Tujina

Vladajoča stranka PiS okrepila svojo večino v parlamentu

Varšava, 13. 10. 2019 21.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Konzervativna stranka Zakon in pravičnost je na parlamentarnih volitvah prejela 43,6 odstotkov glasov, in je tako še okrepila svojo večino v parlamentu. Sledi ji opozicijsko zavezništvo Državljanska koalicija z dobrimi 27 odstotki.

Na Poljskem so se zjutraj odprla volišča, na katerih je več kot 30 milijonov Poljakov lahko oddalo svoj glas za nove člane spodnjega in zgornjega doma parlamenta. Do opoldneva se je po podatkih volilne komisije volitev udeležilo 18,1 odstotka volilnih upravičencev, pred štirimi leti je ta delež znašal 16,5 odstotka. Volišča so se zaprla ob 21. uri. 

Poljaki so država z drugo največjo izseljensko skupnostjo znotraj Evropske unije – odhajajo predvsem mladi, ki službe iščejo drugod. Mladi Poljaki so sodeč po številnih raziskavah kljub življenju zunaj domovine veliki patrioti, pri katerih je po letu 2015 opaziti tudi trend izbiranja strank desno od politične sredine.

Po prvih rezultatih vzporednih volitev se zmaga nasmiha vladajoči konzervativni stranki Zakon in pravičnost, ki naj bi prejela kar 43,6 odstotka glasov, poroča Euronews. Stranka je tako še okrepila večino v parlamentu.

Glavno opozicijsko liberalno-konservativno zavezništvo Državljanska koalicija (KO), ki je nastalo iz nekdanje vladajoče stranke Državljanska platforma (PO), naj bi se znašlo na drugem mestu z 27,4 odstotki glasov. Vladajoča stranka bi tako po novem imela 239 sedežev v parlamentu in tako absolutno večino, Državljanska koalicija pa 130.

V parlament se je glede na vzporedne volitve uspelo prebiti še Levemu zavezništvu SLD, ki naj bi prejelo 11,9 odstotka glasov (43 mandatov), poljski koaliciji kmečke stranke PSL (9,6 odstotka glasov oz. 34 mandatov) ter skrajno desni stranki Konfederacija, ki je zbrala 6,4 odstotka glasov (13 mandatov).

Nekdanji poljski predsedniki so pred volitvami svarili, da gre za odločilne volitve za prihodnost države.
Nekdanji poljski predsedniki so pred volitvami svarili, da gre za odločilne volitve za prihodnost države. FOTO: AP

Izid vzporednih volitev se sklada s pričakovanji, za stranko Pravičnost in mir pa pomeni, da bo še naprej vodila poljsko vlado. Raziskava Ipsosa kaže, da je Pravičnost in mir zmagala v 14 provincah, Državljanska koalicija pa v dveh.

'V Varšavi ne bo Budimpešte'

Poljaki so se odločili, da želijo nadaljevati s pozitivnimi spremembami in dobrim časom za Poljsko, je po objavi rezultatov vzporednih volitev ocenil premier Mateusz Morawiecki. Volivcem se je zahvalil za veliko izkazano zaupanje in jim obljubil, da jih ne bodo razočarali.

"Ohraniti moramo svojo verodostojnost in zagotoviti, da nihče na Poljskem ne dvomi, da je to, kar počnemo, dobro, resnično in odgovorno. Nadzorujemo javne finance, radikalno smo izboljšali njihovo stanje in to se bo nadaljevalo, če bomo vladali", je po zmagi dejal predsednik stranke Pravičnost in mir Jaroslaw Kaczynski.

Vodja Državljanske koalicije Grzegorz Schetyna pa je dejal, da "v Varšavi ne bo Budimpešte", zato bo njihova stranka v parlamentu in senatu poskušala dobro sodelovati z drugimi opozicijskimi skupinami.

