsko kvoto, proračun bi po navodilih za politike veljal samo v primeru, da najemamo še večje kredite, oh, lahko se Jankoviču in vsem njemu podobnim smeje - imeli bomo to, kar hočemo - pa ne vsi, tista manjšina nikakor ne more spremeniti zgodovine....
srebrnibreg
19. 11. 2018 14.22
+0
Svečkarji pa ne, da vam je sedaj še Viktor pobegnil.
SDS_je_poden
19. 11. 2018 14.12
+2
Samo ta ponedeljek pa ni dan za svečkarje..... najprej dobijo po nosu na lokalnih volitvah, pol jih še Orban Šarca pohvali..... nekaterim so ponedeljki neznosno težki. :)
Paskakvali
19. 11. 2018 14.19
-1
Ubogi Janez......res ponedeljek ni njegov dan......
krneki_123
19. 11. 2018 14.23
+9
Za tiste, ki nič pametnega ne delajo, je pa dan kot naročen ;))
Auslander
19. 11. 2018 14.44
+2
Banion
19. 11. 2018 13.57
+3
Orban je pač pričakoval neko drugo vlado in delitev provizij
Transformerji
19. 11. 2018 13.44
+18
Naj mi nekdo razloži, kdo je svečkar? Pa menda ne tisti, ki ob 1. novembru prižigajo v čast pietete mnogo preveč sveč? Pogledam politike, vsi nosijo vence in prižigajo sveče. Kdo so torej v resnici svečkarji? Levi in desni očitno, ta pametni, ki jih skrbi bodočnost, jih pa ne prižigajo, ker so tesno povezani s preminulimi. Prosim, vsi, ki uporabljate izraz svečkarji, nikar ne komentirajte - nimate pojma, če je izpad elektrike za več ur, si menda ne boš svetil z mobitelom!!
kameltrajbar
19. 11. 2018 13.52
-12
Maš špegu?....poglej se in vidiš svečkarja.....)
Mottodedi
19. 11. 2018 14.03
+8
Tebi tudi razlaga nebi pomagala razumeti odgovor na lastno vprašanje.
Rde?iAlarm
19. 11. 2018 14.04
+0
svečkarji so modeli iz sekte kjer stojijo pred sodišči in jokajo brez janše mi živeti ni......dovolj jasno ali ti še kaj razložim.....
Transformerji
19. 11. 2018 14.18
+7
Torej ne uporabljajte več besede svečkar - to so tudi izdelovalci sveč, kar se pa Janše tiče, zakoni so narejeni samo za eno vrsto ljudi že od leta 1945 naprej! Ti je sedaj jasno, da ne bi smeli prižigati sveč ob partizanskih spomenikih??? To pomeni, sami svečkarji....
flatearth
19. 11. 2018 13.39
+7
G. Orban se je samo hecal,