Tujina

Vojska bo sestrelila satelit

Washington, 14. 02. 2008 21.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriška vojska namerava poškodovani vohunski satelit, ki naj bi na zemljo padel v začetku marca, sestreliti.

Vojska načrtuje sestrelitev satelita.
Vojska načrtuje sestrelitev satelita. FOTO: Reuters

Ameriško obrambno ministrstvo načrtuje sestrelitev poškodovanega vohunskega satelita, ki naj bi na Zemljo padel v začetku marca. Neimenovani predstavniki ameriške vlade so danes sporočili, da bodo satelit najbrž sestrelili z raketo, ki jo bo ameriška vojska izstrelila z ene od svojih vojaških križark.

Poškodovani satelit naj bi na zemljo padel prvi teden marca, predstavniki vlade pa so dejali, da bodo satelit najverjetneje sestrelili že pred tem. Podrobnejših informacij o sestrelitvi satelita ameriški predstavniki niso razkrili, znano pa je, da so v projekt vključene tako agencija za državno varnost kot tudi ministrstvo za obrambo in zunanje ministrstvo.

Sestrelitev satelita je občutljiva tema tudi zaradi lanskega kitajskega protisatelitskega raketnega preizkusa, ko je Peking z raketo sestrelil enega od svojih nedelujočih vremenskih satelitov, kar je sprožilo ostre kritike prav v ZDA, pa tudi v nekaterih drugih državah.

