Tujina

'Vojna v BiH je bila vojna med Srbi'

Haag, 26. 02. 2010 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Radovan Karadžić meni, da so Bošnjaki pravzaprav Srbi, ki so pod turško vladavino sprejeli islam, tako da je bila vojna v BiH v bistvu vojna med Srbi.

Obtoženec haaškega sodišča za genocid, nekdanji predsednik Republike srbske Radovan Karadžić je v pogovoru za katarsko televizijo Al Džazira danes dejal, da si vojne v BiH "niso želeli" in da "ni bila potrebna". Sebe je označil za človeka, "ki je imel nesrečno vlogo v nesrečni vojni v nesrečni deželi", poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

'Če bi imeli Bošnjaki drugačno vodstvo, bi se vojni lahko izognili'

Karadžić v sodni dvorani
Karadžić v sodni dvorani FOTO: Reuters

Karadžić, ki je v priporu v Scheveningnu, je v pogovoru ocenil, da bi se vojni v BiH lahko izognili, če bi imeli Bošnjaki drugačno vodstvo. Bošnjaki so sicer po njegovem Srbi, ki so pod turško vladavino sprejeli islam, tako da je bila vojna v BiH pravzaprav vojna med Srbi.

'Upam v pravično sojenje'

Karadžić, ki naj bi v ponedeljek na sojenju na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije začel predstavljati svojo obrambo, upa v pravično sojenje. Bojkot sojenja, ki se zaradi tega – odkar se je začelo oktobra lani – ni premaknilo še nikamor, pa je upravičil s tem, da ni imel dovolj časa za pripravo na sojenje. Smiselno pa se mu zdi biti na sojenju le, če lahko na njem sodeluje. "Ne želim biti kot rastlina na dežju in snegu in brez možnosti sodelovanja," je dejal.

Glede 13-letnega skrivanja pred roko pravice, ko je nazadnje uporabljal lažno ime doktorja Dragana Dabića, je dejal, da se "Dabić ni ukvarjal z ničimer, s čimer se ne bi ukvarjal tudi zdravnik Radovan Karadžić."

'Živel sem in ne umrl'

Na vprašanje, kako se je počutil med skrivanjem in ali je bil v stalnem strahu pred aretacijo, je odgovoril, da pomeni življenje v strahu "stalno umiranje", da pa je "on živel in ne umrl". Pogovor je sicer Al Džazira vključila v oddajo Tajno življenje Radovana Karadžića, ki jo bo predvajala v prihodnjih dneh.

Spomnimo ...

