Tujina

Trump: Bagdadi je umrl kot pes, cvilil in jokal je

Idlib, 27. 10. 2019 06.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
/ Mirko Vorkapić, Daniel Fazlić
Komentarji
664

V sobotnem napadu ameriške vojske na severozahodu Sirije je umrl vodja samooklicane Islamske države Abu Bakr al Bagdadi. Smrt voditelja IS je potrdil ameriški predsednik Donald Trump. Kot je povedal, so biometrično potrditev in test DNK dobili v zelo kratkem času.

Ameriški predsednik Donald Trump je potrdil smrt voditelja samooklicane Islamske države Abuja Bakra al Bagdadija. "Preteklo noč so Združene države Amerike k pravici privedle svetovnega terorista številka ena. Abu Bakr al Bagdadi je mrtev. Bil je ustanovitelj in voditelj Islamske države, najbolj neusmiljene in nasilne teroristične organizacije na svetu. ZDA so Bagdadija iskale več let. Njegova smrt ali aretacija je bila najvišja prioriteta moje administracije," je povedal Trump.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Umrl je med begom v predor. Med begom je cvilil in jokal. Na kraju je bilo 11 otrok, ki nam jih je uspelo evakuirati in niso bili ranjeni. Bagdadi se je v predor zatekel s tremi otroki. Vodil jih je v gotovo smrt. Ko je prišel do konca predora, so ga dohiteli naši psi. Nato je sprožil samomorilski jopič in ubil sebe ter tri otroke. Njegovo telo je bilo zmaličeno od eksplozije," je še dejal Trump, ki je potrdil, da med ameriškimi silami ni bilo žrtev.

Bagdadija so po besedah ameriškega predsednika spremljali več tednov, pred  uspešno operacijo pa so v zadnjem trenutku odpovedali dve ali tri akcije. Trump je operacijo, ki jo je označil za zelo nevarno, skupaj z generali spremljal v posebni sobi za ogled in nadzor nad operacijami. Ameriške enote so naletele na odpor Bagdadijevih ljudi, vendar so ga hitro zlomile ter prisilile vodjo samooklicane Islamske države k begu v smrt.

Donald Trump
Donald Trump FOTO: AP

Že pred tem je visoki ameriški obrambni uradnik, ki je želel ostati neimenovan do končne potrditve, razkril, da so vojaško operacijo izvedli pozno zvečer v soboto, okrog druge ure zjutraj po našem času pa je ameriški predsednik Donald Trump po Twitterju sporočil, da se je "zgodilo nekaj velikega".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je povedal Trump, je Bagdadi med napadom sprožil samomorilski jopič, ki ga je nosil, da ga ne bi ujeli. Napad so izvedli komandosi oziroma posebne enote ameriške vojske, pri iskanju Bagdadija pa je pomagala predvsem CIA. Predsednik je potrdil, da ni bil ranjen noben otrok, sta pa umrli njegovi ženi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Neimenovani visoki turški uradnik je za Reuters povedal, da je Abu Bakr al Bagdadi prispel na kraj 48 ur pred ameriškim napadom. Napad naj bi se zgodil v bližini mesta Bariša, samo pet kilometrov stran od turške meje. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Newsweek, ki je prvi poročal o napadu, navaja, da je v soboto več lokalnih medijev in ljudi v pokrajini Idlib opazilo veliko število ameriških vojaških helikopterjev. S helikopterji naj bi napadli džihadistično oporišče, streljali pa so tudi z raketami. Kot še poročajo, naj bi po koncu uspešne operacije ameriška letala z bombami uničila oporišče, da ne bi postalo svetišče za pripadnike Islamske države.

Al Bagdadi
Al Bagdadi FOTO: Twitter

Tudi iraška tiskovna agencja INA, ki se sklicuje na neimenovane obveščevalne vire, je poročala, da je Bagdadi mrtev. Skupaj z njim naj bi bilo ubitih še več drugih vodilnih v Islamski državi.

Glavni poveljnik Sirskih demokratskih sil, ki delujejo pod vodstvom Kurdov, Mazlum Abdi, je medtem zatrdil, da je do "zgodovinske operacije" pripeljalo skupno obveščevalno delo njihovih sil in ZDA. Trump je ob tem dejal, da ZDA niso potrebovale veliko pomoči drugih držav ter da so delo večinoma opravile same.

Bagdadi, vodja teroristične skupine Islamska država, se je skrival zadnjih pet let. Aprila je medijsko krilo IS al Furqan objavilo videoposnetek, na katerem je prikazana oseba, ki naj bi bil Bagdadi. Na posnetku, prvem po petih letih, je govoril o večmesečnih bojih za Baguz, zadnjo utrdbo Islamske države (IS) na vzhodu Sirije, ki je padla pred dobrim mesecem. "Bitka za Baguz je končana," je rekel, potem pa omenil tudi teroristične napade na cerkve in hotele v Šrilanki, ki so zahtevali več kot 250 življenj. Po njegovih besedah je šlo za maščevanje za izgubo Baguza. "Vaši bratje v Šrilanki so pozdravili srca monoteistov s svojimi bombnimi napadi, ki so zatresli tla križarjev med veliko nočjo, da bi maščevali svoje brate v Baguzu," je dejal. "To je del maščevanja, ki čaka križarje," je dodal Bagdadi.

Bagdadija so kot vodjo Islamske države v javnosti prvič videli julija 2014, ko je govoril v Veliki mošeji v Mosulu. Dolga leta je v Iraku delal kot islamski "duhovni vodja", imel je skrajna prepričanja o položaju in moči islama. Leta 2004 so ga ameriški vojaki tudi aretirali, saj je pomagal ustanoviti manjšo džihadistično celico. Približno osem mesecev pozneje so ga izpustili na prostost, saj so menili, da ne pomeni velikega varnostnega tveganja. 

Od leta 2006 se je aktivneje vključeval v operacije Islamske države v Iraku, vodja je postal leta 2010, ko je bil v ameriškem napadu ubit predhodnik Abu Omar al Bagdadi. Njegova skupina je bila odgovorna za številne napade v Iraku, z začetkom državljanske vojne v Siriji pa so začeli širitev v to državo. Delovali so skupaj s teroristično skupino Jabat al Nusra, vse do leta 2014, ko sta se skupini ločili in je Islamska država Sirije in Iraka začela delovati kot samostojna teroristična skupina. 

Islamska država je močno zaznamovala zadnja leta in povzročila premik v razumevanju varnosti po vsem svetu.
Islamska država je močno zaznamovala zadnja leta in povzročila premik v razumevanju varnosti po vsem svetu. FOTO: AP

29. junija 2014 so razglasili kalifat in Abu Bakr al Bagdadi je postal kalif. Med njegovo vladavino je teroristična organizacija izvedla številna grozodejstva v Iraku in Siriji, pa tudi teroristične napade v Evropi. Nasilje, nepopustljivost in fanatičnost so omogočili, da se je Islamska država uspešno širila in porazila številčno močnejšo vojsko v Iraku in tudi v Siriji. Pozneje je nastala mednarodna koalicija, ki je skupaj z lokalnim prebivalstvom uspešno zajezila njeno napredovanje. Marca 2019 je bila Islamska država omejena samo še na mesto Baguz, ta pa je bil osvobojen v poletnih mesecih. 

Odzivi: Bagdadijeva smrt je hud udarec za IS

Turško obrambno ministrstvo je v izjavi sporočilo, da sta si Turčija in ZDA izmenjali informacije o ameriški operaciji v Idlibu. Da gre za "ključno točko v našem skupnem boju proti terorizmu", pa je na Twitterju zapisal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Turčija bo, kot je zatrdil, "še naprej podpirala protiteroristična prizadevanja - kot je to počela doslej".

Da je Bagdadijeva smrt hud udarec za IS, je prek Twitterja sporočil francoski predsednik Emmanuel Macron. Vendar pa gre le za eno fazo, je dodal. "S partnerji v mednarodni koaliciji bomo nadaljevali boj, da zagotovimo, da bo teroristična organizacija dokončno poražena. To je naša prioriteta," je zatrdil.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je Bagdadijevo smrt opisal kot "pomemben mejnik". A hkrati gre le za del "daljše bitke, ki jo moramo dobiti", je dodal. Britanski premier Boris Johnson je podobno izpostavil Bagdadijevo smrt kot "pomemben trenutek" a dodal, da boj proti skupini, ki jo je vodil, še ni končan.

Medtem se je Iran na ameriški "dosežek" odzval zadržano. "Tako kot smrt (Osame) bin Ladna ni uničila terorizma, tudi Bagdadijeva smrt ne pomeni konca IS," je dejal vladni tiskovni predstavnik Ali Rabiej v Teheranu. Iranski minister za IKT Mohamed Džavad Azari Džahromi pa je prek Twitterja sporočil, da so ZDA "uničile svojo lastno kreacijo".

