Tujina

Vojska postavila barikade iz bodeče žice

Kairo, 19. 12. 2011 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Spopadi med protestniki in policijo že četrti dan pretresajo egiptovsko prestolnico Kairo. Vojska se je spopadla z več kot tisoč protestniki, ki so zavzeli stranske ulice. Najnovejši val nasilja je obsodil Ban ki Mun.

Spopadi v egiptovskem glavnem mestu Kairo med vojsko in protivladnimi protestniki se nadaljujejo že četrti dan. Več kot tisoč protestnikov, ki nasprotujejo vojaški oblasti, se je spet spopadlo z vojsko. Med obmetavanjem s kamni so samo danes umrle najmanj tri osebe, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. Protesti so tako od petka dalje terjali že 14 življenj, več kot 500 je ranjenih.

Spopadi se nadaljujejo že četrti dan.
Spopadi se nadaljujejo že četrti dan. FOTO: Reuters

Protestniki so danes zavzeli stranske ulice. Dopisnik Al Jazeere, ki poroča iz centra Kaira, pravi, da je danes dogajanje na trgu Tahrir precej mirno. Vojska je zavzela avenijo, ki vodi od Tahrirja do sedeža vlade. Policisti in vojaki nadzor nad ulicami prevzemajo tudi s pomočjo solzivca, vodnih topov in barikad iz bodeče žice. Protestniki tako zdaj vztrajajo na posameznih točkah in nosijo transparente, s katerimi zahtevajo odhod vrhovnega vojaškega sveta z oblasti.

Medtem ko se nasilje stopnjuje, je generalni sekretar ZN Ban Ki Mun obsodil uporabo sile s strani vojske in pozval oblast, naj spoštujejo človekove pravice, med njimi tudi pravico do miroljubnih protestov. Protestniki so namreč nezadovoljni s situacijo, saj pravijo, da imajo do le-teh pravico. Zaskrbljenost nad izbruhom nasilja je izrazila tudi državna sekretarka Hillary Clinton. Protestnike je pozvala, naj se vzdržijo nasilja.

"Krvavo zadušitev" demonstracij v Kairu je obsodila tudi visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay. Nazorne podobe protestnikov, ki so jih s palicami brutalno tepli po glavi in telesu dolgo po tem, ko bi še lahko nudili kakršen koli upor, so "skrajno pretresljive", je poudarila. Po njenih besedah teh smrtno nevarnih in nečloveških dejanj nikakor ni mogoče upravičiti z vzpostavljanjem reda ali nadzorom množic. Zavzela se je za nepristransko in neodvisno preiskavo vseh primerov zlorab in nasilne zadušitve protestov v zadnjih mesecih, vključno z uboji, primeri mučenja in pretirane uporabe sile, ki so jih zagrešili pripadniki varnostnih in vojaških sil.

Dekle z modrim modrčkom kot simbol revolucije

Na YouTubu je medtem zakrožil posnetek, kako so vojaki brutalno pretepli neko žensko. Fotografija "dekleta z modrim modrčkom" je postala simbol nove egiptovske revolucije.

Spomnimo. Najnovejši val nasilja, najhujši v zadnjih tednih, je izbruhnil v petek, ko so vojaki enega od protestnikov aretirali in pretepli. Protestniki so namreč svoje nestrinjanje z vojaškimi oblastmi, ki so po strmoglavljenju dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka prevzele oblast v Egiptu, na miren način s protestnim sedenjem izražali že vse od novembra.

Nov val nasilja je vrgel senco na drugo fazo parlamentarnih volitev v Egiptu. Vojska je sicer sporočila, da bodo oblast predali po predsedniških volitvah. Te naj bi potekale konec junija prihodnje leto. Vendar ko je vrhovni vojaški svet februarja prevzel oblast, je med drugim suspendiral ustavo. To pa pomeni, da pristojnosti začasnega premierja in njegovega kabineta ter novega parlamenta, za katerega volitve trenutno potekajo, niso jasne.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kim llsung
20. 12. 2011 14.37
+1
zivljenje pa amerisko
BogatunLOL
20. 12. 2011 00.13
+1
Zaskrbljenost nad izbruhom nasilja je izrazila tudi državna sekretarka Hillary Clinton. Protestnike je pozvala, naj se vzdržijo nasilja. V Egiptu naj se nasilja vzdržijo protestniki... Drugje pa naj veselo razbijajo in ubijajo, saj se mora nasilja vzdržati policija in vojska, ki zgolj poizkuša vzpostaviti ustavni red! Res bravo, kakšno licemirje...
odbogaposlan
19. 12. 2011 17.47
+2
edina revolucija v Egiptu in ZDA!
boby1
19. 12. 2011 12.16
+6
Kako se bo šele kolcalo Libijcem. In sploh, ko bodo enkrat dojeli, kaj so imeli in kaj je Gadddafi gradil (One Man MAde River - pravo čuco in največji namakalni sistem na svetu; z njim bi Libija dejansko postala zelena). Ampak - iz "demokracije" več skorajda en moreš pobegniti. Ko prične vladati demokracija veš le, da si sam kriv, če imaš nekaj 10 ali 100 nesramno bogatih, ki so do bogatvstva prišli na nepošten način, ostali pa uživajo v parlamentarnih volitvah in pametnih voditeljih, ki jih ljudstvo izvoli.
European22
21. 12. 2011 15.54
To ni gadafi gradil ampak evropejci! Se pravi smo evropejci postavili čudo človeku ki je plača iz državnega proračuna, sedaj pa imajo Libijci svojo čudo ki je neuporabno že 30 let!
wsharky
19. 12. 2011 10.36
+3
... egipcanom se bo se kolcalo za Hosnijem Mubarakom ...
wsharky
19. 12. 2011 12.19
+4
... bodo videli, ko bo 'bratovscina' prevzela oblast ...
LJUBLJANA.
19. 12. 2011 18.18
+2
Saj jih podpirajo ZDA, ZDA vpeljuje demokracijo.
PissingOnTalmud
19. 12. 2011 10.34
+16
Vojska siri demokracijo. Zadnje case je pendrek postal pravi simbol demokracije, tak kot je vcasih bilo srp in kladivo simbol delavstva.