Karadžić na haaškem sodišču
Karadžić na haaškem sodišču FOTO: Reuters

Karadžić, ki so ga po 13 letih skrivanja prijeli julija 2008 v Beogradu, haaško tožilstvo obtožuje genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med vojno v BiH (1992–1995). Obtožen je za genocid 8000 Bošnjakov v Srebrenici julija 1995 in zločinov med 44-mesečnim obleganjem Sarajeva, pri čemer je bilo ubitih okoli 10.000 ljudi. Obtožen je tudi, da je med vojno v BiH vodil kampanjo etničnega čiščenja, ki je zahtevala okoli 100.000 življenj, 2,2 milijona ljudi pa je moralo zbežati z domov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Arminbih
26. 05. 2010 18.31
Laže.Pa kaj on misli da je on. srbi in hrvati so hoteli da si Bosno razdelijo na pol in se je zacela vojna Bošnjaki niso dovolili potem so hrvate srbi zafrknili in so hrvati pridružili Bosni da uničijo srbe in ko je amerika napadla na beograd se je vse končalo.In on govori to samo da gre iz zapora,sej bi ga kasen Bosanac ali Hrvat ubil vseno
HAMZA_23
27. 04. 2010 09.58
-3
zanimivi ste vsi vi tukaj :) najbolj pa tipi ala mjolnir ki izgovarja turško besedo Balkan za katero še sam ne ve kaj pomeni :) Drugo kot drugo vsi ki pravijo da so Bošnjaki poturice, večina med njimi so Srbi, naj gredo na DNK analizo pa bojo videli da so 50:50 mogoče še celo 70:30 turki malo se poglejte zakaj ste "mulati" , medtem ko so Bošnjaci čistejši od Srbov in so že v preteklosti imeli svojo vero ki ni imela veze z jezusom in krščanstvom in ko še mi nekdo reče da je bošnjak prodal vero me zanima koliko jih je prebralo krst pri savici toliko o tem. kar se tiče Balkana, in na koncu koncev ko nekdo reče da so Srbi, Hrvati in Slovenci avtohtoni narod, vidim koliko ima pojma o vsem skupaj prvo kot prvo so živeli na tem območju danes ILIRI, SLOVANI so se kasneje PRISELILI izza karpatov in izpodrinili ILIRE iz tega območja na JUG območje današnje ALBANIJE.
rizo7
10. 03. 2010 19.43
-2
kiša pada srbija propada,vetar piri bosna se širi ! ;)
Andrejček
10. 03. 2010 19.39
jugoslovan lej sej za nekatere je tud janša heroj pa je toliko orožja prešvercal v bosno in na hrvaško pač demokratija je usak ma slobodno mišljeje a napad na slovenijo in hrvaško ja razlož mi zakaj so slovenci napadli srbe v gornji radgonji zakaj so hrvati prisilili srbe da v policiski postaji izpostavijo ustaško zastavo ???? use ima svoj razlog sej počasi prihaja na plan sporazum med kučanom tuđmanom in alijo o napadu na JNA kot vemo je ob raspadu Yugoslavije v JNA bili samo še srbski vojaki
Abacus
27. 02. 2010 03.54
jaz sem pa videl neko DNK-analizo evropskih narodov kjer razlocno prikaze ,da so vsi Bosanci ,Srbi ,Makedonci ,Bolgari najbolj sorodni Turkom in Grkom. Celo Italijani so jim genetsko sorodni. Recimo za Hrvatarje so prikazali blizje Madzarom ,Slovence pa blizje Avstrijcem ,Cehom itd.
mjolnir
26. 02. 2010 22.51
jugoslovan Res, jaz tudi ne prenesem da nekdo pljuva po Slovenijii in Slovencih. če pa tu živi(tu ne računam vlado, ker po njej tisti pametnejši Slovenci še najbolj pljuvajo in tudi prav je tako), ampk ravno tako mi ni jasno zakaj nekateri (baje) Slovenci v totih komentarjih z toliko čustev napadajo Srbe ker ne marajo muslimanov oziroma zakaj morlaizirajo in skačejo tudi ko noben Srb ne reče nič čez Slovenijo, ampak samo če BiH in Bošnjake! To mi tudi ni jasno, zakaj eni mislijo da se jih te zdrahe toliko dotikajo, in tudi če se, zakaj morajo vedno izbrati muslimansko stran!
jugoslovan
26. 02. 2010 22.28
-1
Ne morem in ne bom nikoli razumel kako je lahko hladnkrvni morilec za nekatere heroj? No Srbi zakaj ste potem napadli Slovenijo ,Hrvaško ? Da slišim kajti kot opažam nekateri tudi radi pljuvate čez Slovenijo a še vedno tukaj živite a saj res bo Kresal... zrihtala državljanstvo. Ah bolje da spregledam komentarje ! Internet heroji pač .