Zmaga kljub škandalom

Opozicijskim strankam v predvolilnem boju očitno ni uspelo nagovoriti volivcev. Namesto da bi predstavljali svoja stališča, so se namreč morali predvsem braniti, da v primeru prevzema oblasti ne bodo odpravili številnih socialnih bonitet, ki jih je uvedla vlada Morawieckega.

Tako je stranka Pravičnost in mir kljub nekaterim škandalom v zadnjih mesecih, ko je moral na primer zaradi zasebne uporabe vladnega letala odstopiti predsednik spodnjega doma parlamenta iz vrst PiS Marek Kuchcinski, očitno pri volivcih pridobila še večjo podporo, predvsem s socialnimi reformami, ki jih občuti skoraj vsak državljan.

Vladajoča konzervativna stranka je še okrepila svojo večino v parlamentu.
Vladajoča konzervativna stranka je še okrepila svojo večino v parlamentu. FOTO: AP

Nekdanji poljski predsedniki: ključne volitve o prihodnosti države 

Pred tedni so sicer trije bivši poljski predsedniki, med njimi Lech Walesa, v odprtem pismu opozorili državljane, da so pred njimi ključne volitve, ki bodo odločale o prihodnosti države ter vlogi vladavine prava v njej. Posvarili so pred nadaljnjim korakom v smeri avtoritarnosti ob ponovni absolutni večini PiS v parlamentu.

Tudi v Bruslju so pozorno spremljali tokratne volitve na Poljskem. Evropska komisija je namreč zaradi spornih pravosodnih reform, ki jih je predstavila dosedanja poljska vlada, proti državi vložila več tožb na Sodišču EU.

Bruselj in Varšava sta že več let v sporu zaradi pravosodnih reform, ki jih je sprejela poljska vlada pod vodstvom stranke Zakon in pravičnost. Proti Poljski je Bruselj sprožil več postopkov, zaradi katerih bi Varšava teoretično lahko ostala brez glasovalnih pravic v uniji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dragan krstic
14. 10. 2019 20.44
+6
Višegrajske države so države evropske bodočnosti in krščanske civilizacije. Tja se bo začel seliti evropski kapital in industria ker bodo tu našli dobro delovno silo in varnost. Sploh pa že sedaj starejši iz Nemčije iščejo nepremičnine v teh državah ker se bodo tukaj počutili varni pred nasilnimi novimi državljani iz arabskih in afriških držav.
Nosmoke
14. 10. 2019 16.42
+3
Dober rezultat,a dobili so vseeno manj,kot na naših volitvah protijanševska koalicija šestih komunističnih strank v katerih so celo ljudje,ki se razglašajo za kristjane.
MrKrmar
14. 10. 2019 12.50
+8
Desničarji imajo radi domačine levičarji jih sovražijo in delajo proti svojemu narodu. Razlika med njimi je očitna.
RibicTine
14. 10. 2019 11.50
+9
Poljaki so brcnili levake z oblasti in so nas že prehiteli?? Kaj pa mi??
Al83
14. 10. 2019 12.42
+3
Poljaki nimajo tretjino države uvožene. Poljaki nimajo polovice države z koreninami v tujini. Liberakni socijalizem je nacijonalizem za tujce.
flamengo
14. 10. 2019 10.13
+9
Poljaki pametni. bodo se izvili iz post komunističnih krempljev.
SKRIPT
13. 10. 2019 21.59
-9
Brabo polaki, srednji vek je blize i blize, lahko se prikljucijo vatikanu, aleluja
flamengo
14. 10. 2019 14.26
+2
Mirjiam90
13. 10. 2019 21.25
+17
Torej so volivci iz Levičarjev in Komunistov naredili restan krompir.
pa dobr no
13. 10. 2019 21.35
+9
haha, kar zupo. cudno da je po vsej zgodovini, kar je bilo glede komunistov, se vedno toliko komunistov oz. brezdelnezev.