Rusija je medtem izrazila dvome v ameriške trditve, da so v Siriji izvedli operacijo. Tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je v izjavi poudaril, da Moskva nima zanesljivih informacij o aktivnosti ameriške vojske v Idlibu in da v zadnjih dneh na območju niso zabeležili nikakršnih zračnih napadov.

Osamo bin Ladna, vodjo Al Kaide, ubili leta 2011

Ameriška vojska je leta 2011 v Pakistanu ubila ustanovitelja in voditelja teroristične mreže Al Kaida Osamo bin Ladna. Ta je umrl v vojaški operaciji zunaj Islamabada, in sicer na podlagi obveščevalnih podatkov, ki so jih prvič pridobili avgusta 2010. Bin Laden se je med poskusom aretacije upiral, zato so ga ustrelili v glavo, pozneje pa ga pokopali na morju. 

Pripadniki ameriških posebnih enot so njegovo truplo s helikopterjem prepeljali v Afganistan in tam naredili analizo DNK, s katero so potrdili identiteto bin Ladna. 

Bin Laden je leta 2011 umrl v vojaški operaciji zunaj Islamabada.
Bin Laden je leta 2011 umrl v vojaški operaciji zunaj Islamabada. FOTO: AP

Ameriški specialci naj bi bin Ladnovo identiteto najprej preverili s tehnologijo za prepoznavanje obraza. Poleg tega je ženska, za katero domnevajo, da je njegova žena, identificirala truplo. Po končani analizi DNK so truplo po vseh pravilih islamske vere pokopali na morju. Trupla so se znebili zato, da pokojnikov grob ne bi postal središče za oboževanje in novačenje novih teroristov, kot se to pogosto dogaja z grobovi slavnih pokojnikov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (664)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Foxn.ca
01. 11. 2019 19.41
rump je pes, cvilil in jokal je kako mora en ki se gre predcednika takole izražati.
0OO7
29. 10. 2019 19.51
-2
Kako odvraten in ostuden je tale Trump. Grdo in omalovaževalno govori o človeku, ki je sicer terorist, a se najbrž tak ni rodil in ima za svoje početje gotovo trdne razloge z ameriškim poreklom. Razstreliti se ni strahopetno dejanje. Prav zanima me, v katerem duru bi dejansko cvilil Donald, če bi ga jaz zgrabil za "pecelj" in mu ga nategnil do popka? Nesnaga jedna žuta...
BUONcaffee
28. 10. 2019 15.29
-5
Očitno v Ameriki SLABO SKRBIJO ZA PSE. Na zadnje pa končajo kot pravi Trump.
BUONcaffee
28. 10. 2019 15.25
-11
Tej izvensodni poboji brez nekih trdnih dokazov o tem človeku je vse zelo čudno. Če sem iskren za Bagdadija slišim prvič, pa sem dokaj redno spremljal novice.
dannyer
28. 10. 2019 21.38
+3
pol si slabo spremljal novice. je bil kar pogosto omenjen. v svetu.
Uporabnik113189
28. 10. 2019 13.12
+2
Poskušam se držati tistega pregovora, o mrtvih le dobro. Pa mi ne uspeva vedno.. Očitno tudi Donaldu ne uspeva, vse preveč se je ukvarjal z reality showi, pa so njegove meje še sprejemljivega padle. Ne verjamem da je eksplozivni Abu Bakr kaj posebnega jokal nad svojo usodo, pa cvilil. Takšen način govora predsednika je namenjem precej čudni javnosti. Hkrati pa Rusija trdi, da niso odobrili letov ZDA specialcem preko Idlib-a, da nimajo pojma kje so se ZDA helikopterske enote pretihotapile. Menda so celo turški obveščevalci sodelovali in razkrili njegovo lokacijo in menda niso bili edini, tudi Kurdi, pa Iran, pa še kdo. Je to bila cena za velikodušne usluge belim čeladam s strani ZDA? Sicer pa je naročanje umora plačancem kaznivo početje, ali to po novem velja samo za rajo?
BUONcaffee
28. 10. 2019 15.24
-2
Trump deluje preveč arogantno in zoprno za svoja leta primerno. Zagotovo je velik razvajenček še danes. Sicer pa pregovor pravi prvo teče zajec nato lisica.
dejannovak
28. 10. 2019 11.38