SORODNI ČLANKI

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kriss714@amis.net
15. 02. 2008 21.16
Badabum, kdo ti je pa pomagal vklopiti računalnik? A za gravitacijo pa še nisi slišal, kaj?
badabum
15. 02. 2008 20.39
bucephalus321 : To si pa tako lepo povedal, da sam nebi mogel povedati lepše. Na thorrov komentar,sedaj vsi pritrjujeo in nekaj pametujejo o temi ,kateri čisto nič ne vedo.So brali neke članke itd.,ali pa napišejo kar je thorr napisal,samo ,da obrnejo malo besede...smešno in žalostno... Kriss: dobro ,da niso vsi tako pametni kot si ti...
kriss714@amis.net
15. 02. 2008 20.33
Brihtna poteza. Najprej bojo falili satelit, potem bosta pa na zemljo padla oba, satelit in raketa. A se je to buš spomnil, ali imajo še več takih pametnjakovičev?
muvimen
15. 02. 2008 12.35
Kaj vse človek ne zve tlele na 24 kur :)
Ramzess
15. 02. 2008 12.22
Thorr se strinjam s tabo, možno pa je da bodo satelit uničili z raketo med padcem, oz. ko bo že v atmosferi. Ne pozabimo da gre za vohunske satelite, kar velja tudi za Kitajce, da nobenim ni v interesu da ostanki, morda pomnilniških enot, pridejo v napačne roke, ali pa da v javnost pridejo podatki, s strani ljudi, ki so ostanke našli, o drugačni sestavi satelita. Kdo ve, kaj vse kroži tam zgoraj, marsikaj vemo, a vsega ne, ker pač eliti to ni v interesu, da bi javnost vedela, s kakšno tehnologijo je nadzorovana. Kje pa piše, da gre konkretno za klasični 'fohunski' satelit? Take informacije je treba jemati z rezervo.
DarthRevan
15. 02. 2008 11.32
bucephalus321 | 15.02.2008 | 11:25 ko da en clovk pametn komentar se pol kr od enkrat prlep zravn se deset drugih z strokovnim priterditvam na temo ka je prvic vidjo Jah, v bistvu ne. Največji "strokovnjaki" ponavadi poskušajo z enovrstičnicami izpodbijat in se dleat pametne. Sam sem sicerže pred dolgimi leti bral članke o možnosti "verižne reakcije" v Zemljini orbiti. In z vsakim izstreljemin satelitom je ta nevarnost večja (ker je v orbiti več materiala, kamor smeti lahko zadanejo), z vsakim okvarjenim/razbitim pa tudi (več smeti).
makajjezvami
15. 02. 2008 11.26
@rkj Ja ampak na žalost kar krožijo. Mogoče namesto po krožnici po kaki elipsi, krožijo pa le - kar jih seveda ne pade v atmosfero in zgori. Lahko pa v kak spletni iskalnik vpišeš "space junk" pa boš videl.
vodka-don
15. 02. 2008 11.25
ko da en clovk pametn komentar se pol kr od enkrat prlep zravn se deset drugih z strokovnim priterditvam na temo ka je prvic vidjo
DarthRevan
15. 02. 2008 11.06
Thorr, se strinjam s tvojim prispevkom, dodal bi pa, da je orbita zasvinjana že kar lep čas...
makajjezvami
15. 02. 2008 11.04
Thorr 5 zvezdic za prispevek Sam pa mislim da bi lahko dandanes že imeli tudi rakete za ulov satelita in nadzorovan spust v atmosfero. A kaj ko je najlažje in najceneje satelit enostavno sestreliti.
Uporabnik232871
15. 02. 2008 10.48
Ti takoimenovani "delci razbitin" kar ne krožijo okoli zemlje, kakor vam mogoče nabija ZDA, Kitajska, ..., ker če bi bilo to res, nad nami nebi bilo nobenega satelita.
Goosaer
15. 02. 2008 10.09
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA A so ti Američani čsito nori ali kaj??????????? Na pomooooooooooooooč!
fljuskus
15. 02. 2008 09.51
okoli zemlje že itak kroži na miljarde smeti in koščkov vsega živega. Za tistih par šrapnelov ne bo hudega, poleg tega jih je 99% itak zgorelo, ker vsak predmet, ki kroži okrok zemlje počasi pada, tudi sateliti...
Uporabnik271119
15. 02. 2008 07.08
Se strinjam Thorr samo nekaj mi ne gre v račun in sicer to, kar praviš, da delci, ki jih je napravila Kitajska ogrožajo marsikaj. A niso že daleč stran od zemlje?, saj menda ne krožijo tudi oni okrog zemlje medtem, ko so tisti, ki so prileteli v atmosfero že zdavnaj izgoreli. Prav tako naj bi bilo tudi s tem satelitom, pač v tisto smer v katero bo odlomljen košček pri eksploziji dobil zalet tja bo šel. A ni tako?
Thorr
15. 02. 2008 02.53
Nekaj dodatkov k članku, ki bodo marsikomu dali boljši pogled v situacijo. Najprej popravek prevoda: Satelita ni moč "sestreliti" tako kot npr. letalo. Temu je tako, ker satelit kroži v orbiti okoli Zemlje in tudi, če jga razstreliš z raketo, zaradi tega ne bo padel na Zemljo, ampak bodo njegovi drobci še naprej krožili v orbiti okoli planeta. In ravno zaradi tega je bilo toliko nasprotovanja Kitajski "sestrelitvi" nekega njihovega satelita, ki je bila opravljena, ko je le-ta še stabilno krožil v orbiti. Z njegovo rastrelitvijo so Kitajci v orbito poslali na desettisoče kovinskih drobcev, ki se premikajo veliko hitreje od vsake krogle iz puške in lahko resno poškodujejo druge satelite, vesoljsko postajo ali še huje: astronavte, ki se sprehajajo v orbiti. Res pa je tudi, da manjši drobci lažje zgorijo ob vstopu v atmosfero kot cel satelit. Idealno bi torej bilo satelit razstreliti, ko je v tistem kritičnem trenutku vstopa v orbito in je njegovo gibanje še dobro predvidljivo, a je hkrati že v padajoči trajektoriji, tako da z njegovo rastrelitvijo ne bomo posuli orbite z nevarnimi drobci. In ravno to poskušajo sedaj narediti Američani. Torej ponovno: Kitajce so kritizirali, ker so zasvinjali orbito s kovinskimi šrapneli in ne, ker bi le nedolžno "sestreljevali" satelit. Zgornji članek je napisan tako, da človek dobi občutek, da so Američani izrazito hinavski in Kitajce kritizirajo za reči, ki jih tudi sami počnejo.