Igor__Zmaj
26. 02. 2010 21.31
Niste še seznanjeni da so srbijo tud bombardirali lastni potomci, katerih predniki so Kolumba najel da jih je pelov čez lužo, in so potem tam ustvarli novi svet. Srbija je res brezmejna... :)
zudo
26. 02. 2010 20.34
bla bla bla nakladate
camcboj
26. 02. 2010 19.19
+1
Vsem "obrazancem" bom pa povedal zakaj imamo dr.karadžića za heroja. Zato, ker ni dopustil, da bi Alija I. spremenil BiH v islamsko republiko. Vsi govorite kaj je imel dr.Karadžić v planu. Preberite si kakšno knjigo , ki jo je spisal Alija še davno pred vojno in kje je videl prihodnost BiH. Potem mi pa povejte kakšna bi bila Bih če se ne bi Srbi uprli tej islamizaciji. Pa preberite si še njegov manifest iz leta 1970 imenovan "Islamska deklaracija".
Penzic
26. 02. 2010 18.54
hehe, to je teorija Šešlja drugač, pa si jo je mal sposodo..... sicer pa ne se prepirat, vojna je bla itak interes velikih sil, ker smo jim bili grožnja.......
p0mijek
26. 02. 2010 18.51
eh, kake ma ta crni đorđe to je bila vojna med turškimi plemeni!! in ne srbi!! sej so srbi pol turki. turki so namreč haral srbijo 500 let in jim jemal ženski rod. tako da se je turški genetski material še vedno ohranil. isto velja za "bošnjake" s tem da so oni prodali vero za večerjo o.O
mjolnir
26. 02. 2010 18.27
Vi si kar zmišjujte, sam dejstvo je da ste, kot je čudpovito pvzel ciaobella eden izmed treh nehistoričnih narodov na področju nekdanje SFRJ (z popravkom pri ciaobelli, da so Makedonci sam mischung Srbov in Bolgarov, čeprav so po jeziku bol Bolgari) Narodi Balkana z zgodovino so Hrvatje, Srbi, Bolgari, Grki, ostali svojo "identiteto in zgodovino" dolgujete komunajzarjem - kar je še eden od hudih napak Tita i njegove klike
mjolnir
26. 02. 2010 18.24
Die22sel Vam "bošnjakom" je še Bušman rojen v Bosni "Bošnjak". Tisti ki so iz Bosne so BOSANCI in to so res tudi Srbi in Hrvatje, nikakor pa ne "Bošnjaki". Katoliški ali pravoslavni Bošnjak obstaja sam v vaših "teorijah" in tega siše danes ne upate povedati vašim sosedom, ker bi lahko bile hude posledice. Pejt v Banja Luko ali hrvaški del Mostara kričat da so oni Bošnjaki LOL Na srečo nimam vaše indoktrinirane izobrazbe.
mjolnir
26. 02. 2010 18.21
+1
ciaobella Avtohtoni narodi: SLOVENEC SRB HRVAT ...in kako smo dobili: BOŠNJAK (islamiziran; poturčen Hrvat ali Srb) ČRNOGOREC (eno izmed plemen Srbov) MAKEDONEC (Srbi sa teškata govornata manata) Perfektno si povzel!! Kratko in jedrnato in absolutno točno! Ni kaj za dodati!
hot-shot69
26. 02. 2010 17.17
Same bistre glave med komentatorji. Tako kot so bili Muslimani včasih Kristjani, so bili Kristjani včasih pogani...zaradi tega tukaj ne vidim razloga, zakaj se je treba kregat in pametovat. Vsi smo mi izdajice ;P
srpko
26. 02. 2010 16.28
Ni še prepozno da se "poturice", kot smo jim rekli še v osnovni šoli 40 let nazaj (sicer so to srbi iz bosne ki so pod vplivom turkov sprejeli muslimansko vero) - VRNEJO SVOJEMI JATU IN NARODU - SRBSKEMU NARODU IN PRAVOSLAVNI VERI. Srbski narod jih bo razumel - pač 500 let biti pod oblastjo turkov - je pustilo posledice.
jasamtaj
26. 02. 2010 16.24
minotaver dokazi da je tako a za tebe in ostale dokazi so ze preteklost od l 90-95 bujrum odgovor prosim
SecretOne
26. 02. 2010 16.16
4000 pa sigurn ni resnica, pa a je samo za Srebrenico odgovoren?????
jasamtaj
26. 02. 2010 16.13
kdor caka docaka tako da vidimo rezultat g.Naser Oric je docakal svobodo in dokazal da ni kriv no zdaj so na vrsti ostali da to dokazejo.Nekateri so ze hvala bogu v zaporu umrli,obesili se,prisli domov bolani pozabljeni.Bistvo tega je da tudi Slovenijo niso napadli Muslimani Bosnjaki vemo kdo in zdaj prosim od negativaca minuse po eni strani se mi smilite ker ste res BOGI