+0
Hvala vsem, ki so sodelovali pri tej eliminaciji! Še dobro, da so pravočasno odstranili tega Bagdadija, hvala Trumpu in vrlim ameriškim borcem. Si predstavljate, da pride Bagdadi s svojimi, recimo, v Metliko, in vzpostavi svojo državo kar v, recimo, naši lepi Beli krajini? Ameriki moramo biti hvaležni, kako lepo je imeti takega zaveznika in se zavedati, da nikoli ne bodo pustili nas Slovencev samih, da bi nas "ta grdi" npr. pojedli.
marko1310
28. 10. 2019 21.57
-1
Ate_ist
28. 10. 2019 11.35
+4
trump je s tem dejanjem dobil sledeče volitve.
nikhrast
28. 10. 2019 15.13
+1
Si videl včeraj na baseball tekmi kjer se je pojavil Trump, folk je vpil "booo...", pa "lock him up".
deratizacija
28. 10. 2019 11.17
+4
Dva bednika oz. sedaj zgolj še eden (sicer nista edina), ki nam krojijo življenje. Očitno pa je pobijanje ljudi v določenem interesu in ne glede kje v svetu pravica in ne kriminalno početje.
kaplja?
28. 10. 2019 11.08
+19
"Trump: Bagdadi je umrl kot pes, cvilil in jokal je" .. ne podžigajte neumnosti še vi n a 24 ur
kaplja?
28. 10. 2019 11.07
+10
"Trump: Bagdadi je umrl kot pes, cvilil in jokal je"- -------------------------------------------------------- Takšne izjave se lahko maščujejo , da bo nekdo drug tako trpel, za tega , ki ni pazil na "dolg jezik".
User1538643
28. 10. 2019 10.59
+9
Takšna raven izjave se bolj spodobi nekaterim komentatorjem na 24 ur, kot pa predsedniku ene države, ne glede na pravo in krivo, zmago ali izgubo.
User1538643
28. 10. 2019 11.04
+1
dannyer
28. 10. 2019 11.06
-3
Trump govori kot voditelj kot bojevnik . izjavil je tisto kar ljudje hočejo slišati da je velik zločinec bil premagan in da ga je doletela pravica. to se tudi od voditelja spodobi.
SVETTEL5
28. 10. 2019 10.42
+1
Fake news!Nobenih helikopterjev ni bilo na tem mestu!Bagdadija so ubili će 2017 leta v Raki sedaj pa objavili fske news .ki bi naj pomagale Trumpu.Hollywood...ha ha itak vedno lažejo😈🤡
veronqa
28. 10. 2019 10.37
+8
Njegov besedni zaklad je tak kot bi hodil v vrtec.
Ate_ist
28. 10. 2019 11.33
-1
korintos23
28. 10. 2019 10.35
+6
Ni pa to pošteno, najprej jim pomagajo, jih oborožijo, potem pa namlatijo! Kam gre ta svet?
Al83
28. 10. 2019 10.33
-4
Kaj ste užaljeni v imenu ISIS, ker je Trump nesramen do teroristov. Obama in Hilarij sta oborožila in trenirala ISIS, da bi odstranila Asada. In zdej ste levaki užaljeni, ko je vaša proksi vojska islamistov, ki je bila nastavbljena da okupira in prevzeme Bližnji Vzhod anahilirana. Omar al Bagdadi je velik verski voditelj in učenjak za degenerante v levih mejn stream medijih in zato levaki obžaljujejo njegovo smrt.
santamaura
28. 10. 2019 10.31
+13
Tisti, ki je rekel da so ZDA "uničile svojo lastno kreacijo" - je še najbližje resnici
cirenij
28. 10. 2019 10.31
+8
Tale Trumpov govor o mrtvih ljudeh, je poden od podna.Pa kakršni koli so bili. Se mu bo vrnilo, tako ali drugače, saj ima potomce.
Andree
28. 10. 2019 10.25
+4
A zakaj pa kramp ni povedal,da je z dodatnimi vojaki okrepil varovanje naftnih polj v Siriji
Melaj
28. 10. 2019 10.24
+24
Sicer nisem zagovornik takega javnega nastopanja. Ko pa je govora o takih teroristih, je Trumpov pristop kar pravi. Le pse mu ni bilo treba žaliti. Psi so veliko bolj humana bitja, kot pa islamski strahopetci. Sploh pa so psi zelo potrebni in koristni človeštvu. Kar za islamske strahopetce ne velja!
mukimat
28. 10. 2019 10.15
+1
Mal iz konteksta. Viva la Donald Trump pravijo latino americani. Ker vedo kaksna gol azen lahko pride gor k njimv ZDA, sam ji bo to preprecil z zidom. Saj so zato migrirali...