Svet

Epidemija zelo prizadela oskrbovance DSO-jev, vlada obljublja pravičnejši sistem

Ljubljana, 14. 05. 2021 19.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Rebeka Tomaduz
Komentarji
5

Epidemija je povsem razgalila pomanjkljivosti slovenske socialne politike. Vlada zdaj obljublja, da bo zagotovila pravičnejši sistem, ki bi posameznikom zagotavljal čim višjo stopnjo varnosti. Na prvi seji so se tako zbrali člani nedavno ustanovljenega Strateškega sveta za socialno politiko. Epidemija je namreč močno vplivala na stopnjo varnosti in pravičnosti, po mnenju direktorice enega izmed domov za starejše Ane Petrič pa najbolj prizadela prav življenja oskrbovancev.

"Usmeritve ministrstev in vlade so bile v najtežjih časih dobre, a če bi se jih dosledno držali, bi bila življenja oskrbovancev precej turobna," je jasna Ana Petrič, direktorica DEOS Centra starejših Notranje Gorice.

Po njenih besedah so stanovalci domov celo leto spremljali podatke o tem, da je bila umrljivost v domovih najvišja. "Celo leto so gledali prizore po televizijah, kako starostniki ležijo v bolnišnicah, brali v čaospisih, kaj se dogaja in zagotovo je to en pritisk, ki ga bo potrebno tudi sedaj, ko se počasi stvari umirjajo, reševati," poudarja.

Kakšne poti so v teh časih zato ubrale institucije?

Na vrhu epidemije je bilo za približek k normalnemu življenju treba razmišljati izven okvirjev, razlaga direktorica notranjegoriškega doma. Vseeno, kljub vsem omejitvam, so uspeli organizirati tudi individualne in športne aktivnosti, kulturne dogodke ... Dovolj so majhne stvari, da nekoga osrečijo, dodaja Petričeva. V preteklosti so se z lokalno trgovino tako denimo tudi dogovorili, da vrata eno uro prej odprejo le za njihove oskrbovance. "Tako da so lahko nakupovali in bili ob tem tudi varni. Ta trgovina in to da so lahko hodili v park, v okolico centra, da smo vseeno omogočili stike – to mislim da jim je izredno veliko pomenilo in pomagalo, da so to težko obdobje lažje prestali," pove.

V Centru aktivnosti Fužine (CAF), kjer med drugim izvajajo jezikovne tečaje, umetniške delavnice in telovadbo, so ob lanskem zaprtju vse svoje delavnice prenesli na splet. "Polovica naših članov posledično ni bila aktivnih. Junija smo šli v akcijo in še dodatno izobrazili naše člane centra o uporabi socialnih omrežij, Zooma, Skypa, Facebooka," razlaga vodja centra Monika Šparl. Da sploh niso čutili nobenih ovir, ker niso bili osamljeni, pritrjuje tudi uporabnica CAF-a Marija Rovs Okroglič. "Smo bili zaposleni preko računalnika cel dan s CAF-om. In s telovadbo, s pilatesom, angleščino," našteva. Kako zelo pomembne so te aktivnosti, poudarja tudi njena kolegica Jelena Vidmar.

Občasno, dodajata obe uporabnici centra aktivnosti, pa tudi potujeta, čeprav le virtualno. "Selili se bomo po celi Sloveniji. Res da fizično nismo tam, je pa tam turistični vodnik, ki se snema in nas popelje po lepotah slovenske pokrajine," nove aktivnosti opiše Šparlova.

Z močno voljo in željo, še zaključita skupaj s Petričevo, se namreč da izvesti prav vse.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NoleSkum
21. 05. 2021 11.36
+1
Rebeka, to je tebi novinarstvo? Napisi koliko jih je umrlo! Kdo bo odgovarjal za to? V Srbiji, v Nisu je bil direktor DSOja aretiran ker ni pravocasno ukrepal in se je okuzilo 140 ljudi.
VAREN
14. 05. 2021 20.40
+0
Oskrbovance DSO so prizadel zaposleni, ki so okužbo prinesli v domove.
son?ek11
14. 05. 2021 19.38
+5
Ja,kakšen pravičnejši sistem???, večkrat eno leto imamo korono, ves čas najbolj zdravstveno in socialno nastradajo stari in v domovih, pa se tistemu prepotentnemu in nadutemu samovšečnežu ceglarju na MDDSZ živo fučka.
Hriboborec
14. 05. 2021 19.17
+8
A vitamin D in cink ste že začeli oskrbovancem v hrano dodajati.Strošek manj kot evro na dan...kjer to počnejo, je obolelih zelo malo. O tem že vrabci na veji čivkajo.....
jutri bolje bo
18. 05. 2021 19.36
+1