Tujina

Vladna kriza v Italiji: Salvini pozval k predčasnim volitvam

Rim, 08. 08. 2019 16.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Notranji boji in nesoglasja znotraj italijanske vlade, ki jo sestavljata populistični desna Liga in levo Gibanje pet zvezd, se stopnjujejo. Vodja Lige, Matteo Salvini, je pozval k predčasnim volitvam, češ da razlik s koalicijskimi partnerji ni mogoče odpraviti.

Vse večja vladna kriza se je najbolj odrazila v nesoglasjih glede hitre železniške proge med Torinom in Lyonom, znane tudi kot Tav, saj v Gibanju pet zvezd ocenjujejo, da gre za potratno naložbo, zaradi česar so v senat vložili predlog za ustavitev gradnje. A predlog je bil zavrnjen z 181 glasovi proti 110. Gibanje pet zvezd je sicer največja stranka v parlamentu, a so jo porazile združene sile Lige in opozicijskih strank, ki gradnjo podpirajo. 

Že dlje časa so tako krožila ugibanja o razpadu vladne koalicije in predčasnih volitvah, k slednjim je danes pozval tudi vodja Lige in italijanski notranji minister Matteo Salvini. V stranki so že po današnjem srečanju italijanskega predsednika Sergia Mattarella in premierja Giuseppeja Conteja, ki naj bi želel preoblikovati vlado in se tako izogniti razpadu koalicije, to možnost zavrnili in dejali, da edino rešitev vidijo prav v predčasnih volitvah. Da je "nesmiselno nadaljevati z vsakodnevnimi spori" so zapisali v izjavi za javnost ter navedli področja, na katerih imajo "drugačno vizijo" kot gibanje Pet zvezd - infrastruktura, odnos do Evropske unije, davčna zakonodaja, pravosodje, piše Euronews. "Za nas je edina alternativa tej vladi, da se z novimi volitvami odločitev vrne Italijanom." 

Poslikava v Milanu, ki prikazuje Mattea Salvinija in Luigija di Maia.
Poslikava v Milanu, ki prikazuje Mattea Salvinija in Luigija di Maia. FOTO: AP

Odzvali so se v Gibanju pet zvezd in zapisali, da je sporočilo Lige "nerazumljivo": "Jasno morajo izraziti, kaj želijo," so zapisali. Da se gibanje ne boji novih, predčasnih volitev pa je po poročanju BBC dejal predsednik Luigi di Maio

Po poročanju STA, ki navaj italijanske medije, bi parlament o zaupnici vladi lahko glasoval 20. avgusta. Nato naj bi se v nekaj dneh po izglasovani nezaupnici razpustil parlament.

Javnomnenjske raziskave sicer kažejo, da podpora Ligi po Italiji narašča, na drugi strani pa ima Gibanje pet zvezd vse manjšo podporo med volivci. To se je odrazilo tudi na majskih evropskih volitvah, ko se je na vrh zavihtela prav desna Liga, Gibanje pa je izgubilo skorajda tretjino podpore. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krainerland
10. 08. 2019 09.07
+0
Salvini edina rešitev.
vinogradnik33
09. 08. 2019 09.44
+4
Salvini s svojo proti migrantsko retoriko in proti migrantskimi zakoni pridobiva glasove Italijanov , podpora mu raste in na to karto igra , da prevzame predsedstvo države v svoje roke !
Krainerland
10. 08. 2019 09.07
Nimasmisla
08. 08. 2019 21.27
+2
BUONcaffee
08. 08. 2019 19.53
+3
Tudi Šarčeva vlada razpada. Bomo imeli vsi jeseni volitve????
vinogradnik33
09. 08. 2019 09.41
-5
Kje si pa to pobral , je ta vest prišla iz Trstenjakove ali iz NOVE24 ? Dokler jo boste desnaki rušili , rušite jo pa že od takrat , ko še sploh ni bila ustanovljena , ta vlada in se je šele organizirala , bo imela veliko podporo , podporo , o kateri vaš lider in sekta SDS lahko samo sanjata !
Uporabnik443897
09. 08. 2019 12.14
+6
Dokler je KLOVN predsednik vlade, Sloveniji ni rešitve. Vsak koalicijski partner dela kar mu paše. Še Rjavc in šivilja ki ju ljudje niti v parlament niso izvolili, sta MINISTRA. Dej se se mal ZAMISLI, kaj pišeš. Prosim PREBERI tuje časopise in uporabi Googlov prevajalnik, kot ga tudi jaz, pa boš hitro ugotovil da si zaveden kot Severno Korejski ljudje !!!