Tujina

Voditeljica Hongkonga sporni zakon o izročanju Kitajski označila za 'mrtvega'

Hongkong, 09. 07. 2019 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Voditeljica Hongkonga Carrie Lam je zatrdila, da je predlog zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev hujših kaznivih dejanj Kitajski in je v zadnjih tednih sprožil zgodovinske proteste, "mrtev". Protestniki sicer zahtevajo, da razglasi dokončni umik zakonskega predloga.

Protestniki velikokrat uporabljajo nekdanjo zastavo Hongkonga, ko so bili še britanska kolonija.
Protestniki velikokrat uporabljajo nekdanjo zastavo Hongkonga, ko so bili še britanska kolonija. FOTO: AP

Na današnji tiskovni konferenci je voditeljica Hongkonga Carrie Lam dejala, da je bilo delo vlade pri pripravi zakona o izročanju osumljencev hujših kaznivih dejanj Kitajski porazno. Predlog zakona je ob tem označila za "mrtvega", a ni razglasila dokončnega umika predloga, kar so sicer v zadnjih tednih zahtevali protestniki na ulicah. "Vem, da še vedno obstajajo dvomi o iskrenosti vlade oziroma skrbi, da bo vlada ponovno začela proces v zakonodajnem svetu," je dejala Lamova in ob tem dodala, da ponavlja, da takšnega načrta ni in da je zakon mrtev.

V skladu z dogovorom iz leta 1984, po katerem je Velika Britanija leta 1997 Kitajski vrnila Hongkong, tamkajšnji prebivalci po načelu ena država, dva sistema, uživajo delno avtonomijo ter obsežne pravice in svoboščine, ki jih prebivalci kitajske celine ne poznajo.

Eden izmed vodilnih študentskih aktivistov Joshua Wong je ponovil zahtevo, da uradno umaknejo predlog zakona in obtožil Lamovo, da uporablja besedne igre in "laže ljudem Hongkonga". Protestnike namreč skrbi, da predlog zakona še vedno obstaja v zakonodajnemu programu do leta 2020. Kritiki zakona trdijo, da bi ta zakon spodkopal sodno neodvisnost Hongkonga in bi ga lahko uporabljali proti tistim, ki nasprotujejo kitajski vladi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na protestih, ki so potekali ob 22. obletnici vrnitve Hongkonga Kitajski, so protestniki vdrli v tamkajšnji parlament in zahtevali, da Lamova odstopi. Zadnji protesti so potekali 7. julija, ko je več tisoč ljudi odšlo na ulice v območje, ki ga obiskujejo kitajski turisti, saj so jim želeli predstaviti njihove skrbi glede predloga zakona.

Protestniki poleg odstopa Lamove zahtevajo tudi neodvisno preiskavo o policijskem ravnanju med protesti, predvsem glede uporabe solzivca in gumijastih nabojev, ter amnestijo za aretirane protestnike. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.