Tujina

Vojak nadlegoval deklico?

Naha, 04. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Japonska policija je aretirala ameriškega vojaka, ki naj bi na otoku Okinava spolno nadlegoval desetletno deklico.

Ameriški vojak pred vhodom v bazo Kadena na Okinavi odganja demonstranta
Ameriški vojak pred vhodom v bazo Kadena na Okinavi odganja demonstranta FOTO: Reuters

Nov primer spolne zlorabe s strani ameriškega vojaka je razburil prebivalstvo na Okinavi, otoku na jugu Japonske, kjer ima ameriška vojska svojo bazo. 27-letni vojak naj bi deklico nadlegoval na nekem parkirišču.

Japonska policija je vojaka aretirala v nedeljo, ameriška vojska pa je dogodek označila za nedopustno ravnanje in se prebivalcem Okinave tudi opravičila.

Prisotnost številčne ameriške vojske na otoku Okinava že nekaj let povzroča nezadovoljstvo med prebivalci. Pred desetimi leti so trije ameriški vojaki posilili 12-letno deklico, kar je sprožilo množične proteste po vsej Japonski.

Leta 2001, ko je bil ameriški vojak obsojen za spolno zlorabo Japonke, so pred ameriško ambasado v Tokiju izbruhnile množične demonstracije (Foto: Reuters)
Leta 2001, ko je bil ameriški vojak obsojen za spolno zlorabo Japonke, so pred ameriško ambasado v Tokiju izbruhnile množične demonstracije (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Demonstranti zahtevajo umik Američanov z Okinave
Demonstranti zahtevajo umik Američanov z Okinave FOTO: Reuters

Ameriška vojska na Japonskem naj bi se preoblikovala, nekateri prebivalci Okinave pa upajo, da se bo pri tem število ameriških vojakov zmanjšalo. Drugi pa opozarjajo, da prisotnost ameriške vojske na tem južnem otoku prebivalcem zagotavlja delovna mesta in dobre plače, saj je Okinava najbolj revna japonska prefektura.

27-letnemu Armandu Valdezu očitajo, da je deklico prisilil, da si je dvignila majico, nato pa jo je otipaval, je povedal predstavnik policije na Okinavi. Vojak vse očitke zanika. Tiskovni predstavnik japonske vlade je dejal, da potekajo pogovori z ameriško vojsko, ki je zagotovila, da se podobni incidenti ne bodo več dogajali.

Na Japonskem se nahaja okoli 45.000 ameriških vojakov, več kot polovica pa jih je v bazi na Okinavi. Gre za zelo pomembno strateško točko, ki je v bližini Korejskega polotoka in Kitajske in je ključnega pomena za ameriško varnostno politiko v Aziji in Pacifiku.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou