Tujina

FOTO: Vojska sprejema prve ukrepe

Kairo, 13. 02. 2011 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vojska v Egiptu je razpustila parlament in napovedala, da bo na oblasti ostala šest mesecev oz. do izvedbe predsedniških in parlamentarnih volitev. Na ulice so se zdaj podali policisti, ki zahtevajo višje plače, v petek pa se obeta 'pohod zmage'.

Mubarak je odstopil, toda režim ostaja. Protestnica

Egiptovska vojska je zjutraj obkolila nekaj sto protestnikov, ki še naprej vztrajajo na osrednjem kairskem trgu Tahrir oziroma trgu Osvoboditve. Protestniki so vojakom pojasnjevali, da mirno protestirajo, ti pa so jim odgovarjali, da želijo le vrniti normalno življenje v prestolnico in državo. Nekajkrat so se tudi prerivali, nekateri protestniki pa so pokazali popolno državljansko neposlušnost. Oficirji so se z njimi skušali pogovoriti in jih prepričati, naj se odpravijo domov.

Izbruhnili so tudi manjši incidenti.
Izbruhnili so tudi manjši incidenti. FOTO: Reuters

Sicer pa se v prestolnico vrača normalno življenje. Znova je stekel promet, trgovine so odprte, ljudje pa se pripravljajo na nov delovni teden. Vojaška policija odstranjuje šotore, predstavniki vojske pa pravijo, da morajo zavarovati in usmerjati promet, prav tako so sporočili, da "od danes naprej ne želijo, da na trgu sedijo protestniki". Nek mimoidoči je novinarjem Reutersa dejal, da ne razume, kaj sploh še hočejo protestniki, saj je Hosni Mubarak že odstopil s predsedniškega položaja.

Dopisnica Al Džazire pravi, da so protestniki očistili okolico, prav tako pa so se stisnili na del trga, kjer ne ovirajo prometa. Tam je še nekaj šotorov. Dodaja pa, da se je po današnjem incidentu na trg odpravilo večje število ljudi. "Revolucija, revolucija do zmage," vzklikajo in sprašujejo, kje so zdaj vsi novinarji.

Organizatorji so danes že pozvali k vnovičnemu množičnemu zborovanju – tokrat z razlogom praznovanja, ki naj bi se odvilo v petek. "V petek bomo na pohodu zmage proslavili revolucijo. Pričakujemo na milijone ljudi," je povedal aktivist Khaled Abdelkader Ouda.

Vojska bo na oblasti vsaj šest mesecev

Danes se je prvič po Mubarakovem odstopu sestala vlada. "Prednostna naloga vlade je ponovno vzpostaviti mir in varnost v državi. Zagotavljam, da bo ta kabinet vrnil ljudem njihove pravice in da se bo boril proti korupciji," je sporočil premier Ahmed Šafik, ki je pojasnil, da bo o vlogi podpredsednika Omarja Sulejmana odločala vojska. Potrdil je še, da je Mubarak še vedno v Šarm el Šejku.

Vojska je že včeraj pozvala ljudi, naj sodelujejo s policijo, saj se njihovo zaupanje v policiste mora povrniti. Njihov predstavnik je sporočil tudi, da bo sedanja vlada opravljala svoje delo, dokler ne bo prisegla nova, kar se bo zgodilo po "mirni tranziciji". Zagotovil je, da bodo utrli pot izvoljenim civilnim oblastem, ki bodo zgradile svobodno demokratično državo. Prav tako je zatrdil, da so vse pogodbe in sporazumi, ki jih ima Egipt s tujimi državami, še vedno v veljavi. Med njimi je tudi mirovni sporazum z Izraelom, ki je bil podpisan leta 1979, kar je Izrael že pozdravil.

Danes pa je vrhovni svet vojske na državni televiziji ljudem sporočil, da je razpustil parlament in bo začasno ustavil izvajanje ustave. Napovedali so oblikovanje posebnega odbora, ki bo pripravil zahtevane spremembe ustave, nato pa bodo o teh spremembah odločali ljudje na referendumu. Na oblasti bodo sicer ostali šest mesecev oz. do izvedbe predsedniških in parlamentarnih volitev. S tem so izpolnili dve temeljni zahtevi protestnikov, ki so zahtevali demokratične reforme v državi – ena je bila razpustitev konec lanskega leta izvoljenega parlamenta, v katerem je imela veliko večino vladajoča Narodna demokratska stranka (NDP), druga pa temeljita reforma ustave, še posebej členov, ki se nanašajo na volitve, saj so bili napisani v korist vladajoče NDP in Mubaraka.

Glavni internetni ponudniki Vodafone, Etisalat, Telecom Egypt's TE Data in Mobinil's LinkDotNet bodo svojim strankam povrnili izgubo za prekinjene storitve med 28. januarjem in 2. februarjem tako, da jim bodo 14 dni nudili brezplačne storitve.

Na te besede se je že odzval predstavnik opozicije Ayman Nour, ki meni, da bi ti ukrepi morali zadovoljiti protestnike. "To je zmaga za revolucijo!" je dejal.

"Pozdravljamo ukrepe vojske, da bi ugodila ljudem in pozivamo Egipčane, naj ji dajo priložnost. V petek na shodu bomo naznanili člane Sveta Skrbnikov," je še povedal Ouda.

Svet vojske je za dejanskega voditelja države potrdil obrambnega ministra Huseina Tantavija. "Vodja vrhovnega sveta oboroženih sil bo predstavljal svet tako doma kot v tujini," so zapisali in ponovno poudarili zavezanost mednarodnim sporazumom.

Promet okoli trga Tahrir, ki ga usmerja vojska, je stekel. Protestniki so se umaknili na del trga, kjer ne ovirajo voznikov.
Promet okoli trga Tahrir, ki ga usmerja vojska, je stekel. Protestniki so se umaknili na del trga, kjer ne ovirajo voznikov. FOTO: Reuters

Kaj zahtevajo ljudje?

Nekateri protestniki so se kljub temu odločili, da trga ne bodo zapustili, dokler njihove zahteve ne bodo uresničene. Med drugim zahtevajo, da oblasti takoj ukinejo zakon o izrednih razmerah, da takoj izpustijo vse politične zapornike in da razpustijo vojaška sodišča. Prav tako zahtevajo, da v tranziciji sodelujejo tudi predstavniki ljudstva in ne le vojska, zahtevajo pa tudi poštene in svobodne volitve.

'Revolucijo moramo skrbno čuvati'

Cilj nikoli ni bil le, da se znebimo Mubaraka. Sistem je popolnoma skorumpiran, zato se ne bomo umaknili, vse dokler ne vidimo nekaj resničnih reform. Pokopali me bodo na Tahrirju, tukaj sem zaradi mojih otrok! Egipt je preveč dragocen, da bi zdaj odnehali! Protestnik na trgu Tahrir

Zato so se nekateri organizatorji protestov odločili, da bodo ustanovili tako imenovan Svet Skrbnikov, ki bo ohranjal revolucijo in se pogajal z vojsko. Sestavljen bo iz 20 članov, med njimi pa bodo organizatorji sami, pomembni posamezniki in politični voditelji.“Namen tega Sveta bo vzdrževati dialog z vojsko in izpeljati revolucijo skozi prehodno obdobje," je povedal akademik Kaled Abdel Qader Ouda. "Svet bo imel pravico, da poziva k protestom ali jih odpove, odvisno od situacije,” je pojasnil.

Številni se namreč bojijo, da bo vojska prevzela revolucijo in da bo ves njihov trud zaman. Vojska obljublja, da bo spoštovala voljo ljudstva. Aktivisti prav tako opozarjajo, da so državo prevzeli Mubarakovi generali, vlada pa vse do volitev ostaja ista. 

Promet v Kairu je znova "stekel".
Promet v Kairu je znova "stekel". FOTO: Reuters

Stavka policistov

Vodstvo Egipčanskega muzeja v Kairu je sporočilo, da je iz njihove zbirke izginilo najmanj 17 artefaktov.

Pred notranjim ministrstvom se je zbrala množica policistov, ki zahteva večji osebni dohodek in imuniteto pred sodiščem, ki bi jim lahko sodilo zaradi nasilja, ki se je odvijalo zadnje dni v državi. Pred ministrstvom so odjeknili tudi streli, ki naj bi jih vojaki kot opozorilo izstrelili v zrak. Tam se je sicer zbralo nekaj sto policistov, bili pa naj bi tudi na trgu Tahrir.

"Policist sem že 12 let, moja plača pa znaša 678 funtov (približno 115 ameriških dolarjev),“ je dejal eden izmed stavkajočih policistov. Njegov sodelavec je dodal, da v bolnišnici, ki je namenjena policistom, zdravijo bogataše in poslovneže. Hišam, ki je policist 21 let, pa je razložil, da so njihovi nadrejeni deležni posebnih privilegijev, njih pa so pustili stradati. "Dejali so, če nam kaj ni všeč, da lahko jemljemo denar od ljudi,“ je zaključil.

Policisti so se odločili za stavko. Nekateri so se odpravili na trg, drugi pred notranje ministrstvo.
Policisti so se odločili za stavko. Nekateri so se odpravili na trg, drugi pred notranje ministrstvo. FOTO: Reuters
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dajno
14. 02. 2011 08.39
Kot sem zapisal v mojem prvem postu na prvi (zadnji) strani... tale, ki je sedaj na oblasti za šest mesecev..... bo tudi naprej, bo že vojska pomagala...
Pantokrator
14. 02. 2011 08.29
Iz dreka se ne da narediti piščalke! Kmalu bodo horde navalile na Evropo....
flamengo
14. 02. 2011 08.29
Ubogi egipčani. Spominjajo me na našo osamosvojitev, ko smo mislili, da smo se dokončno znebili teh, ki so danes na oblasti in nas pehajo v uboštvo, pa imajo političnih življenj za 10 mačk in nikakor ne odnehajo.
cirenij
14. 02. 2011 08.21
Naj si ne mažejo oči, da jim bo bolje. Vsi obljubljajo, potem pa poskrbijo zase. Kot pri nas. Narod veliko pričakuje, na koncu pa je razočaran.
gregaaa3
14. 02. 2011 07.56
Pa dost je tega Egipta, vsak dan to
skydrol7
14. 02. 2011 01.11
zdaj se bo cirkus zacel ....... ni drzava,ki je koruptirana,korupt je ta narod Egipta.......
Knjig
14. 02. 2011 00.15
pa daj no zombieSlayer, vsi vemo kakšen rob si, ali prav?
zombieSlayer
14. 02. 2011 00.11
Knjig
14. 02. 2011 00.07
Sej Pahor nam isto dela recimo, pa kljub temu .
Knjig
14. 02. 2011 00.05
Sej Pahor isto bo naredil glej...
yarrick
13. 02. 2011 23.37
@porsche303gt6 13.02.2011, 18:49 Dokler bo imel ZAHOD prste vmes v egiptu NE BO svobode(pa dokler bodo imeli muslimanski voditelji toliko vpliva na svoje ovčice).Samo poglej koliko podjetij je v afriki in bližnjem vzhodu.koliko je zahodnih' KDO je tu SUŽNJELASTNIK? Amerika rabi egipt, rabi pa tudi izrael in savdsko arabijo(denar) zatose ne bo kar tako odpovedala svoji vlogi na bližnjem vzhodu. Se pa strinjam; iluminatijem se je treba upreti.A ne bo šlo z vojaško premočjo(četudi bodo manjši uspehi v "bitkah" z pristaši NWO-ja)ampak z taktiko in razgledanostjo.to je edino kar jih plaši:ZNANJE. Znanje je moč, dobro ga skrij ;).
yarrick
13. 02. 2011 23.02
@marjanka9 13.02.2011, 10:25 Veseli me tvoj optimizem a včasih lahko tak optimizem naredi več škode kot koristi. DOKLER bo amerika dobavljala svojo vojaško robo v egipt ter jim "finančno" pomagala z 100 miljard dolarjev do takrat doli ne bo "svobodnih in pravičnih" volitev.Dokler ima vojska oblast ne bo svobode.To pa menda že lahko razbereš iz stanja na bljižnjem vzhodu in celinski afriki. tri tedne so zastonj gnali revolucijo, to je moral biti šok za ljudi, KI SO RESNČNO UPALI NA BOLJŠE ŽIVLJENJE. Šele sedaj bodo videli kaj je KAOS in SLABo življenje. In kje so VODITELJI velikih ZAHODNIH in VZHODNIH držav? KJE JE OZN in njihova tako opevana ŽENEVSKA KONVENCIJA o ČLOVEKOVIH PRAVICAH? toliko o poštenju zahoda.... Včasih me je prav sram da sem rojen na zahodu.
drahnreb
13. 02. 2011 22.49
Tem je važno samo to da je Alah velik
b77
13. 02. 2011 21.59
zmagali bodo in lačni
buderus
13. 02. 2011 21.47
Pa dosti imam teh vaših "ažurnih" novic.
Prekmurje Slovenija
13. 02. 2011 21.07
Mubarak je bil v redu, sedaj jim bo še hujše in slabše
wizeman
13. 02. 2011 20.51
@alduri 13.02.2011, 18:52 0 Zanimivo,vojska je raspustila parlament, in seveda bo država ekonomsko popolnoma normalno funkcionirala...brez bedakov...to bi moral nardit tud pr nas Ne budaliraj. Vojska še nikoli ni bila dober gospodar. Zaenkrat je vojska še enotna, počakajte še malo, da se začne polarizirat, da se začnejo pojavljati frakcije in hunte. šele tedaj bodo videli, kaj so si skuhali...
extradeluxe
13. 02. 2011 20.51
egipt ne bo nikoli država v kateri bi si kdorkoli od nas želel živeti, zato se nikar ne zgledujte po njem.
extradeluxe
13. 02. 2011 20.49
alduri, ja seveda popolnoma normalno. tudi plače bodo popolnoma normalno dvignili iz popolnoma normalnega proračuna, ker popolnoma normalno noben ne dela.
Snip84
13. 02. 2011 20.16
ja, pohod zmage. malo še počakajte pa boste meli pol tek pred Američani. hahaha