Tujina

'Napadalcem ne bomo oprostili!'

Quito, 01. 10. 2010 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.Š./N.D.
Komentarji
4

Po nemirih v Ekvadorju je vojski uspelo rešiti predsednika države, ki so ga zadrževali uporniški policisti. Nemire je predsednik označil za poskus državnega udara.

Ekvadorski predsednik Rafael Correa se je zmagoslavno vrnil v predsedniško palačo po tem, ko so ga vojaki rešili iz rok uporniških policistov. Po poročanju tujih medijev je bil v spopadih tudi lažje ranjen.

Vojaki so predsednika rešili iz bolnišnice.
Vojaki so predsednika rešili iz bolnišnice. FOTO: Reuters

Uporniški policisti so ga, jezni zaradi ukinjanja privilegijev, med četrtkovimi spopadi ranjenega odpeljali v sobo ene od bolnišnic, kjer pa jih je napadla vojska in osvobodila predsednika. Iz bolnišnice naj bi ga pretihotapili na invalidskem vozičku med spopadi med vojsko in policijo.

Correa je kmalu zatem iz predsedniških prostorov nagovoril privržence.
Correa je kmalu zatem iz predsedniških prostorov nagovoril privržence. FOTO: Reuters

Le nekaj trenutkov po rešitvi se je Correa pojavil na balkonu predsedniške palače in tisočem privržencev dejal, da je preživel najbolj žalosten dan, odkar je na oblasti. Po njegovih navedbah in navedbah njegovih privržencev je šlo pri četrtkovih nemirih v državi za poskus državnega udara. Dejal je, da tistim, ki so sodelovali v uporu policistov, oblast ne bo oprostila.

Nemiri so v Ekvadorju v četrtek izbruhnili zaradi nezadovoljstva z novim zakonom, ki javnim uslužbencem ukinja določene privilegije. Po predsednikovih besedah je bil med spopadi v bolnišnici ubit najmanj en policist. Še pred tem pa naj bi v nemirih umrli najmanj dve osebi, več je bilo ranjenih, poročajo tuji mediji.

Nezadovoljni policisti in del vojske so v četrtek zjutraj zavzeli več vojaških barak in po cestah po vsej državi postavili zapore. Nato so zažigali gume v več mestih in zavzeli zgradbo ekvadorskega parlamenta. Policija je za nekaj ur zavzela tudi mednarodno letališče v Quitu. Iz prestolnice in največjega mesta Guayaquil pa so poročali o plenjenju bank. Šole in uradi so bili zato zaprti.

V četrtkovih nemirih naj bi umrli dve osebi.
V četrtkovih nemirih naj bi umrli dve osebi. FOTO: Reuters

Sosednja Peru in Kolumbija sta iz solidarnosti zaprla meje z Ekvadorjem. Predsednik Correa je že v četrtek prejel izraze podpore iz skoraj celotne Severne in Južne Amerike. Predsedniki držav članic južnoameriške regionalne mednarodne organizacije Unasur so izrekli soglasno podporo predsedniku, prav tako je to storila Bela hiša.
 

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Martian
01. 10. 2010 13.49
ej 666 sam še to čakam,da boš napisal da je dokazano,da za štrajkom našega javnega sektorja stoji CIA...ki je za organizacijo štrajka dobila dovoljenje od Bilderbergov..
erikon
01. 10. 2010 13.07
In kje je naša vojska da obrani našo vlado pred voluharji....aja poslali so jo v avganistan na svež zrak
janez6bbb
01. 10. 2010 12.42
Cia in njene podtalne operacije.:)
cistokrvnimesanc
01. 10. 2010 09.28
glede na to, da je dal komando za izključitev predstavnika svetovne banke, me ne čudi, da potekajo " protesti ". zelena celina je ipak dežela udarov, financiranih iz najbolj fašistične države in njenih priležnic...